Get Adobe Flash player

Bivakzone: De Getedraak - Drieslinter

{zhgooglemap:35}

 

Bivakzone Getedraak is een realisatie van het Regionaal Landschap Zuid-Hageland ism Natuurpunt,  de provinciale overheid van Vlaams-Brabant en de gemeente Linter. Met bijzondere dank aan Lea (†) en Wim voor hun inzet. 

 

Regionaal Landschap Zuid-Hageland / Gemeente Linter / Natuurpunt Linter 

  

This officially recognized bivouac area is managed by the town of Linter, in cooperation with other organisations and is accessible all year round. No reservation or registration necessary. Max 10 people or 4 small trekking tents allowed. You can stay up to 24 hrs (1 night). Free stay. A bivouac area should not be confused with a small camping, rules are different, comfort facilities limited or non-existent and you are held personally responsible to keep the area spotlessly clean and quiet during your short stay. Strictly forbidden for any motorized vehicle, access only on foot or by bike. Hand water pump (water non-potable), toilet. Small campfire allowed under normal weather conditions (no dry period or strong winds) but only at the specifically designated place, not elsewhere. Excellent location for families with young children. Lots of waymarked walking and cycle trails in the area. Enjoy your short stay. Leave no trace, just your footsteps.

 

 

 

 

 Wandel- en Fietscöordinaten

 

GPS N 50 50.235 E 5 02.240
°/min/sec N 50 50 14 E 5 02 14
WGS84 50.83725 5.037300
X / Y 31N 643452 5633705




Omgeving & Bereikbaarheid

Bivakzone De Getedraak ligt in de Vlaams-Brabantse vallei van de Grote Gete bij Drieslinter. Neem zeker wat tijd om vanuit de  bivakzone op ontdekking te gaan door het landschap rond de Grote Gete te Linter. 

Waterdicht schoeisel is  handig als je bij regenweer of voor een dauwwandeling op pad gaat omwille van de vele graspaden. 's Morgensvroeg rond zonsopgang  is de vallei trouwens op zijn mooist, vaak hangen er dan mistflarden over het mooi bewaarde, traditioneel landschap van natte weide- en hooilanden, bosschages, houtkanten, ruigten, bospercelen en struweel, waardoor de Grote Gete vloeit. Dan heb je ook de meeste kans op een verrassende ontmoeting met de avifauna van dit gebied. Het Rijk van de Grote Ge(k)te en de Getedraak ligt er dan ook vaak wat mysterieus bij.



Wat is die Getedraak? Een plaatselijke en door Natuurpunt recent gegeven bijnaam voor de kamsalamander: omwille van zijn grillig getande lijf  heeft hij een nogal prehistorisch uitzicht. Tientallen jaren geleden was het Getedraakje haast een gewone verschijning in de streek maar ondermeer verlanding van poelen en intensiever verkeer deden hem op de rode lijst van bedreigde fauna belanden. Sinds begin 21ste eeuw werkt Natuurpunt hier intensief aan een beter habitat. De voorbije jaren springen ook de provincie Vlaams-Brabant, het Regionaal Landschap Zuid-Hageland en de gemeente Linter bij om een zo ideaal mogelijke omgeving te herstellen voor de bedreigde kamsalamander. De aanleg van veel nieuwe poelen blijft niet zonder resultaat, langzaam worden ze opnieuw gekoloniseerd door kamsalamanders, hoewel je het diertje niet zo makkelijk zal spotten. Daarnaast profiteren ook andere amfibieën maar ook vlinders, vogels, kleine zoogdieren en insecten van een zorgvuldig uitgekiend en geduldig uitgebouwd landschapsherstel in de Grote Getevallei. Opvallend is ook dat veel hooilanden door de medewerkers van Natuurpunt terug met een traditionele zeis worden gemaaid. 
Grote Getevallei Natuurgebied / Natuurpunt Linter

Allerlei projecten rond zachte recreatie (met name wandelen en fietsen) en beperkte maar geïntegreerde infrastructuur (zoals Het Avonturenpad, wandelknooppuntpalen, de Kamsalamanderhut, een uitkijktoren (sinds oktober 2023)  en uiteraard de bivakzone) nodigen je als bezoeker uit om zelf de Grote Getevallei te ontdekken. 
 De Grote Ge(k)te / Regionaal Landschap Zuid-Hageland

De toegang tot de bivakzone loopt via de Kamsalamanderhut te Drieslinter. Die grote schuil- en onthaalhut is je uitvalsbasis voor een ontdekkingstocht door de Grote Getevallei over het Kamsalamanderpad, het Eikelmuispad, het Avonturenpad of het wandelknooppuntennetwerk Getevallei.

Bivakzone Getedraak ligt ook langs de Compostelaroute Via Monastica, fietsroutes en fietsknooppunten en kortbij lopen ook de Grote Routepaden 'Hageland' en 'Vlaanderenroute'. De paalkampeerplaats ligt  langs 'de IJzeren Weg', een voormalige spoorlijnbedding, nu recreatief fiets- en wandelpad tussen Tienen, Linter, en Diest met een aftakking te Drieslinter naar Zoutleeuw.

Cafés, een restaurant en een frituur vind je op 1,4 km van Bivakzone Getedraak, aan het voormalige stationsplein van Drieslinter. Meer cafés elders in Drieslinter en Neerlinter. Supermarkt Spar ligt op 2 km bij de kruising van de Grote Steenweg met de Stationsstraat te Drieslinter. Gratis app regio Hageland met veel praktische info.

Omwille van de belevingsmogelijkheden is Bivakzone Getedraak ook bijzonder kindvriendelijk.

Staan er al vier tentjes op Bivakzone Getedraak als jij aankomt? Dan kun je eventueel uitwijken naar Bivakzone Het Vinne, te voet via het knooppuntnetwerk op 9 km gelegen. Geef wel eerst een belletje naar de conciërge van Het Vinne om te checken of daar nog plaats is. Bivakzone Het Vinne is niet het hele jaar open.  




Ben je onderweg naar Santiago de Compostela over de Via Monastica en wil je overnachten op Bivakzone Getedraak, gebruik dan het traject via Tienen (niet dat via Zoutleeuw), je komt zonder omweg langs de bivakzone ter hoogte van de Kamsalamanderhut (1,2 km voorbij het voormalige stationsplein van Drieslinter).

Bivakzone Getedraak ligt  op het Wandelnetwerk Getevallei, bij knooppunt 138 te Drieslinter. 

De afstand tussen Bivakzone Het Vinne en Bivakzone Getedraak is 9,5 km via wandelknooppunten 307 - 304 - 301 - 300 - 39 - 38 - 37 - 315 - 316 - 317 - 18 - 1 - 10 - 138, of naar keuze langer  via extra knooppunten.  

Grote Routepad Vlaanderenroute (GR 128) en Streek-GR Hageland passeren op 700 meter van Bivakzone Getedraak. Kom je vanuit de voormalige stationssite van Drieslinter, volg dan aanvankelijk verder de GR-tekens. Je steekt de 'Golden Geet'-brug over en zowat een kilometer verder kom je bij een metalen brug komt ('de Liefdesbrug'). Hier verlaat je de GR-routes tijdelijk. Wandel de brug over van knooppunt 101 naar knooppunt 138 (700 meter) tot bij de Kamsalamanderhut. Op dat punt gezien ligt de bivakzone  linksachter op het grasveld. 
Kom je over de Vlaanderenroute S-GR Hageland aangestapt uit westelijke richting, verlaat dan de GR-traject in natuurgebied Doysbroek en volg bovenstaande uitleg vanaf 'De Liefdesbrug' over de Grote Gete. Ook  Bivakzone Het Vinne ligt langs de Vlaanderenroute, de afstand tussen beide bivakzones via de Vlaanderenroute is 14 km. 

 

 Er mag niet worden gefietst op de paden rond de Kamsalamanderhut en de bivakzone, enkel op de openbare wegen. Neem even de fiets aan de hand tussen de IJzeren Weg en de bivakzone. Ook over het Avonturenpad en omliggend gebied van Natuurpunt is fietsen niet toegestaan, ga te voet.

Bivakzone De Getedraak ligt langs het Fietsnetwerk Hageland, tussen knooppunten 50 en 58 te Drieslinter. 


Deze bivakzone  ligt niet onmiddellijk langs een LF-route van Toerisme Vlaanderen maar LF 35 Kempen-Haspengouwroute (110 km) passeert ook niet zo ver. Tussen Budingen en  Helen-Bos, op de kruising van de Getestraat met de IJzeren Weg, verlaat je tijdelijk de LF-route om naar het stationsplein van Drieslinter te fietsen (2 km). Daar nog 1,2 km verder over de IJzeren Weg tot de Kamsalamanderhut. Of in fietsknooppunten vertaald: verlaat op fkp 192 de LF-route, fiets naar fkp 1 - 50 - halfweg richting 58.

De Benjaminse fietsroute Eindhoven - Barcelona (1700 km) loopt over "de IJzeren Weg" te Drieslinter en dus 1,2 km voorbij het stationsplein van Drieslinter ook langs Bivakzone Getedraak.

De afstand tussen Bivakzone Het Vinne en Bivakzone Getedraak is 8 km via fietsknooppunten 48 - 192 - 1 - 50 - richting 85. 

 

 De kortst bijgelegen bushalte is Linter Kapelleke, langs de Grote Steenweg te Linter en op 600 meter van Bivakzone Getedraak. Bus 22 van De Lijn rijdt tussen de treinstations van Tienen en Diest en stopt aan deze bushalte. Vanaf de bushalte wandel je 150 meter richting Neerlinter en op het eerste kruispunt ga je links in een doodlopende straat tot het straateinde (400 meter) bij de IJzeren Weg (gebetonneerd fietspad). 100 meter links dan om tot bij de Kamsalamanderhut te komen, bivakzone Getedraak ligt in een hoek van het terrein. Dichtst bijgelegen treinstation is in Tienen. 

 

 Bivakzone

 

 Paalkampeerplaats De Getedraak ligt op een rustige uithoek van het terrein waar ook de Kamsalamanderhut staat. Deze onthaalhut met zijn informatiepanelen over het Rijk van de Grote Getedraak is geen overnachtingsplaats maar kan dienen als schuilhut op onverwachte momenten van noodweer. Nabij is er ook een barbecue en een composttoilet. Op 100 meter, in de diagonale hoek van het terrein, ligt Bivakzone De Getedraak. Lees eerst even het plaatselijke bord met bivakafspraken door vooraleer je je trekkerstentje opzet. Reserveren is niet nodig.

Je zet je tent op binnen de afgebakende zone, niet daarbuiten. Er zijn tot 4 tentjes toegelaten voor in totaal 10 personen maximum. Je mag hier tot 24 uren te gast zijn (één nacht), daarna trek je weer verder. Er is een tentplatform maar mogelijk lukt het niet om je tent daarop te plaatsen. Breng eventueel lange scheerlijnen mee. Geen probleem als het niet lukt, het gras is hier mals en het terrein is vlak, pin je tent dan gewoon in de grond.

De waterpomp produceert lokaal grondwater dat niet drinkbaar is en lichtjes geurt, wat van natuurlijke aard en dus normaal is. Eventueel te gebruiken als was- of afwaswater, zonder gebruik van milieu-onvriendelijke detergenten. Giet afwaswater weg op minstens 50 meter van de bivakzone. Mogelijk functioneert de pomp niet tijdens het vriesseizoen. Breng dus altijd zelf voldoende water mee, zeker ook om te koken of te drinken. Je kunt met name 's avonds en 's morgens vroeg het verkeerslawaai horen dat over de Grote Steenweg rijdt (op 500 meter), afhankelijk van de wind en ontbreken van temperatuursinversie kan het echter ook bijna geheel stil zijn op de bivakzone.

Je mag in periodes van normaal weer (geen sterke wind of geen lange droge periode) een houtvuurtje aanleggen, enkel in de vuurput met gril die zich om veiligheidsredenen net buiten de afbakening van de bivakzone bevindt. Stook in de put en niet op de gril, indien er een slot hangt op de gril betekent dit dat vuur maken tijdelijk verboden is!  Respecteer zo'n vuurverbod in alle omstandigheden. Er is ook houtopslag in compartimenten voorzien. Wees een beetje spaarzaam met het hout dat voor jou ter beschikking wordt gesteld. Hou daarom de grootte van  het vuur  beperkt en stook enkel functioneel: om te koken of om 's avonds nog even op te warmen. Ga nooit levende bomen of struiken te lijf, gebruik enkel dood sprokkelhout uit de geopende opslagcompartimenten. Vergewis je er ook van dat het vuur volledig is gedoofd als je gaat slapen of de bivakzone verlaat. Rond de vuurput liggen grote stenen blokken voor zitgelegenheid, ze zijn afkomstig uit een Hagelandse steengroeve van de streek. 

En verder wordt  natuurlijk vertrouwen in jou gesteld als respectvol bivakkeerder om Bivakzone Getedraak weer netjes achter te laten voor de volgende bivakkeerders, volgens het "Leave  no trace, just your footsteps"- principe. Eventueel afval neem je weer mee uit de natuur of drop je in een vuilbak bij de Kamsalamanderhut. 


 


Wandelen & Fietsen

 
De bivakzone ligt langs het Wandelnetwerk Getevallei dat door de gemeenten Zoutleeuw, Geetbets en Linter loopt en zowat 250 km aan attraktieve wandelwegen aan elkaar knoopt. Dit wandelnetwerk, dat eind 2015 werd open gesteld, biedt een pak mogelijkheden om vrij je wandeltocht en afstanden in te delen, het is prima bewegwijzerd via het knooppuntensysteem. Kaart + inspiratieboekje kun je kopen bij de toeristische diensten van de regio of elders in de streek. Wandelnetwerk Getevallei werd in 2016 bekroond met de titel van Wandelroute van het Jaar in België omwille van de hoge kwaliteit. in de nabije toekomst wordt dit netwerk nog uitgebreid naar meer gemeenten. Bivakzone Getedraak ligt kort bij wandelknooppunt 138 te Drieslinter. Het is mogelijk om via datzelfde wandelnetwerk tussen de bivakzones van Het Vinne en Getedraak te wandelen. De kortste afstand tussen Bz Het Vinne en Bz Getedraak via het knooppuntennet is 9 km maar je kunt de afstand via attractieve paden ook een heel stuk verlengen.

Voorzie tijdens je kort verblijf op Bivakzone Getedraak zeker wat tijd voor een verkenning over het 3,7 km lange Avonturenpad. Bij uitstek geschikt met kinderen, ze kunnen onderweg spelen en ravotten op speeltuigen die uit natuurlijke materialen zijn vervaardigd op twee speelzones, een bij de Kamsalamanderhut en de bivakzone, de andere in de buurt van het stationsplein van Drieslinter. Onderweg kom je ook langs 'de Golden Geetbrug', de IJzeren brug (of Liefdesbrug) en de Klimsalamander. De officiële start van het Avonturenpad en het kortere Eikelmuispad (1,8 km) ligt bij het stationsplein van Drieslinter maar je kunt voor het Avonturenpad evengoed aanpikken achter de Kamsalamanderhut via het Kamsalamanderpad (2,5 km). Voor het Avonturenpad volg je vanuit Bivakzone Getedraak wandelknooppunten 138 -10 - 1 - 140 - 19 - 101 - 138 of omgekeerd. Zie plan. Deze tocht, grotendeels over onverharde paden, is zowel voor kinderen als volwassenen bijzonder aangenaam. Je kunt de tocht eventueel nog uitbreiden met enkele wandelknooppunten die je door Het Doysbroek leiden, een natuurgebied in eigendom van Natuurpunt.  

Mag het allemaal nog wat langer, dan kun je eventueel op pad over de 12 km lange circulaire  Grote Getewandeling , eveneens een leuke kennismaking met het bocagelandschap rond de Grote Getevallei. Je wandelt ook via het dorp Melkwezer (café). Geen eigen bewegwijzering, eveneens knooppuntbordjes van Wandelnetwerk Getevallei volgen. Meer info over te volgen knooppunten + kaartje. Je pikt bij Bivakzone Getedraak  meteen aan op knooppunt 138. 

 De Linterse wandeling is eveneens gebaseerd op het Wandelnetwerk Getevallei en je kunt ook dadelijk aanpikken vanuit Bivakzone Getedraak, op knooppunt 138. De afstand is 7,6 km, de route loopt in lusvorm en je wandelt ondermeer een stukje langs de Grote Gete en over verharde paden door het centrum van Drieslinter en Neerlinter. Meer info over te volgen knooppunten + kaartje. Je pikt bij Bivakzone Getedraak aan op knooppunt 138. 

 

GR 128 - Vlaanderenroute loopt over zowat 650 km van de Franse Opaalkust naar het Duitse Aachen via West- en Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Belgisch en Nederlands Limburg. Dit met wit-rode tekens gemarkeerde superlange pad loopt ten zuiden van Bivakzone Getedraak, langs de zuidoever van de Grote Gete. Bivakzone Getedraak en het tracé van GR 128 zijn verbonden met elkaar door de wandelknooppunten 138 en 101 (700 meter wandelafstand).  GR 128 loopt ook langs Bivakzone Het Vinne (14 km)

Streek-GR Hageland is zowat 157 kilometer lang en loopt in een grote lus door het Hageland, langs ondermeer Leuven, Aarschot, Diest en Zoutleeuw. Je volgt de geelrode tekens. 

Zowel over GR 128 als over Streek-GR Hageland bestaan gedetailleerde topografische wandelgidsen met routebeschrijving, evenals GPS-tracks. Meer info bij vzw Grote Routepaden.

Via Monastica, een pad richting Santiago de Compostela vanuit 's Hertogenbosch, loopt door het Hageland vooral in het spoor van de GR's of over fietspaden. Een zuidelijke tak loopt naar Zoutleeuw. Om van Bivakzone Getedraak gebruik te maken volg je echter niet het traject over Zoutleeuw naar volg je het variant traject van Via Monastica dat over Tienen loopt. Meer info en routegids bij vzw Compostelagenootschap Vlaanderen.

Leden van Natuurpunt kunnen nog meer wandel- en fietsideeën downloaden.

 

   Bivakzone Getedraak ligt langs het Fietsnetwerk Hageland, tussen knooppunten 58 en 50 op de IJzeren Weg bij  Drieslinter. Neem tussen de IJzeren Weg en de bivakzone de fiets even aan de hand, daar mag je niet fietsen.

LF 35 Kempen-Haspengouwroute loopt in lijn  tussen Baarle-Hertog en Sint-Truiden over 110 km. Info. De langeafstandsroute passeert niet rechtstreeks langs Bivakzone Getedraak. Komende vanuit het noorden verlaat je deze langeafstandsfietsroute voorbij Budingen bij het knooppuntbordje 192. Volg dan knooppunten 1 - 50 - richting 58. 800 meter voor je fkp 58 bereikt, heb je links de Kamsalamanderhut, de bivakzone ligt vlakbij. 





Bivakzone Getedraak ligt langs de 1700 km lange Benjaminse fietsroute Eindhoven - Barcelona.  Info

Er lopen een pak recreatieve dagfietsroutes langs de bivakzone of in de buurt van Drieslinter-stationssite. Ze zijn meestal geënt op de fietsknooppunten en hebben niet steeds eigen bewegwijzering. Je volgt dus nummers. Langs de bivakzone loopt de  Fruitbomen en landschappenroute (48 km) met veel inkortingsmogelijkheden. Meer info. De Getelinieroute (69 km) is interessant voor wie per fiets op zoek wil gaan naar sporen van het oorlogsverleden en vormt eigenlijk een thematisch mininetwerkje aan trajecten binnen het grote fietsknooppuntnetwerk Hageland. Meer info.

Door Linter en langs de bivakzone loopt ook nog de Twee Getenroute (33 km). Meer info. De Bloesemroute (42 km) is uiteraard op zijn leukst is eind april, begin mei als de fruitbloesems bloeien en loopt ook door Drieslinter maar niet rechtstreeks langs de bivakzone. Meer info



Officiële info, vragen, opmerkingen over deze bivakzone? Contacteer de gemeente Linter via Wim: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Voor opmerkingen met betrekking tot bivakzone.be, zie mailcontact hieronder.