Get Adobe Flash player

Bivakzone: Kleit - Maldegem


Bivakzone Kleit is van de gemeente Maldegem ism  andere partners en onder impuls van het Landschapspark Drongengoed.

Omwille van de dikke kleilaag in de grond kan  het terrein soms drassig zijn, met name tijdens de winter en vroege lente. 

 Coördinaten voor wandelaars en fietsers

 

GPS N 51 10.437 E 3 27.552
°/min/sec N 51 10 26 E 3 27 33
WGS84 51.173958 3.459203
X / Y 31N 532101 5669270

 Omgeving & Bereikbaarheid

Deze bivakzone ligt in de gemeente Maldegem, ten zuidwesten van het dorpje Kleit en aan de rand van het Meetjeslandse landschapspark Drongengoed. De bossen van Drongengoed en Maldegemveld vormen het grootste aaneengesloten bosgebied van Oost-Vlaanderen. De bivakzone ligt haast op het meest noordelijke puntje van dit bosgebied. Typisch voor de streek zijn de vele mooie dreven, afgezoomd met rijen beuken, eiken of populieren.

Landschapspark Drongengoed biedt dan ook heel wat fiets- en wandelmogelijkheden door de mooie bossen en in het omringend landschap van weiden en akkers. In delen van het Drongengoed werd de afgelopen jaren hard gewerkt aan landschapsherstel. Het resultaat daarvan is dat je sommige plekken zelfs wat doen denken aan de Hoge Venen. Ben je van plan om uitgebreid op ontdekking te gaan, draag dan zeker goed en waterdicht schoeisel. Nattere delen van het natuurgebied kunnen soms zelfs een tijdlang onderwater staan.

Bivakzone Kleit ligt in een noordelijk punt van dit gebied.

 

 

 

Bivakzone Kleit ligt dichtbij het Wandelnetwerk Meetjeslandse Bossen, op 100 meter van knooppunt 41. Wandel van kp 41 richting kp 44 en na 100 meter kom je in de buurt.

Ook Streek-GR Uilenspiegel loopt in de buurt. Komende uit Eeklo verlaat je na 23 km de geelrode markeringen van de GR op het einde van het Natuurpuntdomein Maldegemveld (aardeweg Booneveld) , waar je links zou moeten vervolgen richting expresweg N44. Ga op dat punt echter niet links maar ga 30 meter rechts. Ga daar links voorbij een bareel het bos in over knuppelpaden (en mogelijk modderpaden) om na zowat 150 meter links te gaan in het bos en dicht bij de bosrand te blijven. Na enkele minuten zie je dan de bivakzone liggen op je rechterzijde.

Fietsknooppuntennetwerk Meetjesland. Verlaat ter hoogte van het Maldegemse dorp Kleit tussen kp 69 en kp 14 het netwerk door de Doornstraat in te fietsen. Neem vervolgens na 450 meter de dreef rechts.

Treinstations zijn er niet in de buurt. De Lijn bus 87 (Deinze station - Aalter - Maldegem) passeert langs Kleit. Vanuit halte Maldegem OLV-Dreef wandel je in Onze-Lieve-Vrouwdreef, rechtdoor in Doornstraat en n a 450 meter rechts een veldweg in. Verderop zie je de bivakzone. 

 

Bivakzone

 

  
De bivakzone is uitgerust met een waterpomp (grondwater uit  35 meter diepte), die ook 's winters lijkt te functioneren. Pompen kan even duren aangezien het water van erg diep komt. Er is een grote vuurplaats binnen een kring van rustbanken, een picknicktafel, een toilet en  een schuilhut.

Het terrein waarop de bivakzone ligt is echter niet exclusief toegewezen aan bivakkeerders. In de eerste plaats is deze omgeving  ingericht als speelbos en recreatiezone voor kinderen, plaatselijke jeugdgroepen en families die natuur opzoeken of gebruik willen maken van de vuurplaats voor barbecue. Zo is er ook een speelheuvel aangelegd. 

Verder gelden dezelfde algemene spelregels zoals die bepaald zijn voor Vlaamse bivakzones: Max. 3 trekkerstenten, 10 personen, 2 opeenvolgende nachten en in de buurt van de pomp bivakkeren.

Bivakzone Kleit is ook het speelterrein van de lokale jeugdbeweging, vrijwilligers van chiro Kleit hebben trouwens zelf meegewerkt aan de uitbouw van de plek, de schuilhut bvb is vooral hun werk. Verder vertrouwt de gemeente op het respectvol gedrag van bivakkeerders, zodat onnodige verbodsborden kunnen worden vermeden.

De naam Kleit verwijst naar de dikke kleilaag die hier ondiep onder de grond zit. Dat verklaart ook waarom het terrein van de bivakzone nog lang drassig kan zijn na intensieve regen. Kleilagen verhinderen vlotte waterdoorsijpeling in de bodem. Als het te nat is kan je eventueel gebruik maken van de ruime schuilhut om daar je trekkertstentje te plaatsen. Bivakzone Kleit is nog nieuw, als de jonge bomen de volgende jaren beter 'ge-aard' zijn, zal het er wellicht fraaier en groener op worden.

Onmiddellijk grenzend aan de bivakzone ligt toegankelijk jong bos, grotendeels in beheer door Natuurpunt. Het bos, bedoeld als speelbos, ziet er nogal wild uit maar hier mogen natuur en kinderen hun gang gaan. Je ziet er vooral primair bos waarin berk en vliegden de lead nemen. Aan de andere zijde kijk je uit over akkers en weiden. Het dichtst bijgelegen woonhuis ligt op 350 meter.

Afhankelijk van windrichting en temperatuursinversie kan er wat ver lawaairuis zijn van de expresweg N44, die op 800 meter ligt. Op betere momenten hoor je niets. Op 1 km ligt het centrum van dorp Kleit, waar je ondemeer een superette vindt.


 

 

 

 

 

 

 Wandelen en Fietsen 


Langeafstandswandelaars kunnen vanuit het treinstation van Eeklo wandelen naar  bivakzone Kleit over Streek-GR Uilenspiegel. Onderweg wandel je over aangename paden langere tijd door de bosdomeinen Het Leen, Drongengoed en Maldegemveld. De afstand tussen Eeklo en de bivakzone over Streek-GR Uilenspiegel is 24 km.  Over Streek-GR Uilenspiegel is een uitstekende topografische kaart beschikbaar bij Grote Routepaden. Ook GR 131 (Maldegem - Ieper) passeert in de streek, op ongeveer 2,5 km van de bivakzone.Sinds de herfst van 2015 is er ook het uitgebreide  wandelknooppuntnetwerk 'Meetjeslandse Bossen' (230km), het loopt langs de bivakzone Kleit. Knooppunt 41 ligt aan de noordwestelijke bosrand, op 100 meter van de bivakzone. Er bestaat een goede wandelkaart van dit netwerk.

Je kunt ook gebruik maken van de 3 - met zeshoekige bordjes bewegwijzerde -wandelroutes (7, 7,5 en 8 km) van Toerisme Oost-Vlaanderen door de bossen van Drongengoed / Maldegemveld. De wandelkaart is te koop  bij  de toeristische diensten van het Meetjesland of in de mooie Drongengoedhoeve. Die hoeve is overigens een ideaal doel voor een aangename wandeling door de bossen. Je kan er ook iets drinken in een aangenaam historisch kader.

Ook Natuurpunt heeft een wandeling van 8,5 km uitgetekend door de vele percelen natuur die hier onder hun beheer zijn. Je kunt deze wandelroute oppikken en de Natuurpuntbordjes volgen aan de aarden weg Booneveld, te vinden als je het bospad / knuppelpad even volgt vanuit de bivakzone.

Je kunt natuurlijk ook zelf met stafkaarten een route uittekenen door de vele dreven en bossen van de streek. Draag goede waterdichte wandelschoenen of zelfs laarzen, de paden door de natuurgebieden ten zuiden van de bivakzone kunnen drassig zijn,met name 's winters.

 

 Er lopen geen langeafstandfietsroutes in de omgeving. LF 5 Vlaanderenroute loopt ongeveer 8 km meer zuidelijk, bij Aalter.

De bivakzone ligt wel kort bij het fietsknooppuntennetwerk Meetjesland. Je komt er kort bij tussen knooppunten 20 en 69.

De 45 km lange lusvormige Drongengoedroute passeert over de aarden weg Booneveld en dus kort bij de bivakzone. Het is een zeer afwisselende provinciale fietsroute die is bewegwijzerd met zeshoekige borden.Voor een mountainbiker kan de bivakzone een prima  uitvalsbasis zijn. De rode BLOSO-route Maldegem (25 km, 44 % off-road) passeert over de aarden weg Booneveld achter het bos bij de bivakzone en de blauwe BLOSO-route Maldegem (15,5 km, 55 % off-road) kan je oppikken bij de voormalige Paplingo-hoeve (op 1 km van de bivakzone).

 

Geocachen


Je kan vanuit de bivakzone  ook een korte geocache-ontdekkingstocht maken (info) door het speelbos onmiddellijk bij de bivakzone. Vergeet behalve de GPS ook niet waterdicht schoeisel aan te trekken. Officiële info, vragen, opmerkingen over deze bivakzone? Contacteer beheerder Milieudienst Maldegem. Voor opmerkingen met betrekking tot bivakzone.be, zie mailcontact hieronder.