Get Adobe Flash player

Bivakzone: Canisvliet - Sas-van-Gent (NL)

 Deze grensbivakzone wordt beheerd door Staatsbosbeheer Nederland.

 

This officially recognized bivouac area is managed by the Dutch State Forest Management. It's located at the border of a lake near the town of Sas-van-Gent, in the Netherlands, not far from the Belgian border. Accessible all year round. No reservation or registration necessary. Max 3 small trekking tents allowed. You can stay up to 72 hrs (3 nights). Free stay. This Dutch bivouac area should not be confused with a small camping, rules are different, comfort facilities limited or non-existent and you are personally responsibility to keep the area spotlessly clean and quiet during your short stay. No swimming allowed. Strictly forbidden for any motorized vehicle, access only on foot or by bike. There is a hand water pump (water non-potable). Campfire is NOT allowed. Lots of waymarked walking and cycle trails in the area. Enjoy your short stay. Leave no trace, just your footsteps.

Deze bivakzone is opnieuw geopend


Zeeuws bivakkeerder Derek-Jan Franse meldt ons dat er in Zeeland opnieuw kan worden overnacht door Nederlanders sinds de Zeeuwse overheid de coronamaatregelen weer versoepelde. Respecteer echter ten allen tijd nog van kracht zijnde corona-geboden en aanbevelingen zoals geen B-NL-grensoverschrijding, social distancing enz. Deze overrulen eventueel ook de algemene bivakregels voor deze paalkampeerplaats. 

  Wandel- en fietscoördinaten

 Paalkamperen Canisvliet

GPS N 51 13.076 E 3 48.773
°/min/sec N51 13 05 E3 48 46
WGS84 51.217941 3.812887
X / Y 31N 556772 5674375

 

 

 

 Omgeving

De Canisvlietsche Kreek is een overblijfsel van een groot nat gebied, waar in de middeleeuwen een zijarm van de Schelde doorvloeide. Honderden hectaren van dat gebied zijn nu polders geworden, de mooie kreek van Canisvliet werd bewaard als natuurgebied, geklasseerd als Europees Natura 2000-zone en beheerd door Staatsbosbeheer.  De langgerekte kreek is grotendeels Canisvliet wandelenomzoomd met  een smalle bosrand waarin een rijke variëteit aan bomen en struiken groeien.

De kreek zelf trekt nogal wat vogelspotters aan die er komen turen naar  ganzen, riet- en weidevogels. Ook met weinig vogelkennis en zonder telelenzen kan je er nogal wat waarnemingen doen. Blauwe reigers zal je er zeker spotten, neem toch best een verrekijker mee.  Het is trouwens aan een ornitholoog te danken dat de vogels en de natuur hier nu nog zijn. Johan van den Steen uit Sas-van-Gent kon in de jaren '60 voorkomen dat de Canisvlietsche Kreek werd opgespoten met slib van  het Kanaal Gent - Terneuzen. Tesamen met andere natuurliefhebbers voerde hij later ook aktie tegen al het afvalwater dat vanuit Zelzate de kreek instroomde en voor een kleine ecologische ramp zorgde in de kreek. Een monument ter zijner nagedachtenis ligt langs het wandelpad rond de kreek.

Nabijgelegen Sas-van-Gent was oorspronkelijk een omwald stadje met bastions, zoals Hulst. Ze werden hier echter afgebroken en zo verloor het stadje ook veel vanCanisvliet zijn charme. Sas-van-Gent dankt zijn naam aan de sluis die hier was op het kanaal Gent-Terneuzen. Dat druk bevaren kanaal ligt trouwens op enkele honderden meters westelijk van de bivakzone. De grens met het Vlaamse Zelzate  ligt op slechts een 100 meter ten zuiden van de Canisvlietsche Kreek.

 De bivakzone is prachtig gelegen. Ze ligt op een open grassige plek tussen de bosrand en de kreek zelf, vlak bij  het water dus. Behalve de waterpomp is er ook een picknickbank. Houtvuur is verboden. Het wandelpad rond de kreek loopt ook over de bivakzone, er kunnen dus wandelaars langs komen en dat is tijdens het weekend zeker het geval. Er is geen omgevingslawaai. Met de fiets benader je de bivakzone het makkelijkst via de parallelweg naast het kanaal Gent-Terneuzen en niet via de oostelijke zijde van de Canisvlietsche Kreek.
De mooie ligging van bivakzone trekt al eens verkeerd volk aan zoals hangjongeren soms zelfs druggebruikers of ander krapuul. Deze Nederlandse bivakzone heeft dan helaas ook niet de beste reputatie. Er is dan ook vaker schade en oneigenlijk gebruik van de site.  

 

 

Wandelen & Fietsen

Je kan de kreekoever helemaal afwandelen vanaf de bivakzone. Een bijzonder aangename luswandeling van ongeveer 5 km, waarbij je afwisselend over gras- en bospaden loopt. Onderweg heeft Staatsbosbeheer verscheidene schansen opgericht van waarachter je aan vogelobservatie kan doen. Volg voor deze wandeling gewoon de witrode streepjes van de 570 km lange Vlaamse GR 5A - Ronde van Vlaanderen. Er is hier bij de Canisvlietsche Kreek een opsplitsing van een  hoofdtraject en een variant traject (die variant is gemarkeerd met een GR-teken waarover een witte dwarsstreep). Met beiden gecombineerd wandel je dus de volledige randzone van de kreek af. De paalkampeerplaats ligt langs het hoofdtraject van GR 5A. Sinds 2015 wordt dit traject van GR 5A ook gevolgd door een 117 km lange variant door Zeeuws-Vlaanderen van  de Nederlandse LAW 11-Grenslandpad.

Het is  mogelijk om een paalkampeertrekking te ondernemen via GR 5A en 3 opeenvolgende avonden legaal te bivakkeren, telkens op een andere bivakzone in Zeeland. Zo is het over GR 5A 25 km wandelen tussen de bivakzones van Canisvliet  en Fort Livinus. GR 5A-afstand van bivakzone Fort Livinus naar De Zoete Vaart  (bij Hulst) is 22 km.

 De paalkampeerplaats ligt ook op de meest westelijke hoek van het  Zeelandse wandelnetwerk 'Langs Linies en Kreken', een langgerekt netwerk van paden in Zeeland volgens het knooppuntensysteem. Loopt door de grenszone met de Vlaamse provincie Oost-Vlaanderen. Markering met olijfgroene bordjes en gele pijlen. De bivakzone ligt op 300 meter van knooppunt 30, richting knooppunt 60. Ook via de knooppunten kan je de Canisvlietsche Kreek rondwandelen, in tegenwijzerzin volg je dan 30 - 60 - 31 - 32 - 30. Afstand 3,5 km en dat is dus anderhalve kilometer korter dan over GR 5A. Met een kaart van dit wandelnetwerk kan je alternatief ook naar de bivakzones Canisvliet en De Zoete Vaart wandelen. Deze liggen eveneens op dat wandelknooppuntennetwerk.

 De paden rond de Canisvlietsche Kreek zijn onverhard. Ten oosten van de kreek loopt wel een parallelle asfaltweg waarover fietsroutes lopen. LF 30 Schelde - Deltaroute loopt van Breskens naar Gent en verder naar Oudenaarde over 150 km. Je kan voor Oudenaarde - nabij Zingem - gebruik maken van de bivakzone Spettekraai langs de Schelde, ze ligt  langs de LF.

Mogelijk zie je in de  omgeving van de kreek nog geelblauwe markeringstickers van LF 51 Gravejansroute. Deze 333 km lange fietsroute werd echter medio 2012 volledig opgeheven en zal niet langer worden onderhouden.

De bivakzone ligt ook op het uitgebreide Fietsnetwerk Zeeland en het Vlaamse Fietsnetwerk Meetjesland. Knooppunten 72 (Zeeland) en 85 (Meetjesland) liggen elk op 2 km van de bivakzone. Beide fietsnetwerken zijn met elkaar grensoverschrijdend verbonden. 

 

bivakzone Canisvliet

 Officiële info, vragen, opmerkingen over deze bivakzone? Contacteer beheerder Staatsbosbeheer. Voor opmerkingen met betrekking tot bivakzone.be, zie mailcontact hieronder.

Bivakzone tijdelijk gesloten


Temporarily Closed - Fermé temporairement - Vorübergehend geschlossen