Get Adobe Flash player
23 december  2014

2014 was een superjaar voor al wie van paalkamperen en bivakkeren houdt in België. Er kwamen het afgelopen jaar maar liefst 9 nieuwe bivakplaatsen bij, 7 in Vlaanderen en 2 in Wallonië. 

De gemeente Maldegem beet de spits in het voorjaar met de openstelling van bivakzone Kleit aan de rand van natuur- en bos gebied Drongengoed. In het Stropersbos te Stekene kwam er een bivakzone midden in natuurgebied, begraasd door Galloways en Konikpaarden.

Met de komst van nieuwe bivakzones te Brakel en te Melden werd in de Oost-Vlaamse Ardennen een heus netwerkje uitgebouwd dat nu 4 bivakzones telt. Ze zijn onderling verbonden met fiets- en wandelroutes zodat je er meerdaags kan bivakkeren. Idem Voor de Antwerpse Noorderkempen. Door de openstelling van een bivakzone te Wortel-Kolonie en een te Poppel kan je meerdaags genieten van de streek, al wandelend of fietsend van bivakzone naar bivakzone. 

Ook Vlaams-Brabant-Brabant kreeg er met bivakzone Het Spoor een extra kampeerplek bij, mooi gelegen aan de rand  van het uitgestrekte Meerdaalwoud.  Jammer voor de Limburgers en de Westvlamingen, ook dit jaar geen eerste bivakzone in deze provincies, al is er hoop in 2015 voor Limburg. West-Vlaanderen blijft de far west voor kampeerders en bivakkeerders, de overheden zijn  daar wel geïnteresseerd in massatoerisme, niet in kwaliteitsvol bivakkeren.

In het Waalse Henegouwen werd de langeafstandsroute La Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay open gesteld. 6 bivakplaatsen waren in 2013 al klaar, in 2014 kwamen daar nog bivakplaatsen te Sivry-Rance en te Froidchapelle bij, waardoor je nu kan legaal kan overnachten op 8 plaatsen langs deze langeafstandswandeling. Naar verwachting zullen er in 2015 ook in Wallonië nieuwe bivakplaatsen worden open gesteld.