Get Adobe Flash player

Bivakzone: De Warande - Hamont-Achel

 

{zhgooglemap:39}

Bivakzone De Warande is een paalkampeerterrein van het Agentschap Natuur & Bos ism de gemeente Hamont-Achel.

 

 

This officially recognized bivouac area is managed by the Flemish Agency for Nature and Forests (ANB). Accessible all year round. No reservation or registration necessary. Max 10 people or 3 small trekking tents allowed. You can stay up to 48 hrs (2 nights). Free stay. A bivouac area should not be confused with a small camping, rules are different, comfort facilities limited or non-existent and you are held personally responsible to keep the area spotlessly clean and quiet during your short stay. Strictly forbidden for any motorized vehicle, access only on foot or by bike. Toilet, shelter, hand water pump (water non-potable). Small campfire allowed under normal weather conditions (no dry period or strong winds) but only at the specifically designated place, not elsewhere. Lots of waymarked walking and cycle trails in the area. Enjoy your short stay. Leave no trace, just your footsteps.

 Fiets & wandelcoördinaten

 

GPS N 51 15.090 E 5 29.970
°/min/sec N 51 15 06 E 5 29 58
WGS84 51.251500 5.499300
X / Y 31N 674420 5680770

 

 

 

  Omgeving & Bereikbaarheid


Je bent hier als wandelaar of fietser te gast in natuurgebied De Warande, gelegen in de beschermde vallei van de snelstromende Warmbeek. Deze waterloop doorkruist Achel in zuid-noordrichting en vloeit pas bij Eindhoven in de Dommel. Het Agentschap voor Natuur & Bos beheert hier aan de rand van een toevoerkanaal naar de Warmbeek een natuurgebied van ongeveer 43 hectaren in  De Warande, een deeltje van  het Pastoorsbos.

Oorspronkelijk bestond de zanderige omgeving hier vooral uit onontgonnen heidegebieden en wastines. In de 19de eeuw werden de gronden in gebruik genomen voor hooiweiden en landbouw met zogenaamde 'vloeiweiden': het landschap werd doorsneden met irrigatiekanaaltjes. In de loop van de 20ste eeuw verwilderden een aantal van deze vloeiweiden of werden de gronden aangewend voor snelgroeiende produktiebomen, met name populieren op de nattere delen. Zo ook op De Warande. Zoals je zelf duidelijk kunt merken probeert het Agentschap voor Natuur & Bos de laatste decennia meer variatie in het bosgebied te brengen, door de aanplant van meer diverse en streekeigen boomsoorten.

In deze qua natuur gevarieerde omgeving, die publiek is opengesteld als wandelbos, heeft het ANB in 2017 ook een ruime bivakzone aangelegd. Je mag er als wandelaar of fietser op doortocht tot 2 nachten verblijven volgens de algemene reglementering voor bivakzones: maximaal 3 trekkerstenten en maximaal 10 personen. Het beheer wordt verzorgd door de gemeente Hamont-Achel maar uiteraard sta je als bivakkeerder en gast zelf ook een beetje in om deze bivakzone tot een mooie plek te behouden, je neemt dus eventueel afval mee en laat geen enkel spoor van je verblijf achter. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het centrum van het dorp Achel ligt op ongeveer 25 minuten wandelen. Je vindt er naast een uitstekend uitgerust VVV-kantoor (voor alle wandel- en fietskaarten) ook horeca en winkels (oa een Spar, twee bakkers en een slager). Het gebied tussen de bivakzone en de Nederlandse grens bij de Achelse Kluis (trappistenklooster), staat omwille van de rust en de uitgestrekte bebossing, garant voor vele uren of zelfs dagen wandel- en fietsplezier. De omgeving wordt dan ook doorsneden met een pak wandel- en fietsroutes.  

 

 

 Geen wandelknooppuntennet in de buurt van de bivakzone. De gemeente Hamont-Achel en de provincie Limburg hebben wel een verzameling clusterwandelingen in de omgeving  uitgetekend (zie lager).


Volg je het Grote Routepad 561 (Kempen - Maaspad) en wandel je in zuidelijke richting tussen Valkenswaard en Lanaken, verlaat dan 6,2 km voorbij de Achelse Kluis de GR-hoofdroute ter hoogte van de twee prehistorische grafheuvels in de bossen van Haarterheide te  Achel. Je vervolgt dus niet richting Hamont maar vanaf hier volg je een variant traject van GR 561 - eveneens bewegwijzerd - dat achter de grafheuvels vertrekt. Na 1,2 km verlaat je ook dit variant traject, daar waar je de Orchideeënlaan kruist. Op dat punt neem je achter een bareel een grassig of modderig, breed pad ongeveer rechtdoor. Na 250 meter kom je langs de bivakzone.
Wandel je over GR 561 in noordelijke richting, kies dan voor het variant traject, kort nadat je een lang traject over het jaagpad langs het Kanaal Bocholt - Herentals hebt verlaten. Dit variant traject volgt de kaarsrechte, geasfalteerde Militaire Dijk. Na 2,7 km of 400 meter voor het einde van de Militaire Dijk, neem je rechts een grassig pad langs een beek, blijf het volgen, ook als het naar links draait en na 250 meter ben je bij Bivakzone De Warande.  

Het Nederlandse Grenslandpad (LAW 11) loopt te Hamont-Achel in het spoor van de GR 561, om de bivakzone te vinden volg je dus dezelfde beschrijving als voor GR 561 en variant.

 


Fietsers vinden Bivakzone De Warande via fietsknooppunt 563 van het Limburgse fietsnetwerk. Vanaf knooppunt 563 fiets je nog 380 meter in de richting van knooppunt 541. Verlaat op dat punt het netwerk en neem het brede maar hobbelige boswegje aan je rechterzijde te voet om na 250 meter bij de bivakzone te komen.  

Er loopt geen langeafstandsfietsroute van het LF-type onmiddellijk langs deze bivakzone. De Vlaanderen Fietsroute passeert aan de Kettingbrug over het Kanaal Bocholt-Herentals te Hamont-Lo. Daar verlaat je  tijdelijk de Vlaanderen Fietsroute en volg je knooppunten 203 - 212 - 213 - 568 van het Limburgs knooppuntennetwerk (6,5 km tot de bivakzone). 


Bivakzone De Warande ligt in natuur en is niet rechtstreeks ontsloten met openbaar vervoer maar de bereikbaarheid valt best mee. Neem bus 84 (Hamont - Geel) en stap af bij Halte 'Hamont Industrieterrein'. Sla aan de landbouwzijde van de drukke verkeersweg bij de bushalte een veldwegje in (Pastoorsbosweg). Volg het helemaal tot op het einde (950 meter) en ga dan op de geasfalteerde weg 'De Kiekoet' 180 meter naar links; Ter hoogte van de afslag 'Grote Haart' ga je links een breed, grassig en mogelijk modderig pad op en na 250 meter ben je aan de bivakzone. Je kunt natuurlijk ook een bus naar het centrum van Achel nemen om van daaruit op zoek te gaan naar de bivakzone (ongeveer 2 km).
Kom je met de trein, kies dan best voor Station Hamont en neem daar bus 84 richting Geel. Ofwel wandel je van het treinstation over een combinatie van wegen en paden, eventueel door met de kaart van de Trappistenroutes verschillende routes te combineren (afstand station - bivakzone  te voet is dan ongeveer 6 km), de bus is mogelijk een betere optie. 

Bivakzones zijn er op de eerste plaats voor wie te voet of per fiets onderweg is. Kom je toch met de auto laat hem dan eventueel achter in het centrum van Achel. Bij bivakzones zijn auto's ongewenst / niet toegelaten. 

 

Bivakzone

 

  De gemeente Hamont-Achel heeft in samenwerking met het Agentschap voor Natuur & Bos in De Warande op een erg ruim, halfopen terrein in 2017 een mooi uitgeruste bivakzone aangelegd. Ze is omspannen met ijzerdraad om de natuur rondom, die vooral bestaat uit een gevarieerd bosbestand, beter te beschermen.

Op een groot onthaalbord staat ook de bivakreglementering aangegeven die je moet opvolgen als gast. Een groot platform biedt de mogelijkheid om eventueel je tent wat verhoogd te plaatsen. Om je tent erop vast te haken zijn langs de zijkanten van de planken nageltjes voorzien, al staan die soms wat ver uit elkaar of niet in de juiste richting. Je kunt je tent natuurlijk ook gewoon op het gras prikken, liefst bij het platform of wat gecentreerd binnen een straal van 10 meter rond de pomp.
Met die pomp kun je grondwater oppompen. Het is geen gekeurd drinkwater, het ruikt ook wat, iets dat niet abnormaal is. Je kunt het in de eerste plaats gebruiken als waswater, eventueel na de juiste behandeling ook voor kookwater op eigen  verantwoordelijkheid. Gebruik in ieder geval biologische verantwoorde wasprodukten als je iets aan het water toevoegt. Op het platform is ook een kleine shelter voorzien, waaronder je bijvoorbeeld wat natte kledij kunt drogen.  Breng dan best een droogdraadje mee.

Een vuurschaal met enkele houtbanken errond bieden de mogelijkheid om op een koude winteravond wat op te warmen of op een zomeravond een gezellig moment te beleven. Elders op de bivakzone is het onverantwoord en dan ook terecht strikt verboden en wettelijk strafbaar om een houtvuurtje aan te leggen. Wees ook wat zuinig op het hout dat je in een kleine opslagplaats wordt aangeboden, de voorraad wordt immers niet constant bijgevuld en de bivakkeerders na jou willen ongetwijfeld ook wat gezelligheid of wat opwarming. Beperk daarom de grootte en de duur van het vuur. 

 Een houten ecotoilet is ook aanwezig, ook hier best ecologisch vlot afbreekbaar toiletpapier gebruiken.
Er is ook de mogelijkheid op de bivakzone om een tarp of hangmat op te spannen tussen bomen. Een wilgenhut biedt op termijn een leuk schaduwrijk plekje. Zoals je merkt ben je nooit de enige gast op bivakzone De Warande, er staat op een zonnige plek immers ook een bijen- en insektenhotel!  

Bivakzone De Warande is geluidsarm maar niet geluidsvrij. Afhankelijk van vooral de wind en het seizoen kun je soms autogeluid waarnemen, afkomstig van de verkeersweg Hamont - Neerpelt (N71) of De Militaire Dijk.

Bij het verlaten van de bivakzone zorg je ervoor dat er geen enkel spoor meer zichtbaar is van je verblijf en eventueel afval neem je als respectvol bivakkeerder uiteraard weer mee de natuur uit. Er is een compostvat waar je niet gekookte groenten- en fruitafval kunt achterlaten. 

 
  

 

 

Wandelen & Fietsen

Heel wat recreatiemogelijkheden in deze groene gemeente. Hamont-Achel heeft grote bosdomeinen en mooie groengebieden om vanuit de bivakzone op ontdekking te gaan.  

Geen wandelknooppuntennet in de buurt van de bivakzone, zo'n systeem is in Limburg nog amper ontwikkeld maar het komt er vroeg of laat wel. In de omgeving van Bivakzone De Warande heb je wel de keuze uit twee systemen van korte wandelroutes in clustervorm: De Trappistenwandelroutes en de luswandelingen van de Warmbeekvallei. Er bestaan papieren topografische kaarten over beide plaatselijke netwerkjes, ondermeer te koop bij de VVV van Hamont-Achel. Is de VVV gesloten tijdens je verblijf, fotografeer dan eventueel de infoborden bij de kerk van Achel. 

Het Agentschap voor Natuur & Bos heeft een plaatselijke wandeling uitgestippeld waardoor je over 3,2 km  natuurgebied De Warande en de onmiddellijke omgeving kunt verkennen. Je vindt de bewegwijzering met groene driehoeken en blauwe ruiten van dit 'Wateringpad' terug ter hoogte van de Orchideeënlaan, op 250 meter van de bivakzone.De stad Hamont-Achel heeft een eigen thematisch wandelnetwerktje van Trappistenwandelroutes, goed uitgewerkt, in twee richtingen bewegwijzerd en bestaande uit 10 luswandelingen. Elke lus draagt de naam van een Trappistentbier. Hamont-Achel heeft immers met de Achelse Kluis een eigen trappistenbrouwerij op zijn grondgebied, op de grens met Nederland.  De Route Orval (8,2 km) loopt het dichtst bij de bivakzone (op 250 meter, je kunt aanpikken ter hoogte van de Orchideeënlaan. De passage van de Route Orval door de wijken van Achel is niet meteen boeiend maar de overige 5,5 km van deze wandelroute zijn wel bijzonder aangenaam en stil wandelen, met ondermeer een passage langs de site van de verdwenen burcht van Grevenbroek, de kasteelresten van De Tomp, de Warmbeekvallei, een geologisch parkje en prehistorische grafheuvels in de bossen. Onderweg kun je eventueel je tocht uitbreiden met de Route Rochefort (8,6 km) en/of de  Route Westmalle (9 km).  De Achelse Kluis heeft natuurlijk ook zijn eigen wandelroute (11 km) die haar naam draagt maar je kunt pas 5 km ten noorden van de bivakzone aanpikken. De Achelse Kluis zelf ligt in vogelvlucht op een goeie 5 km van Bivakzone De Warande. Er is een cafetaria, bezoekerscentrum enz. Zoals bijna altijd in een trappistenabdij kun je de brouwerij zelf niet bezoeken. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het wandelnetwerkje van de Warmbeekvallei heeft bewegwijzering in twee richtingen met gekleurde geometrische symbolen. Vanuit Bivakzone De Warande pik je de eerste tekens eveneens op op 250 meter, ter hoogte van de Orchideeënlaan. Daar tref je  rode driehoeken aan van een 7,2 km lange wandeling. Op het noordelijke deel van deze luswandeling kun je naar hartelust combineren met andere lussen, als je je wandelafstand wil uitbreiden. De wandeling van de rode driehoek sluit ondermeer aan op een aangename wandelroute met groene balk-markering (3,2 km). Veel combinatiemogelijkheden, je kunt zelfs tot aan de abdij van Achel wandelen.

Bij de kapel van OLV-in-de-Nood, gelegen op 650 meter van de bivakzone en bij het kruispunt Orchideeënlaan x Militaire Dijk, tref je behalve een aardig rustpunt ook een infobord aan van de Warmbeekvalleiroute. Dit is een bewegwijzerde middellangeafstandsroute in lus volgens een Nederlands systeem. De bewegwijzering is vergelijkbaar met die van een GR-pad maar dan witgele streepjes. De afstand bedraagt 19 km. Bij de kapel van OLV-in-de-Nood ben je bijna op het meest zuidelijke punt, het meest noordelijke punt bevindt zich in de buur van de trappistenabdij Achelse Kluis, op de Nederlandse grens. Mogelijk is deze wandelroute niet echt onderhouden, een infobord vind je bij de kapel van OLV-in-de-Nood, de wandelkaart lijkt nog moeilijk te vinden.


Ook het met witrode strepen gemarkeerd variant traject van  Grote Routepad 561 (Kempen - Maaspad) loopt in de buurt, op slechts 250 meter van de bivakzone. Het is dus wel het VARIANT traject van GR561, eveneens bewegwijzerd, dat niet door het centrum van Hamont loopt, maar via de Militaire Dijk loopt. De hele route is meer dan 200 km lang, ze vertrekt in Diest, loopt via Lommel  noordelijk naar het Nederlandse Valkenswaard en gaat dan weer zuidelijk via Bree en Lanaken naar Maastricht. Onderweg zijn er ook nog een 50-tal kilometer aan variante trajecten. Het is eveneens mogelijk om de hoofdroute en variantroute van GR 561 te combineren tot een luswandeling van 14 km.

Behalve Bivakzone De Warande liggen ook de tweelingbivakzones Solt en Itter langs GR 561. De afstand tussen Bz De Warande en Bz Solt/Itter is te overbruggen in één dag maar met een afstand rond 40 km is het echt iets voor wandelaars met een stevige conditie. Een uitgebreide routebeschrijving met kaarten vind je terug in de (wat verouderde) topografische gids van GR 561, te koop voor enkele euro's bij Grote Routepaden. Digitale info, zoals GPS-tracks, routewijzingen en update-trajecten via hun website. 


De Nederlandse langeafstandswandeling Grenslandpad (LAW 11) volgt ongeveer de grens tussen Nederland en België, van Sluis in Zeeland tot Thorn in Nederlands Limburg (372 km). Te Hamont-Achel loopt dat Grenslandpad aan de Belgische zijde van de grens, in het spoor van GR 561-hoofdroute. Geen eigen bewegwijzering op dat Belgisch deel aangezien GR 561 ook witrode streepjes heeft. Over de hele route bestaat een topografische gids, een uitgave van Wandelnet.nl .


  

 Het Limburgs Fietsnetwerk was het eerste in Vlaanderen. Op slechts 250 meter van Bivakzone De Warande kun je aanpikken  ter hoogte van de Orchideeënlaan / Kiekoet. Knooppunt 563 loopt naar Achel, knooppunt 541 richting Hamont. Ter hoogte van de kapel OLV-in-de-Nood (op 650 meter van de bivakzone) ligt een rustpunt en schuilhut. Dit fietsnetwerk biedt je oneindig veel mogelijkheden in alle windrichtingen.   

Fiets je liever over een thematische route, dan kun je de met zeshoekige bordjes bewegwijzerde fietsroute 'Op de Boerenbuiten' volgen. Deze 29 km lange route werd uitgewerkt door de stad Hamont-Achel in samenwerking met landbouwbedrijven, je fietst dus langs nogal wat boerderijen. RouteplanEr lopen heel wat mountainbikeroutes door Nooprd-Limburg. In Hamont-Achel kun je aanpikken op een groene BLOSO-lus. Lengte 30,5 km en uit te breiden tot een veel grotere afstand met een connecterende blauwe route en andere. 

   

Officiële info, vragen, opmerkingen over deze bivakzone? Contacteer beheerder Agentschap voor Natuur & Bos. Voor opmerkingen met betrekking tot bivakzone.be, zie mailcontact hieronder.