Get Adobe Flash player
19 november 2012

In de Vlaamse Ardennen kan je tegenwoordig je tentje opslaan middenin een natuur- of bosgebied en daar zijn ze bij de regiocoördinatie Toerisme Vlaamse Ardennen blij om. Deze regio die zich al enkele jaren verkoopt als Vlaanderens Mooiste landschap, is met haar vele hellingen en kasseistroken maar ook vele groengebieden, een ideale bestemming voor een avontuurlijke vakantie in het groen. Met de eerste paalcampings aan het Muziekbos in Ronse en de Spettekraai (oude Scheldearm) aan de Schelde in Zingem bij Oudenaarde is er een bijkomende reden om dit doelpubliek aan te trekken.

Het initiatief kadert in het door Toerisme Vlaamse Ardennen vzw ingediend en goedgekeurd Leaderproject Vlaamse Ardennen dat de regio wil profileren als een regio voor avontuur. Naast een heuse promotiecampagne met als doel toeristen aan te trekken die op zoek zijn naar een kick, uitdaging, ontdekking en avontuurlijke beleving, wil het project ook werk maken van een vernieuwd aanbod als daar zijn paalcampings, themacampings en autokampeerterreinen, innovatieve fiets- en wandelroutes en activiteiten rond natuurexploratie. Niet te verwonderen dat deze bivakplaatsen vooral mikken op het doelpubliek van de Vlaamse Ardennen: ontdekkers, trekkers en natuurliefhebbers.

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) is een gedroomde partner in dit project. Niet alleen is ANB eigenaar en/of beheerder van ca. 70 domeingebieden in het gebied Oost- Vlaanderen Zuid. Zij zijn ook bereid gevonden te participeren in dit project door het inrichten, onderhouden en beheren van de eerste 2 van 5 voorziene paalcampings in de Vlaamse Ardennen.

Beide paalcampings – wettelijke term is evenwel 'Bivakzone' - komen in een bos- en natuurdomein van ANB: Muziekbos en Spettekraai. Deze liggen mooi ingebed in een natuurlijke omgeving en zijn gemakkelijk bereikbaar langs de vele langeafstand wandel- en fietsroutes en -routenetwerken. De werken zijn momenteel volop aan de gang. Bij de start van de 'Week van het Bos' op 14 oktober moeten deze eerste paalcampings klaar zijn. Op 20 en 21 oktober e.k. worden er immers opnames gedraaid voor Vlaanderen Vakantieland. De bivakzone aan het Muziekbos voorziet in 3 FSC-gelabelde houten platformen waarop tentjes kunnen worden geplaatst. Voor de watervoorziening wordt een regenwaterput geplaatst en wordt een handpomp op een paal gemonteerd. In een kampeerlogboek kunnen kampeerders zoals in een gastenboek, berichtjes en opmerkingen achterlaten. De paalcamping aan de oude Scheldearm 'Spettekraai' te Zingem wordt gelijkaardig ingericht maar met slechts 2 tentplatformen en zonder regenwaterput gezien de aanwezigheid van voldoende op te pompen proper oppervlaktewater. 

Bron: Persbericht Toerisme Vlaamse Ardennen / Natuur & Bos