Get Adobe Flash player

Haspengouw: 5 bivakzones

Grootloon - Rukkelingen-Loon - Kerkom - Genoelselderen -  Hoeselt

  

 

Deze bivakzones in Limburgs Haspengouw zijn een initiatief van het Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren ism het Agentschap voor Natuur & Bos, de gemeentelijke of stedelijke  overheden van Borgloon, Heers, Sint-Truiden, Riemst en Hoeselt en met provinciale, Vlaamse en Europese steun.

 

 

 

   

 

This network of 5 bivouac areas in the Haspengouw region (province of Limburg) has been set up by the authority 'Regional Landscape of Haspengouw & Voeren'. These bivouac areas are managed by townships or by the Flemish Agency for Nature and Forests (ANB). They are located in different but representative types of landscape for Haspengouw. Each bivouac area has two or three wooden tent platforms. Each platform can carry 2 or 3 small trekkingtents of 4/5 people. You can pitch your tent up to 48 hrs (2 nights) at the same bivouac area. Free stay. No reservation or registration necessary. Bivouac areas should not be confused with small campings, rules are different, comfort facilities limited or non-existent and you are held personally responsible to keep the area spotlessly clean and quiet during your short stay. A small campfire is only allowed in bivouac areas Hooilingen and Speelboomgaard at the specifically designated place, not elsewhere and and in favorable weather conditions (no long dry period, no strong winds). Campfires are strictly forbidden at the other bivouac areas. Toilets, no water pumps, make sure you bring enough drinking and washing water with you. Strictly forbidden access for any motorized vehicle, only on foot or by bike. Lots of waymarked walking and cycle trails in the area. Enjoy your short stay. Leave no trace, just your footsteps.

Coördinaten voor wandelaars en fietsers

Bivakzone      GPS   °/min/sec    WGS84  X/Y
 Speelboomgaard    N 50 47.470  
  E 5 21.220 
  N 50 47 28  
  E 5 21 15   
  50.791167  
  5.354 
  31N 665900  
  5629250 
 Hornebos   N 50 43.760  
  E 5 14.750 
  N 50 43 46  
  E 5 14 45 
  50.729333  
  5.245833 
  31N 658496  
  5622132 
 Eyckenbos   N 50 46.200  
  E 5 11.170 
  N 50 46 12  
  E 5 11 10
  50.77  
  5.186167 
  31N 654152  
  5626527 
 Grootbos   N 50 48.340  
  E 5 32.950 
  N 50 48 21  
  E 5 32 57 
  50.805667  
  5.549167 
  31N 679608  
  5631312 
 Hooilingen   N 50 50.590
  E 5 28.320
  N 50 50 35 
  E 5 28 19
  50.843167 
  5.472
  31N 674032
  5635297

 

In Limburgs  Haspengouw,  tussen pakweg Sint-Truiden, Borgloon, Tongeren en Riemst,  kun je sinds juni 2019 terecht op  5 bivakzones. Dat werd mogelijk dankzij het initiatief van vzw Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren en dankzij de medewerking van een aantal Haspengouwse gemeenten, het Vlaamse Agentschap voor Natuur en Bos en financiële overheidssteun. Tegen 2020 komen er nog twee Haspengouwse locaties bij! De bivakzones liggen bijna allen langs of in de buurt van het Grote Routepad Streek-GR Haspengouw. Ze zijn dan ook uitstekend gelegen voor wie doortrekkend meerdaags op pad is in het mooie Haspengouw en onderweg eenvoudig wil overnachten of 24 u/24 wil genieten van Haspengouwse natuur. Je kunt eventueel ook een verblijf op een of meerdere bivakzones combineren met het uitgebreide en gastvrije aanbod van meer comfortabele overnachting in Haspengouw. Ook meerdaagse fietsers zijn welkom.

Bivakkeren in Haspengouw wordt je gratis aangeboden, je kunt je plek niet reserveren. Je mag met 2 trekkerstenten of 4/5 personen per platform maximaal 48 uren te gast zijn. Er worden op elke bivakzone één, twee of drie tentplatformen voorzien. 
Je verblijf wordt gratis aangeboden, daar tegenover staat dat enige verantwoordelijkheidszin van jou wordt verwacht  om het zowel voor de beheerder, medebivakkeerders en de natuurlijke omgeving zo aangenaam mogelijk te maken:
* motorvoertuigen zijn taboe rond een bivakzone. Je bent te voet of per fiets onderweg.
* Stilte, rust en een eenvoudig kortverblijf zijn de richtlijn.
* groepen > 10 personen en gelegenheidsfeestjes zijn niet toegelaten en absoluut ongewenst.
* respecteer de omgeving en de rust en het gezelschap van eventuele medebivakkeerders.  
* geen lawaai (muziekversterking enz), fluisterstil op de latere uurtjes.
* respecteer de natuur: laat bomen, planten en dierlijk leven met rust.
* eventueel afval neem je steeds weg uit de natuur, er is niemand om  jouw afval op te ruimen.
* geen waterpomp of andere waterbron, breng genoeg water mee voor koken / drinken /hygiëne.
* het gebruik van een kleine kookbrander is toegelaten op de bivakzones,  houtvuur  is enkel mogelijk op Bivakzones Speelboomgaard en Hooilingen op de daartoe voorziene plek, niet elders. Op andere Haspengouwse bivakzones is een strikt vuurverbod.  
 
De Haspengouwse bivakzones beschikken allen over één of meerdere tentplatformen. Afhankelijk van het tenttype kan het vlot, minder vlot of moeilijk gaan om je tent er op te plaatsen. Breng zeker meters extra scheerlijnen (spankoorden) mee indien de plaatsing van je tent veel hechtingspunten nodig heeft. Tussen de planken in zijn geen hechtingsnageltjes en uiteraard is het niet de bedoeling om tentharingen in het hout te proberen slaan! Hecht de scheerlijnen rond de uiteinden van de planken of aan de ooghaakjes langs de platformrand. Andere mogelijkheid is om lange scheerlijnen door te trekken naar de grond rondom het platform om ze daarin met haringen vast te hangen. En als  het desondanks toch niet lukt: plaats je tent gewoon in het gras of op de bosbodem bij het platform.   

Alle bivakzones in Haspengouw zijn voorzien van een composttoilet. Na je dropje breng  je steeds een schepje zagemeel (voorzien)  in de toiletpot. Breng toiletpapier mee (liefst biologisch afbreekbaar), laat het toilet steeds proper achter en sluit de deur. 

Wie niet zo vertrouwd is met bivakkeren kan bij de Truiense Jeugdraad gratis (tegen waarborg) een volledig kampeerpakket uitlenen. Te gebruiken voor Bivakzone Eyckenbos.

Laat geen enkel spoor achter van je verblijf. Zoals jij ze achterlaat na je overnachting, wordt ze aangeboden aan de volgende bivakkeerders.

Voor officiële info over de Haspengouwse bivakzones kun je terecht bij  de medewerkers van Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren.  Het lijkt eenvoudig zo'n bivakzone realiseren maar de medewerkers van het Regionaal Landschap hebben hiervoor enkele jaren druk achter de schermen gewerkt om locaties te vinden, vergunningen te krijgen en te investeren in de  opbouw van deze bivakzones. Was je verblijf leuk laat het hen dan ook even weten.


Respecteer de bivakregels, je bent hier als gast. 

 


 


 Landschap, natuur en bivakomgeving


Haspengouw is vaag begrensd over delen van de provincies Limburg, Vlaams- en Waals-Brabant, Namen en Luik. Een dikke leemlaag van minstens een meter dikte, vormt er een voedselrijke bodem voor allerlei akkergewassen, zoals suikerbieten en granen. Bossen zijn er schaarser dan in andere streken, de vruchtbare gronden werden in het verleden maximaal in gebruik genomen als landbouwgrond met hoge opbrengsten.

Misschien herinner je je uit de lessen aardrijkskunde dat er een onderscheid werd gemaakt tussen Droog- en Vochtig-Haspengouw. Ook dat heeft alles te maken met de bodemsamenstelling. In een paar woorden gesteld: de leemlaag mag dan in het noordelijk deel wel even dik zijn en zelfs wat zanderiger, daaronder zit in zogenaamd Vochtig-Haspengouw echter een kleilaag, zodat de bodem er slechter waterdoordringbaar is en de waterlagen er dichter bij het oppervlak liggen dan in Droog-Haspengouw.  Vochtig-Haspengouw vormt een veel kleinere geologische regio dan uitgestrekt Droog-Haspengouw en kan ruwweg worden gesitueerd ten noorden van de lijn Sint-Truiden - Borgloon - Tongeren, tot de uitlopers van de zanderige Kempen. Tussenin op die vage breuklijn tussen Droog- en Vochtig Haspengouw wordt vooral aan fruitteelt gedaan. Nergens tintelt de lente zo hard dan wanneer je op tocht bent over Streek-GR Haspengouw rond half april - eind april, als achtereenvolgens perenbomen, kerselaars en appelaars er massaal hun bloesems presenteren. Op Bivakzone Speelboomgaard en Bivakzone Hooilingen kun je zelfs onder die  bloesempracht bivakkeren.

Typisch Vochtig-Haspengouw zijn de brongebieden en beekvalleien op het noordelijke deel van Streek-GR Haspengouw. Het landschap van de vochtige, groene, laag gelegen natuurgebieden van de Mombeekvallei, de ontspringende Demer of de Netelbroeken zijn hiervoor typerend. Sterk verschillend van het landschap waarin je op het meest zuidelijke deel van Streek-GR Haspengouw wandelt. Daar, pakweg tussen Tongeren en Kerkom-bij-Sint-Truiden, wandel je vaak door 'kaal landschap', zonder hagen en met amper een bospartij. Verbouwing van gewassen is hier prioritair, de oude veldpaden zijn vaak gebetonneerde veldwegen geworden, om landbouwexploitatie maximaal te laten renderen door ruilverkavelingen en toegankelijkheid voor zware landbouwmachines mogelijk te maken. Het is dan ook wat een verademing als wandelaar om onderweg in dat zuidelijk deel te arriveren in het afgelegen en stille Hornebos. Aan de rand ervan werd de rustige Bivakzone Hornebos aangelegd.Helemaal aan de andere zijde van het Grote Routepad kun je trouwens ook mooi afgelegen in een bosrand bivakkeren. Daar ligt Bivakzone Grootbos, bij Genoelselderen. Je ontdekt er weer een ander aantrekkelijk hoekje van Haspengouw. Op het oude kasteeldomein, waartoe ook het Grootbos behoorde vroeger, worden op de mergelachtige gronden weer volop wijndruiven verbouwd.

Onderweg over je bivaktocht door Haspengouw krijg je door het soms sterk golvend reliëf ook mooie landschapsuitzichten voorgeschoteld. Met name in de regio rond Borgloon - hoofdstad van het oude graafschap Land van Loon en  vandaag centrum van fruitteelt -  kan het af en toe stevig op en af gaan. Ter hoogte van Kerkom-bij-Sint-Truiden krijg je trouwens de kans om ook al bivakkerend volop te genieten van zo'n heuvelend landschap. Vanop Bivakzone Eyckenbos kijk je uit over de vallei en de omliggende heuvels van de Cicindria-vallei.

 Kortom, er is niet zomaar één homogeen Haspengouw, de regio biedt een enorme variatie aan landschapsbeleving. De Tongerse Eburonen en Romeinen wisten vele eeuwen geleden al dat Haspengouw topgebied is om te (be)leven.    

 


 Te voet van bivakzone naar bivakzone


Streek-GR Haspengouw is een doorlopende, bewegwijzerde wandelroute van 130 km hoofdroute + ongeveer 52 km aan 'doorsteekroutes'. Daarnaast lopen er ook nog delen van de Vlaanderenroute (GR 128) en de Loonse Route (GR 564) door Limburgs Haspengouw. Je kunt dus nogal wat combinaties maken voor jouw eigen trajectplanning. De lusvormige hoofdroute, evenals de doorsteekroutes  van Streek-GR Haspengouw, zijn  volledig bewegwijzerd in beide richtingen met geel-rode streepjes. Soms volg je witrode streepjes omdat de Streek-GR al eens een gemeenschappelijk traject volgt met de Vlaanderenroute of Loonse route.

Voor de bewegwijzering staan medewerkers van de Limburgse afdeling van vzw Grote Routepaden in. Ondanks de bewegwijzering is het gebruik van de wandelkaart van Streek-GR Haspengouw essentieel om bij twijfel uitsluitsel te krijgen en om een overzicht te houden op het netwerk aan GR-paden door de regio. Er bestaat geen wandelgids over deze route, enkel de topografische kaart. Deze papieren kaart, waarop alle GR-trajecten, GR-knooppunten en tussenafstanden zijn opgenomen,  is te koop voor 8 € bij het Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren via Wandelen in Limburg en bij vzw Grote Routepaden.  

Voor GPS-tracks of digitale cartografie van Streek-GR Haspengouw kun je eveneens terecht op dezelfde websites.

 

 

Vijf van de zeven bivakzones liggen onmiddellijk langs de Streek-GR (Speelboomgaard, Hornebos, Eyckenbos en de toekomstige bivakzone Hemelspark). Bivakzone Grootbos ligt op 600 meter van het GR-pad en de toekomstige Bivakzone Jesseren op 2 km.  De mooie Bivakzone Hooilingen in je traject opnemen vraagt wat extra planning, ze ligt immers op meer dan 3 km van Streek-GR Haspengouw, gemeten in vogelvlucht. Om deze te bereiken kun je wel gebruik maken van een tracé van de Vlaanderenroute (GR 128) dat 

niet tot de Streek-GR behoort maar dichter deze bivakzone nadert (toch nog steeds 1,6 km er vandaan). De topografische wandelkaart van Streek-GR Haspengouw maakt een en ander duidelijker.


Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren heeft een brochure samengesteld over de Haspengouwse bivakzones. Daarin vind je niet enkel info over de verschillende Haspengouwse bivakzones maar ook twee routesuggesties in lusvorm. Telkens vier dagen trekking + verblijf op 3 verschillende bivakzones
1°  Vertrek en aankomst bij het treinstation van Sint-Truiden, dagafstanden 29 / 27,5 / 16,5 / 8 km.
2° Vertrek en aankomst bij het treinstation van Tongeren, dagafstanden 11,5 / 13,5 / 18,5 / 21 km. Je kunt deze tochten ook steeds in omgekeerde richting wandelen omdat de bewegwijzering in twee richtingen is.


Deze info- en suggestiebrochure voor meerdaags wandelen langs Streek-GR Haspengouw is gratis en ondermeer te verkrijgen in de lokale en regionale toeristische kantoren en attraktiepunten of online te bestellen via de site van  Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren


 

 Per fiets van bivakzone naar bivakzoneOok voor fietsers zijn er prima combinatiemogelijkheden voor dag- of meerdaagse tochten tussen verschillende bivakzones. Voor wie in Haspengouw doorgaand fietst over de 830 km lange Vlaanderen Fietsroute (hier LF 6), zijn vooral Bivakzones Eyckenbos (op een paar honderden meters) en Speelboomgaard (op een paar kilometers) goed gelegen. Andere Haspengouwse bivakzones liggen wat verder af.  Meer info over Vlaanderen Fietsroute bij  vzw Grote Routepaden.

Met het Haspengouwse bewegwijzerde knooppuntennetwerk geraak je in de buurt
van elke bivakzone. De combinatiemogelijkheden van afstanden en bivakzones zijn schier eindeloos. 

Op de toegangsweg naar Bivakzone Grootbos vanuit Genoelselderen is fietsverkeer uitdrukkelijk verboden. Neem over het 600 meter lange pad naar deze bivakzone de  fiets aan de hand. Andere Haspengouwse bivakzones zijn vlot bereikbaar per fiets. 


 

1. Bivakzone Speelboomgaard (Grootloon)

Op Bivakzone Speelboomgaard ben je de gast in de unieke omgeving van een schaars geworden hoogstamboomgaard. Deze openbare boomgaard werd in samenwerking met de stad Borgloon ingericht door het Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren, in samenspraak ook met verenigingen en andere betrokkenen. Het is zowel een belevings-, speel- en educatieve boomgaard. Je bent er  als bivakkeerder dus niet exclusief te gast. Bovendien is de boomgaard op mooie dagen ook een populaire stop voor passerende wandelaars, fietsers en picknickers.

De Speelboomgaard is dan ook ideaal gelegen langs allerlei lokale fiets- en wandelroutes, zowel voor korte als lange afstanden. Bivakzone Speelboomgaard ligt langs een oude Romeinse heerweg naar Tongeren. Je kunt er ook gebruik maken van een barbecue na reservatie bij de Jeugddienst van de stad Borgloon. Het kan op mooie lente- en zomerdagen  redelijk druk zijn in de Speelboomgaard. Wil je echt een rustig verblijf op de bivakzone, kies dan een dag uit waarop het weer wat minder is.

Op zijn mooist is de boomgaard uiteraard als de kersenbomen en andere fruitbomen er in bloesem komen, in april tot begin mei. In juni hangen er rijpe kersen en vanaf eind augustus wordt ook ander fruit rijp. Je mag de vruchten plukken voor eigen verbruik ter plaatse, zonder daarbij de bomen te beschadigen natuurlijk.   

 

Je plaatst er je tentje op één van de twee houten tentplatformen onder de fruitbomen of op het gras ernaast. Aangezien je onder de bomen staat is er ook wat schaduw. De bivakzone beschikt niet over een vast waterpunt, voorzie dus vooraf voldoende water om te drinken, koken en voor hygiëne. Er is een composttoilet aanwezig, evenals een vuurput, de enige plek waar je vuur mag maken. In geval van noodweer kun je op Bivakzone Speelboomgaard eventueel ook gebruik maken van een schuilhut. Vermijd bivakkeren onder de oude bomen bij zeer sterke wind.

Raadpleeg eerst even ter plaatse het bord met bivakreglement voor je je tent prikt.


Het levendige centrum van de stad Borgloon ligt via de geelrode tekens van Streek-GR Haspengouw op 1,5 km van Bivakzone Speelboomgaard. Een aardige wandeling naar Borgloon, onderweg heb je mooie uitzichten over het Haspengouwse landschap en je passeert ook langs de 'doorkijkkerk', het kunstwerk 'Reading between the lines'. Niet te missen is ook de oude gerestaureerde stoomstroopfabriek van Borgloon, vandaag ondermeer een fruitbelevingscentrum met  toeristische dienst en streekproduktenaanbod. Leuk ook met kinderen. De oude stroopfabriek ligt aan de andere zijde van Borgloon, vanuit het centrum van de stad volg je nog 1,6 km verder de geelrode streepjes van Streek-GR Haspengouw. Ook de bijna 500 km lange Vlaanderenroute (Grote Routepad 128) loopt langs deze bivakzone.

Behalve Streek-GR Haspengouw en de Vlaanderenroute, lopen er langs Bivakzone Speelboomgaard ook nog kortere bewegwijzerde wandelroutes in lusvorm. Volg een van de  Greenspot Grootloon-wandelingen: 6 km (teken blauwe ruit), 8,5 km (teken oranje plus) 12,5 km (teken gele balk).   

Per fiets is Bivakzone Speelboomgaard vlot te bereiken via de zogenaamde 'Romeinse Kassei' tussen het oostelijk en westelijk deel van Limburgs Haspengouw. Die oude heerweg is vandaag gedeeltelijk exclusief toegankelijk voor wandelaars en fietsers. Deze rechte weg maakt ook deel uit van het Haspengouws fietsnetwerk. Je komt langs Bivakzone Speelboomgaard tussen knooppunten 151 en 155.
De Vlaanderen Fietsroute passeert bij het dorpje Bommershoven op 2 km van deze bivakzone. Verlaat de Vlaanderen Fietsroute ter hoogte van Bommershoven  en volg daar de Loonderweg en vervolgens de Romeinse Kassei tot Bivakzone Speelboomgaard. Of pik ter hoogte van Bommershoven de fietsknooppunten van het Haspengouwse netwerk op: fiets naar knooppunt 155 en dan in de richting van 151, onderweg kom je langs Bivakzone Speelboomgaard. 

Er loopt geen spoorlijn door de regio. Borgloon is per bus van De Lijn wel vlot verbonden met de treinstations van Sint-Truiden en Tongeren evenals met andere dorpen en steden in Haspengouw.    

 

 


2. Bivakzone Hornebos (Rukkelingen-Loon)


Het Hornebos ligt op het grondgebied van de gemeente Heers, op een zuidelijke uithoek van
Limburgs Haspengouw. Een deel van het Hornebos ligt trouwens in de provincie Luik (Borgworm /
Waremme). Rond die 130 meter hoog gelegen grens ontspringen enkele bronnen. Ze creëren aanvankelijk een moerassig gebied in het Hornebos, waaruit de Peterkerebrukensloop als beekje naar Rukkelingen-Loon loopt om er het prille riviertje de Herk te vormen. We komen de Herk trouwens nog een aantal keren tegen onderweg over Streek-GR Haspengouw. Helaas zorgen de vrij grote installaties van De Watergroep (waarlangs de wandelroute ook loopt) enigszins voor sterkere uitdroging van het Hornebos.

Het bos behoorde eeuwenlang tot het kasteeldomein van Bovelingen (waar de Streek-GR ook langs loopt). In de jaren '80  van vorige eeuw werd het Agentschap voor Natuur & Bos eigenaar van het Hornebos. Sparren en populieren voor produktiehout werden sindsdien voor een groot deel vervangen door meer streekeigen boomsoorten en het Hornebos werd uitgebreid met nieuwe aanplantingen. Mooie bospaden, soms hol of met tunnelvormige beukenbegroeiing, zorgen voor een bijzonder aangename en rustige boswandeling. Beslist een bijzonder Haspengouw hoekje, verweg gelegen van de toeristische bloesem- en fruitlijn tussen Sint-Truiden, Borgloon en Tongeren.  


Bivakzone Hornebos ligt onmiddellijk langs Streek-GR Haspengouw. Kom je aangewandeld vanaf het Waalse dorp Oleye, dan wandel je eerst een tijdlang door het mooie Hornebos. Je komt voorbij een groot waterpompstation en een alleenstaand huis, waar je links gaat op een hol verhard wegje, de Sterstraat. Bivakzone Hornebos ligt wat hogerop aan je linkerzijde, voorbij een wilde bijentuin en op het punt waar je de Sterstraat weer verlaat.

Bivakzone Hornebos ligt niet midden in het bos maar op een grote open plek met nogal ruige begroeiing. Twee tentplatformen zijn waterpas geplaatst op het lichtjes aflopend terrein. Er is een composttoilet  maar er is geen waterpunt. Voorzie dus vooraf voldoende water om te drinken, koken en voor hygiëne tijdens je verblijf. Houtvuur aanmaken is hier uitdrukkelijk verboden, je mag wel een kookbrandertje gebruiken. Het is bijzonder rustig op deze bivakzone met amper omgevingsgeluid, behalve 's morgens en 's avonds een vogelconcert tijdens de lentemaanden.

Raadpleeg eerst even ter plaatse het bivakreglement voor je je tent prikt.

  Behalve via Streek-GR Haspengouw, kun je het Hornebos en omgeving ook verkennen via een met oranjerode pijlen bewegwijzerde wandeling van 8 km. Net zoals Streek-GR Haspengouw en de bivakzones is ook deze wandeling een initiatief van het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren. Onder het thema van 'Verborgen Moois' wil het RLHV dit afgelegen natuurhoekje onder de aandacht brengen. Het is een mooie wandeling maar we raden je aan om niet zomaar de pijlen te gaan volgen. Het traject in 8-vorm, met ook nog een aanlooptraject naar of van het kasteel van Bovelingen, is niet zo evident om te volgen. Gebruik daarom de brochure van deze wandeling 'Verborgen Moois Hornebos' of download de route via Wandelen in Limburg.  

 Bivakzone Hornebos ligt langs het Haspengouwse fietsknooppuntennetwerk, tussen knooppunten 160 en 165, Sterstraat.  

Openbaar vervoer: Het dorp Rukkelingen-Loon is ontsloten met een schaarse bus tussen Heers en het  Waalse Borgworm (Waremme). Beter en aangenamer is het wellicht om een wandeltraject in te plannen vanaf of naar  de N3-steenweg (Sint-Truiden - Heers), daar heb je bushaltes en regelmatig bussen naar het treinstation van Sint-Truiden. 

 

 

3. Bivakzone Eyckenbos (Kerkom-bij-St-Truiden)


Dit bivakterreintje, gelegen op een perceel bos-in-wording van het Agentschap voor Natuur & Bos, is er mede gekomen dankzij de vraag van de Truiense Kinderraad. Bivakzone Eyckenbos werd op 31 mei 2019 dan ook feestelijk ingehuldigd door de Kinderraad. Voor wie bivakkeren iets nieuws is, stelt de Jeugdraad ook een kampeerpakket ter beschikking voor Bivakzone Eyckenbos. Gratis uit te lenen tegen waarborg. Info over het kampeerpakket.

De dorpsnaam Kerkom niet verwarren met het gelijknamige dorp bij Boutersem. Dit Kerkom hoort bij de stad
 Sint-Truiden maar heeft zijn sfeer van landelijk dorpje nog mooi weten te behouden. Het Limburgse Kerkom huist nog een oude brouwerij, waar de Bink wordt gebrouwen, naast nog enkele andere artisanale brouwsels. En jawel, onder de kerktoren is ook nog volkscafé De Lantaarn, waar de baas al een halve eeuw achter de tapkast staat en waar bij koud weer de stoof voor gezellige warmte zorgt.

De bivakzone ligt langs een onverhard hol wegje dat van het landbouwplateau in WNW-richting daalt naar de vallei van de Cicindriabeek, waarin Kerkom ligt. De naam van de bivakzone werd ontleend van dat weggetje.Hoewel Bivakzone Eyckenbos onmiddellijk langs het traject van Streek-GR Haspengouw ligt, kun je ze makkelijk voorbijlopen zonder gebruik van coördinaten of kennis van precieze ligging. Al dalend vanaf het landbouwplateau ga je na 430 meter over het onverhard hol wegje links. Komende uit Kerkom ga je in het weggetje  Eyckenbos na 100 meter rechts. De bivakzone ligt onmiddellijk boven de holle weg. Onnodig wellicht om nog eens te vermelden dat je er niet mag komen met de auto. Ook niet met de fiets, neem deze even aan de hand voor de korte afstand.

Bivakzone Eyckenbos ligt midden in een perceel bosuitbreiding. Je kijkt vanop de de helling uit over typisch landschap van golvende Haspengouwse heuvels. Let wat op de aanplantingen van de jonge inheemse bomen, ze moeten nog wat aan kracht en grootte winnen. De bomen zijn ook nog te jong om schaduw te bieden.

Er zijn drie tentplatformen waterpas aangebracht. Hou er rekening mee dat je tent vrij geëxposeerd staat op een helling boven de vallei van de Cicindria. Sterke zuidwestenwind en eventueel slagregen hebben er nogal vrij spel. Er is een composttoilet aanwezig. Geen wateraftappunt. Voorzie dus vooraf voldoende water om te drinken, koken en voor hygiëne tijdens je verblijf. Houtvuur aanmaken is hier uitdrukkelijk verboden, je mag wel een kookbrandertje gebruiken. 

Raadpleeg eerst even ter plaatse het bivakreglement voor je je tent prikt.


Streek-GR Haspengouw loopt langs Bivakzone Eyckenbos in het spoor van de Loonse Route (Grote Routepad 564). De bewegwijzering is van Gelinden tot Kerkom (of omgekeerd) dus niet met geelrode streepjes maar met witrode. Terwijl voor Streek-GR Haspengouw enkel een wandelkaart bestaat, kun je voor de Loonse Route (GR 564) een gedetailleerde topografische gids gebruiken, te koop bij vzw Grote Routepaden. Ten noorden van Kerkom volgt Streek-GR Haspengouw weer een eigen traject met geelrode streepjes. 

Vanuit Bivakzone Eyckenbos kun je ook een leuke luswandeling van 5 km maken tussen de dorpen Kerkom en Muizen. Volg vanaf de bivakzone of vanuit het centrum van Kerkom de bordjes met een blauwe ruit-symbool op. Je wandelt veelal over graspaden in de vallei en over hooggelegen veldwegen met onderweg een paar Haspengouwse uitzichtpunten. Kerkom- en Muizenwandeling.


Het hol weggetje dat langs Bivakzone Eyckenbos loopt, is niet toegankelijk voor fietsers, ga te voet voorbij een bareel en hou de  fiets aan de hand.

Bivakzone Eyckenbos ligt op 100 meter van het traject tussen de knooppunten 184 en 185 van het Haspengouwse Fietsnetwerk. Verlaat het fietsnetwerk op het kruispuntje Borlostraat / Hoekstraat en ga daar 100 meter het met een bareel afgesloten holle weggetje in met de fiets aan de hand om de bivakzone te vinden. 

Het hoofdtraject van de Vlaanderen Fietsroute (LF 6) loopt op 400 meter van Bivakzone Eyckenbos. Verlaat de Vlaanderen Fietsroute bij het centrum van Kerkom-bij-Sint-Truiden, volg daar de blauwe bordjes naar fietsknooppunt 184 en volg dan de aanwijzingen hierboven.

Ook een Vlaanderen Fietsroute 'doorsteekroute', de LF 35 Kempen - Haspengouwroute (110 km), loopt op slechts 3 km van de bivakzone. Fiets op het meest zuidelijke punt van LF 35 naar links om de Vlaanderen Fietsroute (LF 6) te volgen tot het centrum van Kerkom. Volg dan de blauwe knooppuntbordjes richting  kp 184 en volg de aanwijzingen hierboven. 

Vanuit het dorpscentrum van Kerkom zijn er niet zo reguliere busverbindingen naar de trein- en busstations van Sint-Truiden en Landen. Wandel eventueel gewoon door over Streek-GR Haspengouw tot bij treinstation van Sint-Truiden (7 km). 

 

     

 

 

4. Bivakzone Grootbos (Genoelselderen)

 

De meest afgelegen bivakzone langs Streek-GR Haspengouw, ook de meest oostelijke en rustigste bivakzone langs je tocht door Haspengouw.

 Bivakzone Grootbos ligt in de rand van een vrij uitgestrekt hellingbos dat tot het het kasteeldomein van Genoelselderen (gemeente Riemst) behoorde, het zogenaamde 'wijnkasteel'. Het zowat 25 hectaren grote Grootbos (of Elderenbos) wordt vandaag beheerd door het Vlaamse  Agentschap voor Natuur & Bos.

Oorspronkelijk maakte het Grootbos als jachtbos ook deel uit van het kasteeldomein, waar na meer dan 100 jaren onderbreking, opnieuw volop aan wijnbouw wordt gedaan. De ondergrond is in dit deel van Haspengouw dan ook mergelachtig, prima voor druivenranken, al wil klimaat en weer niet elk jaar even goed mee. Meer dan 20 hectaren wijnstruiken produceren elk jaar prima Haspengouwse wijn.

Het kasteel van Genoelselderen is verbonden met een meer dan één km lange dreef naar en door het Grootbos. Enkele jaren geleden werden de populieren die aan beide zijden de dreef aflijnden gekapt. Nieuwe bomen zullen in de toekomst opnieuw voor een sterke aflijning van de dreef zorgen, dit keer lindebomen. Het is trouwens via deze dreef dat je ook Bivakzone Grootbos bereikt vanaf Streek-GR Haspengouw.

Helaas biedt het bos geen aansluiting op andere groengebieden, het Grootbos ligt volledig geïsoleerd en is omgeven door akkerland. Ongetwijfeld valt het je op dat er een kapel staat tegen de bosrand. Ook die maakte deel uit van  het kasteeldomein, de 18de eeuwse kapel is  gewijd aan Sint-Hubertus, patroonheilige van de jacht. Je kunt een wandeling maken door het Grootbos via enkele opengestelde paden. Eiken en beuken maken  het belangrijkste bestand. Enkele hoger gelegen delen van het Grootbos zijn niet toegankelijk omwille van  natuurbescherming. Het Grootbos herbergt ook een Galloromeinse tumulus, blijf de kasteeldreef rechtdoor volgen voorbij de bivakzone tot het hoogste deel van het Grootbos om recht op de tumulus uit te komen. Om Bivakzone Grootbos te bereiken, verlaat je Streek-GR Haspengouw tussen Membruggen en Genoelselderen (Melkerijstraat) ter hoogte van het wijnkasteel van Genoelselderen. Op een gegeven moment  zie je aan de ene zijde een weggetje met een verkeersbord dat bussen toelaat hier te parkeren, neem aan de andere zijde het met een bareel afgesloten pad dat de andere richting uitloopt. Deze lindendreef volg je licht oplopend zowat 600 meter, tot je ook aan de rechterzijde de rand van het Grootbos bereikt. Wijk op dat punt naar rechts af over een graspad en je arriveert dadelijk op Bivakzone Grootbos.

De lange toegangsdreef is niet toegankelijk voor fietsers en voor honden (ook niet aangelijnd)  en uiteraard niet voor gemotoriseerd verkeer. Als fietser neem je je fiets aan de hand tot de bivakzone. Ook elders in het Grootbos is fietsen niet toegelaten.
De bivakzone is bij hevige wind voor niemand toegankelijk omwille van het gevaar voor vallende bomen.

Bivakzone Grootbos beschikt over twee tentplatformen, geplaatst in de bosrand op een schaduwrijke plek. Er is een composttoilet aanwezig. De bivakzone beschikt niet over een vast waterpunt, voorzie dus vooraf voldoende water om te drinken, koken en voor hygiëne. Houtvuur aanmaken is hier uitdrukkelijk verboden, je mag wel een kookbrandertje gebruiken. Zoals op elke bivakzone neem je eventueel afval weer mee uit de natuur en laat je de plek weer spoorloos achter voor de volgende bivakkeerders. Het is in principe zeer stil op deze bivakzone, soms kan er wel vliegverkeer passeren van eind mei tot in juni zijn er in de wijdere omgeving mogelijk kersenkanonnen in werking.

Raadpleeg eerst even ter plaatse het bord met bivakreglement nog eens voor je je tent plaatst.Door het Grootbos lopen geen bewegwijzerde wandelroutes maar gezien het beperkt aantal toegankelijke paden in het Grootbos loop je er moeilijk verloren. Vanop de Melkerijstraat te Genoelselderen, dat is het weggetje op 600 meter vanwaar de lindendreef naar de bivakzone aftakt, is er behalve de Streek-GR Haspengouw wel een lusvormige wandelroute die je kunt volgen. Ze behoort tot het netwerkje van Greenspot Alden Biesen, is 15,5 km lang en gemarkeerd met gele balk-tekens.  

De Compostela-route Via Limburgica (Thorn - Tongeren - Rocroi - Santiago de Compostela) passeert te Genoelselderen over de Melkerijstraat op 600 meter van Bivakzone Grootbos.

 Tussen knooppunten 86 en 89 van het Haspengouwse fietsnetwerk verlaat je de Melkerijstraat te Genoelselderen ter hoogte van het wijnkasteel van Genoelselderen. Daar neem je - met de rug naar het kasteel - de onverharde lindendreef voorbij een bareel. Neem de fiets aan de hand voor de 600 meter naar Bivakzone Grootbos.

 Op de weg die langs het kasteel van Genoelselderen loopt (Kasteelstraat), passeert de Tongerse stadsbus T1, met zeer regelmatige verbindingen naar het trein- en busstation van Tongeren. Afstand tussen bushalte en bivakzone is ongeveer 900 meter.

(Foto hieronder is genomen voor de bivakzone was afgewerkt!)

 

 

 

5. Bivakzone Hooilingen (Hoeselt)
 Deze bivakzone ligt niet langs het traject van Streek-GR Haspengouw. Het vraagt daarom wat extra planning qua route-uitstippeling om een overnachting hier te  integreren in je voet- of fietstocht. Bivakzone Hooilingen ligt op een hoogte van 100 meter, net buiten de de meest zuidelijke woonverkavelingen van de gemeente Hoeselt. Het al  vroeger aangelegd bosje met een variatie aan inheemse struiken en bomen, was over de jaren heen wat verwilderd. Met het plan voor een bivakzone werd die verwildering wat opgeruimd, waarbij de meest waardevolle bomen en struiken weer meer ruimte kregen en schaduw kunnen bieden voor de bivakzone die hier in 2019 onder de bomen werd aangelegd.

De onmiddellijke omgeving rond de ruime bivakzone bestaat uit landbouwgronden en fruitboomplantages. Passerende wandelaars en fietsers vinden in de buurt ook een picknickbank. Het centrum van Hoeselt met alle horeca en winkels ligt op 1,6 km en bereik je na een lange daling.

De bivakzone ligt onder een verscheidenheid aan loof- en fruitbomen. Je bivakkeert hier dus onder en bij bloesems rond eind april. Het is toegestaan om  fruit te plukken voor eigen verbruik ter plaatse. Uiteraard geldt dat niet voor de commerciële boomgaarden die in de omgeving liggen, daar blijf je af. Er zijn drie tentplatformen om je tent op de plaatsen en mocht dat niet lukken: er is voldoende grasruimte om je tent in de grasbodem te prikken. Bivakzone Hooilingen beschikt niet over een waterpunt. Voorzie dus vooraf voldoende water om te drinken, koken en voor hygiëne. 

Er is een composttoilet aanwezig waarbij tevens een kleine houtopslagplaats is gelegen. Je mag een houtvuur aanleggen, enkel in de daartoe voorziene vuurbak. Beperk de grootte van het vuur en hou het netjes. Creëer daarom ook geen vuurplekken elders op de bivakzone, dat is uitdrukkelijk verboden. Wees wat spaarzaam met het houtverbruik, zodat ook de bivakkeerders die na jou komen 's avonds een houtvuurtje kunnen aanleggen. In periodes van langere droogte kan er om veiligheidsredenen een vuurverbod van kracht zijn. Mocht de houtvoorraad op zijn, ga dan zeker geen levende bomen te lijf, dat staat gelijk met vandalisme. Gebruik enkel dood sprokkelhout dat op de bodem is gevallen.  

Raadpleeg eerst even ter plaatse het bivakreglement voor je je tent prikt. 

 


Bivakzone Hooilingen ligt dus niet langs de Streek-GR Haspengouw. Om een verblijf op deze bivakzone te integreren in je tocht kun je eventueel gebruik maken van een traject van de Vlaanderenroute (GR 128), dat Bivakzone Hooilingen korter benadert. Te Werm wijk je dan van GR 128 af en zoek je dan op je wandelkaart een traject over rustige wegen naar de bivakzone, die op zowat 1,6 km ligt.

De gemeente Hoeselt heeft ook een aantal aantrekkelijke luswandelingen uitgewerkt en bewegwijzerd. Het 9,5 km lange 'Tweekruizenpad' loopt in de buurt van de bivakzone. Om aansluiting te vinden, wandel je vanaf Bivakzone Hooilingen 200 meter in de richting van Hoeselt. Op de eerste wegsplitsing zou je nu de bordjes met gele zeshoekige tekens van deze luswandeling moeten zien. Deze Tweekruizenwandeling loopt door het centrum van Hoeselt maar vooral ook door het vrij sterk heuvelend agrarisch landschap ten zuidwesten van Hoeselt. 

 Fietsknooppuntennetwerk Haspengouw. Bivakzone Hooilingen ligt op 200 meter van het netwerk. Vanaf de bivakzone fiets je 200 meter richting Hoeselt, op de eerste splitsing kom je de routebordjes tegen. Knooppunt 519 ligt noordelijk bij Hoeselt-centrum, knooppunt 123 een stuk zuidelijker. Op dezelfde wegsplitsing zal je misschien bewegwijzering aantreffen van de Hoeseltse Kapelletjesfietsroute. Deze is 42 km lang, brochure bij Toerisme Hoeselt. 

Hoewel er een spoorlijn langs het centrum van Hoeselt loopt en de gemeente behoorlijk 'uit de kluiten is gewassen', stoppen er al 25 jaar geen treinen meer. Dichtst bijgelegen treinstation is Bilzen. Langs de hoofdstraat door Hoeselt (op 1,2 km) kun je wel vlot weg per bus naar Genk, Tongeren, Maastricht of Hasselt. Eventueel kun je ook via het dorpje Werm gaan. Langs de hoofdverkeersweg passeren lijnbussen naar Tongeren of Genk.  

 

 

Officiële info, vragen, opmerkingen over  bivakzones in Haspengouw? Of waarom niet een complimentje voor alle moeite die  met de aanleg van deze bivakzones gepaard ging? Contacteer Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren.
Voor opmerkingen met betrekking tot bivakzone.be, (bvb onjuiste info of updates) zie mailcontact hieronder.