Get Adobe Flash player

Trekking + Bivak

Meerdaags op tocht van bivakzone naar bivakzone

 

Er komen steeds meer bivakzones bij en dat schept interessante mogelijkheden.
Hieronder tochtideeën voor wie er meerdere dagen te voet op uit wil trekken en binnen haalbare dagafstanden telkens  wil overnachten op een andere bivakzone.

Geen tochtvoorstellen voor wie per fiets onderweg is. Waarom? Per fiets kun je dagelijks veel grotere afstanden overbruggen dan te voet, je hebt haast oneindig veel combinatiemogelijkheden en je  hoeft je zelfs  niet te beperken tot één regio.

Een handig hulpmiddel voor fietsers is de papieren LF-overzichtskaart van België, daarop zijn de langeafstandsfietsroutes in België  ingetekend. Deze kaart is te verkrijgen via Grote Routepaden, outdoorwinkels of boekenwinkels. De LF-structuur met GPS-coördinaten is ook online te consulteren bij Grote Routepaden voor Vlaanderen en bij Rando-Vélo voor Wallonië. De uitgebouwde Waalse  RAVeL-structuur van lange recreatieve fietstrajecten, zowel op lokaal, gewestelijk als internationaal niveau, is ook te raadplegen op de officiële website RAVeL et Véloroutes
Fiets je liever via knooppunten, dan kun je trajecten uitwerken via fietsnet.be, waarop je het volledige net van Vlaanderen en Nederland vindt en het beperkt ontwikkelde net van Wallonië en de Oostkantons.  

Op deze pagina focussen we dus verder op voorstellen rond wandeltrekking langs de bestaande bivakzones. Naarmate er nog meer bivakzones worden aangelegd, voegen we ook meer of gewijzigde tochtvoorstellen toe. Heb je zelf een toffe bivaktrekking uitgewerkt  waarvan je  routetraject beschikbaar is via een blog, website of andere vlot vindbare / bruikbare bron, laat  gerust weten. Een aantal van onderstaande tochtvoorstellen is trouwens van andere bivakkeerders afkomstig.

Wie nog heel wat vragen heeft hoe je zo'n bivak aanpakt, bvb over tentovernachting, benodigd materiaal, kampkooktips en meerdaags te voet op tocht zijn, vindt zeker heel wat tips en ondermeer ook een forum op Hiking Advisor , een website voor en door trekkers.

Foutje gemerkt in een van onderstaande tochtvoorstellen of een wijziging op het terrein? Laat het ons weten.

 

 

1. Reynaertland en Zeeuws-Vlaanderen

Lokeren -  Stekene - Stropersbos - Hulst -  Zelzate - Boekhoute

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Duur: 4 dagen.

Bivakzones: Stropersbos Stekene , Fort Livinus Axel, Canisvliet Sas-van-Gent.

Aard: Pannenkoekvlak wandelen langs Daknam, de Moervaart, Stekene, het Stropersbos, het historische stadje Hulst, de polders van Zeeuws-Vlaanderen en de polders en kreken van het Meetjesland.

Route-info: Het treinstation van Lokeren ligt 1 km van het wandeltraject. Als je uit het stationsgebouw stapt, ga je op het Stationsplein links-links, onder de sporen en dan onmiddellijk rechts. Blijf deze straat (Uebergdreef) volgen tot bij de Antwerpsesteenweg. Aan de overzijde wandel je de oude spoorbedding op (fiets- en wandelpad) rechtdoor, even later met de geelrode tekens van GR Waas- en Reynaertland verder rechtdoor richting Daknam. Bivakzone Stropersbos ligt niet onmiddellijk langs het GR-pad, zie bivakzone-info hoe deze te bereiken. De andere bivakzones liggen wel onmiddellijk langs de GR-paden.
Over GR 5A bestaat sinds 2018 een geheel nieuwe gids, over Streek-GR Waas- en Reynaertland niet. Je kunt echter ook GPS-gegevens downloaden via de website van Grote Routepaden, waar je ook meer informatie vindt over deze paden.

Variant: Je kunt in plaats van te bivakkeren op Bz Stropersbos ook Bz De Zoete Vaart gebruiken, die langs het GR 5A-traject ligt. Dan wijzigt de afstand van etappe 1  naar 24 km en etappe 2 naar 22 km.  
Aangezien je GR-paden volgt en de bewegwijzering in twee richtingen is, kun je deze route ook in omgekeerde volgorde afleggen.  

 


 

 

2. Stappen in de stilte van Kempens Landgoed

Grenszone B - NL / Goirle - Ravels - Arendonk - Reusel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Duur: Weekendje weg, vrijdagavond tot zondagavond of op weekdagen (2,5 dagen), 2 bivaknachten.

Bivakzones: Molenheide Poppel, Hoge Vijvers Arendonk

Aard: Een lusvormige wandeling geknipt voor een weekendje weg met vertrek vrijdagnamiddag. Eerste dag dan ook korte wandeling van 6 km en op laatste dag niet te lange afstand om tijdig terug thuis te geraken. Veelal zanderige paden langs vennen, door nogal wat dennenbos en dreven.

Route-info: Dit idee is gebaseerd op Debbie's Trektochten. Het verschil is dat we de tocht van Debbie verlengen van 2 naar 2,5 dagen door ook te overnachten op bivakzone Molenheide Poppel. Details en tips over hoe  je deze tocht aanpakt met knooppunten en de langeafstandswandeling Grenslandpad vind je in het verslag van Debbie. Er bestaat ook een papieren wandelkaart van knooppuntnetwerk Kempens Landgoed en een topografische gids van langeafstandswandeling Grenslandpad (LAW 11).

Variant: Tussen Poppel-centrum en de Roovertkapel (bivakzone Molenheide) kun je ook Streek-GR Kempen volgen (6 km geelrode streepjes + 1,5 km naar de bivakzone).
De volledige  route is ook in omgekeerde volgorde bewegwijzerd.

 


 

 

3. Vlaamse Ardennen: van Zwalm naar Dender

Munkzwalm - Korsele - Horebeke -  Brakelbos -  Zarlardinge - Geraardsbergen 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

>>>>> Routevoorstel onderbroken: Bz Brouwierweide  niet beschikbaar <<<<<<<< 

 

Duur: Weekendje weg, vrijdagavond tot zondagavond of op weekdagen (2,5 dagen), 2 bivaknachten.

Bivakzones: Wereldboom Horebeke, Brouwierweide Brakel

Aard: Van treinstation naar treinstation. Route in lijn, geschikt voor een weekend met vertrek op vrijdagnamiddag. Eerste dag dan ook korte wandeling van 11 km en op laatste dag niet te lange afstand om tijdig terug thuis te geraken. De start vanuit de Zwalmvallei is vrij vlak maar al snel gaat het behoorlijk heuvelen. Langs het protestantse dorpje Korsele en het dorp Horebeke naar Bivakzone Wereldboom. Zuidelijke koers naar het mooie Brakelbos om daarna een niet zo bekende maar wel erg mooie uithoek van de Vlaamse Ardennen te verkennen, de omgeving rond Everbeek. Vanaf Bivakzone Brouwierweide wordt een oostelijke koers gevolgd om op zoek te gaan naar de Dendervallei en de stad Geraardsbergen.

Route-info: Gebruik de knooppuntkaarten van de Vlaamse Ardennen. Je hebt ze alle drie nodig (Zwalm, Getuigenheuvels en Bronbossen). Het treinstation van Munkzwalm geeft direct aansluiting op de te volgen knooppunten. Te Geraardsbergen verlaat je het netwerk op kp 53. Ga daar links om bij het trein- en busstation te komen. 
Knooppunten: 67-60-59-55-53-52-47-46-41-53-81-80-18-richting 50-Bivakzone Wereldboom-50-13-62-7-8-3-4-5-25-26-33-51-34-29-85-87-86-3-4-2-1-90-89-88-87-86-26-richting 25-Bivakzone Brouwierweide-26-27-28-31-32-67-66-65-59-60-57-53

Variant: Aangezien je knooppunten volgt, kun je met de kaart in de hand je traject eventueel nog naar hartelust wijzigen. Misschien wil je op het einde van je tocht te Geraardsbergen ook nog even naar het stadscentrum of wil je een rondje doen over de fameuze Muur van Geraardsbergen: steek dan op kp 53 de Dender over richting kp 52 (centrum) en verder door 51 - 50.  

 


 

 

 

4. Vlaamse Ardennen voor flandriens te voet 

Maarke-Kerkem - Schorisse -  Bossenare - Nukerke - Koppenberg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Duur: 3 dagen, prima voor een weekend van vrijdagavond tot zondagnamiddag.

Bivakzones: Wereldboom Horebeke, Koppenbergbos Melden

Aard: Een meerdaagse lusvormige tocht door de Vlaamse Ardennen. Het gaat af en toe stevig op en af over een golvend landschap. Sommige namen van die getuigenheuvels zijn bekend uit de Ronde van Vlaanderen voor wielrenners, zoals de Koppenberg. Je wandelt door het mooie natuurreservaat Het Burreken. Ook heel wat aantrekkelijke landschapselementen van de Vlaamse Ardennen komen aan bod met onderweg  verre uitzichten, zoals bij de hooggelegen Bossenaremolen. Dit routetraject loopt over trage wegen en meestal rustige landweggetjes.

Route-info: Het traject is volledig gebaseerd op het knooppuntensysteem Getuigenheuvels Vlaamse Ardennen. Start en aankomst tussen knooppunten 19 en 70, bij de kerk van Maarke. Vanuit de treinstations of  het centrum van Oudenaarde of Ronse is de kerk van Maarke te bereiken per bus, halte Maarke-Kerkem Dorp.  Knooppunten:70-49-50-richting 18-bz Wereldboom-50-62-7-15-21-16-24-23-22-99-20-41-42-72-83-76-82-36-67-68-32-richting 63-bz Koppenbergbos-63-61-60-64-65-66-19-70.
Er bestaat een wandelkaart van het knooppuntennet Getuigenheuvels Vlaamse Ardennen, waarop je alle details vindt. Info Toerisme Vlaamse Ardennen. Of je kunt ook aan basisplanning doen door bovenstaande knooppunten in te geven op Wandelknooppunt.be .

Variant: Je kunt je wandeletappes makkelijk verlengen of verkorten in kilometers, gebruik de knooppuntenkaart.  Aangezien deze wandeling in lus loopt, kun je ook een ander startpunt kiezen.

 


 

 

5. Pajottenland & Dendervallei

Sint-Pieters-Leeuw - Gaasbeek - Neigembos - Zandbergen

 

 Duur: 2 dagen.

Bivakzone: Nellekensbos Meerbeke

Aard: Een wandeling in lijn over GR-paden. Hoogtepunten zijn de passage langs het kasteeldomein van Gaasbeek (als je het kasteel wil bezoeken, check openingsuren vooraf, het parkdomein is elke dag open ongeveer van zonsopgang tot zonsondergang, voorzie extra tijd hiervoor) en het Neigembos. Enkele andere leuke plekken liggen wel in de buurt van het GR-pad maar niet rechtstreeks langs de route, zoals het Berchembos, de Hertboommolen en het mooiste dorp van Vlaams-Brabant: OLV-Lombeek. Tot voorbij het Neigembos zit er meestal licht golving in het landschap, naar de Dendervallei toe vlakt het landschap verder uit. De passage door het Neigembos is uitzonderlijk mooi in april en mei als er hele tapijten lentebloemen open staan.  

Route-info: Sint-Pieters-Leeuw is vanuit het treinstation Brussel-Zuid vlot te bereiken per bus (30 minuten). Stap af aan Halte Sint-Pieters-Leeuw Kerk en wandel tot bij de kerk. Vind daar de geelrode streepjes van Streek-GR Groene Gordel. Heb je nog wat tijd dan kun je deze streepjes via de Kastanjedreef even volgen tot bij het Coloma-kasteel. Achterin ligt een van de mooiste rozentuinen in België. Voor deze tocht volg je echter de geelrode streepjes in de andere richting vanaf de kerk, dus niet naar het Coloma-kasteel.
Na 500 meter bereik je dan de splitsing met GR 512. Volg nu enkel nog de witrode tekens van GR 512. Bij de Denderbrug te Zandbergen blijf je witrode tekens volgen maar niet langer die van GR 512, wel die van GR 5A over 600 meter, tot bij het treinstation van Zandbergen. Treinen richting Ninove of Halle.
Heb je nog geen bevoorrading bij je vertrek dan kun je nog inkopen doen in de winkels rond het marktplein van Sint-Kwintens-Lennik. Over deze routes bestaan geen beschrijvende gidsen meer. Je kunt het routeverloop wel bekijken op de site van Grote Routepaden en er eventueel GPS-tracks downloaden.

Variant: Je kunt de tocht ook al starten bij het treinstation van Lot, GR 512 passeert daar ook en op het einde kun je ook nog verder door wandelen tot het treinstation van Geraardsbergen (in Zandbergen bij de Denderbrug volg je dan verder GR 512 / 5A richting Geraardsbergen en niet GR 5A richting Zandbergen station). Deze opties verhogen je afstanden wel tot meer dan 30 km per dag!
Het is ook mogelijk om de eerste dag een kortere afstand af te leggen. Start dan bij de kasteelingang van Gaasbeek (GR 512 passeert op een paar honderd meters) of op het marktplein van Sint-Kwintens-Lennik. De busrit naar deze plaatsen vanuit Brussel-Zuid duurt wel wat langer.
De volledige route is ook in omgekeerde volgorde bewegwijzerd.

 


 

6. Over Vlaamse bergen en heuvels

Sint-Pieters-Leeuw -  Gaasbeek - Neigembos - Geraardsbergen - Zarlardinge - Brakelbos - Muziekbos - Ronse

 

   

>>>>> Routevoorstel onderbroken: Bz Brouwierweide  niet beschikbaar <<<<<<<< 

 

Duur: 4 dagen met 2 overnachtingen op bivakzones en één op een eenvoudige camping.

Bivakzone: Nellekensbos Meerbeke en Brouwierweide Parike. Campingovernachting op de Bosberg te Geraardsbergen aan de rand van het Raspaillebos (camping Raspaljebos).

Aard: Een stevige meerdaagse tocht met drie verschillende landschapsomgevingen: het Pajottenland, de Dendervallei en de Vlaamse Ardennen. Je volgt de hele tijd Grote Routepad-trajecten. Hoogtepunten zijn de passage langs het kasteeldomein van Gaasbeek (als je het kasteel wil bezoeken, check openingsuren vooraf, het parkdomein is elke dag open ongeveer van zonsopgang tot zonsondergang, voorzie extra tijd hiervoor), het Neigembos (zeer mooi in april en mei), de Muur van Geraardsbergen en de stad, het Brakelbos (vooral eind april als de boshyacinten bloeien) en het Muziekbos. De tweede nacht kun je op camping Raspaljebos slapen, een typische Vlaamse camping van vooral stacaravans maar waar ook trekkers welkom zijn en met een volks café. Er zitten voor Vlaanderen af en toe wat stevige hoogteverschillen bij. Halverwege, in de Dendervallei, is het een stuk vlakker wandelen. 

Route-info: Sint-Pieters-Leeuw is vanuit het treinstation Brussel-Zuid vlot te bereiken per bus (30 minuten). Stap af aan halte Sint-Pieters-Leeuw Kerk en wandel tot bij de kerk. Vind daar de geelrode streepjes van Streek-GR Groene Gordel. Heb je nog wat tijd dan kun je ze via de Kastanjedreef even volgen tot bij het Coloma-kasteel. Achterin ligt een van de mooiste rozentuinen in België. Voor deze tocht volg je echter de geelrode streepjes in de andere richting vanaf de kerk, dus niet naar het Coloma-kasteel. Na 500 meter bereik je dan de splitsing met GR 512. Volg nu enkel nog de witrode tekens van GR 512. Bij de Denderbrug blijf je de witrode tekens van GR 512 volgen tot in het centrum van Geraardsbergen, daarna verder over GR 5A tot Ronse. Bevoorrading onderweg te Sint-Kwintens-Lennik, Zandbergen (bakker, slager), Geraardsbergen, Overboelare (Colruyt) en dan pas op eindpunt Ronse. Over GR 512 bestaat geen beschrijvende gids meer, wel over GR 5A. Je kunt het routeverloop van deze GR-paden bekijken op de site van Grote Routepaden en er eventueel GPS-tracks downloaden.

Variant: De volledige route is ook in omgekeerde volgorde bewegwijzerd.

 


 

 

 

7. Waterwandelen: Langs Schelde en Zwalm

Munkzwalm - Nederzwalm - Ename - Horebeke - Elst - Roborst

 

  

Duur: 2,5 dagen met 2 overnachtingen op bivakzones.

Bivakzone: Spettekraai Zingem en Wereldboom Horebeke

Aard: Twee rivieren vormen het thema van deze driedaagse tocht: de Schelde en de Zwalm, we volgen ze beiden langere tijd. Ietsje meer verharde paden en wegels dan bij de andere tochtvoorstellen maar er valt onderweg heel wat te beleven. In de Scheldevallei ontdek je een aantal kleine natuurreservaten in de oude meanders, te Ename kan je volop geschiedenis opsnuiven op de vroegmiddeleeuwse abdijsite en in het provinciaal archeologisch museum. Het erg gevarieerde Bos 't Ename passeren we ook en verder ook heel wat karakterdorpen, zoals Elst en Roborst. Eindigen doen we met deze luswandeling weer in de Zwalmvallei. 

Route-info: Het treinstation van Munkzwalem vormt het begin- en eindpunt, je kan er dadelijk aanpikken op het wandelnetwerk Zwalmvallei.
Knooppunten: 68-5-6-7-10-11-12-14-13- steek de brug over, wandel naar Bivakzone Spettekraai - 13-14-20-19-22-21-24-33-31-30-28-29-41-53-81-18- richting 50 - Bivakzone Wereldboom - 50-13-62-73-10-9-11-12-73-72-59-58-57-61-62-70-69-78-93-95-94-1-68.
Opgelet de verbinding tussen kp 11 en 12 te Nederzwalm is mogelijk nog niet klaar, alternatief: de verkeersweg over de Scheldebrug in het centrum van Nederzwalm.
De wandelnetwerkkaart Zwalmvallei is te koop bij Toerisme Oost-Vlaanderen of in de toeristische diensten van de regio.
Knooppunten 50 en 13 (ten zuiden van Horebeke) vallen net van de kaart, volg even gewoon enkel de bordjes.

Variant: Aangezien het een knooppuntennet betreft, kun je naar hartelust je tocht uitbreiden of deze in omgekeerde richting wandelen.

 


 

 

  8. Limburgse Natuurtrektocht

    Duinengordel + Kempen~Broek + Nationaal Park Hoge Kempen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Duur: 2 dagen

BivakzoneItter of Solt (Duinengordel Meeuwen-Gruitrode)

Aard: Een stevige tocht over Grote Routepad 561 en een variant GR-traject langs oa bezoekerscentrum De Luysmolen, natuurgebieden De Luysen en Stamprooierbroek, De Polismolen, de steilrand van Duinengordel, Dilserbos, Lanklaarderbos en de Mechelse Heide.   

Route-info: Vertrek vanuit Bree-centrum over Het Kempen-Maaspad (GR 561) in noordelijke richting. Na 7 km kies je bij de Voorste Luysmolen voor een variant traject van GR 561 (markering met een doorstreept witrood teken). Je volgt deze variant van 18,3 km tot in de buurt van de Polismolen te Opitter. Daar pik je weer de gewone witrode streepjes van GR 561 op (hoofdroute) in zuidoostelijke richting. Na 4 km kom je langs Bivakzone Itter, nog 700 meter verder langs GR 561 kom je langs Bivakzone Solt.
Er bestaat een topografische gids van deze GR 561 maar de huidige gids is sterk verouderd, de trajectwijzigingen zijn talrijk. Surf naar de website van Grote Routepaden waar je de update trajecten en GPS-gegevens vindt van GR 561 en GR 561-variant. Bij aankomst ter hoogte van Camping Salamander te Maasmechelen wandel je langs de verkeersweg een paar honderd meters richting Maasmechelen om een bushalte te vinden. Meer busverbindingen als je verder wandelt tot voorbij de eerste rotonde. Check busuren vooraf.

Variant: Eventueel kun je ter hoogte van de afsluiting met Connecterra GR 561 verlaten door via een poortje het terrildomein van Connecterra in te wandelen. Wandel dan naar de hoofdpoort van Connecterra (ongeveer 4 km) en zo Shopping Maasmechelen Village binnen, waar je ook een bus kunt nemen. Check dan wel de openingsuren van Connecterra vooraf, de hoofdpoort is niet steeds geopend.

 


 

 

9. Meetjeslandse zwerftocht

Eeklo - Het Leen - Drongengoed - Kleit - Male - Brugge

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Duur: 2 dagen

Bivakzone: Kleit Maldegem

Aard: Een tocht volledig bewegwijzerd met tekens van  grote routepaden. Je kunt stevig doorstappen want het wandellandschap is immers vlak. Door het provinciaal domein Het Leen bij Eeklo en het mooie bos- en natuurgebied Drongengoed / Maldegemveld, waar ook de bivakzone is gelegen. Verder vaak door eikendreven en open landschap van akkers en weiden in een erg landelijke omgeving. Soms ook langere passages over verharde maar rustige wegen.

Route-info: Bij het trein- en busstation van Eeklo blijf je bij de treinsporen, volg in zuidelijke richting een parallelweggetje over 350 meter, tot de eerste overweg. Daar zie je de geelrode markeringstekens van Streek-GR Uilenspiegel. Gebruik de overweg niet, blijf aan dezelfde zijde van de spoorlijn de tekens volgen en je bent vertrokken naar bivakzone Kleit.
Op het einde van je eerste wandeldag kom je het (soms drassige) natuurgebied Maldegemveld uit op een steenslagweg. Even opletten: verlaat daar tijdelijk de GR, ga een paar tientallen meters rechts op de steenslagweg en neem links voorbij een bareel een plankenpad door wild bos. Op het einde daarvan even vervolgen over een (mogelijk modderig) pad en al snel zie je Bivakzone Kleit op je rechterzijde. Tijdens de tweede dag wandel je 24 km verder over Streek-GR Uilenspiegel, bij de brug over het Zuidervaartje pik je dan de witrode tekens op van GR 5A, je steekt het brugje niet over maar wandelt richting Brugge om na 5 km bij het trein- en busstation van Brugge te arriveren.
Meer info over deze routes vind je bij Grote Routepaden. Het is wel handig om te beschikken over de wandelkaart van Streek-GR Uilenspiegel (te koop bij GR-paden), zo heb je een vlot trajectoverzicht en een probleemloze tocht. Deze route is ook in omgekeerde richting bewegwijzerd.

Variant: Je kunt ook het historische stadje Damme als eindbestemming nemen, is ongeveer even ver wandelen dan Brugge. In dat geval ga je ter hoogte van het brugje over de Zuidervaart wel de brug over en vervolg je dan dadelijk rechts met de witrode tekens van GR 5A. Vanuit Damme zijn er busverbindingen.
Het is ook mogelijk om de afstand van de tweede etappe iets in te korten door ter hoogte van Male langs de verkeersweg N9 een bus te nemen naar Brugge. Daardoor wordt de afstand van de tweede wandeldag ingekort tot 19 km.

 


 

 

 

10. Ontdekkingstocht door  Drongengoed

Ursel - Drongengoed - Kleit - Maldegemveld - Ursel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Duur: 2 dagen

Bivakzone: Kleit Maldegem

Aard: Intensieve ontdekking door Drongengoed, een van de meest aantrekkelijke en grootste bos- en natuurgebieden van Oost-Vlaanderen. Prachtige beuken- en eikendreven en  wild halfopen landschap van natte akkers. Sommige plekken doen je soms misschien wel denken aan de Hoge Venen. Wandel  met waterdichte hoge schoenen, sommige paden op het noordelijke deel kunnen er buiten het zomerseizoen  vaak erg drassig bijliggen door de slechte doordringbaarheid van de bodem. 

Route-info: Dit lusvormig  traject is volledig gebaseerd op het Oost-Vlaamse knooppuntenwandelnet Meetjeslandse Bossen. Startpunt Ursel (bushalte Ursel Kerk) is bereikbaar per bus vanuit oa Zomergem en Gent. De knooppunten kun je via wandelknooppunt.be  inbrengen en afprinten, er bestaat ook een papieren wandelkaart die je meer info verschaft over de faciliteiten onderweg en een beter netwerkoverzicht biedt.  
Knooppunten: 84 (Ursel Kerk)-83-86-87-88-89-90-69-70-36-35-16-17-22-23-24-25-32-31-30-29-40-41 (bivakzone Kleit)-42-28-27-26-1-2-20-19-18-15-14-13-12-11-7-6-76-77-81-75-84 (Ursel Kerk).
De bivakzone ligt kort bij knooppunt 41. Volg op dat punt even kort richting 44 om ze te vinden.

Variant: Aangezien je op een knooppuntnetwerk wandelt, kun je de tocht met de hulp van een kaart naar hartelust inkorten of verlengen. In het voorstel hierboven hebben we de aantrekkelijkste paden aan elkaar geknoopt.   

 


 

 

11. Doorsteek Meerdaalwoud

Veltem - Bertembos - Bertem - Voervallei - IJsevallei - Neerijse - Doode Bemde - Meerdaalwoud - Neervelp - Vertrijk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Duur: 2 dagen

Bivakzone: De Steenberg Meerdaalwoud of Het Spoor Meerdaalwoud

Aard: Trekking in Vlaams-Brabant tussen treinstations over een combinatie van grote routepaden. Middenin ligt het uitgestrekte Meerdaalwoud, een van de grootste aaneengesloten bossen in Vlaanderen. Een passage van meer dan 10 km door het Meerdaalwoud met naar keuze een bivaknacht op Bivakzone De Steenberg (midden in het bos) of op Bivakzone Het Spoor (aan de rand van het bos). Onderweg naar het Meerdaalwoud trek je ook nog door Bertembos, door de vallei van de Voer en de IJse langs golvende akkers en weiden en door natuurreservaat Doode Bemde. Een mooie en verrassend groene tocht!

Route-info: Enkel in het Meerdaalwoud is er - afhankelijk van welke bivakzone je kiest - een trajectverschil. In het treinstation van Veltem pik je geelrode tekens op van Streek-GR Dijleland, volg ze door de voetgangerstunnel in de richting van het Stationsplein, naar de zuidkant van de sporen dus. Volg de geelrode tekens door het Bertembos, daarna door de Voervallei door Bertem en Leefdaal. 1 km voorbij Leefdaal kies je op de GR-splitsing links voor een variant traject, een landelijke doorsteek tussen de valleien van Voer en IJse. In de IJsevallei kies je op de GR-splitsing rechtdoor, je volgt nu de witrode streepjes van GR 512 Vlaams-Brabant. Je blijft deze GR volgen door het natuurreservaat Doode Bemde en over de Dijle tot bij de spoorlijn.
Hier moet je kiezen of je naar Bivakzone De Steenberg trekt of Bivakzone Het Spoor.
* Bz De Steenberg: Ga rechtdoor over de sporen en volg nu de speciale GR-tekens met bivakzone-logo. Ze leiden je na 2,5 km tot op De Steenberg. Vanuit de bivakzone wandel je na je overnachting verder met de GR-tekens waarop 'variant' staat (niet terugkeren). Na 2,2 km kom je weer op de hoofdroute van GR 512, je hebt dus een deel van de hoofdroute afgesneden en gaat nu links weer die hoofdroute van GR 512 volgen. Ook  na nog veel kilometers bos blijf je op GR 512 en  ook bij de kruisingen  met GR 128 kies je steeds voor GR 512, tot je in de buurt komt van het treinstation van Vertrijk. 
* Bz Het Spoor: Ga na het verlaten van natuurgebied Doode Bemde voor de treinsporen rechts GR 512 verder volgen naar Sint-Joris-Weert en dan het Meerdaalwoud in. Op het meest zuidelijke punt van GR 512 in het Meerdaalwoud, staat een infobord over het woud en een wegwijzer naar  Het Spoor. Wandel 100 meter in zuidelijke richting tot de bosrand en Het Spoor. Na je overnachting  pik je gewoon weer GR 512 op, je volgt deze route onophoudelijk tot het treinstation van Vertrijk.
Over GR 512 bestaat geen actuele gids, de route is momenteel wat een rommeltje door de vele trajectveranderingen, betrouw dus vooral op de bewegwijzering onderweg. Over Streek-GR Dijleland bestaat wel een topografische gids  die nog vrij actueel is. Meer info over deze routes bij Grote Routepaden.

 


  

 

12. Brabantse Dijledal, Meerdaal & Zoete Waters

Overijse - Sint-Agatha-Rode - Laan- en Dijlevallei - Sint-Joris-Weert - Meerdaalwoud - Zoet Water - Oud-Heverlee

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Duur: 2 dagen

 Bivakzone: De Steenberg Meerdaalwoud of Het Spoor Meerdaalwoud

Aard: Knooppuntwandelen door bijzonder aardige  natuurgebieden van Vlaams-Brabant. Wandeling over veldwegen van Overijse naar Terlanen. Via het Rodebos ga je op ontdekking in de natte valleien van de kronkelende rivieren Laan en Dijle. Langs natuurreservaat Grootbroek wandel je naar Sint-Joris-Weert, toegangspoort tot het uitgestrekte Meerdaalwoud. Bostocht van 14 km door het Meerdaalwoud langs zowel Bivakzone Het Spoor als Bivakzone De Steenberg. Langs de  Zoete Waters (Minnebron, vijvers, horeca) en nog een stukje Meerdaalwoud gaat het daarna noordelijk verder door natuurreservaat Doode Bemde, langs de Dijle en  langs de Langerodevijver om te eindigen bij Korbeek-Dijle, waar je op 1 km een bus of  trein kunt nemen.

Route-info: Deze tocht is volledig gebaseerd op de knooppunten van Wandelnetwerk Zuid-Dijleland. Je kunt de punten aanklikken op wandelknooppunt.be en de route afprinten. Handiger is echter de papieren kaart, waarop je een veel beter route-overzicht hebt en alle faciliteiten onderweg zijn aangeduid. Je vertrekt in Overijse op de kruising van Waversesteenweg x Terhulpsesteenweg / Dreef bij bushalte Overijse De Leegheid (oa bediend door buslijn 395 vanuit Leuven Station). Aankomst Oud Heverlee waar een treinstation is. Wil je op het einde terug naar je startpunt ga dan op knooppunt 515 links en wandel voorbij de kerk van Korbeek-Dijle (1 km), waar je langs de Nijvelsebaan bushalte Korbeek-Dijle Kosterberg vindt (bus naar Overijse of Leuven).
Te volgen knooppunten:  30-300-36-37-38-312-310-263-250-249-238-255-236-237-232-231-230-229-105-106-107-108-109-Bivakzone Het Spoor-111-112-121-120-122-123 (voor Bivakzone De Steenberg afwijken)-124-604-15-16-17-18-19-100-101-102-211-513-514-515-1.
Opmerking: van kp 229 naar kp 105 toont wandelknooppunt.be een ander traject dan de papieren kaart. Het traject langs de Dijle heeft hier de voorkeur op de verharde en verkavelde wegen. 
Zowel Bz Het Spoor als Bz De Steenberg liggen niet rechtstreeks langs het wandelnetwerk, je moet respectievelijk 300 / 500 meter afwijken van de knooppunttrajecten. Zie bij de aparte info over deze bivakzones.

Variant: Het is mogelijk deze tocht via knooppunten nog sterk uit te breiden met een lange verkenning van het Mollendaalbos (grenst aan het Meerdaalbos). Zie de papieren kaart.
Je kunt deze route ook in omgekeerde richting wandelen.
Aangezien je via knooppunten wandelt, zijn er veel mogelijkheden om in te korten of uit te breiden.

 


 

 

13. Vinnige bivaktocht met kinderen (8/10 jaar)

Zoutleeuw - Provinciedomein Het Vinne

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Duur: 2 dagen.

Bivakzone: Het Vinne Zoutleeuw

Aard: Een wandeltocht op maat voor kinderen. Het dorp Wilderen is het vertrek- en aankomstpunt. Tijdens de eerste dag wordt nog een ommetje gemaakt via het historische stadje Zoutleeuw. Een speeltuin, de knuppelpaden en het bivakkeren zelf op het einde van de eerste dag zijn de attraktieve punten voor de kinderen. Tijdens de tweede dag wordt ook nog een ezeltochtje van 2 uren gemaakt (extra wandelafstand). De omgeving rond het grote binnenmeer van Het Vinne is bijzonder mooi en het provinciedomein heeft ook meerdere aantrekkelijke troeven voor kinderen. Rond half april of eind april zijn er ook volop fruitboombloesems in dit deel van het Brabantse Hageland en grenszone met Haspengouw.  

Route-info: Deze tocht is een zorgvuldig uitgewerkt en succesvol uitgeprobeerd  idee van Bart Caers. Meer details en een verslag over deze tocht op Wonder & Wandering, de site van Bart. Bekijk zeker ook het leuke filmpje. De tocht werd geënt op het Vlaams-Brabantse Wandelnetwerk Getevallei. Er bestaat een uitstekende kaart + suggestiegids over.  Routeplanning ook mogelijk via wandelknooppunt.be . Tussen Zoutleeuw en  Bivakzone Het Vinne werd een deel van Grote Routepad Vlaanderenroute (GR 128)  gevolgd. Ook van GR 128 bestaat een topografische gids, te koop via Grote Routepaden waar je ook digitaal het routeverloop kunt raadplegen.

Variant: Het systeem van wandelknooppunten biedt uitgebreide mogelijkheden om de tocht nog in te korten of te verlengen naargelang de gewenste afstand of om een ander start- en aankomstpunt te kiezen.

 


 

14.Brabants & Limburgs Haspengouw

Overhespen - Wommersom - Getevallei - Drieslinter - Zoutleeuw - Het Vinne - Runkelen - Nieuwenhoven - Hoepertingen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Duur: 2 dagen

Bivakzone: Het Vinne Zoutleeuw

Aard: Twee etappes van het 468 km lange Grote Routepad tussen Kemmel en Voeren. Overhespen en Hoepertingen zijn misschien wat rare plaatsen als etappepunt maar beide  dorpen liggen langs een met openbaar vervoer vlot en snel bereikbare 'steenweg'. Een typisch Vlaams GR-traject: veel veldwegen, passages over paden door bos en natuur maar ook af en toe over verharde wegen en langs verkavelingen. Hoe meer oostelijk je vordert hoe meer fruitbomen, vooral perelaars in deze regio van Haspengouw. Deze wandeling is dan ook op zijn mooist in de bloesemtijd, meestal in april. Hoogtepunt is behalve het stadje Zoutleeuw ook de omgeving waar de bivakzone ligt: het provinciaal natuurdomein Het Vinne, een groot binnenmeer met volop vogelleven en aantrekkelijke paden.

Route-info: Bushalte Overhespen Hekstraat is vlot bereikbaar vanuit de trein- en busterminals van Tienen of Sint-Truiden. Deze bushalte ligt op het GR 128 traject, waar je de verkeersweg N3 kruist.  Bushalte Hoepertingen Kruispunt wordt dan weer vlot bediend vanuit de trein- en busterminals van Sint-Truiden of Tongeren (via Borgloon).  Deze bushalte ligt op 200 meter van het punt waar GR 128 de verkeersweg N79 kruist. Ook onderling zijn start- en eindpunt vlot verbonden met buswissel te Sint-Truiden station.
Het GR-traject is gedetailleerd beschreven en voorzien van detailkaarten in de topografische wandelgids van de Vlaanderenroute (GR 128), te koop bij de uitgever, Grote Routepaden.
Angezien wandelroutes van het GR-type in beide richtingen zijn bewegwijzerd, kun je dit route-idee ook omdraaien.


 

 

15.Brabants weekendje trekking + kano

St-Joris-Winge - Lubbeek - Boutersem - Bierbeek - Meerdaalwoud -
St-Joris-Weert - Korbeek-Dijle - Leuven

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Duur: 2,5 dagen

Bivakzones: Troostembergbos en Het Spoor

Aard: Een ideetje voor wie tijdens een weekend twee bviakovernachtingen wil combineren met een stevige staptocht (33 km!) én een kanotocht op de Dijle. Vrijdag is er enkel om de bivakzone Troostembergbos te bereiken. Heb je nog wat tijd pik dan een terrasje mee bij de Gempemolen of nog beter, maak een korte wandeling van een paar kilometers door het mooie Troostembergbos.
Zaterdag stap je dan door het zuiden van de provincie Vlaams-Brabant via Boutersem en Bierbeek en met op het einde een lange doortocht door het Meerdaalwoud.
Zondag wandel je verder door het Meerdaalwoud en voorbij Sint-Joris-Weert volg je de Dijlevallei, die hier op zijn mooist is. Te Korbeek-Dijle kun je dan opteren voor een kanotocht op de Dijle of om je tocht te voet verder te zetten richting Heverlee en Leuven, waar je trein- en busaansluitingen hebt. 

Route-info: Bushalte Sint-Joris-Winge Tweevijverstraat is de hele dag vlot bereikbaar vanuit de trein- en busterminals van Diest of Leuven. Neem aan de N2  dan de Doelstraat en wandel tot bij de Gempemolen en verder naar Bivakzone Troostembergbos. De volledige volgende dag volg je de witrode streepjes van de Brabantse Heuvelroute GR 512. Start in de goeie richting (naar Lubbeek, je moet de N2 nog eens kruisen). Volg je traject door het Meerdaalwoud op een kaart, je verlaat GR 512 ter hoogte van de boswegkruising Nethensebaan / Walendreef. Wandel op dat punt 700 meter zuidelijk, net buiten de rand van  het woud ligt Bivakzone Het Spoor. De laatste dag wandel je terug naar de plek waar je GR 512 verliet. Blijf het hoofdtracé volgen tot voorbij het centrum van Sint-Joris-Weert en tot bij een brug over de Dijle. Hier kies je voor de geelrode streepjes van GR-Dijleland en je blijft langs de Dijle. Onderweg naar Korbeek-Dijle kun je in de vogelkijkhut nog even speuren of je geen ijsvogel bij het water ziet of ander fraai gevogelte. Even later arriveer je ter hoogte van Korbeek-Dijle bij het vertrekpunt voor de kanotochten naar Heverlee. Boek minstens een kleine week op voorhand, alle details bij De Shelter. Per kano arriveer je na 5 km (1,5 uur) te Heverlee ter  hoogte van het voormalige Arenbergkasteel. Tijd om weer op pad te gaan. Bij het kasteel is een GR-splitsing, zoek de GR-wegwijzer en vervolg je tocht over een variant traject van de GR 128-Vlaanderenroute, aangeduid met een witrood dwarsdoorstreept teken. Dit traject leidt je langs leuke stadsplekken door het centrum van Leuven en tot in de buurt van de trein- en busterminal. Meer info over de GR-trajecten bij Grote Routepaden

Variant: Heb je nog energie te over na 33 km stappen, dan kun je in het Meerdaalwoud ook kiezen om te overnachten op Bivakzone De Steenberg (+ 3,5 km). Het deel per kano kun je natuurlijk ook te voet afleggen langs de Dijle-oever, blijf gewoon GR Dijleland volgen tot bij de GR-wandelwijzer bij het Arenbergkasteel en vervolg daar verder over het variant traject van GR 128 Vlaanderenroute door het centrum van Leuven. 

 


 

 

 

16. Escapardenne Eislek Trail Ourthevallei

Troisvierges - Asselborn Millen - Hoffelt - Grens Lux / B - Tavigny - Houffalize - Bonnerue - Rensiwez - Engreux - Deux Ourthes - Nisramont - Ollomont - Le Hérou - Le Cheslé - Bérisménil - Borzée - La-Roche-en-Ardenne

 (Version en français)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Duur: 3 dagen

Afstand: 79 km

Gecumuleerde stijgingen: 1700 meter

Bivakzones: Blancs Bois Houffalize en Camping Engreux

Aard: Stevige staptocht  van 3 dagen, vooral de derde dag vereist een goeie stapconditie en een wat strakkere tijdsplanning. Je wandelt de hele tijd over het Escapardenne Eislek Trail. De hoogteverschillen worden sterker naarmate je richting La Roche wandelt en de vallei van de Ourthe meer ingesneden is.
De eerste dag wandel je veelal over hoogplateau op het Rijn-Maas-waterscheidingsgebied tussen het Groot Hertogdom en de provincie Luxemburg. In de omgeving van Asselborn wandel je langs rustige beekvalleien. Merkwaardig zijn het verhaal en de tocht langs het mysterieuze kanaal van Hoffelt / Bernistap dat nooit werd voltooid.
De tweede dag wandel je door Houffallize en loop je daarna meestal op wisselende hoogte langs de flanken van de Ourthevallei, veelal in een sterk beboste omgeving.
De derde dag vraagt extra inspanning, vertrek op tijd. Je wandelt over nogal wat geaccidenteerde paden die wellicht je tempo vertragen, afgewisseld met vlottere  paden. De hoogteverschillen lopen op. Je  inspanningen worden onderweg beloond met schitterende uitzichten over de Ourthevallei en met een passage langs de samenvloeiing van de Ourthes en door de Keltische site Le Cheslé.

Route-info: Er bestaan zowel een goeie kaart als een uitstekende gids van het Escapardenne Eislek Trail, te bestellen via escapardenne.eu , waar je ook digitale info vindt over de hele route, die eigenlijk al meer zuidelijk vanuit het Groot-Hertogdom Luxemburg vertrekt. Het Escapardenne Eislek Trail is bewegwijzerd in twee richtingen. Een wandelverslag over het Escapardenne Eislek Trail vind je ook op Trekkings.be
GPS-tracks.
Startpunt voor deze bivaktocht is het treinstation van Troisvierges, het eerste station als je vanuit België via Gouvy komt aangespoord. Ga bij het stationsgebouw onder de sporen, aan de andere zijde ga je  links een autoviaduct onder, blijf dan via paden en straten zo kort mogelijk bij de spoorlijn over een afstand van 600 meter en dan pik je aan op het Escapardenne Eislek Trail richting Sassel / Moulin d'Asselborn. De bivakzone Blancs Bois (3 km voor Houffalize) ligt onmiddellijk langs de wandelroute, aan je linkerzijde.
Op het einde van de tweede dag moet je afwijken van de wandelroute om de camping van Engreux te bereiken (2,5 km), bestudeer je kaart om ze te vinden.
Op de derde wandeldag pik je terug aan op het Escapardenne Eislek Trail. Hou rekening met het feit dat je misschien niet zo snel zult vorderen door de geaccidenteerde paden en hoogteverschillen. Vertrek vroeg.
In La Roche wandel je op het einde naar het toeristisch centrum. Dichtbij de Place du Bronze is er aan de Ourthebrug een bushalte (halte 'Quai de l'Ourthe'), waar je  een TEC-bus kunt nemen naar het treinstation van Melreux, vanwaaruit je naar Luik kunt sporen. Verifieer goed de busuren vooraf.
Bevoorrading  in Troisvierges, Houffalize en La Roche-en-Ardenne.
Tijdens de maanden oktober, november en september moet je rekening houden met drijfjachten. Check de data vooraf via de website van Escapardenne of de gemeentelijke websites van Houffalize en La Roche. In het GH Luxemburg is passage in principe niet verboden tijdens drijfjacht maar check met de jagers ter plaatse als je daar met drijfjacht te maken krijgt. 

Variant: Indien je de eerste en laatste dag wat meer reisruimte wenst, vertrek dan een dag eerder en overnacht op de aangename camping van Troisvierges (open van april tot eind september), deze camping ligt kort bij het punt waar je aanpikt op het Escapardenne Eislek Trail. Ook op het einde kun je nog een nacht  op een camping verblijven bij La Roche vooraleer je terug reist. Camping Floreal ligt langs het Escapardenne Eislek Trail, op 3 km voor je het centrum van La Roche bereikt.   

 


 

17. Grande Randonnée Hoge Ardennen

Plateau des Tailles - Wilogne-Dinez - Achouffe - Houffalize - Cetturu - Steinbach - Limerlé - Gouvy

 (Version en français)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Duur: Weekendje weg (2,5 dagen)

Afstand: 43 km

Gecumuleerde stijgingen: 970 meter

Bivakzones: Colas Les Tailles en  Blancs Bois Houffalize

Aard: Bivaktocht door het Land van Houffalize met vertrek op een namiddag en twee stapdagen. Tussen de twee bivakzones verloopt de tocht vooral dalend, je komt immers van het hooggelegen Plateau des Tailles en wandelt door bos van voornamelijk dennen naar de historische stad Houffalize in de Ourthevallei. Onderweg kom je ook door het populaire bierdorpje Achouffe.  
Vanuit Houffalize ga je weer meer stijgen dan dalen, op zoek naar de bronnen van de Ourthe over de populaire Grande Randonnée 57. Karakterdorpen Steinbach en Limerlé liggen op het traject. Eens in Gouvy wandel je nog verder door tot  het stationskwartier.

Route-info:
GPS-tracks.
Dit routevoorstel is  grotendeels gebaseerd op trajecten van in twee richtingen witrood gemarkeerde grande randonnée-paden. De bushalte Pisserotte is een van de weinige stops die TEC-expresbus 1011 maakt tijdens de lange rit tussen het treinstation van Luik-Guillemins en Arlon. Wandel vanaf de bushalte naar de nabijgelegen brug over de snelweg E25. Steek deze over en wandel de weg helemaal ten einde (2 km) tot een T-kruising. Daar ga je links en na 250 meter rechts en tot bij de eerste wegafslag in het gehucht Colas. Ga daar links en na enkele honderden meters arriveer je op de (populaire) Bivakzone Colas aan de rand van het woud.  
De tweede dag volg je vanaf Bivakzone Colas de witrode tekens van GR 15  naar Houffalize. Op de Place Albert I  te Houffalize (bij de tank) verlaat je GR 15 en volg je de eveneens witrode tekens van GR 57 richting Gouvy. Ongeveer 3 km na het centrum van Houffalize wissel je de witrode GR-tekens  tijdelijk in voor het witte golfje op blauwe achtergrond van het Escapardenne Eislek Trail. Waar deze route naar rechts afsplitst en steil gaat stijgen verlaat je de GR 57. Het witte golfje leidt je in 10 minuten naar de hoger gelegen (populaire) Bivakzone Blancs Bois. 
De derde dag daal je weer af naar het tracé van  GR 57. Volg nu deze GR helemaal tot aan het station van Gouvy Gare, waar je de  trein kunt nemen naar Luik.  Zowel voor GR 15 als GR 57 bestaan gidsen en sinds kort ook  officiële GPS-tracks. Zie de website van SGR.
In oktober - november - december verifieer je best vooraf via de gemeentelijke websites of er geen drijfjachten plaatsvinden, daardoor kunnen delen van de wandelroute immers afgesloten zijn.
Bevoorrading te Houffalize.
De Bivakzones Colas en Blancs Bois zijn erg populair, het kan er druk zijn.

Variant: 3 km voor je in Gouvy-Gare komt, passeer je langs de camping van Lac de Chérapont, eventueel een optie als je niet nog dezelfde avond wil terugreizen. Je kunt deze tocht ook beperken tot slechts 2 dagen, zonder overnachting op de Bivakzone Colas, mogelijk  indien je vroeg vertrekt.

 


 

18. Parc Naturel 2 Ourthes: 3 bivaknachten

La Roche-en-Ardenne - Hives - Tenneville - Laneuville-au-Bois - Forêt de Freyr - Lavacherie - Sprimont - Hubermont - Flamièrge - Givry - Gives - Béthomont - Herlinval - Deux Ourthes - Engreux - Rensiwez - Bonnerue - Houffalize

 (Version en français)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Duur: 4 dagen

Afstand: 91 of 81 km (via inkorting tweede dag)

Gecumuleerde stijgingen: 1900 meter

Bivakzones: Le Golet en Gives, Camping au Bout du Monde (Engreux)

Aard: Een trektocht die veelal over de golvende hoogplateaus van de Hoge Ardennen loopt, behalve dan de laatste 25  km, als je de Ourthevallei induikt en er soms ook weer uitklimt. Op de hoogplateaus kun je vaak steviger doorwandelen en sneller afstand afleggen, je wandelt er meer over brede veldwegen van steenslag of asfaltverharding dan in de Ourthevallei. Onderweg kom je ook door een pak stille gehuchten en karakteristieke Ardense dorpen.

Route-info: Deze route is over een groot deel niet bewegwijzerd maar perfect ingetekend op een gedetailleerde wandelkaart. Je kunt de wandelkaart 'Over hoogplateaus en door weidse Ardeense bossen' bestellen bij het Parc Naturel des Deux Ourthes, escapardenne.eu . Op deze kaart staat een rondwandeling van 98 km ingetekend. Ter hoogte van Engreux wandelen we echter verder richting Houffalize en niet terug naar het beginpunt. De laatste 10 km staan niet meer op deze wandelkaart, de bewegwijzering is echter duidelijk, je volgt daar het Escapardenne Eislek Trail. 
GPS-tracks (met inkorting tweede dag tot slechts 26 km).
Vertrek in het toeristisch stadje La Roche-en-Ardenne, dat verbonden is per TEC-bus (halte Quai de l'Ourthe) met het treinstation van Melreux, evenals met eindpunt Houffalize. Vanop de Place du Bronze in La Roche moet je misschien even zoeken om de weg te vinden. Volg er de weg richting Saint-Hubert, wat verder de weg naar Hives en op een volgende V-splitsing niet de weg naar Hives maar de lagere weg die naar Camping du Moulin loopt. Links van de campingingang neem je een sterk stijgend pad en je bent nu echt vertrokken. Volg voor de rest van de tocht goed de wandelkaart. Onderweg  heb je ongeveer elke 3 kilometer een picknickbank of rustbank, vaak is deze overdekt.
Voorbij het dorpje Laneuville-Au-Bois nader je Bivakzone Le  Golet, zie ook de uitleg bij deze bivakzone over het te volgen pad, wat mogelijk niet zo evident is.
Tussen de Bivakzones Le Golet en Gives is de wandelafstand 35 km. Vind je dit te lang dan kun je voor de tweede wandeldag met de wandelkaart makkelijk inkortingen uitstippelen (- 10 km), zonder veel te missen onderweg.
Verlaat op het einde van de derde wandeldag deze  onbewegwijzerde route ongeveer 800 meter voorbij de samenvloeiing van de twee Ourthes. Ga daar nog zowat 200 meter voorbij  een plek met de lokale naam 'Creu de Ransonet' en ga dan  rechtdoor over een  vrij rechtlijnig, stijgend pad, wegwandelend van de Ourthe naar Engreux. Aan de andere zijde van het dorp ligt Camping 'Au Bout du Monde'.
Na je overnachting wandel je op de vierde dag door Engreux terug, gebruik je wandelkaart om op het Escapardenne Eislek Trail te geraken. Volg dan naar rechts  de bewegwijzering (wit golfje) van het Escapardenne Eislek Trail (richting Rensiwez en Houffalize). 
Te Houffalize-centrum kun je bij de Ourthebrug een TEC-bus nemen naar het treinstation van Gouvy of aan de Place Albert I  expresbus 1011  naar Luik-Guillemins.
Check bus- en treinuren vooraf.
In oktober - november - december verifieer je best vooraf via de gemeentelijke websites of er geen drijfjachten plaatsvinden, daardoor kunnen delen van de wandelroute immers afgesloten zijn.
Bevoorrading mogelijk te La-Roche-en-Ardenne, Tenneville, Lavacherie, Bertogne, Houffalize.

Variant: Je kunt op de laatste dag in de omgeving van Engreux ook terugwandelen naar La Roche-en-Ardenne over de bewegwijzerde hoofdroute van het Escapardenne Eislek Trail. Die afstand is echter 30 km en de route loopt vaak over geaccidenteerde paden waar je geen 5 of zelfs 4 km per uur haalt. Echt iets voor trekkers met een stevige conditie dus. Wil je vanuit La-Roche-en-Ardenne dan ook terugreizen per bus / trein dan is vanuit Engreux een vroege start wel noodzakelijk. 

Zoals hierboven aangegeven, kun je de afstand van de tweede etappe van 35 km ook sterk inkorten:
1° Deel deze etappe eventueel (ongelijk) in twee delen en overnacht op camping Wachirock bij  Sprimont.
2° Stippel op de wandelkaart 'Over hoogplateaus en door weidse Ardeense bossen' inkortingen uit over rustige wegen.
3° Reduceer de afstand van 35 km naar 26 km door een grotendeels ander traject te volgen: Bivak Le Golet - Lavacherie - Etangs d'Orti - Roumont - Tronle - Troismonts - Frenet - Givry - Bivak Gives (zie GPS-track). 

 


 

 

 

19. Parc Naturel 2 Ourthes: 4 bivaknachten

La Roche-en-Ardenne - Hives - Tenneville - Laneuville-au-Bois - Forêt de Freyr - Lavacherie - Sprimont - Hubermont - Flamièrge - Givry - Gives - Béthomont - Herlinval - Deux Ourthes - Engreux - Rensiwez - Achouffe - Wilogne - Plateau des Tailles

 (Version en français)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Duur: 5 dagen

Afstand:95,5 of 86,5 km

Gecumuleerde stijgingen: 2100 meter

Bivakzones: Le Golet, Gives en Colas, Camping au Bout du Monde (Engreux)

Aard: Het eerste trektochtdeel loopt vooral over de golvende Ardennenplateaus. Enkele kilometers voorbij Bivakzone Gives duik je de vallei van de Westelijke Ourthe in. Daarna wandel je soms hoog boven, dan weer in de Ourthevallei, waarbij je ook langs de samenvloeiing van Westelijke en Oostelijke Ourthe passeert. Voorbij Engreux daal je een laatste keer naar de Ourthe om de rivier over te steken via de Pont de Rensiwez. Leuke paden langs de beek Eau de Moulin Martin voeren je naar het dorp van feeën, kabouters en bier: Achouffe. Enige alcoholische versterking later ben je klaar voor de uitgerekte stijging van 10 km door veel dennenwoud naar de flank van het Plateau des Tailles, waar Bivakzone Colas is gelegen. Vanaf deze bivakzone is het slechts 3,5 km wandelen om aan de andere zijde van de autosnelweg E25 een bushalte te vinden. Gezien de hoogteverschillen en de soms geaccidenteerde paden vorder je minder snel in de buurt van de Ourthevallei, op andere delen loopt de kilometerteller een stuk sneller, met name op de plateaus.  

Route-info: Deze trektocht is voor een groot deel onbewegwijzerd maar perfect ingetekend op twee gedetailleerde wandelkaarten. Je kunt beide topografische wandelkaarten bestellen bij het Parc Naturel des Deux Ourthes, escapardenne.eu'Over hoogplateaus en door weidse Ardeense bossen' + 'Van de vallei van de Ourthe naar de vallei van de feeën'  zijn de namen van de kaarten die je nodig hebt.  
GPS-tracks (met inkorting tweede dag tot slechts 26 km)
Je volgt de eerste twee dagen een groot deel van de rondwandeling 'Over hoogplateaus en door weidse Ardeense bossen' . Vertrek in het toeristisch stadje La Roche-en-Ardenne, dat verbonden is per TEC-bus (halte Quai de l'Ourthe) met het treinstation van Melreux.
Vanop de Place du Bronze in La Roche moet je bij de start misschien even zoeken om de juiste wandelweg te vinden. Volg richting Saint-Hubert, wat verder de weg naar Hives en op een volgende V-splitsing niet de weg naar Hives maar de lagere weg die naar Camping du Moulin loopt. Links van de campingingang neem je een sterk stijgend pad en je bent nu echt vertrokken. Volg voor de rest van de tocht goed de wandelkaart. Onderweg heb je ongeveer elke 3 kilometer een picknickbank of rustbank, vaak is deze overdekt.
Voorbij het dorpje Laneuville-Au-Bois nader je Bivakzone Le Golet, zie ook de uitleg bij deze bivakzone over het te volgen pad, dat is  mogelijk niet zo evident.
Tussen de Bivakzones Le Golet en Gives is de wandelafstand op de tweede dag  35 km. Vind je dit te lang dan kun je met de wandelkaart makkelijk inkortingen uitstippelen, zonder veel te missen onderweg.
Verlaat op het einde van de derde wandeldag deze  onbewegwijzerde route ongeveer 800 meter voorbij de samenvloeiing van de twee Ourthes. Ga daar nog zowat 200 meter voorbij  een plek met de lokale naam 'Creu de Ransonet' en ga dan  rechtdoor over een  vrij rechtlijnig, stijgend pad, wegwandelend van de Ourthe. Je  loopt Engreux binnen, Camping 'Au Bout du Monde' ligt aan de andere zijde van het dorp. 
Na je overnachting wandel je op de vierde dag richting het dorp en als je niet in Engreux moet zijn voor de waterbron of iets anders, ga je bij de eerste gelegenheid scherp links. Blijf dit weggetje 900 meter volgen tot voorbij een laatste huis en volg dan naar rechts  de bewegwijzering (wit golfje) van het Escapardenne Eislek Trail (richting Rensiwez en Houffalize).  Na iets meer dan 1 km verlaat je alweer het Escapardenne Eislek Trail. Daal ter hoogte van het Escapardenne-plaatsnaambordje 'Moulin de Rensiwez' links door het bungalowpark en de camping van Rensiwez om er de verkeersbrug over de Ourthe te gebruiken. Wissel nu van wandelkaart en volg  nu 'Van de vallei van de Ourthe naar de vallei van de feeën' naar Achouffe. Na de onvermijdelijke bierstop daar vervolg je verder naar  het Plateau des Tailles en Bivakzone Colas.
De laatste dag volg je verder het tracé op de wandelkaart tot je over de E25 bent. Wandel 200 meter in noordelijke richting langs de parallelle N30-verkeerweg, daar is de bushalte waar expresbus 1011 stopt onderweg naar Liège-Guillemins of Houffalize.
Check bus- en treinuren vooraf.
In oktober - november - december verifieer je best vooraf via de gemeentelijke websites of er geen drijfjachten plaatsvinden, daardoor kunnen delen van de wandelroute immers afgesloten zijn.
Bevoorrading mogelijk te La-Roche-en-Ardenne, Tenneville, Lavacherie, Bertogne, Houffalize.

Variant: Zoals hierboven aangegeven, kun je de afstand van de tweede etappe van 35 km ook sterk inkorten:
1° Deel deze etappe eventueel (ongelijk) in twee delen en overnacht op camping Wachirock bij  Sprimont.
2° Stippel op de wandelkaart 'Over hoogplateaus en door weidse Ardeense bossen' inkortingen uit over rustige wegen.
3° Reduceer de afstand van 35 km naar 26 km door een grotendeels ander traject te volgen: Bivak Le Golet - Lavacherie - Etangs d'Orti - Roumont - Tronle - Troismonts - Frenet - Givry - Bivak Gives (zie GPS-track).

 


 

20. Parc Naturel 2 Ourthes: 5 bivaknachten 

La Roche-en-Ardenne - Hives - Tenneville - Laneuville-au-Bois - Forêt de Freyr - Lavacherie - Sprimont - Hubermont - Flamièrge - Givry - Gives - Béthomont - Herlinval - Deux Ourthes - Engreux - Rensiwez - Bonnerue - Houffalize - Achouffe - Wilogne-Dinez - Plateau des Tailles

 (Version en français)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Duur: 6 dagen

Afstand: 110,5 km of 102 km

Gecumuleerde stijgingen: 2560 meter

Bivakzones: Le Golet, GivesBlancs Bois en Colas, Camping au Bout du Monde (Engreux)

Aard: Dit routevoorstel loopt langs alle bivakzones van het Parc Naturel des Deux Ourthes, waarbij je telkens één nacht op elke bivakzone verblijft. De eerste 55 km, tot voorbij de bivakzone van Gives, lopen veelal over golvende hoogplateaus van de Hoge Ardennen. De volgende 40 km  wandel je vrij sterk afwisselend in en boven de Ourthevallei. De laatste 15 km is het wandelterrein minder geaccidenteerd, met ondermeer een langgerekte stijging naar de hooggelegen flank van het Plateau des Tailles. Op de hoogplateaus kun je vaak steviger doorwandelen en sneller afstand afleggen, je wandelt er meer over brede veld- of boswegen van steenslag of asfaltverharding dan in de Ourthevallei.

Route-info: Tot Engreux is dit routevoorstel onbewegwijzerd maar perfect ingetekend op een gedetailleerde wandelkaart. Je kunt de topografische  wandelkaart 'Over hoogplateaus en door weidse Ardeense bossen' bestellen bij het Parc Naturel des Deux Ourthes, escapardenne.eu . Vanaf Engreux maak je gebruik van de grande radonnées 57 (tot Houffalize) en 15 (tot Bivakzone Colas). Over deze beide routes bestaan topografische gidsen en sinds kort ook officiële GPS-tracks. Info: SGR.
GPS-tracks (met inkorting tweede dag tot slechts 26 km)
Je volgt de eerste twee dagen dus  een groot deel van de rondwandeling 'Over hoogplateaus en door weidse Ardeense bossen' . Vertrek in het toeristisch stadje La Roche-en-Ardenne, dat verbonden is per TEC-bus (halte Quai de l'Ourthe) met het treinstation van Melreux.
Vanop de Place du Bronze in La Roche moet je misschien even zoeken om de juiste wandelweg te vinden bij de start. Volg richting Saint-Hubert, wat verder de weg naar Hives en op een volgende V-splitsing niet de weg naar Hives maar de lagere weg die naar Camping du Moulin loopt. Links van de campingingang neem je een sterk stijgend pad en je bent nu echt vertrokken. Volg voor de rest van de tocht goed de wandelkaart. Onderweg heb je ongeveer elke 3 kilometer een picknickbank of rustbank, vaak is deze overdekt.
Voorbij het dorpje Laneuville-Au-Bois nader je Bivakzone Le Golet, zie ook de uitleg bij deze bivakzone over het te volgen pad, dat is  mogelijk niet zo evident.
Tussen de Bivakzones Le Golet en Gives is de wandelafstand tijdens de tweede dag 35 km. Vind je dit te lang dan kun je met de wandelkaart makkelijk inkortingen uitstippelen, zonder veel te missen onderweg.
Verlaat op het einde van de derde wandeldag deze  onbewegwijzerde route ongeveer 800 meter voorbij de samenvloeiing van de twee Ourthes. Ga daar nog zowat 200 meter voorbij  een plek met de lokale naam 'Creu de Ransonet' en ga dan  rechtdoor over een  vrij rechtlijnig, stijgend pad, wegwandelend van de Ourthe en naar het dorp Engreux. Geen bivakzone meer in Engreux, wel een camping, 'Au bout du Monde''.
Na je campingovernachting  wandel je op de vierde dag naar het centrum van het dorp (0,5 km). Daar ga je na de waterbakken en  voor de kerk links mee met de witrode tekens van het Sentier de l'Ourthe (GR 57), in de richting van Houffalize. Je volgt het tracé van GR 57 via Bonnerue helemaal tot in Houffalize. Op het GR-kruispunt in het centrum van Houffalize blijf je GR 57 volgen. Ongeveer 3 km na het centrum van Houffalize, wissel je de witrode GR-tekens  tijdelijk in voor het witte golfje op blauwe achtergrond van het Escapardenne Eislek Trail. Waar deze route naar rechts afsplitst en steil gaat stijgen verlaat je de GR 57. Het witte golfje leidt je in 10 minuten naar de hoger gelegen (populaire) Bivakzone Blancs Bois.
Je vijfde wandeldag begint met een terugwandeling naar het centrum van Houffalize. Na een ochtendkoffie kies je er in het centrum van Houffalize nu voor de Wandelweg Monschau - Arlon (GR 15). Volg deze in noordelijke richting (richting Monschau). Je komt achtereenvolgens in de buurt van de dorpen Achouffe, Mont en Wilogne - Dinez en stijgt naar het Plateau des Tailles door dennenwoud. Een eind verder en hoger loopt GR 15 langs Bivakzone Colas.
De laatste dag wandel je naar de huizen van Colas, je verlaat er GR 15 en wandelt rechts over de hoofdstraat door het gehucht. Ga op deze weg na 600 meter links en na 250 meter rechts. Volg nu de weg 2 km tot over de brug van de snelweg E25. Dan onmiddellijk links (in noordelijke richting) langs de parallelle N30 over 200 meter tot bij de bushalte van Pisserotte. Je  kunt daar TEC-expresbus 1011 nemen naar Houffalize of  het treinstation van Liège-Guillemins.
Check bus- en treinuren vooraf.
In oktober - november - december verifieer je best vooraf via de gemeentelijke websites of er geen drijfjachten plaatsvinden, daardoor kunnen delen van de wandelroute immers afgesloten zijn.
Bevoorrading mogelijk te La-Roche-en-Ardenne, Tenneville, Lavacherie, Bertogne, Houffalize.

Variant: Zoals hierboven aangegeven, kun je de afstand van de tweede etappe van 35 km ook sterk inkorten:
1° Deel deze etappe eventueel (ongelijk) in twee delen en overnacht op camping Wachirock bij  Sprimont.
2° Stippel op de wandelkaart 'Over hoogplateaus en door weidse Ardeense bossen' inkortingen uit over rustige wegen.
3° Reduceer de afstand van 35 km naar 26 km door een grotendeels ander traject te volgen: Bivak Le Golet - Lavacherie - Etangs d'Orti - Roumont - Tronle - Troismonts - Frenet - Givry - Bivak Gives (zie GPS-track).

 


 

 

21. Naamse riviervalleientrekking -

       Maas - Hermeton - Viroin 

Hastière - Hermeton-s/Meuse - Vodelée - Doische -  Mazée - Treignes - Vierves-s/Viroin - Olloy-s/Viroin - Nismes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Duur: 4 dagen

Bivakzones: Mazée en La Roche Trouée Nismes. Dit routevoorstel houdt ook een campingovernachting in, Camping La Vallée Merveilleuse te Vodelée.

Aard: Je start in de Maasvallei te Hastière en zoekt meteen de hoogte op boven de brede rivier om na een tocht over veldwegen langs de plateaurand weer af te dalen. Weer in de buurt van de Maas - bij Hermeton-sur-Meuse - kiezen we resoluut voor een van de wildste riviervalleien van Wallonië: de doortocht door de vallei van de Hermeton is best avontuurlijk, met enkele passages die versterkt zijn met hulpkoorden en met mogelijk passage onder en over gevallen bomen over soms smalle oeverpaden. De geïsoleerde, diep ingesneden Hermetonvallei is bijzonder mooi en herbergt aparte natuur. Het dorpje Soulme staat op de lijst van mooiste Waalse dorpen. Voorbij Vodelée vlakt de route verder uit. Via Doische wandel je naar het afgelegen grensdorpje Vaucelles, waarna je enkele kilometers Frankrijk inwandelt ter hoogte van Hierges. De klim naar de crête waarop de Bivakzone Mazée is gelegen, loopt door aardig eikenbos op de grens. Onderweg naar Bivakzone La Roche Trouée wandel je een dagje door en boven de vallei van de Viroin, met als hoogtepunten het mooie dorp Vierves-sur-Viroin (wijk eventueel even van de route af om hogerop het centrum van Vierves te bezoeken) en de aangename oeverwandeling tussen Vierves en Olloy-sur-Viroin. Vanuit Bivakzone La Roche Trouée is het een korte wandelafstand naar het centrum van Nismes, het laat je ruim de tijd om onderweg rustig te genieten van het merkwaardige karstverschijnsel Fondry-des-Chiens, om in mei - juni de apart kalkflora en vlinders te ontdekken rond Nismes of om in Nismes nog wat na te genieten op een terras.

Route-info: Gebruik de topografische wandelgids van La Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay, ondermeer te koop bij uitgever Les Sentiers de Grande Randonnée , Forêt du Pays de Chimay of de plaatselijke toeristische diensten. Via de website van Forêt du Pays de Chimay kun je ook de app 'Xplore Forêt du Pays de Chimay' downloaden. Het hele traject is bewegwijzerd als grande randonnée met witrode streepjes. Eigenlijk loopt de GTFPC hier in het spoor van GR 125.
In dit routevoorstel wordt ook overnacht op een camping te Vodelée, Camping La Vallée Merveilleuse. Ze is geopend van half maart tot eind oktober, komende uit Soulme neem je voorbij de eerste vijf huizen van Vodelée het tweede wegje scherp rechts. 
Bivakzone Mazée ligt onmiddellijk langs de GTFPC, bij de uitzichttoren.
Bivakzone  La Roche Trouée ligt  400 meter van de GTFPC, gebruik de coördinaten.
Startpunt Hastière (bushalte Hastière-Lavaux Eglise), in de Maasvallei, is per bus ondermeer verbonden met het treinstation van Dinant en met Hermeton-sur-Meuse (langs de wandelroute). Deze bus rijdt soms ook door naar Heer-sur-Meuse en je kunt onderweg eventueel ook overstappen naar Mazée en Nismes maar de connectie  is niet evident en vereist stricte planning. In eindpunt Nismes (bushalte Nismes Eglise)  passeren bussen die het treinstation van Couvin met Mazée verbinden en er vertrekt vanuit Nismes ook een expresbus naar het treinstation van Namur via Couvin. Check bus- en treinuren vooraf.
In oktober - november - december verifieer je best vooraf via de gemeentelijke websites of er geen drijfjachten plaatsvinden, daardoor kunnen delen van de wandelroute immers afgesloten zijn. Ook op het korte Franse deel kan jacht zijn (vaak op zondag), in principe is de doorgang volgens Franse regels niet verboden maar check omwille van veiligheid met de jagers ter plaatse.
Het soms wat geaccidenteerde pad door de vallei van de Hermeton vereist enige vlotte basisconditie.

Variant: Je kunt ook vertrekken vanuit Hermeton-sur-Meuse (bushalte Hermeton-sur-Meuse Pont), de bus van Dinant-station naar Hastière rijdt immers soms ook door tot Givet en passeert daarbij de toegang tot de Hermeton-vallei. Bij de bushalte ga niet de Hermetonbrug over maar backtrack je 50 meter. Ga dan links, blijf in de vallei en al snel zie je de GR-tekens. Door pas te starten in Hermeton-sur-Meuse, kort je de eerste dag in met 5 kilometer.

 


 

 

 

22. Parc Naturel Viroin & Hermeton

Nismes - Olloy-s/Viroin - Vierves-s/Viroin - Treignes - Mazée - Doische - Vodelée - Hermeton-s/Meuse

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Duur: 3 dagen

Bivakzones: La Roche Trouée Nismes en Mazée

Aard: Het beste van Natuurpark Viroin & Hermeton, de tocht loopt hoofdzakelijk door en boven deze riviervalleien, die beiden erg verschillen. Het wildste deel van de Hermetonvallei is sterk ingesneden en vormt een minder toegankelijke maar haast ongerepte brok natuur. De vallei van de Viroin oogt dan weer meer open en biedt aantrekkelijke en afwisselende landschappen. Tussen de valleien  wandel je ook over plateaus en loopt het tracé zelfs een tijdje vrij vlak. Je komt ook  door twee dorpen die op de lijst staan van Mooiste Waalse dorpen: Vierves-sur-Viroin en Soulme. Tussen Bivakzone Mazée en het afgelegen dorp Vaucelles wandel je ook een klein uur haast ongemerkt over de Franse grens.

Route-info: Gebruik de topografische wandelgids van La Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay, ondermeer te koop bij uitgever Les Sentiers de Grande Randonnée , Forêt du Pays de Chimay of de plaatselijke toeristische diensten. Via de website van Forêt du Pays de Chimay kun je ook de app 'Xplore Forêt du Pays de Chimay' downloaden. Het hele traject is bewegwijzerd als grande randonnée met witrode streepjes. Eigenlijk loopt de GTFPC hier in het spoor van GR 125.
Bivakzone La Roche Trouée ligt 400 meter van de GTFPC, gebruik de coördinaten.  Bivakzone Mazée ligt onmiddellijk langs de GTFPC, bij de uitzichttoren. 
In startpunt Nismes (bushalte Nismes Eglise) passeren bussen die het treinstation van Couvin met Mazée verbinden en er vertrekt vanuit Nismes ook een expresbus naar het treinstation van Namur via Couvin. Eindpunt is Hermeton-sur-Meuse, verlaat daarom de GTFPC als je uit de vallei van de Hermeton komt en de Maas nadert. Wandel tot op de Maasvalleiweg en daar heb je bushalte Hermeton-sur-Meuse Pont waar je een bus kunt nemen naar Hastière of het treinstation van Dinant. Deze bus rijdt in de andere richting ook soms ook door naar Heer-sur-Meuse, je kunt onderweg eventueel ook overstappen op een bus naar Mazée en terug naar Nismes maar de connectie  is niet evident en vereist strikte planning. Check bus- en treinuren vooraf.
In oktober - november - december verifieer je best vooraf via de gemeentelijke websites of er geen drijfjachten plaatsvinden, daardoor kunnen delen van de wandelroute immers afgesloten zijn. Ook op het korte Franse deel kan jacht zijn (vaak op zondag), in principe is de doorgang volgens Franse regels niet verboden maar check omwille van veiligheid met de jagers ter plaatse. Het soms wat geaccidenteerde pad door de vallei van de Hermeton vereist enige vlotte basisconditie.

Variant: Heb je op het einde nog zin en tijd om verder te wandelen, dan kun je de GTFPC nog 5 kilometer verder volgen, tot in Hastière-Lavaux. Daar kun je ook de bus nemen naar het treinstation van Dinant.

 


 

 

23. Botinnen + bivak in 'La Botte du Hainaut'

Macquenoise - Imbrechies - Seloignes - Forges - Chimay - Lac de Virelles - Lompret - Dailly - Bousu-en-Fagne - Petigny - Nismes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Duur: 4 dagen. De eerste dag is een reisdag. Bus naar / van Macquenoise niet op zaterdag / zondag.

BivakzonesNouveau Monde Macquenoise, Les Crayats Les Forges en Bois de Blaimont Virelles

Aard: Een trektocht door de uitgestrekte, afgelegen wouden ten zuiden van Chimay, een wat vergeten  uithoek van België.  Het wandelterrein door de mooie loofwouden is vrij vlak. Je passeert door het centrum van Chimay en langs het grote meer van Virelles, helaas wandel je in deze omgeving een paar  kilometers langs verkeerswegen. Als je weer bos induikt volgt al snel een van de mooiste dorpen in Wallonië, Lompret is zeker een kort ommetje waard. Door afwisselend landschap van beekvalleien, kalksteenheuvels van de Calestienne, bossen en weiden wandel je naar de vallei van de Eau Noire te Pétigny, waarna het niet ver meer is tot Nismes. 

Route-info: Gebruik de topografische wandelgids van La Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay, ondermeer te koop bij uitgever Les Sentiers de Grande Randonnée , Forêt du Pays de Chimay of de plaatselijke toeristische diensten. Via de website van Forêt du Pays de Chimay kun je ook de app 'Xplore Forêt du Pays de Chimay' downloaden. Het hele traject is bewegwijzerd als grande randonnée met witrode streepjes. De GTFPC volgt tot Virelles een eigen route bewegwijzerd traject. Bij het kerkhof van Virelles loopt de GTFPC in het spoor van GR 125 (hoofdroute) en kies je op het GR-kruipunt daar voor de richting Lompret / Nismes. Te Boussu-en-Fagne loopt de GTFPC verder in het spoor van GR 125 (hoofdroute) naar Nismes en kies je niet het variant GR-traject naar de meren van de Eau d'Heure en Cerfontaine.
Opgelet om Macquenoise te bereiken per TEC-bus (halte Macquenoise Bas du Village). De bus rijdt vanuit de busterminal in Chimay (op het oude stationsplein daar, halte Chimay Gare) enkel op weekdagen tot het grensdorp Macquenoise, niet tijdens het weekend. Baseer je reisschema met openbaar vervoer naar het startpunt  van dit routevoorstel dan ook op een van de weinige ritten die deze bus dagelijks maakt. In Chimay komen al lang geen treinen meer maar het bierstadje is wel vlot verbonden met het treinstation van Charleroi-Zuid. Neem best wel een directe bus tussen de twee steden, sommige bussen van lijn 109a doen immers ook nog een aantal dorpen aan onderweg. Op eindpunt Nismes (bushalte Nismes Eglise) passeren bussen die het treinstation van Couvin met Mazée verbinden en er vertrekt vanuit Nismes ook een expresbus naar het treinstation van Namur via Couvin. Check bus- en treinuren vooraf.
In oktober - november - december verifieer je best vooraf via de gemeentelijke websites of er geen drijfjachten plaatsvinden, daardoor kunnen delen van de wandelroute immers afgesloten zijn.

Variant: Heel wat mogelijkheden om te variëren. Uiteraard kun je dit routevoorstel ook in omgekeerde richting wandelen, aangezien de GTFPC als grote routepad in twee richtingen is bewegwijzerd. Met bivakzone Nouveau Monde ben je dan nog 2 km verwijderd van eindpunt Macquenoise en is het slechts een korte wandeling tot de bushalte. Kan handig zijn want er vertrekken een paar vroege bussen vanuit Macquenoise, waardoor je eventueel al snel terug in Chimay bent om van daaruit door te reizen naar een andere deel van de GTFPC en je nog een stevige dagetappe kunt afleggen. Gezien het vroege vertrekuur van de eerste bussen uit Macquenoise, is dit een optie in de periode met lang daglicht, je tent opbreken in het donker en je weg zoeken door bos in het pikkedonker is immers geen evidentie...
Met slechts 9 km is de wandelafstand van etappe twee erg kort, het laat je de tijd om onderweg rustig het stadje Chimay (en zijn bier) te ontdekken of om enkele uren bij het meer van Virelles te vertoeven.
Het is ook mogelijk om andere bivakzones te kiezen onderweg, en dus ook afwijkende dagafstanden te wandelen. Bivakzone Le Sentier des Pins en Bivakzone Boussu-en-Fagne liggen immers ook onmiddellijk langs dit traject. Vanuit Nismes kun je uiteraard ook nog verder wandelen over de GTFPC, Bivakzone La Roche Trouée ligt slechts 5 km verwijderd...

 


 

 

24. Henegouwse Land van Marmer en Kalksteen

Sivry - Forêt de Rance - Rance - Froidchapelle - Lac de Virelles - Lompret - Dailly - Boussu-en-Fagne - Pétigny - Nismes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Duur: 3 dagen

Bivakzones: Les Frès Rance en Bois de Blaimont Virelles

Aard: Een tocht door een weinig bekend gebied van Wallonië ten noordoosten van Chimay. Van Sivry tot Virelles loop je urenlang door wouden, vaak over smalle rechte bospaden. Aan de rand van uitgestrekte Woud van Rance ligt bivakzone Les Frès. Erg rustig wandelen over een redelijk vlak tot licht golvend landschap waarin ooit marmergroeven werden geëxploiteerd. De GTFPC maakt ook gebruik van een gebetonneerde RAVeL (fietspad) over een voormalige spoorbedding tussen Rance tot voorbij Froidchapelle. Voorbij het meer van Virelles kom je in kalklandschap, andere natuur met ondermeer wilde orchideeën in de lente. Het mooie dorpje Lompret is een korte afwijking van de GTFPC overwaard. Na de afdaling in de vallei van de Eau Noire komt eindpunt Nismes snel korterbij.

Route-info: Gebruik de topografische wandelgids van La Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay, ondermeer te koop bij uitgever Les Sentiers de Grande Randonnée , Forêt du Pays de Chimay of de plaatselijke toeristische diensten. Via de website van Forêt du Pays de Chimay kun je ook de app 'Xplore Forêt du Pays de Chimay' downloaden. Het hele traject is bewegwijzerd als grande randonnée met witrode streepjes. Onderweg kom je langs enkele GR-kruispunten. Op de splitsing kort voor het Château de Bruyère vervolg je richting Sautin, bij het voormalig station van Froidchapelle loopt de GTFPC verder over GR 125 in de richting van Virelles, bij het kerkhof van Virelles ga je niet naar Chimay maar richting Lac de Virelles en bij Boussu-en-Fagne vervolg je over de hoofdroute van GR125 naar Nismes.
Sivry is met  bus 109a bereikbaar vanuit het centrum van Chimay of vanuit Charleroi maar let op dat je niet de directe bus neem, die stop immers enkel te Sivry Gare en dat is 3 km van het dorpscentrum van Sivry. Neem een bus die ook langs halte Sivry Place rijdt! Op eindpunt Nismes (bushalte Nismes Eglise) passeren bussen die het treinstation van Couvin met Mazée verbinden en er vertrekt vanuit Nismes ook een expresbus naar het treinstation van Namur via Couvin. Check bus- en treinuren vooraf.
De bivakzone Les Frès ligt op 600 meter van de GTFPC. Zie bij info over deze bivakzone hoe je ze best bereikt.
In oktober - november - december verifieer je best vooraf via de gemeentelijke websites of er geen drijfjachten plaatsvinden, daardoor kunnen delen van de wandelroute immers afgesloten zijn.

Variant: Onderweg kom je ook langs twee andere bivakzones, Bivakzone Froidchapelle en Bivakzone Bois des Crayats. Je kunt je tocht dus ook anders indelen qua dagafstanden en overnachtingsplaatsen.

 


 

 

25. La Grande Traversée all the way

Macquenoise - Imbrechies - Seloignes - Forges - Chimay - Lac de Virelles - Lompret - Dailly - Boussu-en-Fagne - Pétigny - Nismes - Olloy-s/Viroin - Vierves-s/Viroin - Treignes - Mazée - Doische - Vodelée - Hermeton-s/Meuse

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Duur: 6 dagen

BivakzonesLe Sentier des Pins Momignies, Les Crayats Les Forges, Boussu-en-Fagne, La Roche Trouée Nismes  en Mazée

Aard: Meerdaagse trekking over de hele hoofdas van La Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay, Macquenoise tot helemaal in de Hermeton- en Maasvallei. Onderweg overnacht je op 5 verschillende bivakzones. Vanuit Macquenoise trek je door de uitgestrekte, afgelegen wouden ten zuiden van Chimay, een  vergeten  uithoek van België, de Fagne.  Het is er redelijk vlak tot licht golvend wandelterrein. Je passeert door het centrum van Chimay en langs het grote meer van Virelles, in deze omgeving loopt de GTFPC wel een paar  kilometers langs verkeerswegen. Als je weer bos induikt volgt al snel een van de mooiste dorpen in Wallonië, Lompret is zeker een kort ommetje waard. Door afwisselend landschap van beekvalleien, kalksteenheuvels van de Calestienne, bossen en weiden wandel je naar de vallei van de Eau Noire te Pétigny, waarna het niet ver meer is tot Nismes.De Grote Bosdoorsteek loopt verder langs een rist typische dorpen van de Viroinvallei, zoals Olloy-sur-Viroin, Vierves-sur-Viroin en Treignes. De rivier Viroin is hier de rode draad. De laatste bivaknacht breng je door op een scherpe kam, die ook de grens vormt tussen Franrijk en België. De GTFPC loopt trouwens even Frankrijk in, pikt dan nog enkele stille dorpen mee vooraleer de wilde en ingesneden Hermetonvallei in te duiken. Enkele uren en geaccidenteerde paden later opent het landschap zich weer met de aankomst in de brede Maasvallei.

Route-info: Gebruik de topografische wandelgids van La Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay, ondermeer te koop bij uitgever Les Sentiers de Grande Randonnée , Forêt du Pays de Chimay of de plaatselijke toeristische diensten. Via de website van Forêt du Pays de Chimay kun je ook de app 'Xplore Forêt du Pays de Chimay' downloaden. Het hele traject is bewegwijzerd als grande randonnée met witrode streepjes.
De eerste dag wandel je slechts 10 kilometers. Deze eerste dag voorzien we immers als reisdag om Macquenoise te bereiken. Dat vraagt enige planning met openbaar vervoer. Ofwel reis je met de trein naar Couvin, neem je daar een bus naar Chimay en nog een bus naar Macquenoise. Ofwel neem je de trein naar Charleroi-Zuid, neem je daar een directe bus naar Chimay en daar een bus naar Macquenoise. Opgelet er rijden geen TEC-bussen van en naar het grensdorp Macquenoise (halte Macquenoise Bas du Village) tijdens het weekend en op een weekdag zijn ze ook niet talrijk. te bereiken per TEC-bus. Ga dus niet op een zaterdag of zaterdag naar Macquenoise en baseer je reisschema met openbaar vervoer op een van de weinige busritten naar dit afgelegen grensdorp.
Eindpunt is Hermeton-sur-Meuse, verlaat daarom de GTFPC als je uit de vallei van de Hermeton komt en de Maas nadert. Wandel tot op de Maasvalleiweg en daar heb je bushalte Hermeton-sur-Meuse Pont waar je een bus kunt nemen naar Hastière of het treinstation van Dinant. Check bus- en treinuren vooraf.
In oktober - november - december verifieer je best vooraf via de gemeentelijke websites of er geen drijfjachten plaatsvinden, daardoor kunnen delen van de wandelroute immers afgesloten zijn.

Variant: Wil je onderweg ter afwisseling en omwille van het verhoogd comfort gebruik maken van een camping dan zijn er enkele mogelijkheden. Je vindt ondermeer campings dichtbij het traject van de GTFPC te Chimay-centrum, Olloy-sur-Viroin, Matignolle en Vodelée.
Het is ook mogelijk om je dagafstanden iets anders in te delen door gebruik te maken van andere bivakzones die langs dit traject liggen, dat zijn  Bivakzone Le Nouveau Monde en Bivakzone Bois de Blaimont. Die eerstgenoemde bivakzone is trouwens handig indien je echt laat arriveert aan de start te Macquenoise. Bivakzone Le Nouveau Monde kom je immers al na 2 km tegen. De tweede dag staat dan wel een etappe van 26 km op het programma indien je bovenstaand voorstel volgt. 
Op het einde bij Hermeton-sur-Meuse kun je de GTFPC nog 5,5 km verder volgen tot Hastière-Lavaux, waar je aan bushalte Hastière-Lavaux Eglise ook een TEC-bus kunt nemen naar het treinstation van Dinant.
Tot slot is het ook mogelijk om deze tocht in omgekeerde richting te doen, waarbij de laatste dag best niet een zaterdag of zondag is omdat er dan geen bussen zijn vanuit Macquenoise.