Get Adobe Flash player
06 mei 2013

Onder veel mediabelangstelling en in aanwezigheid van opvallend veel prominenten werd op 6 mei 2013 bivakzone De Steenberg in het Meerdaalwoud te Vlaams-Brabant ook officeel opengesteld voor paalkampeerders.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De boswachters van Natuur & Bos van het Meerdaalwoud en hun werkploegen hebben de mooiste bivakzone van Vlaanderen (en van Nederland?) helemaal afgewerkt. Het resultaat is prachtig. Naar de normen van een bivakzone is dit een vijfsterrenplek. Opvallend op deze locatie is dat er ook een droogtoilet aanwezig is, een mooi ingerichte vuurput en dat het terrein zeer ruim is.


Aanwezig bij de inhuldiging waren ondermeer burgemeester Daniëls van Oud-Heverlee, geduputeerde Toerisme Vlaams-Brabant Monique Swinnen, Minister van Leefmilieu, Natuur & Cultuur Joke Schauvliege en de administrateur generaal van Natuur & Bos Marleen Evenepoel. Er werden toespraken gehouden en de echte helden van de dag, de ploeg van Natuur & Bos-boswachters die met veel liefde en creativiteit de schitterende bivakzone heeft gerealiseerd, had zowaar drankjes voorzien en een hapje in 'bivakstijl'.  


 

Administrateur Generaal van Natuur & Bos, Marleen Evenepoel vindt dat de bivakzone perfect past in het idee dat een bos gastvrij moet zijn en de boswachters gastheren zijn: "Onze medewerkers van de regio Meerdaal vormden De Steenberg om tot 'een place to' be en een 'place to sleep'...ze hebben met deze locatie hun eerste bivakzone gecreëerd en hebben daarmee getoond dat ze voortreffelijke gastheren zijn. Er is een stricte reglementering van kracht maar dan heb je buiten de creativiteit van onze boswachters van Meerdaal gerekend. Met respect voor de wetgeving en de omgeving hebben ze een waterpomp toegevoegd, een leuk toilet en een gezellige, bosveilige vuurplek. Ik heb hen aangeraden om nog snel mee te dingen voor de innovatieprijs die op dit moment uitgeloofd wordt door ANB, dit is immers niet alleen creatief van onze mensen maar ook een teken dat je begaan bent met je werk. Gastheerschap staat hoog in ons vaandel. We hebben hier een perfecte combinatie van respect voor de gevoelige natuur en anderzijds toch een plek waar mensen 'hun ding kunnen doen'. Men noemt dat een zoneringsplan. Dat lukt alleen als het publiek er zijn gading in vindt, als er in die zones met robuste natuur een goede mix is van avontuurlijke bosbeleving, mogelijkheden voor natuurobservatie, korte of lange wandelingen, voor elk wat wils. Dat is net zo knap aan de manier waarop ze het hier hebben gedaan: ver van de bewoonde wereld maar ook ver genoeg van zones met een gevoelige vegetatie of verstoringsgevoelige fauna. Op een speciale manier echt boeiend: ver van het geluid, pikkedonker 's nachts en 's morgens misschien met wat geluk een groepje reeën op de weide."

 
Provinciaal gedeputeerde Vlaams-Brabant, Monique Swinnen: "Een bivakzone is een voorbeeld van  hoe eenvoudig en avontuurlijk toerisme kan zijn. We gaan hier niet de grote massa aantreffen, dat ik ook niet de bedoeling, dit is een plaats voor een nichepubliek. Mensen die met de rugzak gaan wandelen, of fietsen of met hun paard onderweg zijn en die eens rustig willen genieten van niets en tegelijk van alles. Zo mooi is toerisme als je dat weet te waarderen.... Het maakt ook dat mensen die zo kunnen genieten van de omgeving, ze nadien ook met veel meer overtuiging zullen verdedigen. Het is door de kans te geven mensen te laten genieten van natuur je ook mensen kan leren om er voor te zorgen. Uit onderzoek blijkt dat in de Groene Gordel een aantal basisgegevens als wandelen, fietsen en ruiteren aan de top van de verwachtingslijst staat van de mensen die naar onze provincie komen. De meeste mensen komen naar de Groene Gordel in de eerste plaats voor het landschap en de natuur."

Minister van Leefmilieu, natuur en cultuur Joke Schauvliege: "Hier in het mooie Meerdaalwoud is met weinig budget veel gerealiseerd.... We moeten er voor zorgen dat de natuur toegankelijk is en dat mensen natuur kunnen beleven. Op die manier zal men ook meer respect hebben voor de natuur. De mensen van ANB zorgen voor die betere toegankelijkheid en beleving, op die manier kunnen mensen echt de liefde voor de natuur te pakken krijgen....Ik wil de mensen van ANB bedanken die met beperkte middelen hier schitterende dingen hebben gedaan. ANB gaat in overleg met 'de klanten', dat zijn u en ik die hier graag in het bos vertoeven. Men praat en luistert en gaat in overleg over wat mensen belangrijk vinden in het bos. Dat probeert men dan ook te realiseren. Onze recreatieve voltreffers zijn de voet-, fiets- en ruiterpaden maar eigenlijk was er nog nood aan meer. Je ziet aan dit woud dat er aan  heel veel gebruikers is gedacht, ik denk aan struinnatuurplaatsen (plaatsen waar je vrij in de natuur kan lopen), het arboretum dat toegankelijk is, een barbecueplek, vogelkijkhutten, onthaalinfrastructuur, speelzones, losloopzone honden en nu ook de nieuwe bivakzone. Ze ligt voldoende afgelegen in het groen maar ook aan de rand van  het bos zodat de meest kwetsbare gebieden niet worden aangetast."

Bron: Eigen berichtgeving