Bivakzone: Stinnekesaan - Meldert
{zhgooglemap:37}
Bivakzone Stinnekesaan is een privé-bivakzone van de BVBA Stinne.
Aanmelding ter plaatse is vooralsnog niet nodig of mogelijk.
This nature bivouac area for hikers and cyclists is privately owned and borders the beautiful forest Kravaalbos. You’re welcome all year round. Free stay. Max 10 people, 3 small tents. You can stay up to 18 hrs (1 night). Arrival after 5 pm, departure before 11 pm. Entrance via sandpath next to Café 'Bij Stinne', at Putstraat 116 Meldert. A bivouac area should not be confused with a small camping, rules are different and comfort facilities limited or non-existent. Washingwater available (green pump). Campfire not allowed. Bring along storm lines for your tent, they are essensial to attach your tent on one of the platforms. Strictly forbidden access for any motorized vehicle of car tourists, you are travelling on foot or by bicycle. Lots of waymarked walking and cycle trails in the area. Enjoy your short stay in silence. Leave no trace, just your footsteps. |
Fiets & wandelcoördinaten
GPS | N 50 55.567 E 4 09.033 |
°/min/sec | N 50 55 34 E 4 09 02 |
WGS84 | 50.926111 4.150556 |
X / Y | 31N 580861 5642239 |
Toegang via de Putstraat 116 te Meldert (Aalst), niet te verwarren met het gelijknamige Meldert bij de stad Tienen. Volg ter hoogte van de Sint-Dimpnakapel en Café Bij Stinne het schuin aftakkend zandpaadje langs de rechterkant van het café over 50 meter. Voor wandelaars ook toegang mogelijk rechtstreeks via het Kravaalbos.
Omgeving & Bereikbaarheid
Bivakzone Stinnekesaan ligt in de grenszone tussen de Faluintjesstreek (grotendeels het landschap omvattend van de Aalsterse dorpen Meldert, Moorsel, Herdersem en Baardegem) en het relatief grote Kravaalbos. Bivakzone Stinnekesaan ligt op het grondgebied van het Oost-Vlaamse Meldert (stad Aalst) maar de provinciegrens met Vlaams-Brabant en het dorp Asse-ter-Heide, liggen op slechts 200 meter. Je bent hier op Bivakzone Stinnekesaan te gast op een bivakzone die op privé-grond ligt. De eigenaars verwelkomen fietsers en wandelaars met respect voor de omgeving om mee te genieten van dit mooi gelegen stukje natuur.
Het Kravaalbos (grotendeels beheerd door het Agentschap voor Natuur & Bos) is net zoals bijvoorbeeld het Hallerbos en het Raspaillebos een restant van het ooit enorme Kolenwoud dat zich tot na de Romeinse periode over een groot deel van het Brabantse Land uitstrekte. Vandaag ligt het Kravaalbos op het grondgebied van de gemeenten Asse, Opwijk en Aalst. Door het sterk geaccidenteerde landschap waarop dit bos groeit en door brongebieden met te natte zones, kon het in de middeleeuwen ontsnappen aan landbouwontginning. In vergelijking met de bosgrootte op de Ferrariskaart uit 1777 is het Kravaalbos vooral op het noordelijke deel toch niet kunnen ontsnappen aan verdere versnippering door ingebruikname voor landbouw.
Tijdens de oorlogen had het Kravaalbos te lijden onder systematische boomkap voor Duitse loopgraven en voor brandstof. Herstel van het bos nadien gebeurde na de oorlog met soorten die vandaag toch liever niet worden aangeplant omwille van hun uitheems karakter en sterke uitzaaiiing. Tamme kastanjelaars en Amerikaanse eiken worden daarom vandaag door het Agentschap voor Natuur en Bos bij voorkeur vervangen door een variatie aan inheemse soorten. Voornamelijk in het noordelijke deel werd de voorbije jaren gewerkt om het natuurvriendelijker in te richten met ook wat ruimte voor zachte recreatie. Fietsers in het bos worden geweerd maar wandelaars op voorziene paden zijn welkom in het grootste deel van het Kravaalbos.
Het bos oogt biezonder mooi eind april als sommige delen worden opgefleurd met tapijten hyacinten, anemonen en andere lentebloeiers. Best mogelijk dat je ook wild ziet onderweg: reeën, bruine eekhoorns of misschien spot je 's zomers wel de ijsvogelvlinder of een hamerende specht. Veel kans ook dat je 's nacht vanop de bivakzone de huilende roep van een uil hoort. Op de zolder van Café Stinne zijn trouwens al enkele kerkuilen geboren de voorbije jaren!
In het centrum van het dorpje Meldert vallen je wellicht twee grote monumenten op die herinneren aan de rijke en unieke economische geschiedenis van de regio. Tot de 17de eeuw werd in de dorpsomgeving en ook rond het Kravaalbos op grote schaal kalkhoudende harde zandsteen ontgonnen. Niet enkel de plaatselijke Sint-Walburgakerk werd er mee opgetrokken, de Meldertse bouwsteen vond ook zijn plek in heel wat prestigieuze bouwwerken in de Nederlanden, zoals de kathedraal van Antwerpen. De bredere regio rond Meldert was ook beroemd van pakweg de 16de tot halfweg de 20ste eeuw voor de intensieve teelt van hop. De vrouwelijke hopbellen dienden vooral voor het op smaak brengen van bier en het verlengen van de bewaarperiode tijdens het brouwproces. Vandaag is deze teelt in de Faluintjes door het arbeidsintensieve teeltproces bijna uitgestorven, op enkele proefvelden, historische akkers en velden voor hopscheuten na.
In die economische geschiedenis van zandsteenontginning en hopteelt te Meldert heeft de benedictijner abdij van Affligem zonder meer een dominerende rol gespeeld. De abdij ligt in vogelvlucht op slechts 2 km van Meldert-centrum en was tot de Franse Revolutie eeuwenlang een van de machtigste abdijen en grootgrondbezitters van de Nederlanden.
Infoborden op het Meldertse dorpsplein (op 1,6 km van Bivakzone Stinnekesaan) vertellen je meer historische wetenswaardigheden over de omgeving.
Bivakzone Stinnekesaan benader je te voet (op 300 meter) via de langeafstandspaden GR 128 Vlaanderenroute, Streek-GR Groene Gordel, de Martinusroute of via een zelf uitgewerkt traject van wandelknooppunten. Per tweewieler kom je wellicht aangefietst vanuit Asse en Asse-ter-Heide of vanuit Meldert via de fietsknooppunten. Je stapt af ter hoogte van Café Kravaalbos Bij Stinne.
Bivakzone Stinnekesaan heeft geen bushalte van De Lijn langs de Putweg. Dichtst bijgelegen bushalte is te Asse-ter Heide-centrum (1 km), op 15 à 25 minuten van de bivakzone. Aan Bushalte Asse-ter-Heide Kerk stoppen bussen naar ondermeer Asse, Aalst, Brussel en Meldert. Vanuit het centrum van Meldert (op 1,7 km) heb je ook busvervoer maar het is iets verder wandelen tot de bivakzone. Deze haltes zijn per bus gelinkt met treinstations. Makkelijkst is misschien nog het treinstation van Aalst. Andere stations in de bredere regio zijn oa Mollem, Asse, Londerzeel. Er zijn wel een paar interessante wandelmogelijkheden via GR of knooppunten om Bivakzone Stinnekesaan te bereiken via een treinstation als een dagtocht.
Bivakzones zijn er voor wie te voet of per fiets onderweg is. Ben je met de auto (enkel omdat je slecht te been bent, een handicap hebt of met peuters wil bivakkeren), contacteer dan eventueel de beheerder op voorhand.
Bivakzone
Het ontstaansverhaal in 't kort. Maar liefst 55 jaar hield Stinne Aelbrecht hier bij het Kravaalsbos, langs de kasseiweg tussen Asse-ter-Heide en Meldert, een volks baancafé open. Bijna met zijn 1000 waren ze om Stinne's 90ste verjaardag te vieren in het jaar 2010. Zelfs Eddy Wally was er bij... Een jaar later overleed Stinne echter en leek er een eind te komen aan het toen al in de streek legendarische volkscafé. Vijf vrienden uit Herdersem (het Stinneteam) legden samen om het café te kopen en te heropenen in 2013. Café Stinne is open van donderdag tot zondag, op feestdagen en tijdens de grote vakantie ook woensdag. Website met openingsuren Café Bij Stinne. Je kunt er terecht voor ondermeer lokale biertjes en vooral veel gezelligheid. Maaltijden worden er niet geserveerd, een kaas- of vleesplank kan je drank begeleiden en op zondag is er mattentaart. Op winterse zondagen kun je opwarmen bij de stoof met een kop warme soep.
Zowel de café-naam, oude inrichting als de volkse toegankelijkheid en authenticiteit werden behouden. Zo is dit nog steeds het stamcafé van de Stinneboys, die op het nabijgelegen voetbalveld trainen of matchen spelen. Er worden bovendien regelmatig kleinschalige aktiviteiten georganiseerd zoals lezingen en muziekoptredens. Sinds enkele jaren wordt er ook een driedaagse voetbedevaart georganiseerd tussen het gerestaureerde Sint-Dimpnakapelletje bij Café Stinne en de stad Geel, die Dimpna als patroonheilige heeft.
Enkele jaren geleden kon de vriendengroep die eigenaar is van Café Stinne, ook achter de café-gebouwen een perceel van 75 are verwerven . Er werd een plan uitgetekend om hier aan de rand van het Kravaalbos een natuurrijke ruimte voor rust- en stiltebeleving van te maken. Dit project 'Stinnekesaan' kreeg de steun van het 'Landschap van Erembald tot Kravaalbos' en mede dankzij een eigen fonds kan er rustig worden voortgebouwd aan de inrichting. Behalve een reeds gerealiseerde fruitboomgaard, de aanplant van streekeigen struiken en wilgen en de bouw van een kleine uitzichttoren, is er nu ook een bivakzone.
De bivakzone ligt op een afhellend terrein waarop drie houten platformen zijn geplaatst. Je komt te voet, per fiets of per paard, niet gemotoriseerd. Er mogen maximaal drie tenten staan op Bivakzone Stinnekesaan (één per vlonder). Je kunt ook op het gras bivakkeren maar op het afhellend terrein is dat niet zo evident en je blijft uiteraard op het voorziene terrein bij de platformen. De meeste trekkerstenten passen wel op het platform. Mogelijk zijn tentstormlijnen echter een noodzaak. Er bevinden zich immers geen aanhechtingspunten tussen de planken of aan de platformzijden. Door stormlijnen te binden tussen je tent en rond de planken kun je je tent goed vast zetten, maar vergeet dus die extra stormlijnen niet!
Er is een pomp met grondwater beschikbaar om je te wassen of om eventueel mee te koken (officieel geen drinkbaar water). De pomp is makkelijk te vinden langs het zandpad en het café. Behalve de platformen zijn er ook enkele rustbanken aanwezig . Vuur maken is niet mogelijk en verboden (brandonveilig) zonder uitdrukkelijke toestemming van het Stinneteam.
Je mag tot 18 uren verblijven op Bivakzone Stinnekesaan, aankomst na 17 u, vertrek voor 11 u (één overnachting dus). Overdag geen tenten, de bivakzone is dan toegankelijk als picknickplek voor passerende wandelaars en fietsers. Respecteer de rust en stilte van het landschap, hier een feestje houden is absoluut not done. Helemaal stil is het er echter ook niet, in de buurt loopt immers een verkeerstoegankelijke weg die een kasseibedekking heeft en dat is duidelijk hoorbaar. Eventueel afval neem je weer mee naar huis, niet achterlaten aan het café of zeker niet ter plaatse laten. Maw 'leave no trace...'.
Wandelen & Fietsen
Vanuit Bivakzone Stinnekesaan zijn er talloze mogelijkheden om kort of wat langer op verkenning te gaan te voet of per fiets door de Faluintjes en het Kravaalbos. Zoals je al snel merkt is het landschap niet vlak, er zit bijwijlen stevig wat golving in. Zo liggen de hoogste delen van het Kravaalbos en Asse-ter-Heide boven 70 meter hoogte, terwijl de dorpskern van Meldert rond slechts 35 meter gelegen is. Volop mogelijkheden om vanuit Bivakzone Stinnekesaan op ontdekking te gaan als je 's avonds na aankomst of 's morgens voor vertrek enkele uren tijd hebt. Bij Café Stinne staan verschillende infoborden opgesteld met gebiedsinfo voor recreatieve routes.
Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft drie bewegwijzerde wandelroutes uitgestippeld in het Kravaalbos. De wandeling met als teken een rode rechthoek (4,2 km) kun je zo oppikken langs het paadje dat langs de bivakzone loopt. Elders in het bos kun je eventueel aansluiten of combineren met andere luswandelingen: geel vierkant (3,2 km), blauwe ruit (3,8 km) of groene rechthoek (1,5 km). Info.
Toerisme Oost-Vlaanderen heeft ook het Kravaalbos en de Faluintjes opgenomen in het wandelnetwerk 'Scheldevallei'. De knooppunten bieden eindeloze combinatiemogelijkheden. Volg het paadje dat langs de bivakzone loopt de bosrand in en al snel kom je bij knooppunt 47. Van hieruit kun je een aangename tocht in lusvorm volgen door de velden naar Meldert-centrum en een aansluitende verkenning van het Kravaalbos. Deze Kravaalboswandeling van 8 km volgt knooppunten 47 - 99 - 40 - 51 - 50 - 49 - 71 - 70 - 26 - 48 - 24 - 25 - richting 47. Info. Deze laatste wandeling + plaatsinfo is ook opgenomen in de boekjes 'Woudlopen' en 'Wandelen in Oost-Vlaamse bossen' van Toerisme Oost-Vlaanderen.
Bivakzone Stinnekesaan ligt in op 300 meter van twee GR-langeafstandswandelroutes: de bekende Vlaanderenroute GR 128 (Wissant - Aken - 473 km) met witrode tekens en Streek-GR Groene Gordel (in een grote lus van 147 km rond het Brussels Gewest) met geelrode tekens. De Via Trajectensis of Martinusroute is een door Europa gesubsidieerde pelgrimsroute naar Tours (Fr). Het 1200 km lange trajectdeel Utrecht - Tours volgt in Vlaanderen grotendeels het traject van de Vlaanderenroute en is met stickers bewegwijzerd, aanvullend op de witrode GR-bewegwijzering.
In de omgeving merk je misschien ook hier en daar nog zeshoekige wandelbordjes van gemeentelijke of provinciale wandelpaden, zoals die van de Kersenwandeling door Mazenzele en het Kravaalbos.
Meer digitale wandelideeën via ondermeer Komoot.
Wat lange fietstrajecten betreft: geen van de zogenaamde 'Vlaamse icoonroutes' passeert in de buurt. Het Kravaalbos exploreer je te voet, niet per fiets of MTB.
Bivakzone Stinnekesaan ligt wel langs het Oost-Vlaamse fietsknooppuntennetwerk Scheldeland, tussen knooppunten 13 (Asse-ter-Heide) en 45 (Meldert-centrum).
De Aalst-fietsroute passeert door Meldert-centrum, is 54 km lang en volledig gebaseerd op knooppuntenbewegwijzering. Info.
Er loopt langs de bivakzone en langs de rand van het Kravaalbos een bewegwijzerde MTB-route van 28 km (73 % off-road). Deze blauwe route van het Aalsterse MTB-netwerk is te combineren of te verlengen met een aansluitende rode en groene route. Info.
Blijf op de bewegwijzerde fietstrajecten, dwars door het Kravaalbos trekken per MTB of andere fiets is dus niet toegelaten.
Er is geen oplaadpunt voor elektrische fietsen in de omgeving van Bivakzone Stinnekesaan of rond Meldert.
Café Stinne, bij Bivakzone Stinnekesaan, is een startplaats voor de ruiterroute Ros Balatumruiterroute. 28 km lang, waarvan tweederde onverhard. Deze wordt ook als geschikt beschouwd voor menners.
Voor opmerkingen met betrekking tot bivakzone.be, zie mailcontact hieronder.