Get Adobe Flash player

Bivakzone: Brouwierweide - Parike (Brakel)

 

Bivakzone Brouwierweide is van Natuur & Bos en werd gerealiseerd ism Toerisme Vlaamse Ardennen. 

Opgelet: voor  deze bivakzone geldt een striktere beperking op de verblijfsduur. Je mag slechts één nacht bivakkeren, je komt aan na 16 uur en vertrekt volgende morgen weer voor 10 uur. Geen tenten toegestaan overdag.

  

 Coördinaten voor wandelaars & fietsers

 

GPS N 50 46.575 E 3 48.527
°/min/sec N 50 46 35 E 3 48 31
WGS84 50.77625 3.808683
X / Y 31N 557024 5625255

 

 

 

  Omgeving & Bereikbaarheid

Op initiatief van Toerisme Vlaamse Ardennen (en met steun uit het Europese fonds Leader+) werd hier in juni 2014 bivakzone Brouwierweide ingeplant door Natuur & Bos Vlaamse Ardennen. Ze werd officieel opengesteld op 30 juni 2014.

De bivakzone Brouwierweide - Parike ligt op de gemeentegrens van Brakel en Geraaardsbergen in een groene, golvende omgeving van bos, weiden en ruigten. Vlakbij ontspringt de Gerrebroekbeek, haar loop heeft de reliëfverschillen in dit stukje Vlaamse Ardennen geboetseerd, dat in  hoger gelegen afstroomgebied van het Denderbassin ligt. 

Het laagste deel van het  Brouwierbos, waaraan ook de bivakzone grenst, bestaat uit vochtig bos met een erg gevarieerde samenstelling van inheemse bomen, struiken, planten en ruigtekruiden. Insekten voelen zich in deze omgeving ook thuis, ondermeer muggen en dazen; op de bivakzone zal je er normaalgezien niet veel last zal van hebben. Het hogere deel van het Brouwierbos, aan de overzijde van de Brouwierstaat, is veel droger, hier vind je typisch hellingbos, waar beuk domineert en waar slechts een beperkte kruidlaag aanwezig is gezien de droogte en beperkte lichtinval. De omgeving is gedeeltelijk eigendom van de Vlaamse overheid (beheer door Natuur & Bos) en gedeeltelijk in privé-bezit.

Aan de andere zijde grenst de bivakzone aan paarden- en koeienweiden en aan een open zone met ruigtekruiden. Elders in het omringende landschap van de bivakzone herken je typische kleine landschapselementen voor de Vlaamse Ardennen, zoals perceelafbakening met populier en wilgen. 

Er staan verspreid een paar huizen. Parike is het meest nabijgelegen dorp, op een drie kwartier wandelen. 
Langeafstandspaden Wandelronde van  Vlaanderen (GR 5A) en GR Vlaamse Ardennen lopen langs de bivakzone. 

Niet ver van de bivakzone ligt hotel-resto Molenwiek. 
Wandelaars en fietsers zijn van harte welkom in Herberg 't Klein Verzet. Er is daar bovendien douchemogelijkheid (!) en een E-bike oplaadpunt. Gelegen op 1,3 km van de bivakzone langs de invalsweg (Steenweg 67) naar Parike, kort voor de kerk.   

 

 

  Paalkampeerterrein Brouwierweide bereik je te voet via de Brouwierstraat, er takt bij de rand van het Brouwierbos een door Natuur & Bos speciaal voor de bivakkeerders aangelegd en afgebakend paadje af (bivakzone-signalisatie) dat over zowat 250 meter tot bij de bivakzone loopt. Je kunt  het pad niet missen, sinds 2016 loopt er ook een speciaal aangelegd verhoogd plankenpad naartoe en sinds 2017 ligt bivakzone Brouwierweide ook op het Oostvlaamse wandelnetwerk Bronbossen, te Parike, tussen knooppunten 25 en 26 (zie ook lager bij wandelinfo). GR 5A 'Wandelronde van Vlaanderen' en Streek-GR Vlaamse Ardennen passeren door de Brouwierstraat onderweg tussen de gehuchten Priem en Koreele.

Te Brakel fiets je over het fiets knooppuntnetwerk Vlaamse Ardennen tussen kp 95 en kp 87. Verlaat het netwerk niet ver van het gehucht Priem door de Brouwierstraat in te slaan en volg dan te voet het paadje van de wandelaars. Ook LF 6 van de Vlaanderen Fietsroute passeert in de buurt, door de Oudenaardestraat.

Met openbaar vervoer is de bivakzone te bereiken via het treinstation van Geraardsbergen. Neem dan bus 78 richting Brakel en stap af in Zarlardinge of in het gehucht Priem (halte Priemstraat). Dan is het nog 2 km wandelen over het GR-tracé. Andere mogelijkheid: bus 16 tussen Oudenaarde en Geraardsbergen, stap af in Parike dorp en wandel 3 km met de hulp van een wandelkaart.

 

Bivakzone

 

Je mag op deze bivakzone slechts één nacht verblijven, tussen 16 u en 10 u. Er zijn geen tenten toegestaan overdag.

Op de bivakzone beschik  je over een pomp met grondwater en er zijn twee tentplatformen en een houtvuurschaal. 

De bivakzone is omgeven door enkele oude en hoog opgeschoten essen en een populier. Ze zorgen voor schaduw. 's Morgens kun je dus geen zon vangen op je tent, ook niet 's zomers. Pas na de middag komt de bivakzone  bij onbewolkt weer onder de zon te liggen. Door de aanwezigheid van wind vangende hoge bomen is het geen goed idee om hier te bivakkeren bij stormweer.


Het passerend verkeer op de Oudenaardestraat is helaas vaak goed hoorbaar vanop de bivakzone.

 

Wandelen & Fietsen

Parike en omgeving liggen in een iets minder toeristisch deel van de Vlaamse Ardennen. Toch zijn ook hier op de grens tussen Brakel en Geraardsbergen volop wandel- en fietsmogelijkheden. Te Parike, op 1,3 km van de bivakzone is een oplaadpunt voor E-bikes en douchemogelijkheid: Herberg 't Klein Verzet, waar je uiteraard ook terecht kunt om je vochtpeil op te laden!

Het wandelknooppuntennetwerk 'Bronbossen' van de Vlaamse Ardennen, biedt uitstekende verkenningsmogelijkheden. De bivakzone ligt immers rechtstreeks op het netwerk (te Parike tussen punten 25 en 26). Het hele netwerk telt zowat 230 km van hoofdzakelijk rustige landwegjes en onverharde paden en strekt zich uit van Brakel tot bij Ninove, via Geraardsbergen en het noordwestelijke Pajottenland.  Bovendien sluit het netwerk Bronbossen ook nog eens perfect aan op de  netwerken 'Zwalmvallei' en 'Getuigenheuvels' van de Vlaamse Ardennen en op het Henegouwse netwerk 'Pays des Collines' en het Vlaams-Brabantse netwerk 'Pajottenland'. Wandelmogelijkheden zat dus. Deze netwerkkaart is te koop bij Toerisme Oost-Vlaanderen. Voor dagtochtsuggesties vanuit of langs Bivakzone Brouwierweide: zie ook bij Bivaktochten

Een prima idee om de streek te ontdekken over de meest gevarieerde paden en rustige wegen, is ongetwijfeld via een stevige wandeltocht over Streek-GR Vlaamse Ardennen, die hier in het spoor loopt van GR 5A - Wandelronde van Vlaanderen. Verslag Streek-GR Vlaamse Ardennen. Je pikt de witrode GR-tekens  op bij het toegangspad naar de bivakzone in de Brouwierstraat. Oostelijk kan je over de GR naar Geraardsbergen wandelen (12 km) en eventueel terugkomen met bus 78. Westelijk kan je naar het Muziekbos wandelen (19 km)  over een bosrijk en bijzonder mooi traject, met name eind april als  in Brakelbos en Muziekbos de boshyacinten bloeien. De hele Streek-GR Vlaamse Ardennen is 157 km lang en brengt je langs haast alle toffe plekken in de Vlaamse Ardennen. De GR-route is gemarkeerd met witrode streepjes in  twee richtingen en beschreven in een  wandelgids waarin ook  topografische kaarten zijn opgenomen, te koop bij Grote Routepaden of in de regionale toerismekantoren. Hieronder een overzicht van Streek-GR Vlaamse Ardennen en situering van bivakzone Brouwierweide ten opzichte van andere bivakzones.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Het Walmkenbrandpad (12 km) is een bewegwijzerde Brakelse wandeling  in lus  rond Everbeek en Parike. Wandel vanuit de bivakzone de Brouwierstraat in naar links en verderop zal je de  borden van Walmkenbrandpad tegen komen. Het wandelpad geeft je een mooi beeld van de wijdere omgeving, het traject loopt echter grotendeels over verharde wegen, waaronder enkele met doorgaand autoverkeer. 'Walmkenbrand' verwijst naar een eeuwenoud vuurfeest dat nog elk jaar wordt gevierd op de Molenberg,  een paar honderd meter van de bivakzone. Info.

Het Walmkenbrandpad is eventueel te combineren met het Everbeekpad (15 km) waarmee het onderweg 2 km te samen loopt. Het Everbeekpad volgt een beter evenwicht van verharde - onverharde wegen. Info. Merkwaardig is dat Everbeek voor 1963 eeuwenlang tot de provincie Henegouwen behoorde.

De biZARroute is een bewegwijzerd wandelpad om en rond het Geraardsbergse dorp Zarlardinge. Landschapsbeleving wordt gecombineerd met kunst onderweg. Het plusteken op de bordjes verwijst naar het uitbreidingsdeel van de in totaal 9 km lange wandelroute. Je kan deze wandelroute oppikken vanuit de bivakzone door rechts de Brouwierstraat in te wandelen en dan op de bewegwijzering te letten verderop. Info.

De Groene Haltewandeling Vlaamse Ardennen loopt over 17 km tussen het treinstation van Geraardsbergen en een busstation in Opbrakel. Loopt eveneens over de Brouwierstraat, is niet bewegwijzerd en volgt voor een groot deel trajecten van het GR-net. Info

 Fietsknooppuntennetwerk Vlaamse Ardennen loopt op 2 punten op slechts 1 km van de bivakzone. Verlaat tussen knooppunten 87 en 95 het net  of tussen 86 en 93. De fietskaart is te koop bij alle toeristische  diensten in de streek.

De met  zeshoekige borden bewegwijzerde en 45 km lange provinciale Teirlinckroute loopt door het centrum van Parike, je kan deze fietsroute ook oppikken in het gehucht Priem, op 1,5 km van de bivakzone. Er vallen heel wat heuvels te beklimmen onderweg  over deze lusvormige fietsroute. Brochure te koop in alle toeristische diensten van de streek.

De zuidelijke hoofdlijn van de Vlaanderen Fietsroute (LF 6) is 360 km lang en  loopt over de Oudenaardestraat te Parike, op enkele honderden meters van  bivakzone Brouwierweide. Info LF.

Ronde van Vlaanderen Fietsroute bestaat uit drie grote en permanent bewijzerde lussen waarbij een maximaal aantal hellingen uit de beroemde wielerklassieker worden opgenomen. Onnodig te zeggen dat  het best inspannend fietsen is. De 'rode lus' is 115 km lang en passeert door het gehucht Priem, dichtst bij de bivakzone gelegen. Info en kaart over deze route in het Centrum RVV te Oudenaarde.

Door de Vlaamse Ardennen loopt een heel net aan Bloso mountainbikeroutes maar de omgeving rond Parike zit daar niet bij. Sluit aan op het MTB-net in Opbrakel.

Er lopen ook geen ruiterroutes  in de omgeving.

Toerisme Brakel / Toerisme Vlaamse Ardennen 

Officiële info, vragen, opmerkingen over deze bivakzone? Contacteer beheerder Agentschap Natuur & Bos. Voor opmerkingen met betrekking tot bivakzone.be, zie mailcontact hieronder.