Get Adobe Flash player

Bivakzone De Warande (Hamont-Achel)

 

{zhgooglemap:39}


Bivakzone De Warande bij Achel, wordt beheerd door het  Agentschap voor Natuur & Bos.  Gratis reservatie vooraf is verplicht. Voor info over bereikbaarheid, toegankelijkheid, bivakregels, faciliteiten kun je  bij het ANB terecht. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

This officially recognized bivouac area,  is managed by the Flemish Agency for Nature and Forests (ANB). Free reservation compulsory. A bivouac area should not be confused with a small camping, rules are different, comfort facilities limited or non-existent and you are held personally responsible to keep the area spotlessly clean and quiet during your short stay. For all practical info (accessibility, rules, facilities etc.) contact ANB. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Lots of waymarked walking and cycle trails in the area. Enjoy your short stay. Leave no trace, just your footsteps.

 

  

 Fiets & wandelcoördinaten

 

 

GPS N 51 15.090 E 5 29.970
°/min/sec N 51 15 06 E 5 29 58
WGS84 51.251500 5.499300
X / Y 31N 674420 5680770

 

 

 

 

  Omgeving


Je bent hier als wandelaar of fietser te gast in natuurgebied De Warande, gelegen in de beschermde vallei van de snelstromende Warmbeek en deel uitmakend van het grensoverschrijdend Natuurgrenspark Groote Heide. Deze waterloop doorkruist Achel in zuid-noordrichting en vloeit pas bij Eindhoven in de Dommel. Het Agentschap voor Natuur & Bos beheert hier aan de rand van een toevoerkanaal naar de Warmbeek een natuurgebied van ongeveer 43 hectaren in  De Warande, een deeltje van  het Pastoorsbos.

Oorspronkelijk bestond de zanderige omgeving hier vooral uit onontgonnen heidegebieden en wastines. In de 19de eeuw werden de gronden in gebruik genomen voor hooiweiden en landbouw met zogenaamde 'vloeiweiden': het landschap werd doorsneden met irrigatiekanaaltjes. In de loop van de 20ste eeuw verwilderden een aantal van deze vloeiweiden of werden de nattere gronden aangewend voor snelgroeiende produktiebomen zoals populieren. Zo ook op De Warande. Het Agentschap voor Natuur & Bos probeert de voorbije decennia meer variatie in het bosgebied te brengen, door de aanplant van meer diverse en streekeigen boomsoorten.

In deze qua natuur gevarieerde omgeving, die publiek is opengesteld als wandelbos, heeft het ANB in 2017 ook een ruime bivakzone aangelegd.  Het beheer wordt verzorgd door de gemeente Hamont-Achel maar uiteraard sta je als bivakkeerder en gast zelf ook een beetje in om deze bivakzone tot een mooie plek te behouden, je neemt dus eventueel afval mee en laat geen enkel spoor van je verblijf achter.







 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het centrum van het dorp Achel ligt op ongeveer 25 minuten wandelen. Je vindt er naast een uitstekend uitgerust VVV-kantoor (voor alle wandel- en fietskaarten) ook horeca en winkels (oa een Spar, twee bakkers en een slager). Het gebied tussen de bivakzone en de Nederlandse grens bij de Achelse Kluis (trappistenklooster), staat omwille van de rust en de uitgestrekte bebossing, garant voor vele uren of zelfs dagen wandel- en fietsplezier. De omgeving wordt dan ook doorsneden met een pak wandel- en fietsroutes.



 







 

 

 

 

 

Bivakzone

 

 

De gemeente Hamont-Achel heeft in samenwerking met het Agentschap voor Natuur & Bos in De Warande op een erg ruim, halfopen terrein in 2017 een mooi uitgeruste bivakzone aangelegd. Ze is omspannen met ijzerdraad om de natuur rondom, die vooral bestaat uit een gevarieerd bosbestand, beter te beschermen.

 

 

 Check als gast het onthaalbord met  bivakreglement  vooraleer je je tentje opslaat. Een groot platform biedt de mogelijkheid om eventueel je tent wat verhoogd te plaatsen, of prik ze anders gewoon op het gras. Pomp voor waswater, kleine shelter, vuurschaal, houten banken, wilgenhut, tarp- en hangmatpalen, ecotoilet

 

 

 

Bivakzone De Warande is geluidsarm maar niet geluidsvrij. Afhankelijk van vooral de wind en het seizoen kun je soms autogeluid waarnemen, afkomstig van de verkeersweg Hamont - Neerpelt (N71) of De Militaire Dijk.

Bij het verlaten van de bivakzone zorg je ervoor dat er geen enkel spoor meer zichtbaar is van je verblijf en eventueel afval neem je als respectvol bivakkeerder uiteraard weer mee de natuur uit. Er is een compostvat waar je niet gekookte groenten- en fruitafval kunt achterlaten. 

   

 

 

 

 

Wandelen & Fietsen

Heel wat recreatiemogelijkheden in deze groene gemeente. Hamont-Achel heeft grote bosdomeinen en mooie groengebieden om vanuit de bivakzone op ontdekking te gaan.  

Wandelnetwerk De Groote Heide telt maar liefst 685 km aan wandeltrajecten, waarvan een 80 km aan de Vlaamse zijde van de grens. Knooppunt 170 ligt aan de Orchideeënlaan, op slechts 250 meter van Bivakzone De Warande. Combinaties van trajecten en afstanden zijn schier eindeloos en WNW De Groote Heide connecteert ook met andere wandelnetwerken in Nederland en Vlaanderen. 

In de omgeving van Bivakzone De Warande heb je ook de keuze uit twee systemen van korte wandelroutes in clustervorm. De Trappistenwandelroutes en de Warmbeekvallei-luswandelingen. Er bestaan papieren topografische kaarten over beide plaatselijke netwerkjes, ondermeer te koop bij de VVV van Hamont-Achel. Is de VVV gesloten tijdens je verblijf, fotografeer dan eventueel de infoborden bij de kerk van Achel.



1°  De stad Hamont-Achel heeft een eigen thematisch wandelnetwerkje van  Trappistenwandelroutes, uitgewerkt, in twee richtingen bewegwijzerd en bestaande uit 10 luswandelingen. Elke lus draagt de naam van een Trappistentbier. Hamont-Achel heeft immers met de Achelse Kluis een eigen trappistenbrouwerij op zijn grondgebied, op de grens met Nederland.  
De Route Orval (8,2 km) loopt het dichtst bij de bivakzone (op 250 meter, je kunt aanpikken ter hoogte van de Orchideeënlaan. De passage van de Route Orval door de wijken van Achel is niet meteen boeiend maar de overige 5,5 km van deze wandelroute zijn wel bijzonder aangenaam en stil wandelen, met ondermeer een passage langs de site van de verdwenen burcht van Grevenbroek, de kasteelresten van De Tomp, de Warmbeekvallei, een geologisch parkje en prehistorische grafheuvels in de bossen. Onderweg kun je eventueel je tocht uitbreiden met de Route Rochefort (8,6 km) en/of de  Route Westmalle (9 km).  
De Achelse Kluis heeft natuurlijk ook zijn eigen wandelroute (11 km) die haar naam draagt maar je kunt pas 5 km ten noorden van de bivakzone aanpikken. De Achelse Kluis zelf ligt in vogelvlucht op een goeie 5 km van Bivakzone De Warande. Er is een cafetaria, bezoekerscentrum enz. Zoals bijna altijd in een trappistenabdij kun je de brouwerij zelf niet bezoeken. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2° Het wandelnetwerkje van de Warmbeekvallei heeft bewegwijzering in twee richtingen met gekleurde geometrische symbolen. Vanuit Bivakzone De Warande pik je de eerste tekens eveneens op op 250 meter, ter hoogte van de Orchideeënlaan. Daar tref je  rode driehoeken aan van een 7,2 km lange wandeling. Op het noordelijke deel van deze luswandeling kun je naar hartelust combineren met andere lussen, als je je wandelafstand wil uitbreiden. De wandeling van de rode driehoek sluit ondermeer aan op een aangename wandelroute met groene balk-markering (3,2 km). Veel combinatiemogelijkheden, je kunt zelfs tot aan de abdij van Achel wandelen.

 Het Agentschap voor Natuur & Bos heeft een plaatselijke wandeling uitgestippeld waardoor je over 3,2 km  natuurgebied De Warande en de onmiddellijke omgeving kunt verkennen. Je vindt de bewegwijzering met groene driehoeken en blauwe ruiten van dit 'Wateringpad' terug ter hoogte van de Orchideeënlaan, op 250 meter van de bivakzone.

Bij de kapel van OLV-in-de-Nood, gelegen op 650 meter van de bivakzone en bij het kruispunt Orchideeënlaan x Militaire Dijk, tref je behalve een aardig rustpunt ook een infobord aan van de Warmbeekvalleiroute. Dit is een bewegwijzerde middellangeafstandsroute in lus volgens een Nederlands systeem. De bewegwijzering is vergelijkbaar met die van een GR-pad maar dan witgele streepjes. De afstand bedraagt 19 km. Bij de kapel van OLV-in-de-Nood ben je bijna op het meest zuidelijke punt, het meest noordelijke punt bevindt zich in de buur van de trappistenabdij Achelse Kluis, op de Nederlandse grens. Mogelijk is de markering van deze wandelroute niet echt onderhouden, een infobord vind je bij de kapel van OLV-in-de-Nood, de wandelkaart lijkt nog moeilijk te vinden.


Ook het met witrode strepen gemarkeerd variant traject van  Grote Routepad 561 (Kempen - Maaspad) loopt in de buurt, op 500 meter van Bivakzone De Warande. Verlaat het GR-traject in de buurt van de Achelse kapel OLV-in-de-Nood. De hele route is 221 km lang, ze vertrekt in Diest, loopt via Lommel  noordelijk naar het Nederlandse Valkenswaard en gaat dan weer zuidelijk via Bree en Lanaken naar Maastricht. Dit is de oudste Vlaamse GR. De hele route is gedetailleerd beschreven in een topografische gids van vzw Grote Routepaden. Digitale info, zoals GPS-tracks, routewijzingen en update-trajecten via hun website. 
Behalve Bivakzone De Warande liggen ook de tweelingbivakzones Solt en Itter langs GR 561. De afstand tussen Bz De Warande en Bz Solt/Itter is te overbruggen in één dag maar met een afstand een goeie 40 km is het echt iets voor wandelaars met een stevige conditie. 


De Nederlandse langeafstandswandeling Grenslandpad (LAW 11) volgt ongeveer de grens tussen Nederland en België, van Sluis in Zeeland tot Thorn in Nederlands Limburg (372 km). Te Hamont-Achel loopt dat Grenslandpad aan de Vlaamse zijde van de grens, gedeeltelijk in het spoor van GR 561. Om Bivakzone De Warande te bereiken verlaat je het Grenslandpad ter hoogte van de twee prehistorische grafheuvels in Haarterheide. Volg daar aanvankelijk westelijk GR 561 over 2 km + 500 meter naar de bivakzone of kort in via eigen padenkeuze (1,7 km).  Ook over het Grenslandpad bestaat een prima topografische gids, een uitgave van Wandelnet.nl .


  

 Het Limburgs Fietsnetwerk was het eerste in Vlaanderen. Fietsers vinden Bivakzone De Warande via fietsknooppunt 563. Fiets daar nog 380 meter in de richting van knooppunt 541. Verlaat op dat punt het netwerk en neem het brede maar hobbelige boswegje aan je rechterzijde te voet om na 250 meter bij de bivakzone te komen. Vanuit Bivakzone De Warande: knooppunt 563 loopt naar Achel, knooppunt 541 richting Hamont. Ter hoogte van de kapel OLV-in-de-Nood (op 650 meter van de bivakzone) ligt een rustpunt en schuilhut. Dit fietsnetwerk biedt je oneindig veel mogelijkheden in alle windrichtingen.   

Fiets je liever over een thematische route, dan kun je de met zeshoekige bordjes bewegwijzerde fietsroute 'Op de Boerenbuiten' volgen. Deze 29 km lange route werd uitgewerkt door de stad Hamont-Achel in samenwerking met landbouwbedrijven, je fietst dus langs nogal wat boerderijen. Routeplan

Er loopt geen langeafstandsfietsroute van het LF-type onmiddellijk langs deze bivakzone. De Vlaanderen Fietsroute passeert aan de Kettingbrug over het Kanaal Bocholt-Herentals te Hamont-Lo. Daar verlaat je  tijdelijk de Vlaanderen Fietsroute en volg je knooppunten 203 - 212 - 213 - 568 van het Limburgs knooppuntennetwerk (6,5 km tot de bivakzone).


Heel wat mountainbikeroutes door Noord-Limburg. In Hamont-Achel kun je aanpikken op een groene BLOSO-lus. Lengte 30,5 km en uit te breiden tot een veel grotere afstand met een connecterende blauwe route en andere. 

   

Officiële info, vragen, opmerkingen over deze bivakzone? Contacteer beheerder Agentschap voor Natuur & Bos. Voor opmerkingen met betrekking tot bivakzone.be, zie mailcontact hieronder.