Coördinaten voor fietsers & wandelaars
GPS | N 50 34.370 E 6 00.330 |
°/min/sec | N 50 34 22 E 6 00 19 |
WGS84 | 50.572833 6.0055 |
X / Y | 32N 287972 5606606 |
Reservatie noodzakelijk! Reservatie Bivakzone Gileppe.
Omgeving & Bereikbaarheid
Bivakzone La Gileppe ligt aan het gelijknamige riviertje, op 500 meter stroomopwaarts van het uitgestrekte stuwmeer van de Gileppe. Het kunstmatige meer en de stuwdam zijn de oudste van België in zijn soort en een van de oudste in Europa. De dam werd al in gebruik genomen in 1878, onder Leopold II. In de 20ste eeuw werd de dam nog verhoogd, zodat ze nu een watermassa kan vasthouden van meer dan 25 miljoen m³. De watermassa was oorspronkelijk bedoeld voor de textielindustrie van Verviers, tegenwoordig dient ze vooral voor drinkwatervoorziening. De stuwdam van de Gileppe is al meer dan 100 jaar ook een toeristische attraktie. Vooral het enorme leeuwbeeld van 130 ton trekt de aandacht en je kunt gratis de uitzichttoren op voor een uniek omgevingsbeeld. Boven in de toren heb je ook een restaurant en er is ter plaatse ook een mogelijkheid om fietsen of pedalo's te huren. Je kunt trouwens het hele meer rondwandelen of -fietsen op grotendeels verkeersvrije paden (ongeveer 15 km).
Net zoals Bivakzone Soor is Bivakzone Gileppe gelegen in het uitgestrekte Hertogenwald, aan de voet van het Hoge Venenplateau. De Gileppe komt trouwens net zoals de Hill of de Soor rechtstreeks uit het centrale veengebied van de Hoge Venen, vanop hoogten boven 600 meter. Ter hoogte van deze bivakzone is de Gileppe al een goeie 300 hoogtemeters gedaald, Bivakzone La Gileppe ligt immers op een hoogte van slechts 305 meter boven de zeespiegel. Het wordt op de bivakzone dus niet barkoud, temeer daar je beschermd wordt van koude winden door de bomen van het Hertogenwald. Wandel zeker ook 's winters of na hevige regen eens naar Trou Malbrouck, op 1,5 km van de bivakzone en langs de verharde meerweg in noordoostelijke richting. Op die plek zie je waar het afgeleide water van de Soor (zie ook bij Bivakzone Soor) uitkomt bij het meer van de Gileppe om voor extra waterbuffering te zorgen. Na zware regen of dooi spuit het water uit de tunnel met een enorme kracht, een vrij spectaculair zicht! De bouw in 1952 van deze 2,5 km lange Soortunnel kostte het leven aan 8 gastarbeiders, omgekomen tijdens een onverwachte watervloed na hevig onweer.
Je vertoeft dus in het uitgestrekte Hertogenwald, met zowat 12.000 hectaren bos is het een van de grootste bosarealen in België. Het Hertogenwald maakt deel uit van het Natuurpark Hoge Venen - Eifel. Tot WO I moet het een majestueus woud zijn geweest, met eeuwenoude bomen. De Duitse oorlogsmachine liet praktisch het hele woud op grote schaal omzagen door dwangarbeiders. Ze voerden het hout af met een speciaal daarvoor aangelegde spoorlijn door het Hertogenwald. Bestemming van dat hout was vooral het loopgravenfront aan de IJzer. Een monument voor de dwangarbeiders (krijgsgevangen) vind je trouwens bij Bivakzone La Bergerie. De woestenij die 'Les Boches' (de Duitsers) achterlieten, maakt dat je hier dus vandaag bijna geen boom vindt die ouder is dan 100 jaar. Er werden nadien in vredestijd vooral dennensoorten aangeplant.
Bivakzone La Gileppe ligt langs de recreatieve rondweg van het meer, op een plek waar verschillende paden samenkomen. Gemotoriseerd verkeer is hier gelukkig overal verboden. 's Zomers en tijdens mooiweerweekends kan er nogal wat passage zijn van trailrunners, fietsers en wandelaars, op een weekdag 's winters daarentegen is het best mogelijk dat je hier een hele dag geen levende ziel ziet. Behalve het kabbelend geluid van de Gileppe is het er dan muisstil.
Er staat al zeker sinds de jaren '80 een schuilhut. Het is pas sinds 2017 dat je hier ook een nacht mag naast bivakkeren.
Bivakzone La Gileppe bereik je te voet vanuit Jalhay (Herbiester), de Gileppe-stuwdam (7 km) of het Hoge Venenplateau vanaf de verkeersweg N68. Er passeert niet rechtstreeks een langeafstandswandelpad. Neem steeds een goeie wandelkaart mee waarop lokale wandelroutes zijn ingetekend om trajecten te plannen. De verharde en onverharde paden in de wijde omgeving zijn enkel toegankelijk voor zachte recreanten, gemotoriseerd verkeer is er taboe.
Deze bivakzone is ook vrij makkelijk te bereiken per fiets, aangezien er een verhard wegje rond het meer loopt dat niet toegankelijk is voor autoverkeer. Volg het knooppuntennet van de Hoge Venen, Bivakzone La Gileppe ligt bij knooppunt 66. Je kunt de bivakzone het makkelijkst benaderen via de stuwdam op de Gileppe, het noordelijke traject tussen de stuwdam en de bivakzone (7 km) is volledig verhard, met beperkte hoogteverschillen. Vanaf de verkeersweg Eupen - ,Malmédy over de Hoge Venen (de N68) kun je ook de verharde weg nemen naar het Croix Grisard (de N620). Bij het stenen Croix Grisard fiets je dan scherp links en neem je na een kleine kilometer de eerste verharde en dalende weg rechts. Beneden aan het meer links volgen tot bij Bivakzone La Gileppe (fietsknooppunten 61 - 62 - 66).
Het treinstation van Eupen ligt enkele honderden meters van het busstation. Neem een bus richting Baraque Michel - Malmédy en stap onderweg af aan halte Hestreux. Wandel daar 100 meter terug en neem dan de N620 richting Croix Grisard. Aan het kruis scherplinks, na 1 km rechts verharde weg en beneden aan het meer (Trou Malbrouck) links naar de bivakzone. Een vijftal kilometer wandelen dus, korter is mogelijk over onverharde paden maar je moet een gedetailleerde wandelkaart bij je hebben en voldoende tijd voorzien om er te geraken.
Bivakzone La Gileppe is exclusief voor wandelaars, fietsers en ruiters op doortocht. Het weggetje langs het meer, evenals veel andere wegen door het Hertogenwald, is verboden voor gemotoriseerd verkeer, dit is natuurgebied.
Bivakzone
Go - Camp - Go. Je mag op deze bivakzone één nacht verblijven, van 18 u tot 9 u volgende morgen. Echt bedoeld dus voor wandelaars, fietsers en ruiters op doortocht. Verblijfskamperen overdag is onwettig.
De bivakzone ligt qua hoogteligging relatief laag in vergelijking met de omgeving van het Hoge Venenplateau, op een hoogte van slechts 305 meter. Ze is omgeven door bos, met name beuken eiken en dennensoorten. De wind, die op het Hoge Venen-plateau genadeloos koud kan waaien, wordt hier dus afgestopt en het kan dus op de bivakzone niet barkoud worden. Op een warme zomerdag vind je hier koelte in de schaduw van de bomen. Bij regenweer of sneeuw heb je wat extra beschutting met een schuilhut bij je tent. De schuilhut die hier tot 2018 stond is opgebroken.
De plek om je tent te plaatsen is bij die schuilhuit. Het terrein is redelijk vlak, voldoende plaats voor enkele kleine trekkerstenten. Vuur maken is verboden! Aanmaak van bvb houtvuur kan aanleiding zijn voor een boete en verwijdering. Een kookbrandertje gebruiken is echter wel toegelaten.
Er is geen pomp maar je bivakkeert hier aan de oever van de Gileppe, waar je je kort kunt in verfrissen. Je mag hier eigenlijk niet baden. Vermijd bij contact met het rivierwater wel elke vorm van contaminatie, zoals chemische wasmiddelen of zelfs biologisch afbreekbare produkten. Het water in het Meer van de Gileppe wordt immers gebruikt voor drinkwatervoorziening.
Geen lawaai van verkeerswegen te horen op deze bivakzone, enkel de kabbelende Gileppe. Rond half september kun je nogal beangstigende dierengeluiden waarnemen in het woud, het is dan de periode waarin de edelherten burlen van de avond tot de ochtend, best een spectaculair oergeluid dat ver door het woud draagt.
Laat geen spoor achter en neem eventueel afval steeds mee, er is niemand om je rommel op te ruimen en de volgende wandelaar of fietser zet ook graag zijn tent op in een zuivere omgeving. Wie zich niet houdt aan de bivakregels kan zich mogelijk aan een boete en verwijdering verwachten, zie ook 'uit het leven van een bivakzone-boswachter'.
Fietsen & Wandelen
De bivakzone La Gileppe is gelegen in recreatief natuurgebied, er loopt een rist aan gemarkeerde wandelpaden in de omgeving en gemotoriseerd verkeer is er niet toegelaten. Via een combinatie aan paden kun je zowat in alle richtingen leuke wandeltrajecten uitstippelen, zo ook naar het plateau van de Hoge Venen dat op een paar uren wandeltijd ligt. Het is mogelijk om het stuwmeer van de Gileppe helemaal rond te wandelen. Ook per fiets is deze bivakzone relatief vlot in een meerdaagse tocht in te lassen, ze ligt langs een knooppuntennet.
Er loopt geen Grande Randonnée (GR) in de omgeving van Bivakzone La Gileppe. GR's 15 en 573 liggen te ver weg om Bivakzone La Gileppe als overnachtingsplaats te gebruiken onderweg.
De bewegwijzering met een groene rechthoek die je in de omgeving van de bivakzone ziet, is van een rondwandeling rond het meer van de Gileppe. Het 15,6 km lange traject van deze wandeling 44 loopt dus ook langs de stuwdam en de uitzichttoren van de Gileppe. Ten noorden van het meer (gemeente Baelen) zijn de paden volledig geasfalteerd, ten zuiden van het meer (gemeente Jalhay) volg je vooral een combinatie van steenslagpistes en slechts licht verharde of onverharde wandelpaden. Het is een vrij vlotte wandeling, zonder sterke hoogteverschillen en met regelmatig rustbanken langs het traject.
Er mag dan geen langeafstandswanderoute langs deze bivakzone lopen, het gebied is wel uiterst geschikt om een meerdaagse tocht uit te stippelen met onderweg één overnachting op Bivakzone La Gileppe. Aan de slag dus met een goeie wandelkaart van de regio. Er lopen door het Hertogenwoud wel ook nogal wat verharde weggetjes, plan dus zorgvuldig als je verharding wil vermijden.
Bivakzone Gileppe ligt langs het Velo Tour-fietsknooppuntennetwerk van de Hoge Venen, bij
knooppunt 66, niet ver van het meest zuidelijke punt van het Meer van de Gileppe. Dit netwerk ontsluit Oost-België haast volledig en ook de bivakzones Soor en La Bergerie liggen op dit netwerk. Bewegwijzering met duidelijke oranje-witte borden, online routeplanner. Kies je trajecten zorgvuldig als je niet zo van sterkere stijgingen houdt.
Er is geen Rando Vélo-route (langeafstandsfietsroute) die in de buurt van Bivakzone Gileppe passeert. RandoVelo.
Er betaan ook heel wat bewegwijzerde en niet bewegwijzerde mountainbikeroutes voor deze regio in de Ardennen.
Officiële info, vragen, opmerkingen over deze bivakzone? Contacteer de beheerder Département de la Nature et des Forêts van het kanton Verviers. De bivakzones van het Hertogenwald hebben ook een facebookgroep .
Voor opmerkingen met betrekking tot bivakzone.be, zie mailcontact hieronder.