Get Adobe Flash player

Bivakzone:  De Zoete Vaart - Hulst (NL)

Deze grensbivakzone wordt beheerd door Staatsbosbeheer Nederland.

 

This officially recognized bivouac area is managed by the Dutch State Forest Management. It's located south of the historical town of Hulst, in the Netherlands, not far from the Belgian border. Accessible all year round. No reservation or registration necessary. Max 3 small trekking tents allowed. You can stay up to 72 hrs (3 nights). Free stay. This Dutch bivouac area should not be confused with a small camping, rules are different, comfort facilities limited or non-existent and you are personally responsibility to keep the area spotlessly clean and quiet during your short stay. Strictly forbidden for any motorized vehicle, access only on foot or by bike. There is a hand water pump (water non-potable). Campfire is NOT allowed. Lots of waymarked walking and cycle trails in the area. Enjoy your short stay. Leave no trace, just your footsteps.

Deze bivakzone is opnieuw geopend


Zeeuws bivakkeerder Derek-Jan Franse meldt ons dat in Zeeland opnieuw kan worden overnacht door Nederlanders sinds de Zeeuwse overheid de coronamaatregelen weer versoepelde. Respecteer echter ten allen tijd nog van kracht zijnde corona-geboden en aanbevelingen zoals geen B-NL-grensoverschrijding, social distancing enz. Deze overrulen eventueel ook de algemene bivakregels voor deze paalkampeerplaats. 

  Coördinaten voor wandelaars en fietsers 

 

bivakzone hulst zoete vaart

 

GPS N 51 16.014 E 4 03.673
°/min/sec N51 16 01 E4 03 40
WGS84 51.266895 4.061222
X / Y 31N 574037 5680040

 

 

 Omgeving

Bivakzone de Zoete Vaart ligt ten zuiden van het historische stadje Hulst en ten  noorden van De Klinge en het grote Stropersbos. De Clingse bossen (of Zoete Vaart) waarin de paalkampeerplaats ligt, zijn  verdeeld in grote percelen gevarieerd bosbestand, gescheiden door rechte graspaden en aangelegde diepe greppels. Hoewel de bivakzone niet ver van het stadje Hulst en enkele drukke wegen ligt, is het hier rustig en zonder omgevingslawaai.

De streek biedt heel wat verkenningsmogelijkheden. In de eerste plaats het omwalde stadje Hulst zelf natuurlijk. De wallen zijn er uitstekend bewaard en binnen die omwalling ontdek je een van de mooiste provinciestadjes van Zeeuws-Vlaanderen. Hulst is erg geliefd bij Vlamingen uit het Waasland en vooral tijdens het weekend is het soms op de koppen lopen als toeristen, shoppers en liefhebbers van terrasjes massaal de weg vinden naar Hulst. De stad is ook een knooppunt van (Vlaamse) langeafstandspaden en er zijn ook nogal wat fietsmogelijkheden in de streek.

Zuidelijk van de bivakzone, die op 2 km van de grens met Vlaanderen ligt, is het aangenaam vertoeven in de Clingse bossen en het uitgestrekte Stopersbos, gelegen ten noorden van Stekene, Kemzeke en Sint-Gillis-Waas.

 De bivakzone zelf is moeilijk benaderbaar per trekkingfiets omwille van de grassige paden, je moet wellicht een paar honderd meters te voet gaan, tenzij je met de mountainbike onderweg bent. De meest aangename weg neem je door  de witrode bewegwijzering van GR 5A te volgen.

Ter plaatse heb je een ruim terrein voor 3 tenten, gelegen in een grassige inham van het bos en aan één zijde heb je meer open gebied met een oud poeltje. Het pompwater heeft een vrij sterke geur maar is desondanks bruikbaar voor waswater. In de lente en zomer kan het hier bij windstil weer nogal vergeven zijn van agressieve muggen die mogelijk je verblijf hier wat kunnen vergallen. Er is een picknicktafel. Vuur maken is niet toegelaten. Geen omgevingslawaai, soms kan er een wandelaar passeren.

 

 

Wandelen & Fietsen

Het  Vlaamse Grote Routepad GR 5A - Ronde van Vlaanderen - passeert over de bivakzone en is gemarkeerd met witrode tekens. Dit langeafstandspad van 570 km  zigzagt door de Clingense bossen en loopt dan 2 km na de bivakzone bij de Gentsepoort en het Reynaertmonument het stadje Hulst binnen. Op die plek vertrekken  ook de Vlaamse langeafstandspaden Streek-GR Reynaertland (geelrode tekens - verslag) en GR 122 Zeeland - Champagne (witrode tekens). GR 122 loopt eigenlijk de eerste 29 km vanaf Hulst te samen verder door Zeeland met GR 5A. Ook een 117 km lang variant traject van LAW 11 - Grenslandpad loopt door Hulst sinds 2015.

Het is mogelijk om een paalkampeertrekking te ondernemen via GR 5A en 3 opeenvolgende avonden te overnachten, telkens  op een andere bivakzone in Zeeland. Zo is het over GR 5A 22 km wandelen tussen de bivakzones van Hulst en Fort Livinus. GR 5A-afstand van bivakzone Fort Livinus naar de mooie bivakzone Canisvliet (bij Sas-van-Gent) is 25 km. Het is ook mogelijk om vanuit de bivakzone Zoete Vaart een GR-rondwandeling te maken van 25 km. Je volgt GR 5A tot Hulst, daar begin je aan GR Waas- en Reynaertland, die je volgt over zowat 20 km, tot je  bij het Stropersbos  enkel GR 5A volgt en zo weer bij  de bivakzone komt.  

De paalkampeerplaats ligt ook op het Zeelandse wandelnetwerk 'Langs Linies en Kreken', een langgerekt netwerk van paden in Zeeland door de grenszone met de Vlaamse provincie Oost-Vlaanderen. Markering met olijfgroene bordjes en gele pijlen. De bivakzone ligt tussen knooppunten 61 en 52, op 500 meter van knooppunt 61. Het is ook mogelijk om met een kaart van dit wandelnetwerk naar de bivakzones Fort Livinus en Canisvliet te wandelen. Deze liggen eveneens op dat wandelknooppuntennetwerk.

Voor historische wandelingen moet je in Hulst zijn, je kan er ondermeer een tochtje over de oude stadswallen ondernemen. Meer info bij de VVV Zeeland. Door het Stropersbos - dat bereikbaar is als je vanaf de bivakzone GR 5A volgt over 2 km - lopen twee gemarkeerde wandelpaden van 4 km en 1 laarzenpad van 1 km, uitgezet door  Natuur & Bos. Kaart. In het Stropersbos zelf is trouwens aan Belgische zijde van de grens ook een bivakzone.

 De Vlaamse langeafstandsfietsroute LF 38 Dender-Waaslandroute is een dwarsverbinding op de grote Vlaanderen Fietsroute. LF 38 begint in De Klinge, op slechts 3 km van de bivakzone. De route loopt van daar zuidelijk over de oude spoorweg 54 richting Sint-Niklaas. Lange tijd wordt de Schelde gevolgd om dan via Dendermonde, Aalst en Ninove te eindigen in Geraardsbergen na 100 km. Onderweg is er aansluiting op andere LF-routes.

De Hulsterlooroute is een lusvormige, bewegwijzerde fietsroute van 37 km die door de Clingse bossen en Hulst loopt en langs Nieuw-Namen en Kieldrecht. Aan Vlaamse zijde van de grens zijn heel wat routes uitgezet in het Waasland. Ze dragen vaak de naam van een figuur uit het Reynaertverhaal.

Zo loopt de 50 km lange Nobelroute op het meest noordelijke punt door het Stropersbos bij De Klinge.

Hulst ligt op het fietsknooppuntennetwerk Oost-Zeeuws-Vlaanderen, terwijl je aan de Vlaamse kant van de grens naadloos kan aansluiten op het 720 km lange fietsnetwerk Waasland. Op slechts een paar honderd meter oostelijk van de bivakzone kan je aansluiten tussen knooppunt 50 van het Zeeuwse netwerk en knooppunt 80 van het Wase netwerk.

Er loopt ook een mountainbikeroute vlakbij de paalkampeerplaats. Deze MTB-route Hulst is uitgezet door de VVV van Zeeland en is 45 km lang, waarvan 74 % off-road.

paalkamperen hulst zoete vaart

Officiële info, vragen, opmerkingen over deze bivakzone? Contacteer beheerder Staatsbosbeheer. Voor opmerkingen met betrekking tot bivakzone.be, zie mailcontact hieronder.