Get Adobe Flash player

Bivakzone Konijnenberg (Rillaar)

 

{zhgooglemap:49}


Bivakzone Konijnenberg wordt beheerd door het  Agentschap voor Natuur & Bos. Gratis reservatie vooraf is noodzakelijk. Voor info over bereikbaarheid, toegankelijkheid, bivakregels, faciliteiten kun je  bij het ANB terecht. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

This officially recognized bivouac area is managed by the Flemish Agency for Nature and Forests (ANB). Free reservation essential. A bivouac area should not be confused with a small camping, rules are different, comfort facilities limited or non-existent and you are held personally responsible to keep the area spotlessly clean and quiet during your short stay. For all practical info (accessibility, rules, facilities etc.) contact ANB. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Lots of waymarked walking and cycle trails in the area. Enjoy your short stay. Leave no trace, just your footsteps.

 

 

 

 

 

 

Coördinaten voor wandelaars & fietsers

 

GPS N 50 59.150 E 4 53.480
°/min/sec N 50 59 09 E 4 53 29
WGS84 50.9858 4.8913
X / Y 31N 632750 5649950

 Omgeving

Bivakzone Konijnenberg te Rillaar ligt op een oude getuigenheuvel of diestiaanheuvel (naar de stad Diest genoemd) in het Vlaams-Brabantse Hageland.

Eigenlijk is zo'n getuigenheuvel een oude zandbank, ontstaan bij de terugtrekking van de zee tienduizenden jaren geleden. Afhankelijk van de samenstelling van de zandbank ontstond een ijzerzandstenen ondergrond die veel beter resistent was aan erosie door wind en water, afkalving en rivierafvoer dan het sediment van het omliggende landschap.

In de vallei  zuidelijk, waarin ook Rillaar ligt, loopt het riviertje De Motte. Ten noorden kijk je uit over de vallei van de Demer met het natuurgebied en gelijknamige gehucht Rommelaar. De Demer stroomt op zowat 12 meter hoogte. Westelijk heeft de Konijnenberg scherpe hellingen, oostelijk verloopt de afvlakking veel geleidelijker.  De ovaalvormige Konijnenberg is begroeid met stroken bos en weidegras, de flanken zijn vooral bebost met grove den en andere dennensoorten.

In dit unieke ijzerzandstenen stukje  Hageland mag je onderweg als fietser of wandelaar je tentje opslaan voor evenveel uren dan het aantal hoogtemeters waarop Bivakzone Konijnenberg ligt: 48 dus. Rondom is er een aantrekkelijk wandelaanbod maar deze bivakzone staat uiteraard ook open voor doortrekkende fietsers.

 


Bivakzone 

Bivakzone Konijnenberg ligt op een ruim grasland op de top van de Konijnenberg. De bivakzone wordt aan de ene zijde  begrensd door dennenbos, aan de andere zijden door halfopen weidelandschap en open uitzicht over de Demervallei. Het weggetje langs de bivakzone wordt gebruikt door plaatselijke recreanten uit Rillaar en door wandelaars en fietsers die  knooppuntroutes volgen langs de bivakzone.


 

 


Wandelen en Fietsen 


  Sinds 2020 is de Konijnenberg en de wijdere omgeving geïntegreerd in het Wandelnetwerk De Merode, gelegen tussen knooppunten 736 en 739. Rond de vallei van de Demer richting Langdorp en Testelt, zijn een aantal aantrekkelijke trajecten te volgen via de knooppunten. Geënt op deze knooppunten is de Konijnenbergwandeling, een wandelvoorstel uitgewerkt door Toerisme Vlaams-Brabant. De Konijnenbergwandeling is 12,4 km lang, te reduceren tot 9,5 km als je er de aanlooproute h/t langs de Demer naar Aarschot uitknipt. 90 % van de paden loopt over onverharde of slechts licht verharde ondergrond. Onderweg passages door natuurgebieden en verre uitzichten. De Konijnenbergwandeling is de aangewezen wijze om rustig de omgeving rond de Bivakzone Konijnenberg te verkennen. Uiteraard is er via het wandelknooppuntnetwerk De Merode nog een veel groter wandelaanbod met afstanden die je vlot zelf kunt bepalen. Er bestaat een wandelkaart of de knooppunten zijn ook digitaal te raadplegen.

Streek GR-Hageland loopt langs Demeroevers in de omgeving van Langdorp. Op zo'n 3  km van Bivakzone Konijnenberg kun je aanpikken of aftakken ter hoogte van de Demer, met de kerk van Langdorp als richtpunt. Streek-GR Hageland is 158  km lang, loopt circulaire, is volledig bewegwijzerd in twee richtingen en er bestaat een update (2021) topografische gids over, gepubliceerd door vzw Grote Routepaden. Streek-GR Hageland passeert ook in de buurt van nog enkele andere  bivakzones. 


 

 Er lopen geen langeafstandfietsroutes door de streek  maar er zijn wel fietsknooppunten. Bivakzone Konijnenberg ligt zelfs langs de knooppunten. Haast oneindige combinatiemogelijkheden. 

Ook hier enkele suggesties voor regionale fietsroutes, allen gebaseerd op de fietsknooppunten. Bijzonder aangenaam is de Demerroute (54 km). Je pikt de Demerroute dadelijk op aan bij Bivakzone Konijnenberg. Of je kunt het hart van de Hagelandse wijnstreek verkennen door in Rillaar aan te pikken op het centrale deel van de  Wijnbelevingsroutes (22 km). Officiële info, vragen, opmerkingen over deze bivakzone? Contacteer beheerder Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor opmerkingen met betrekking tot bivakzone.be, zie mailcontact hieronder.