Get Adobe Flash player

Bivakzone tijdelijk gesloten


Temporarily Closed - Fermé temporairement - Vorübergehend geschlossen

Bivakzone:  Gooren en Krochten - Zundert (NL)

Deze grensbivakzone wordt beheerd door Staatsbosbeheer Nederland.

 

 

This officially recognized bivouac area is managed by the Dutch State Forest Management. It's located in a little forest near Zundert in the Netherlands, less than 1 kilometer from the Belgian border. Accessible all year round. No reservation or registration necessary. Max 3 small trekking tents allowed. You can stay up to 72 hrs (3 nights). Free stay. A Dutch bivouac area should not be confused with a small camping, rules are different, comfort facilities limited or non-existent and you are personally responsibility to keep the area spotlessly clean and quiet during your short stay. Strictly forbidden for any motorized vehicle, access only on foot or by bike. No water pump or toilet. Small campfire allowed under normal weather conditions (no dry period or strong winds) but only at the specifically designated place, not elsewhere. Please be very careful when making a camp fire at this bivouac area. Lots of waymarked walking and cycle trails in the area. Enjoy your short stay. Leave no trace, just your footsteps.

   Wandel- en fietscoördinaten

 

GPS N51 27.453 E4  41.349
°/min/sec N 51 27 27 E 4 41 20
WGS84 51.457548 4.689153
X / Y 31N 617354 5702061

 


 

 

 Omgeving

De bivakzone ligt verscholen in het zeer verscheiden natuurgebied 'Gooren en Krochten', dat is doorsneden met zanderige wandelpaden. Deze strook natuur in NL-Brabant met een oppervlak van zowat 150 ha, wordt hoofdzakelijk beheerd door Staatsbosbeheer, inclusief de paalkampeerplaats. Gooren en Krochten ligt op minder dan 1 km van de grens met Vlaanderen.

Het natuurgebied bestaat uit percelen dennen en berk, een natte beekvallei, schraal en golvend heidelandschap, zanderige heuvelruggen en oude turfputten die nu vijvers en moerassig gebied vormen. Eigenlijk is Gooren en Krochten een samenvoeging van drie kleinere en erg verscheiden natuurbiotopen, 'Waaijenberg', 'Lange Gooren' en 'Krochten'. Staatsbosbeheer heeft hier de voorbije jaren fantastisch werk verricht door verscheidene biotopen weer te herstellen in de staat van eeuwen geleden. Je kunt hier 's zomers weer planten zoals gagel en zonnedauw ontdekken, terwijl in de poeltjes en vennen verscheidene soorten amfibieën huizen. Gooren en Krochten grenst hoofdzakelijk aan landbouwpercelen. De Meirseweg, dat is de hoofdverkeersweg tussen Meerle (Vlaanderen) en Zundert (Nederland), snijdt dwars door het natuurgebied en scheidt de delen Lange Gooren en Waaijenberg. Er is langs die Meirseweg een toegang tot het natuurgebied, op die plek staan ook een picknicktafel en infobord.

 

 

Het terreintje waarop de bivakzone ligt, is vrij ruim en ligt in het deel 'Lange Gooren'. Er groeien natuurlijke grassen die wat kunnen opschieten en het veldje is omgeven met dennen en berken, toch krijg je geen ingesloten gevoel, er is zeker voldoende lichtinval. Geen rustverstorend lawaai in de onmiddellijke omgeving, al kun je van november tot april, afhankelijk ook van de windrichting, het verkeer op de Meirseweg soms tot hier horen. De bivakzone staat niet aangegeven op de plaatselijke kaartpanelen en is ook niet bewegwijzerd, 't is dus even zoeken om ze te vinden in het bos. Sinds 2015 werd de waterpomp definitief verwijderd, breng dus voldoende water mee. Vuur maken is toegestaan in de daarvoor voorziene vuurring. Wel opletten, de grassen kunnen hier tijdens het voorjaar (maart - mei) of tijdens een hete zomer erg uitgedroogd zijn! Spring daarom zeer voorzichtig om met een houtvuurtje, ook indien er geen vuurverbod is. Beperk de grootte van het vuur in de vuurring en vermijd ook om vuur te maken bij sterke wind, het risico is reëel dat je anders een brand veroorzaakt die je niet meer onder controle krijgt. 

 

 

Wandelen & Fietsen

Staatsbosbeheer heeft voor elk van de drie delen van het natuurgebied Gooren en Krochten een kort lusvormig pad uitgewerkt. Bewegwijzering met gele plaatjes op houten paaltjes. De wandeling in Lange Gooren komt niet langs de bivakzone, wel op ongeveer 100 meter. De drie luswandelingen zijn dmv een verbindingstraject te combineren tot een grotere wandeling van 11 km. Update: Het is wat onduidelijk of deze wandelingen momenteel nog wel bestaan, er is moeilijk detailinfo over te vinden.

Er lopen geen langeafstandsroutes korter dan 3 km langs deze paalkampeerplaats.  Streek-GR Kempen  en  LAW Grenslandpad lopen wel door de regio maar te ver weg om af te wijken van de route.

 

 

LF 13 Schelde - Rijnroute loopt oost- west van Venlo naar Vlissingen over 290 km en passeert te Rijsbergen, op 6 km van de bivakzone. Langeafstandsfietsroute LF 9 NAP-route (NAP = Normaal Amsterdams Peil) loopt van Noord-Nederland naar Zoersel over meer dan 500 km. Passeert in de buurt van domein Maxburg te Meer of de E19-oversteek op ongeveer 2 km van de bivakzone. Fietsen in het natuurgebied is niet verboden maar door de zanderige bodem in het natuurgebied zal je wellicht enkele honderden meters te voet moeten gaan.
De Aa of Weerijs-fietsroute is 42 km lang en passeert op ongeveer 1 km van de bivakzone.
De Noorderkempenroute is eveneens een bewegwijzerde fietstroute van de ANWB, 46 km lang en op 2 km van de bivakzone passerend.
Over het Fietnetwerk Noord-Brabant kom je op 500 meter van Bivakzone Gooren en Krochten. Ten zuiden van Zundert verlaat je het  netwerk halfweg het  4,7 km lange traject tussen knooppunten 47 en 3, gebruik de coördinaten om de bivakzone te vinden. Dit fietsnetwerk connecteert op dat van de Antwerpse Kempen.

 

bivakzone gooren en krochten

Officiële info, vragen, opmerkingen over deze bivakzone? Contacteer beheerder Staatsbosbeheer. Voor opmerkingen met betrekking tot bivakzone.be, zie mailcontact hieronder.