Bivakzone: Winkelsbroek (Turnhout)
{zhgooglemap:33}
Bivakzone Winkelsbroek is van natuurbelangenvereniging vzw Natuurpunt. Bivakkeren kan van 1 april tot 31 oktober. Buiten die periode is ze niet toegankelijk.
Aanmelding ter plaatse is niet nodig, wel steeds je komst één dag voordien bevestigen of op de dag zelf maar dan wel ten laatste in de voormiddag.
Niet bellen, SMS naar Dirk met voornaam + naam / aantal personen / tenten.
(0032) 491 33 62 23
![]() |
Coördinaten voor wandelaars & fietsers
GPS | N 51 15.880 E 4 56.850 |
°/min/sec | N 51 15 53 E 4 56 51 |
WGS84 | 51.264667 4.947667 |
X / Y | 31N 635882 5681059 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Omgeving & Bereikbaarheid
Bivakzone Winkelsbroek ligt op het grondgebied van de stad Turnhout, op het meest zuidelijke punt, gehucht Winkel. De grens met de gemeente Kasterlee ligt op slechts 200 meter. Het gehucht Winkel bestaat oa uit de Winkelhoeve / het Winkelhof, een veeboerderij omgeven door akkers, weiden en het grotendeels door Natuurpunt in beheer zijnde natuurgebied Winkelsbroek. Ook het mastenbosje waarin Bivakzone Winkelsbroek ligt, maakt deel uit van dat natuurgebied maar ligt er op 1 km van, volledig geïsoleerd aan de andere zijde van de Winkelhoeve.
Het mastenbosje is geschonken aan vzw Natuurpunt door de familie Anna Zegers, met de wens hier ook paalkamperen mogelijk te maken. De eenvoudige bivakzone is een prima uitvalsbasis om enkele uren het natuurgebied Winkelsbroek te exploreren of om er te overnachten langs het Sniederspad (GR 565) of tijdens een knooppuntenroute te voet of per fiets.
Het natuurgebied Winkelsbroek ligt rond het stroomgebied van de Grote Kaliebeek. Een groot deel is moerassig van aard en verder bestaande uit beken, vennen, vijvers, ruigten, hooilanden, drogere zandgronden en vooral natte broekbossen. Eeuwenlang werd er in deze vallei gemoerd: turfwinning (brandstof) door uitgraving en uitdroging van veengrond. Daardoor ontstond verzonken land, dat verder vernatte en later weer geleidelijk verlandde met groei van ondermeer broekbos en riet.
Dankzij jarenlang geduldig opgebouwd en uitgekiend beheer heeft Natuurpunt Turnhoutse Kempen met steun van de stad Turnhout en vooral van veel vrijwilligerswerk, Winkelsbroek vandaag tot een attraktief natuurbelevingsgebied kunnen openstellen. Je kunt er op ontdekking over een kilometerslang circulair wandelpad, vogels spotten vanuit een hoog gelegen vogelkijkhut of gewoon genieten van het landschap vanop enkele goed geplaatste rustbanken. Ter bescherming van het natuurleven en broedvogels zijn honden hier niet toegelaten, ook niet aangelijnd.
Met name tijdens de winterperiode of in tijden van hoge waterstanden kan natuurgebied Winkelsbroek door overstroming moeilijk toegankelijk zijn, enkel toegankelijk met laarzen, of zelfs worden afgesloten. Volg in dat geval het alternatief bewegwijzerde traject van GR 565 tussen Zevendonk en het zuidelijke deel van de Mastheidestraat om rond het natuurgebied heen te wandelen over verharde wegen. Dit alternatief traject kan ook worden gebruikt voor wie met een hond onderweg is.
Nog een waarschuwing: buiten het winterseizoen kan natuurgebied Winkelsbroek vergeven zijn van agressieve steekmuggen. Huidbedekkende kledij en een goed anti-muggenmiddel, ingesmeerd op elk 'bloot plekje huid', kunnen het verschil maken tussen aangename natuurbeleving en een constant muggengevecht. 's Zomers kunnen bovendien ook bijtende dazen bijzonder vervelend doen. Ook dat is natuur, trek goed gewapend Winkelsbroek binnen!
Meer info over natuurgebied Winkelsbroek bij Natuurpunt Turnhoutse Kempen.
Tussen de locatie van Bivakzone Winkelsbroek en natuurgebied Winkelsbroek ligt een landbouwzone met daarin de grote veeboerderij van Winkel. De bivakzone ligt in een droog perceel gemengd bos, op zowat anderhalve kilometer van het eigenlijke natuurgebied.
Om de bivakzone te vinden vanop het Sniederspad (GR 565): komende uit Turnhout, Zevendonk en natuurgebied Winkelsbroek, verlaat je de wandelroute na een zigzagbocht op het zuidelijke einde van de Mastheidestraat en nadat de straat Winkel de Mastheidestraat heeft vervoegd. Neem daarna de eerste straat links (eveneens 'Winkel'), tussen de boerderijgebouwen door, bij het Fluxys-gasstation rechtdoor een onverhard (doodlopend) pad op en rechtsvoor aanhouden op het graspad tot aan een bosje. 30 meter voorbij het bivakzonebord neem je rechts een bospaadje dat je naar een kleine open plek leidt, net voorbij een klein zomerhuisje.
Komende over het Sniederspad vanuit Tielen verlaat je de witrode markeringen 150 meter voor je linksvoor de Mastenheidestraat inslaat. Ga rechts de straat 'Winkel' in, langs de boerderij en bij het Fluxys-station rechtdoor het doodlopende pad op. De afstand tussen het Sniederspad en de bivakzone is 500 meter.
Je kunt Bivakzone Winkelsbroek ook benaderen via de wandelknooppunten van Wandelnetwerk Kempense Heuvelrug. Tussen knooppunten 48 en 87 en verlaat je het netwerk bij een groen rustpunt (picknickbank en rustbank). Dit rustpunt ligt op 600 meter vanaf kp 48 richting kp 87, op 3,1 km van kp 87 richting kp 48. Neem daar de enige weg die niet op het knooppuntnetwerk ligt en volg deze 1 km tot waar hij een bocht naar links maakt bij een gasstation, ga op dat punt niet links maar uiterst rechts op een pad tot een bosje.Bivakzone Winkelsbroek ligt langs het Antwerpse Fietsnetwerk tussen Turnhout en Kasterlee. Fietsend vanaf knooppunt 90 richting knooppunt 33 moet je halverwege, voorbij boerderij Winkel en bij een gasstation niet naar rechts richting kp 33 fietsen. Fiets ook niet rechtdoor een naar links wegdraaiend zandwegje op maar ga ongeveer rechtdoor (met het gasstation aan je rechterzijde) een onverhard pad in tot bij het bosje waarin de bivakzone ligt.
Fietsend vanaf kp 33 richting 90 verlaat je het netwerk ter hoogte van een gasstation. Volg aan het einde van het gasstation scherp rechts het onverhard paadje dat naar het bosje loopt waarin de bivakzone ligt.
Dichtst bijgelegen is wellicht het treinstation van Turnhout. Je kunt vanaf het Turnhoutse station eventueel via het Sniederspad richting Bivakzone Winkel wandelen. Dit Grote Routepad maakt echter eerst nog een ingewikkeld rondje door Turnhout. Ben je daar niet in geïnteresseerd, zoek dan vanaf het treinstation een traject naar de ingang van het Turnhoutse Stadspark aan de Ringweg. Pik daar pas de witrode merktekens van GR 565 op en kies bij een splitsing wat verder niet voor het variant wandeltraject naar Arendonk maar voor de hoofdroute van GR 565. Als je natuurgebied Winkelsbroek uitkomt, volgt je de richtlijnen voor wandelaars hogerop. Reken op deze wijze op een km of 8 wandelen vanuit Turnhout station. De bivakzone is slecht te benaderen met een bus van De Lijn. Stap eventueel af op Halte 'Tielen Kazerne' of 'Hoge Rielen' en werk een wandelroute uit (ongeveer 4 à 5 km).
Kom je met de auto dan kun je parkeren in de kerkomgeving van het dorpje Zevendonk. Er is daar een parking en je kunt eventueel je tocht naar Bivakzone Winkelsbroek aanvatten met een lekkere koffie in het plaatselijke koffiehuis 'Cake & Coffee'.
Bivakzone
Vergeet niet je vooraf even per SMS aan te melden (zie hogerop deze pagina). Het bosje waarin Bivakzone Winkelsbroek ligt is eigendom van Natuurpunt. Het werd geschonken door Tinne Anthonissen. "Het stuk bos was van mijn grootmoeder (noot: Anna Zegers). Zij woonde in de stad en kocht het om in de natuur te kunnen zijn. Ik herinner me veel leuke uitstappen naar ons bos. We gingen er heen om te picknicken en scrabble te spelen. Bij haar overlijden erfden mijn tantes en ik de grond. We woonden al lang niet meer in de buurt, dus niemand wilde er wat mee.
Ik ben al lang lid van Natuurpunt, zo kreeg ik het idee het stuk te schenken. Mijn gezin en ik kamperen graag en op onze fietsvakanties door Vlaanderen viel het op dat er hier zo weinig leuke campings zijn. Toen we Natuurpunt contacteerden en het idee opperden om van het bos een kleine bivakzone te maken, werden we warm onthaald. Nu kan iedereen genieten van het bos." (Bron: Natuur.Blad)
Ook als niet-lid van Natuurpunt bent je welkom op Bivakzone Winkelsbroek na aanmelding. Overweeg om lid te worden van Natuurpunt en om / of de werking van natuurgebied Winkelsbroek te steunen.
De bivakzone is erg eenvoudig. Toegang tot de zone is uiteraard verboden voor gemotoriseerd vervoer. Enkel voor fietsers of voor wie te voet onderweg is. Er is ruimte voor het maximum van 3 trekkerstentjes en 10 personen. Geen grotere groepen dan 10 personen. Bivakzone Winkelsbroek is daar ook niet op voorzien. Verblijf toegelaten tot 48 uren (2 nachten).
Je prikt je tent op zachte bosgrond. Geen waterpunt, breng ruim voldoende water mee! Er is een bostoilet aanwezig evenals een kleine schuilplaats in geval van extreem weer. Vuur maken is uitdrukkelijk verboden. De reden ligt voor de hand, je bivakkeert hier in een droge omgeving tussen bomen. Gebruik van een eenvoudig kookstelletje daarentegen is wel mogelijk. Neem eventueel afval uiteraard steeds mee terug uit de natuur onder het motto 'leave no trace, just your footsteps'.
Het bosje bestaat voornamelijk uit grove den en lijsterbes met her en der een eik, berk of andere boomsoort. In de kruidlaag ontdek je ondermeer meiklokjes, braam en vingerhoedskruid. Afhankelijk van de windrichting is 's nachts het verkeer vanaf de op 800 meter lopende verkeersweg Turnhout - Kasterlee mogelijk hoorbaar maar voor de rest is het vooral vogelgefluit om je heen.
Indien Bivakzone Winkelsbroek het maximum van 3 tenten of 10 personen heeft bereikt kun je eventueel uitwijken naar domein Hoge Rielen te Lichtaart (via GR 565 Sniederspad 6 km). Meld je daar aan bij het onthaal, er is op 1,2 km van het onthaal een 'trekkersgrond' met mogelijkheid tot douche, kampvuur of slapen op de kampeertoren voor een zachte prijs.
Wandelen en Fietsen
Langeafstandswandelaars onderweg over het 123 km lange Sniederspad (GR 565) kunnen vlot uitwijken naar Bivakzone Winkelsbroek, ze ligt op 500 meter van het traject (zie bereikbaarheid). Het Sniederspad is de oudste nog bestaande langeafstandswandelroute in Vlaanderen (sinds 1936), dit deel van de route behoort ook tot de Europese wandelweg E2, die Schotland verbindt met de Franse Azurenkust. Het Sniederspad verbindt Antwerpen via Turnhout met Bladel net over de NL-grens. Voor de wandelgids en GPS-tracks van het Sniederspad kun je terecht bij vzw Grote Routepaden. Het Sniederspad is volledig en in twee richtingen bewegwijzerd met witrode streepjes. In de omgeving van natuurgebied Winkelsbroek is ook over korte afstand een variant GR-traject bewegwijzerd, bruikbaar in natte tijden, als delen van het natuurgebied door hoge waterstand mogelijk moeilijk toegankelijk zijn.
Wandelnetwerk Kempense Heuvelrug (400 km) is een van de 12 wandelnetwerken in de Provincie Antwerpen, uitgewerkt volgens het knooppuntensysteem. Er bestaat een prima wandelkaart over. De omgeving rond Turnhout maakt echter geen deel uit van dit netwerk, wel Kasterlee. De bivakzone ligt op 1 km van het netwerk, tussen punten 48 en 87.
Wil je het natuurgebied Winkelsbroek verkennen? Enkel te voet mogelijk en zonder hond. Natuurpunt heeft een wandeling bewegwijzerd. De Winkelsbroekwandeling is zo'n 7 km lang maar je kunt inkorten tot 3,5 km aangezien het noordelijke deel heen en terug identiek loopt naar het gehucht Zevendonk. Gebruik best een routekaartje. Wie lid is van Natuurpunt kan de wandeling vooraf downloaden. Anders neem je bij een van de toegangen tot het Natuurgebied een foto van het infobord. Om aan te sluiten op de Winkelsbroekwandeling vanuit de bivakzone: neem het verhard wegje dat langs de Winkelhoeve loopt, ga op de T-kruising rechts de Mastheidestraat in en volg nu aanvankelijk de witrode tekens van GR 565 (verderop niet het variant traject rechtdoor volgen!). Dit GR-pad loopt wat verder het natuurgebied in, volg dan de Winkelsbroekwandeling.
Er lopen geen langeafstandfietsroutes binnen een straal van 5 km rond de
bivakzone. LF 51 Kempenroute passeert ten zuiden van Kasterlee.
Het traject tussen knooppunten 90 en 33 van het fietsknooppuntennetwerk Antwerpse Kempen loopt op 150 meter van Bivakzone Winkelsbroek.
De groene lus van het 47 km lange ruiter- en mennetwerkje van de gemeente Kasterlee loopt eveneens kort bij de bivakzone.
Officiële info, vragen, opmerkingen over deze bivakzone? Contacteer beheerder Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor opmerkingen met betrekking tot bivakzone.be, zie mailcontact hieronder.