Get Adobe Flash player

Bivakzones België en NL-grensgebied

Klik op de icoontjes om de naam van de bivakzone te identificeren en dan op die naam voor meer info.

 

 

Opmerking

Aan Nederlandse zijde van de grens zijn enkel die paalkampeerplaatsen weergegeven die binnen een afstand van 3 km met de Vlaamse grens liggen. Uiteraard zijn daar nog veel meer paalkampeerterreinen als je dieper Nederland intrekt. Ze zijn nogal ongelijkmatig verspreid in NL. Zo zijn ondermeer de provincies Noord-Brabant en Zeeland vrij goed voorzien maar niet de Nederlandse provincie Limburg.

In Vlaanderen is het enkel in de provincie West-Vlaanderen niet mogelijk om te bivakkeren. Natuurbeleving al bivakkerend is nog steeds illegaal daar. Wijk uit naar de andere Vlaamse provincies. Er zullen de volgende jaren naar verwachting nog een aantal bivakzones nieuw worden aangelegd, zowel in Vlaanderen als in Wallonië.

 Ook in Wallonië is het sinds 2014 mogelijk om legaal te bivakkeren. Er zijn nu in  vier grote gebieden  concentraties van bivakzones: 9 bivakzones in de omgeving van de Viroinvallei + de uitgestrekte bossen rond Chimay, een netwerk van 4 bivakzones in het Parc Naturel des Deux Ourthes (de brede regio rond Houffalize), 7 originele bivakzone-refuges in de Naamse Condroz (Sentier d'Art), 3 op de langeafstandsroute Entre Leses et Lomme en 3 in de buurt van de unieke Hoge Venen in het uitgestrekte Hertogenwald.

Een aantal bivakzones hebben een fictieve kaartaaduiding hierboven, omdat ze specifiek bedoeld zijn voor wandelaars op de routes 'Sentiers d'Art' of 'Entre Lesse et Lomme'. Ze zijn dan ook niet voor iedereen toegankelijk. Wandelaars op die routes vinden de preciese locaties via de infokanalen over deze routes.