Bivakzone: Arcadia - Muizen
{zhgooglemap:44}
Bivakzone Arcadia Muizen is een privé-bivakzone van Karsten Van Lil.
Bivakkeren kan van 15 mei tot 15 september. Buiten die periode is ze gesloten en niet toegankelijk.
Aanmelding ter plaatse is niet nodig, wel steeds je komst één dag voordien bevestigen of op de dag zelf maar dan wel ten laatste in de voormiddag.
Niet bellen, SMS naar Karsten met voornaam + naam/ aantal personen / tenten.
(0032) 0497 82 66 43
Bivakzone Arcadia maakt deel uit van het project Arcadia - Muizen. Website. Facebookpagina.
This privately owned nature bivouac area welcomes you between 15 may and 15 september. Max 10 people, 3 small tents. You can stay up to 24 hrs (1 night). Go - camp - go. A bivouac area should not be confused with a small camping, rules are different and comfort facilities limited or non-existent. No reservation possible but you must announce your arrival by text message one day in advance or same day before noon. Contact Karsten by text message (no phone call!) on (0032) 497 82 66 43 with full name / number of persons / number of tents. Access via the walking and cycling trail along the southern riverside of the Dijle, between Muizen and Rijmenam. Strictly forbidden access for any motorized vehicle, access only on foot or by bicycle. Enjoy your stay. Leave no trace, just your footsteps. |
Fiets & wandelcoördinaten
GPS | N 51 00.210 E 4 32.570 |
°/min/sec | N 51 00 13 E 4 32 34 |
WGS84 | 51.0035 4.542833 |
X / Y | 31N 608249 5651347 |
Omgeving & Bereikbaarheid
Je bent hier op Bivakzone Arcadia te gast op een ecologisch beheerd stukje historisch landschap langs de Dijle van een privé-eigenaar. Karsten verwelkomt iedereen met respect voor de omgeving om er van mee te genieten. De Mechelse binnenstad ligt op amper 5 km wandelen of fietsen maar je zit hier tussen Mechelen en Rijmenam echt in een groene long. In dit Antwerpse deel van de Beneden-Dijlevallei volgen de erkende natuurgebieden elkaar op: het Mechels Broek, Mispeldonk, Cassenbroek. Aan de overzijde van de Dijle ligt nog meer natuur met Pikhakendonk en de Barebeekvallei.
Bivakzone Arcadia ligt bij een verlaten Dijlemeander, een zogenaamde 'coupure'. Over de eeuwen heen werd de loop van de oorspronkelijk sterk meanderende Dijle immers steeds maar rechter getrokken. Met de huidige hoge Dijledijk als gevolg om het veel sneller afvloeiend water bij hoogwaterstanden onder controle te houden. Deze 'coupure' of 'afsnijding' is dus een relict van een oude Dijlemeander. Vermoedelijk is de coupure bij de bivakzone ontstaan door rechttrekking van de Dijle hier half 19de eeuw. Op huidige kaarten van de Dijlevallei kun je her en der langs de rivier nog andere coupures ontdekken. De Ferraris kaart van 1777 (afbeelding) toont aan dat toen de Dijle nog minder sterk was recht getrokken.
Aan beide zijden van de Dijle zijn de oevers bovenop licht verhard met fijn grind, een 'compromisbedekking' die zowel voor de fietser als de wandelaar aangenaam is. Het pad voert je naar het centrum van de Mechelse binnenstad via Muizenhoek, natuurgebied Mechels Broek en het waterrecreatiegebied De Nekker. De verbinding loopt bijna volledig over autovrije trajecten, enkel te Muizen moet je even de Rijmenamsesteenweg op. In oostelijke richting kun je vanuit de bivakzone de Dijle volgen naar Rijmenam en zelfs tot Werchter.
Het terrein van Karsten, waarop ook een stukje is voorzien voor Bivakzone Arcadia, is zowat 1 hectare groot. Alles draait hier rond de creatie van een micro-ecologisch landschap waarin zowel menselijke aktiviteit, dieren en streekeigen begroeiing centraal staan en in harmonie worden gebracht met respect voor de traditionele omgeving, natuur en ecologisch verantwoord gebruik. Zo tref je in Arcadia een recent aangeplante hoogstamboomgaard aan van regionale fruitvariëteiten, ecologisch beheerde tuintjes door enkele families (Samentuin en tuinieren volgens VELT-normen), bijenkorven en afbakeningen met inheemse struikgewassen. Ezels, een kudde Ardense Voskoppen (schapen) en een hoendererf brengen wat leven in Arcadia, 's morgens word je in je tent wellicht gewekt door hanengekraai.
Met wat geluk kun je in de onmiddellijke omgeving rond de bivakzone ook wilde dieren waarnemen, zoals hazen, reeën of zelfs een bever! Hoog boven je hoofd passeren ook heel wat trekvogels.
Zonder twijfel het meest bijzondere stukje natuur in Arcadia is een stokoude inheemse zwarte populier, wellicht ooit geplant voor perceel- of grensafbakening. Hij staat dan ook op een hoek van Arcadia en wordt omwille van zijn genetische zeldzaamheid de voorbije jaren met veel interesse gevolgd door dendrologen. De inheemse zwarte populier wordt beschouwd als de meest bedreigde boomsoort van België en sinds enkele jaren geniet deze knotpopulier, die inmiddels een stamomtrek van meer dan 4 meter heeft, bijzondere aandacht en zorg. In die mate dat hij recent ook de officiële status van beschermd momument heeft gekregen. De boom krijgt na bijna een halve eeuw onderbreking sinds een tiental jaren ook weer knotbeurten, wat hem hopelijk nog een lang leven kan garanderen.
In deze boeiende omgeving mag je dus je tentje voor een nacht prikken op een voorziene plek.
Bivakzone Arcadia ligt langs het enkel voor wandelaars en fietsers toegankelijke jaagpad langs de Dijle tussen Muizen en Rijmenam, langs de rechteroever van de Dijle (de noordelijke kant dus). Benader je Bivakzone Arcadia vanuit de zuidelijke Dijlezijde, dan moet je dus ofwel te Muizen of te Rijmenam de Dijle oversteken en respectievelijk nog 1,8 km / 3,5 km wandelen of fietsen om tot bij Arcadia te komen.
In dit deel van de provincie Antwerpen is er geen wandelknooppuntennetwerk, wel aan de Vlaams-Brabantse overkant van de Dijle. Idem voor grote routepaden, de Streek-GR Dijleland loopt langs de andere oever, je verlaat de Streek-GR ter hoogte van de Muizenbrug en wandelt dan 1,8 km langs de noordelijke oever van de Dijle, aanvankelijk een 350 meter langs de Rijmenamsesteenweg, dan 1,4 km over het jaagpad tot bij Arcadia. Daar ga je de Dijledijk af en door het poortje rechtdoor tot de achterin gelegen bivakzone. Ook GR 12 (Amsterdam - Parijs) loopt niet zo ver af: ter hoogte van het Mechels Broek bij Muizenhoek wissel je de witrode GR 12-tekens in voor de geelrode van Streek-GR Dijleland over 600 meter tot bij de Muizenbrug en daarna de Dijle 1,8 km verder volgen zonder de rivier over te steken.
Fietsers vinden Bivakzone Arcadia tussen knooppunten 64 en 73 van het fietsnetwerk Provincie Antwerpen, te Muizen. 1,8 km van knooppunt 64 en 3,5 km van knooppunt 73.
Vanaf de Stedenroute, LF 2 (Amsterdam - Brussel) bereik je deze bivakzone door ter hoogte van de Muizenbrug de LF-borden in te wisselen voor de fietsknooppunten. Volg de borden richting fkp 73 en je komt langs de bivakzone na 1,8 km.
Bivakzone Arcadia is niet vlot per bus te bereiken. Dichtst bijgelegen halte is Halte Brugstraat te Muizen, op 2,2 km van de bivakzone. Bus 3 rijdt elke dag minstens 1 X per uur tussen deze halte en Mechelen treinstation in 10 minuten. Muizen heeft zelf ook een treinhalte op de lijn Mechelen - Leuven. De afstand van treinhalte Muizen is 2,6 km.
Bivakzone
Gezien met je rug naar de Dijle gekeerd, ligt de bivakzone in de rechterachterhoek van Arcadia. je moet even de Dijledijk af, door het houten poortje dat je daarna weer sluit. Lees het bordje met bivakafspraken vooraleer je je tentje opzet. Je mag op Bivakzone Arcadia 24 uren verblijven (één nacht), daarna trek je weer verder.
Maximum 10 personen of 3 trekkerstenten. Hier verblijf je in harmonie met een aantal dierlijke bewoners: kippen, schapen en ezels. Honden zijn daarom niet welkom - ook niet aangelijnd - omwille van de aanwezigheid van andere dieren. Laat de dieren vooral ook met rust en voeder ze niet. Ook de ecologische moestuinen zijn niet toegankelijk zonder begeleiding van een van de tuiniers, ze worden onderhouden door verschillende families volgens het concept van samentuinen. Kort samengevat: laat de dieren en planten van Arcadia met rust.
Er is een pomp die niet drinkbaar grondwater produceert, handig voor een wasje zonder het gebruik van agressieve detergenten uiteraard.
Hou steeds ter plaatse controle als je vuur aanmaakt en verzeker je ervan dat het vuur volledig is gedoofd als je de bivakzone verlaat.
De vlakbij gelegen coupure ( = oude Dijle-arm) behoort niet tot Bivakzone Arcadia en je mag er dan ook uitdrukkelijk niet zwemmen of vissen, het water kan er ook verraderlijk zijn. Met kinderen neem je dus je verantwoordelijkheid op om ze weg te houden van de waterkant.
Helemaal stil is het op bijna geen enkele bivakzone in Vlaanderen, op Arcadia wordt de stilte al eens doorbroken door vliegverkeer en afhankelijk van de windrichting hoor je soms ook passerend autoverkeer over de Rijmenamsesteenweg. Tussen 22 u en 8 u wordt er van je verwacht fluisterstil te zijn.
Aan de andere zijde van het kippenerf is er een onoverdekt ecologisch toilet. Je dropje bedek je met een handvol aanwezig zagemeel voor vlotte compostering. Zoals steeds op een bivakzone neem je ook eventuele afval mee uit de natuur na je bivak. Langs het Dijle-oeverpad zijn op enkele plaatsen rustbanken met afvalbakken waarin je iets kleins kunt droppen of neem het gewoon mee naar huis.
Wil je het vrijwilligersproject Arcadia materieel, fysiek of financieel steunen, dat kan! Zie het plaatselijk bord met inlichtingen over Arcadia of via de website.
Wandelen & Fietsen
Bivakzone Arcadia ligt dus in de vrij vlakke Dijlevallei. De slechts licht verharde oeverpaden vormen populaire wandel- en fietslinten langs de relatief snel stromende rivier. In het onmiddellijke hinterland van de rivier liggen tussen Mechelen, Rijmenam en Bonheiden verschillende natuurgebieden en beschermde landschappen.
Meest bekend is het Mechels Broek, een uitgestrekt nat gebied tussen Mechelen en Muizen met heel wat gevarieerd vogelleven, regelmatig bezocht ook door de ooievaars van Planckendael. Aangrenzend ligt het sport en waterrecreatiecentrum De Nekker.
Achter de bivakzone en de Rijmenamsesteenweg ligt Mispeldonk en tussen Bonheiden en Rijmenam is er natuurgebied Cassenbroek. Nog meer natuur gebied aan de overzijde van de Dijle met de Barebeekvallei en Pikhakendonk. Een aantal fiets- en wandelroutes, zowel in lusvorm als doorlopend, bieden leuke mogelijkheden om op ontdekking te gaan vanuit de bivakzone door dit Mechels Rivierengebied. Natuurpunt heeft ook een bezoekerscentrum te Muizen bij de brug waar je terecht kunt voor meer informatie tijdens de (beperkte) openingsuren.
Er loopt geen wandelnetwerk aan de Dijlezijde waar Bivakzone Arcadia ligt, wel aan de zuidzijde van de Dijle: Wandelnetwerken Demer & Dijle en Brabantse Kouters. Netwerk Brabantse Kouters is daar enkel een digitaal en papieren netwerk, geen palen. De wandelkaarten zijn te koop in alle toeristische diensten van Vlaams-Brabant, bij de provinciale overheden of te raadplegen via wandelknooppunt.be .
De bivakzone ligt op 1,8 km van Streek-GR Dijleland. Dit circulaire pad van 170 km loopt grotendeels door Vlaams-Brabant maar loopt in de omgeving van Mechelen ook een tijdje door de provincie Antwerpen. Leuven - Muizen - Mechelen - Eppegem - Bertem - Tervuren - Leuven. De route is volledig bewegwijzerd met geelrode en witrode tekens, je pikt aan (of takt af) aan de Dijlebrug van Muizen.
De hoofdroute van Grote Routepad 12 loopt van Amsterdam via Mechelen en Brussel naar Parijs over zowat 1000 km en is volledig bewegwijzerd met witrode tekens. In de buurt van de toegang tot het Mechels Broek passeert GR 12 op 2,4 km van de bivakzone. Zowel over Streek-GR Dijleland als GR 12 bestaan gedetailleerde topografische wandelgidsen en GPS-tracks. Meer info bij Grote Routepaden.
Natuurpunt heeft tussen Mechelen, Rijmenam en Bonheiden een heel netwerkje aan plaatselijke luswandelingen uitgetekend en bewegwijzerd. Ze zijn tussen 2 en 6 km lang maar kunnen vlot worden gecombineerd tot veel langere wandelingen. Leden van Natuurpunt kunnen deze wandelingen met plannetje downloaden.
Vanuit de Bivakzone Arcadia kun je makkelijk aanpikken op een korte wandeling (3 km) langs de Dijle en door natuurgebied Mispeldonk. Wandel voor deze 'rode route Mispeldonk' de Dijledijk op richting Muizen. Na 700 meter ga je rechts de dijk af en volg je nu de Natuurpuntwandeling Mispeldonk, aangeduid met zeshoekige bordjes waarop een rood vierkant en richtingspijltje staat.
Goed halfweg kun je eventueel je tocht noordelijk verlengen met andere Natuurpuntwandelingen die via het centrum van Bonheiden lopen en gemarkeerd zijn met een groen en een blauw symbool. Indien je de 'rode route' blijft volgen ga je zuidelijk richting Mispeldonkhoeve. De historische hoeve die haar naam gaf aan het gebied is sterk gerestaureerd en privé-bezit. Wat later sta je weer op de Dijledijk. Wandel daar 200 meter richting Muizen en je bent weer ter hoogte van Bivakzone Arcadia.
Het fietsknooppuntennetwerk van de provincie Antwerpen biedt eindeloze combinatiemogelijkheden en connecteert naadloos op dat van Vlaams-Brabant aan de overzijde van de Dijle. Bivakzone Arcadia ligt onmiddellijk langs het knooppuntennet, tussen knooppunten 64 (Muizenhoek) en 73 (Rijmenam).
Geënt op het fietsnetwerk is de Dijlevalleiroute. Deze recreatieve lusvormige route van 57 km tussen Mechelen en Leuven loopt voor 2/3de over autovrije trajecten, grotendeels langs de Dijle en het kanaal Leuven - Dijle. Passeert langs Bivakzone Arcadia. Route en te volgen knooppunten.
Ook Natuurpunt heeft enkele fietssuggesties, variërend in afstand van 35 tot 50 km. Zie website Natuurpunt of bezoekerscentrum Natuurpunt te Muizen langs de Dijle.
Langeafstandsfietsroute 2 (LF 2), de Stedenroute, loopt over 340 bewegwijzerde kilometers tussen Amsterdam en Brussel (Tervuren) en passeert over de Muizenbrug (op 1,8 km van Bivakzone Arcadia). Info bij Grote Routepaden.
Bivakzone Arcadia ligt op 3,6 km van dierenpark Planckendael. De beste weg om er zowel te voet als per fiets te geraken is door vanuit Bivakzone Arcadia naar fietsknooppunt 64 (Muizenbrug) te gaan en daar richting fkp 58 te wandelen of fietsen. Onderweg nader je Planckendael in de buurt van de kruising met de Leuvensesteenweg. Omgekeerd bereik je vanuit Planckendael Bivakzone Arcadia door richting fkp 64 (Muizenbrug) te wandelen of te fietsen, dan richting fkp 73.
Voor opmerkingen met betrekking tot bivakzone.be, zie mailcontact hieronder.