Get Adobe Flash player
 
26 februari 2018

 Met een nieuw dak op bivak? Binnenkort komen de tentshows van de outdoorwinkels er weer aan. Kijken, testen, afwegen, voor- en nadelen,... voor wie er graag meerdaags op uittrekt met een tent in de rugzak loont het altijd de moeite om een aankoop grondig af te wegen. Hiking Advisor lijstte de data van de verschillende exposantenshows 2018 op. 

 

 

  

 
12 december 2017

 

Sinds dit jaar is er nu ook legale bivakmogelijkheid in het Hertogenwald, aan de rand van het Hoge Venen-plateau. De dienst voor Natuur & Bossen van het kanton Verviers heeft er immers 3 plekken aangeduid waar je voor één  nacht mag bivakkeren. 

Deze nieuwe bivakzones zijn de eerste in de provincie Luik en zijn dus echt bedoeld voor doortrekkers, die onderweg zijn te voet, per fiets of per paard. Eigenlijk zijn de aangeduide bivakzones gelegen op al langer bestaande rustplaatsen voor zachte recreanten. Bij alle drie de bivakzones bevindt zich immers een schuilhut met rustbanken. Vanaf nu mag je er dus ook je tentje voor één nacht opzetten. Er zijn geen extra voorzieningen ter plekke, wel stroomt er op elke bivakzone wel een veenriviertje in de omgeving. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De vraag naar bivakplekken dicht bij hij Hoge Venenplateau bestaat al heel lang, met name bij wandelaars die meerdere dagen willen verblijven in dit in alle seizoenen wel erg bijzondere unieke natuurgebied. Met deze nieuwe bivakzones wordt daar eindelijk aan tegemoet gekomen. Hopen maar dat de wilde natuur van het Hertogenwald en de Hoge Venen genoeg respect afdwingt om ook deze nieuwe bivakmogelijkheden te gebruiken zonder enig spoor achter te laten.

De detailgegevens over de bivakzones La Soor, La Gileppe en La Bergerie vindt je elders op bivakzone.be . 

 

 
2 november 2017

 


Prachtige nieuwe realisatie van 2 refuge-bivakzones op het eveneens gloednieuwe Land'art Trail (Sentier d'Art) in de Naams Condroz. 

Echt iets aparts wat het kunstcollectief Vagabond'art in samenwerking met kunstenaars en het Maison du Tourisme Condroz-Famenne hebben gerealiseerd. 

Waarover gaat het? Er is in de Condroz regio rond Gesves, Ohey, Ciney, Hamois, Somme-Leuze en Havelange een lange wandelroute in ontwikkeling waarbij je onderweg kunt kennis maken met tientallen kunstwerken in het landschap, gemaakt uit vergankelijke natuurmaterialen. De meerdaagse wandelaar krijgt de mogelijkheid om onderweg - midden in de natuur - te overnachten in zo'n kunstwerk. Zo'n project met een langeafstandsroute van 120 km is natuurlijk niet zomaar snel even klaar, de openstelling loopt dan ook over 3 jaren (2017 - 2018 - 2019). Dit jaar werd een eerste deel van 40 km toegankelijk gemaakt, waarbij je onderweg op 2 plaatsen kunt overnachten. 

Het gebruik van deze bivakzones, eerder kleine refuges, is aan enkele voorwaarden verbonden: 
* Je bent te voet of per MTB onderweg over het Land'art Trail. Auto's zijn in de omgeving niet toegelaten.
* Je verblijft enkel van zonsondergang tot zonsopgang de volgende morgen. 
* Het is verboden vuur te maken
* Verder uiteraard dezelfde principes dan voor andere bivakplekken: je respecteert de stilte en de natuurlijke omgeving, je laat geen enkel spoor achter van je verblijf enz... de normale dingen dus als bivakkeerder. Bij het niet respecteren van de regels val je gewoon onder de Waalse bosreglementering wat boetes en verwijdering betreft. Het is niet mogelijk te reserveren. 

We vertellen er ook graag bij dat de plekken die je worden aangeboden erg beperkt zijn. Het Trivouac bij Libois biedt plaats voor een drietal personen, de kleine refuge bij Haltinne eigenlijk maar voor één persoon, een solobivakplek dus. 

Dit wandel- bivakidee is dus echt iets voor de stille genieter die houdt van rustige landschappen met daarin geïntegreerde landschapskunst. Overigens is de padenkeuze van de route goed uitgedokterd, Hoe je deze gloednieuwe wandelroute aanpakt, leggen we je haarfijn uit in een  nieuw wandelverslag over 
het Sentier d'Art op Trekkings.be met alle wandelinfo. Meer over deze nieuwe bivakmogelijkheid vind je elders op bivakzone.be .  

 

 

15 september 2017

 

Bivakzone Picou, die deel uitmaakt van het bivakzonenetwerk in het Land van Chimay en de vallei van de Viroin, wordt met onmiddellijke ingang en voor onbepaalde tijd gesloten. Jammer genoeg werd deze bivakzone het slachtoffer van feestvierders, die heel wat overlast veroorzaakten. Nochtans vermeld het bivakreglement dat enkel doortrekkende fietsers en wandelaars, die de bivakregels respecteren, er mogen van gebruik maken.

Daarom sloot de burgemeester van Momignies bivakzone Picou alvast voor de volgende twee maanden. De overheden van het Parc Naturel Viroin-Hermeton en het Maison du Tourisme Pays des Lacs proberen een oplossing te vinden om zo'n schadelijk gedrag in het belang van de bivakzones en de er kort verblijvende wandelaars en fietsers in de toekomst te vermijden. 

Merk je zelf zo'n overschrijdend gedrag op een bivakzone aarzel dan niet om aktie te ondernemen door overtreders van het plaatselijke bivakreglement aan te spreken of door de politie te bellen bij flagrante overtredingen. In het belang van de natuurlijke omgeving, terreinbeheerders en toekomstige bivakkeerders.

 

 

 

 

 

 

5 september 2017

 


Toerisme Oost-Vlaanderen presenteerde deze zomer twee nieuwe wandelnetwerken. Het nieuwe fijnmazige net van uitgezochte paden en rustige landwegen is prima geschikt om in de Vlaamse Ardennen in dagetappes van bivakzone naar bivakzone te stappen, of van bivakzone naar busstation / treinstation.

Netwerk 'Bronbossen' heeft Geraardsbergen als middelpunt. De naam refereert naar de vele kleine en grotere hellingbossen van waaruit bronnen ontspringen die als ingesneden beken mee het golvend landschap van de Vlaamse Ardennen hebben gevormd. Netwerk Bronbossen is te situeren in het zuidoosten van de Vlaamse Ardennen (gemeenten Brakel, Lierde en Geraardsbergen). 

Netwerk 'Zwalmvallei' dan weer ontsluit het noorden van de Vlaamse Ardennen, het gebied waardoor de Zwalm slingert tot aan de Scheldevallei (gemeenten Oudenaarde, Horebeke, Zwalm, Zottegem en Brakel).

Het langer bestaande netwerk Getuigenheuvels, in het centrale deel van de Vlaamse Ardennen werd herwerkt, en het Oost-Vlaamse deel van het wandelnetwerk Pajottenland werd geïntegreerd in het nieuwe wandelnetwerk Bronbossen. Alle netwerken sluiten op elkaar aan: handig voor wie graag een wandel- en bivakvakantie van een paar dagen wil plannen in de Vlaamse Ardennen.

Al deze Oost-Vlaamse netwerken vormen een cluster van zowat 800 km aan wandelpaden en -wegen. De kaarten zijn te verkrijgen bij Toerisme Oost-Vlaanderen, Toerisme Vlaamse Ardennen of bij de plaatselijke toeristische diensten. 

Op de pagina met Bivaktochten hebben we een aantal voorstellen uitgewerkt die enkele bivakzones met elkaar verbinden, zodat je meerdaags kunt wandelen. Deze tochten lopen langs de bivakzones Brouwierweide, Wereldboom, Nellekensbos, Spettekraai en Koppenbergbos. 

 

 

 

 

 

21 juni 2017

 

Een heet begin van de zomer... Door de aanhoudende droogte en de hitte wordt het maken van houtvuur op veel bivakzones waar het in normale omstandigheden is toegelaten, tijdelijk strikt verboden.  

Het Agentschap voor Natuur & Bos heeft voor de grootste natuurgebieden een verhoogde waakzaamheidsfase voor brandalarm afgekondigd. In de provincie Antwerpen werd zelf code rood afgekondigd, terwijl in de provincies Limburg en Vlaams-Brabant de op een na hoogste code (oranje) van kracht is.

Wat betekent dit allemaal als je wil bivakkeren? Op bivakzones waar een voorziene plek is om een klein houtvuur te maken wordt dit door de lokale beheerder naar alle waarschijnlijk strikt verboden. Met reden, het maken van houtvuur kan in zulke omstandigheden rampzalige en niet te overziene gevolgen hebben. Het kan ook zijn dat de toegang tot een gebied waar een bivakzone ligt, uitzonderlijk geheel wordt verboden. 

Voor de provincie Oost-Vlaanderen is geen brandalarmfase afgekondigd wat echter niet betekent dat het maken van houtvuur zondermeer is toegelaten. Het is best mogelijk dat de beheerder of de gemeente ter plaatse ook een uitzonderlijk vuurverbod heeft afgekondigd. 

Update 25 juli: De brandalarmmeter staat weer op 'normaal', zie later eventuele verhoogde brandalarmfase op de pagina van elke bivakzone.

 
1 juni 2017

 

Bvakzone Muziekbos in de Vlaamse Ardennen werd door het Agentschap voor Natuur & Bos (ANB) op 1 juni 2017 definitief gesloten en is dus niet meer toegankelijk. 

Bivakzone Muziekbos werd al jaren geplaagd door niet gewenste bezoekers, zoals feestvierders, personen die er vuur maakten, groepen luidruchtige kampeerders, autokampeerders enz. Daarbij werd ook regelmatig afval aangetroffen of werd infrastructuur vernield. De eigenares van een B&B vlakbij had er ook haar werk van gemaakt om de bivakzone dicht te krijgen. 

ANB is er niet in geslaagd de problemen onder controle te krijgen en ging dan ook over tot deze drastische maatregel, helaas ten koste van wie te voet of per fiets onderweg was en de omgeving en bivakregels wel respecteerde. Er wordt in principe nog gekeken naar de mogelijkheid een bivakzone te openen in dezelfde omgeving maar beter bestand tegen de komst van ongewenste personen. Naar verwachting zal die er niet snel of niet komen. 

 
8 mei 2017

 

Thomas studeert aan de KU Leuven en doet met medewerking van Agentschap Nauur & Bos en bivakzone.be onderzoek naar paalkamperen in Vlaanderen. Wie minstens al één keer op een bivakzone verbleef wordt graag uitgenodigd even 10 minuten vrij te maken om de online enquête voor zijn onderzoek in te vullen om zo de bivakkeerder en zijn ervaringen / gewoonte / wensen beter te leren kennen. Enquête  

 

22 april 2017

 

Voor wie liever in gezelschap op pad gaat en bivakkeert: op 29/30 april 2017 is er een georganiseerde trektocht met bivak over La Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay. Begeleiding door de projectverantwoordelijke van de bivakzones daar.
De Viroinvallei oogt bijzonder mooi in deze tijd van het jaar, als de lente er volop ontluikt in de uitgestrekte bossen.
Meer info en aanmelding 

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 

  

 

 

5 maart 2017

 

Meer dan 10.000 kilometer wandelroutes op één kaart! De nieuwe overzichtskaart met alle Grote Routepaden / Grande Randonnées door België is net verschenen. Een bijzonder handig hulpmiddel bij de voorbereiding van je trekking langs bivakzones. Niet zozeer om mee op pad te gaan - daarvoor is de kaartschaal (1:300.000) niet gedetailleerd genoeg - maar wel om een overzicht te bieden bij de voorbereiding van je tocht, of om een tocht uit te stippelen waarbij je verschillende routes combineert. GR-wandelgidsen of digitale info via de sites van Grote Routepaden of Les Sentiers de Grande Randonnée verschaffen van elke route meer detailinfo. Nieuw is trouwens dat ook alle bivakzones zijn aangegeven op deze overzichtskaart!

Het Belgisch net aan GR-trajecten omvat zo'n 3700 bewegwijzerde kilometers in Vlaanderen en 5000 in Wallonië. Handig is ook dat de ingetekende routes niet stoppen op de grenslijn maar dat je ook een overzicht krijgt in een ruime grenszone rond België. Je vindt er dus ook de Franse GR-paden, Nederlandse LAW's Duitse X-routes en Luxemburgse nationale wandelpaden van de grensregio's op terug. Daardoor loopt de trajectkilometerteller op tot  meer dan 10.000 km aan langeafstandspaden.  

De kaartondergrond is afkomstig van het Nationaal Geografisch Instituut, dat in samenwerking met Grote Routepaden en Les Sentiers de Grande Randonnée de overzichtskaart uitwerkte. De nieuwste versie is dus nu te koop voor minder dan 10 € bij die organisaties. Een gelijkaardige kaart maar dan voor langeafstandfietsroutes, verscheen trouwens vorig jaar, ook daarop vind je de bivakzones terug.  

Speurneuzen die vertrouwd zijn met het enorme GR-netwerk zullen ongetwijfeld ook trajecten ontdekken die pas in de nabije toekomst worden opengesteld en wie goed zoekt zal er zelfs een bivakzone op terug vinden die nu nog niet bekend en beschikbaar is maar binnenkort wordt vrij gegeven!

Eigenlijk is deze nieuwe GR-overzichtskaart een onmisbaar tool voor wie er vaak over langere afstand te voet op uittrekt in België.