Get Adobe Flash player

Bivakzone Olens Broek (Herentals)

 


Bivakzone Olensbroek bij Herentals, wordt beheerd door het  Agentschap voor Natuur & Bos en werd gerealiseerd ism Toerisme Antwerpse Kempen. Dit is een bivakzone enkel voor wie te voet onderweg is. Gratis reservatie vooraf is verplicht. Voor info over bereikbaarheid, toegankelijkheid, bivakregels, faciliteiten kun je  bij het ANB terecht. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

This officially recognized bivouac area,  is managed by the Flemish Agency for Nature and Forests (ANB). Only for thru-hikers, no cyclists. Free reservation compulsory. A bivouac area should not be confused with a small camping, rules are different, comfort facilities limited or non-existent and you are held personally responsible to keep the area spotlessly clean and quiet during your short stay. For all practical info (accessibility, rules, facilities etc.) contact ANB. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Lots of waymarked walking and cycle trails in the area. Enjoy your short stay. Leave no trace, just your footsteps.

 

  

Coördinaten voor wandelaars

 

 

GPS N 51 11.507 E 4 52.154
°/min/sec N 51 11 30 E 4 52 09
WGS84 51.191778 4.86933
X / Y 31N 630617 5672813

 


Omgeving 

Deze Kempense bivakzone ligt op het grondgebied van de gemeente Herentals, op een paar meter van de grens met de gemeente Olen en midden in het mooie natuurgebied Langendonk - Olens Broek. Bivakzone Olens Broek werd opengesteld in augustus 2015.


Bivakkeren in het natuurgebied Langendonk / Olens Broek is haast een voorrecht. Je bent hier als doortrekkend wandelaar te gast in een prachtig en rustig stukje afgelegen natuurreservaat, grotendeels beheerd door de Vlaamse overheid, vlakbij de Kleine Nete, een van de zuiverste rivieren in Vlaanderen. Dit landschapsrelict is een restant van het oude moerassencomplex Geels Gebroekt. Het gebied bestaat vooral uit natte hooiweiden, moerasachtig gebied, vijvers, vennen en struweel maar ook uit oude rivierduinen en droge zandgronden.
   Je vindt hier dus kort bij elkaar gelegen zeer verschillende biotopen, variërend van elzenbroekbos (typisch op zeer natte grond) tot heidegebiedjes (typisch voor zeer droge gronden). Contrastrijk dus en dat trekt zowel qua plantengroei als habitat voor vogels zeer verscheiden en zeldzame soorten aan.

Er valt hier in elk seizoen wel iets te ontdekken, vogelspotters komen er ook zeker aan hun trekken, er is zelfs een vogelkijkhut. Deze schat aan verscheiden natuur is er (weer) gekomen door een jarenlang doorgedreven natuurvisie waarbij heel wat percelen, die in de 20ste eeuw voor landbouw waren omgevormd, weer een natuurlijker uitzicht kregen. Ook de landbouwers werden erbij betrokken. Verder werden ondermeer oude turfputten hersteld. Tussen al dat moois vloeit dan nog eens de Kleine Nete. Sommige plekken in Langendonk / Olens Broek hebben iets paradijselijks... 

 

 
Bivakzone

 

Bivakzone Olens Broek ligt op een stukje gemaaid hooiland, aan de rand van oud elzenbroekbos. Er staan enkele prachtexemplaren van deze zwarte elzen op de bivakzone. Op slechts 50 meter stroomt de Kleine Nete, de rivier werd hier lang geleden recht getrokken maar de oeverbegroeiing is zeer gevarieerd en oogt natuurlijk.Bivakzone Olensbroek is uitgerust met een  houten platform, waterpomp (die mogelijk buiten werking is) een zithoek van boomstammen en een bank rond een vuurkorf. Bij verhoogd brandgevaar kan de vuurkorf uit veiligheidsredenen worden afgesloten. 

 De omgeving rond de bivakzone is bijzonder rustig, je hoort er geen autolawaai van een nabijgelegen verkeersweg, want die is er niet. Wel kan er af toe een vliegtuig over komen en hoor je in de verte wel eens een passerende trein. 's Nachts kunnen die geluiden omwille van temperatuursinversie wat sterker zijn. Let wat op voor teken, met name als het gras wat hoog staat.


Bevoorrading: Herentals centrum, er liggen geen horecagelegenheden in de buurt.

Door de ligging in kwetsbaar natuurgebied graag extra aandacht voor de rust hier. Laat (zoals steeds) geen sporen na

 
Wandelen 


 
Wandelnetwerk Kempense Heuvelrug (315 km) is een van de 12 wandelnetwerken in de Provincie Antwerpen, uitgewerkt volgens het knooppuntensysteem. Er bestaat een prima wandelkaart over en Bivakzone Olens Broek ligt onmiddellijk langs dit netwerk, tussen knooppunten 55 en 53.  Er ligt in de buurt van de bivakzone geen brug over de Kleine Nete, je benadert de bivakzone dus best vanuit de zuidelijke zijde van de Kleine Nete.  

De wandelkaart van Kempense Heuvelrug is ondermeer te koop in de toeristische diensten van Herentals, Kasterlee of Retie en je kunt het update knooppuntsysteem ook online raadplegen via wandelknooppunt.be. Langs de noordelijke kant van de Kleine Nete lopen nog meer (onverharde) paden van dit wandelnetwerk door de Kempense natuur, het zal je echter een flinke omweg kosten om de Kleine Nete over te raken. Wandel je in Olens Broek tijdens de lente, hou er dan rekening mee dat het grillige pad tussen knooppunten 51 en 60 tot eind juni wellicht wordt afgesloten omwille van het broedseizoen voor vogels.

 Er loopt geen langeafstandswandelroute door of in de buurt van Langendonk / Olens Broek. GR 5 (Noordzee - Middellandse Zee) komt door Herentals maar het traject ligt te ver van de bivakzone.

Enkele lokale wandelroutes lopen door het gebied. De witte zeshoekige bordjes met gele pijlen zijn van het Koperdorppad, een lusvormige lokale wandeling van 11,5 km. Je kunt ook de rode pijlen  van het Witbospad volgen, dat in lusvorm over 9,5 km tussen Olen en Noorderwijk loopt. Fietsen door het beschermd natuurgebied Langendonk / Olens Broek is uitdrukkelijk verboden. Dit is dus een bivakzone enkel voor wandelaars op doortocht.

 

Officiële info, vragen, opmerkingen over deze bivakzone? Contacteer beheerder Agentschap Natuur & Bos. Voor opmerkingen met betrekking tot bivakzone.be, zie mailcontact hieronder.