Get Adobe Flash player
07 mei  2015

 

Ingrijpende wijzigingen in het beleid van Staatsbosbeheer wat betreft de paalkampeerterreinen in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Enkele van deze bivakzones liggen vlakbij of zelfs op de grens met de Vlaamse provincie Antwerpen. 

Staatsbosbeheer heeft 7 (!) paalkampeerterreinen 'gesaneerd' (lees: opgeheven). In vet de plekken die ook op bivakzone.be waren gelist, we zullen deze pagina's kortelings dan ook verwijderen. 

De Donge
Linie van den Hout
Munnikenhof
Merkske 1
Merkske 2
Dorst
Mastbos

 

 

 De reden voor deze ingrijpende 'sanering' is dat deze paalkampeerterreinen omwille van hun locatie 'weinig werden gebruikt' en veelal werden bezet door 'zwervende personen', aldus Staatsbosbeheer. 

Volgende 6 paalkampeerterreinen blijven bestaan en werden volgens  Staatsbosbeer 'opgeknapt en vernieuwd'  (lees: alle pompen zijn weggenomen, er staat een biels in de plaats met daarop het bivakreglement, waar vuur mag worden gemaakt is de betonnen vuurkring vervangen door een stalen kring). In vet de plekken die ook op bivakzone.be worden gelist omdat ze vlakbij de grens liggen:

Ulvenhout
Chaam 1
Chaam 2
Chaam 3
Strijbeek
Gooren en Krochten

De reden voor het wegnemen van alle pompen ligt deels aan bezuinigingsmaatregelen, de pompen moeten immers jaarlijks worden ontmanteld om winterschade te vermijden. Bovendien vond men bij Staatsbosbeheer dat de pompen geen meerwaarde boden omdat de pompen meestal niet in de juiste grondwaterlaag zaten en het water dus ondrinkbaar was.

Ingrijpende wijzigingen dus. Jammer dat heel wat paalkampeerterreinen verdwijnen.

Toch ook goed nieuws te melden: Binnenkort zullen aan de Antwerpse kant van de grens opnieuw enkele nieuwe bivakzones worden opengesteld.