Get Adobe Flash player

Bivakzone: Paalcamping Muziekbos - Ronse

 

Bivakzone Muziekbos is van Natuur & Bos ism Toerisme Vlaamse Ardennen

Het is op deze bivakzone uitdrukkelijk verboden om houtvuur aan te maken, er wordt geverbaliseerd.

  Coördinaten voor wandelaars & fietsers

 paalkamperen muziekbos bivakzone kamperen

GPS N 50 46.155 E 3 39.260
°/min/sec N 50 46 09 E 3 39 15
WGS84 50.76925 3.654333
X / Y 31N 546141 5624369

 

  Omgeving & Bereikbaarheid

De bivakzone ligt kort  bij het Muziekbos, op de rand van een oude zandgroeve die  recent volledig werd heringericht door Natuur & Bos.  Er werden  allerlei  inheemse bomen aangeplant. Het Muziekbos  is een oud bos gelegen op de zanderige hellingen van een typische getuigenheuvel, zoals er nogal wat zijn in de Vlaamse Ardennen. Op initiatief van Toerisme Vlaamse Ardennen (en met steun uit het  Europese fonds Leader+) werd hier op 14 oktober 2012  een bivakzone opengesteld door Agentschap Natuur & Bos. 

 Eigenlijk ligt de bivakzone bij het Sint-Pietersbos maar  de naam Muziekbos klinkt beter in de oren. Alleen al die naam lokt ook zeer veel wandelaars naar de heuvel, zeker op mooie weekenddagen. Het Muziekbos staat onder hoge recreatieve druk. met name merkbaar ter hoogte van café-chalet Boekzitting (op 600 meter van de bivakzone), waar een asfaltweg passeert die als een zwart litteken door het bos loopt. Er is hier zelfs verkaveld.

Meer westelijk krijgt de natuur meer ademruimte in beschermde zones. Het bos, dat vooral uit beuken bestaat, is op zijn mooist eind april als de paarse boshyacinten massaal in bloei komen. Een hele resem gemarkeerde wandelpaden loopt door het Muziekbos.

 

Café Boekzitting ligt op de top van de Muziekberg. Hier ook komen maar liefst 4 langeafstandspaden van het GR-type tesamen. Kom je van een van die paden, neem dan het verhard wegje links van het café-restaurant en blijf het volgen tot het na zowat 500 meter een haakse bocht naar links maakt. Ga daar rechtdoor over het met een bareel afgesloten pad en even later heb je de bivakzone aan je rechterzijde. Ook de Muziekboswandelroute loopt langs de bivakzone en via het wandelnetwerk Getuigenheuvels Vlaamse Ardennen kom je langs bivakzone Muziekbos tussen knooppunten 37 en 39.

Het fietsknooppuntennetwerk Vlaamse Ardennen en de blauwe lus Ronde van Vlaanderen passeren eveneens langs Chalet Boekzitting. Volg vandaaruit dezelfde beschrijving dan voor wandelaars om de bivakzone te vinden. Vlaanderen Fietsroute, zuidelijk deel (LF 6) passeert op 2 km. Ten noorden van Ronse blijf je de Ommegangstraat volgen door Louise-Marie. Voorbij dit dorpje fiets je rechts de Sint-Pietersbosstraat in. Waar deze straat een haakse bocht naar rechts maakt ga je 100 meter links om de bivakzone te vinden.

 Het treinstation van Ronse ligt op 7 km. Wandel vanaf het treinstation 2 km in noorderlijke richting door de stad tot bij het Algemeen Ziekenhuis. Pik daar de witrode GR-tekens van GR 5A / GR 122 / GR Vlaamse Ardennen op en volg deze oostelijk over  4,5 km tot de top van de Muziekberg te Chalet Boekzitting. Wandel daar rechtdoor en  licht dalend over 450 meter en waar de weg haaks links gaat, wandel je voorbij een bareel even rechtdoor tot bij Bivakzone Muziekbos.

Je kunt vanuit de treinstations van Ronse of Oudenaarde ook bus 61 nemen  naar Louise-Marie. Bij de kerk volg je dan het aangename wandeltraject van GR 129 dat na zowat 1 km bij Chalet Boekzitting arriveert op het GR-kruispunt. Verder naar de bivkzone zoals hierboven beschreven.

 

Bivakzone 

  Paalkampeerterrein Muziekbos ligt in populair recreatief gebied, er is dus enig passerend zacht vekeer van wandelaars, mountainbikers en ruiters kort bij de bivakzone, wat je zeker zal merken op mooie dagen.  Vanop de bivakzone kijk je uit over een groene vallei waarin de weg Schorisse - Ronse loopt. In vogelvlucht op 1 km ligt het meest nabijgelegen dorp, Louise- Marie

Het jonge bos bij de bivakzone is voorbestemd als speelzone. De bivakzone ligt tussen dit jonge bos en een perceel van het Sint-Pietersbos. 

Deze bivakzone is voorzien van een waterpomp die  gebruik maakt van  water uit een citerne. Er zijn hier ook 3 houten tentplatformen geplaatst, gemaakt van FSC-gelabeld hout. Tussen de planken van het platform zijn kepernagels aangebracht en rond het platform is een staalkabel gespannen. Met deze aanhechtingspunten moet  het mogelijk zijn je tent stormvast op het platform te plaatsen. Je kunt natuurlijk ook je tent prikken op de grasgrond.

De pomp staat relatief ver opgesteld van de tentplatformen, de regel om te bivakkeren  op maximaal 10 meter van de pomp kun je hier dus niet respecteren. Belangrijker is dat je het verbod op houtvuur maken respecteert hier. Uiteraard kun je wel een klein brandertje gebruiken om te koken of om water op te warmen. Deze bivakzone wordt al eens geplaagd door vandalisme.Zie  je brandplekken, probeer deze dan uit te wissen.  Merk je aanwezigheid van personen die een houtvuur maken of andere overlast veroorzaken,  dan kun je eventueel rechtstreeks de politie van Ronse alarmeren.
 

Wandelen & Fietsen  

Bij café Boekzitting, op 600 meter van de bivakzone, kruisen maar liefst 4 Grote Routepaden! Ronde van Vlaanderen (GR 5A), Zeeland - Champagne (GR 122), Dwars door België (GR 129) en  Streek-GR Vlaamse Ardennen. Verslag Streek-GR Vlaamse Ardennen. 

Een populaire luswandeling is de met zeshoekige bordjes gemarkeerde Muziekboswandelroute, ze loopt onmiddellijk langs de bivakzone en is 11 km lang. Ook wandelnetwerk Getuigenheuvels Vlaamse Ardennen passeert langs de bivakzone. Je kan vanop de bivakzone aanpikken tussen punten 37 en 39.

Andere wandelroutes in het Muziekbos: Taalgrensroute T3 (een wandellus tussen Muziekberg en Ellezelles van 13 km), een natuurleerpad, het Geuzentorenpad (rode driehoek 2 km) en Boekzittingpad(blauwe rechthoek 1,4 km).

Ligging van Bivakzone Muziekbos ten opzichte van de andere bivakzones langs Streek-GR Vlaamse Ardennen:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 De met grote zeshoekige borden bewegwijzerde en 40 km lange Hermesfietsroute loopt eveneens over de Muziekberg.

Fietsknooppuntennetwerk Vlaamse Ardennen loopt eveneens langs Chalet Boekzitting, tussen knooppunten 36 en 42. De combinatiemogelijkheden van afstanden en routes via het netwerk zijn talrijk.


De 78 km lange blauwe lus van de Ronde van Vlaanderen Fietsroute passeert langs Chalet Boekzitting. Onderweg uiteraard heel wat hellingen uit de klassieke Ronde van Vlaanderen, iets voor 'Flandriens' dus. 

 

Officiële info, vragen, opmerkingen over deze bivakzone? Contacteer beheerder Agentschap Natuur & Bos. Voor opmerkingen met betrekking tot bivakzone.be, zie mailcontact hieronder.