Get Adobe Flash player

Bivakzone: Gemeentebos Molenheide Poppel

{zhgooglemap:20}


Bivakzone Molenheide is een paalkampeerterrein van Natuur & Bos ism Toerisme Antwerpse Kempen en de gemeente Ravels.

 

This officially recognized bivouac area near the Dutch border is managed by the Flemish Agency for Nature and Forests (ANB) and is accessible all year round. No reservation or registration necessary. Max 10 people or 3 small trekking tents allowed. You can stay up to 48 hrs (2 nights). Free stay. A bivouac area should not be confused with a small camping, rules are different, comfort facilities limited or non-existent and you are held personally responsible to keep the area spotlessly clean and quiet during your short stay. Strictly forbidden for any motorized vehicle, access only on foot or by bike. Hand water pump (water non-potable), toilet. Small campfire allowed under normal weather conditions (no dry period or strong winds) but only at the specifically designated place, not elsewhere. Lots of waymarked walking and cycle trails in the area. Enjoy your short stay. Leave no trace, just your footsteps.

   Fiets- en wandelcoördinaten 

 

GPS N 51 28.000 E 5 04.062
°/min/sec N 51°28'00'' E 5°04'04"
WGS84 51.46664 5.067743
X / Y 31N 643622 5703750Omgeving & Bereikbaarheid

Bivakzone Gemeentebos Molenheide is gelegen in een van de meest noordelijke uithoeken van Vlaanderen, in de provincie Antwerpen, ten noorden van het dorp Poppel (gemeente Ravels). De arme Kempsense zandgrond is hier vooral bedekt met relatief uitgestrekte bossen, Gemeentebos Molenheide is zo'n bos maar het bestaat ook uit enkele percelen akkergrond. De bivakzone is gelegen in het bos, aan de rand van akkerland.

 De Nederlandse grens ligt kortbij, op 1 km. Poppel-dorp ligt op 3 km van de bivakzone (6 km via wandelpaden), Ravels op 12 km en het Nederlandse Hilvarenbeek op 6 km.

Ondanks de afgelegen ligging is de locatie een prima uitgangspunt voor heel wat wandel- en fietspaden, waaronder zelfs drie langeafstandspaden.

De paden zijn veelal onverhard maar vaak erg zanderig qua bodemsamenstelling. Interessant om te ontdekken over wandelpaden is de mooie vallei van de kronkelende Poppelse Aa-beek. Aanknopingspunt voor veel recreatieve routes is de historische Roovertkapel, van waaruit ook een gemarkeerd pad van 1 km vertrekt naar de bivakzone.  

De bivakzone ligt nogal verborgen gelegen maar er loopt wel een mooi pad naartoe vanaf de Rovertkapel, die langs de Beekseweg ligt, op 150 meter van de Nederlandse grens. Schuin tegenover de kapel neem je het 1 km lange paadje dat door bos en zanderig gebied slingert, voorbij een weide weer de Beekseweg kruist en rechtdoor loopt (pad met bareel), volg dan nog 250 meter de pijlen.

Fietsers benaderen de bivakzone het best vanaf de Rovertkapel door de Beekseweg zuidelijk te volgen over 600 meter om dan rechts het bospad (bareel) te volgen over 250 meter.

Met openbaar vervoer kun je de bivakzone bereiken door De Lijn bus 450 te nemen tussen Turnhout treinstation en Tilburg treinstation (rijdt elke dag om het uur). Stap af op halte 'Poppel Grens' en wandel daar van knooppunt 97 naar 96 bij de Rovertkapel (2 km), neem dan het paadje naar de bivakzone (1 km). Wat langer maar bijzonder aangenaam is het wandeltraject vanaf bushalte 'Poppel Dorp' over Streek-GR Kempen naar de Rovertkapel (6 km) + 1 km naar de bivakzone.Vergewis je ervan dat in dit geval 1 km na Poppel-dorp bij de GR-splitsing richting Baarle wandelt en niet richting Ravels. 

 


 Bivakzone

 

De bivakzone is aangelegd op een gerooid stukje bos, aan de rand van een grote akker. Er loopt een beekje langs de bosrand. Het terrein is wat oneffen met weinig gras maar er is een tentplatform waarop 2 trekkerstenten passen.

Behalve de pomp is er nog een infobord, een vuurkorf, een kleine houtopslagshelter en afgeplatte boomstammen die als banken dienen. Bij verhoogd brandgevaar kan de vuurkorf worden afgesloten. Vermijd het gebruik van niet biologisch afbreekbare produkten in combinatie met het pompwater, aangezien het gebruikte pompwater naar de beek wordt afgevoerd. 

Er is weinig omgevingslawaai, af en toe hoor je in de verte een wagen over de Beekweg. De bivakzone biedt goede beschutting bij hevige wind.

Bevoorrading te Poppel (Carrefour Market en kleinhandelszaken) of Hilvarenbeek.  

 

 

Wandelen en Fietsen


Langeafstandswandelaars worden verwend. Liefst 3 lange paden lopen niet ver van de bivakzone. We nemen weer de Rovertkapel (op 1 km van de bivakzone) als uitgangspunt. Hier komt Streek-GR Kempen langs, een met geelrode streepjes prima bewegwijzerd pad van 253 km van de Vlaamse vereniging voor Grote Routepaden.
Vanaf de Roovertkapel kan je over deze GR ook naar het centrum van Poppel wandelen (6 km), langs de mooie vallei van de Poppelse Aa.

Opgelet want er lopen meer geelrode streepjes in de streek! Op 200 meter van de Rovertkapel, net over de Nederlandse grens zie je twee soorten geelrode streepjes tegelijk: Streek-GR Kempen en de andere zijn van het Streekpad 5 Brabants Vennenpad (vroegere naam 'Vennekespad'). Het is 233 km lang en loopt vaak door typisch landschap van de Nederlandse provincie Noord-Brabant: Zanderige paden en vennen. Let op de dikte van geelrode strepen: de smallere streepjes zijn van Streek-GR Kempen, de dikkere van het Brabants Vennenpad.

Nog op datzelfde grenspunt kan je aanpikken op LAW 11 Grenslandpad. Dit doorlopend pad dat is gemarkeerd met witrode strepen als een GR, loopt tussen Sluis (Zeeland) en Thorn (NL-Limburg)  over 372 km, steeds in de buurt van de grens tussen Nederland en Vlaanderen. Het is mogelijk om van bivakzone Molenheide naar bivakzone Arendonk te wandelen, een tocht van ongeveer 21 km over zeer rustige en haast volledig onverharde (zanderige) paden door bos en langs vennen.

Soms lopen Streek-GR Kempen en het Brabants Vennenpad in het spoor van het Grenslandpad, maar alle behouden telkens ook hun eigen bewegwijzering.

Eveneens aan de Rovertkapel, op 1 km van de bivakzone, heb je aansluiting (kp 96) op het wandelknooppuntennetwerk Kempens Landgoed  (290 km). Dit Antwerps netwerk sluit naadloos aan op het Nederlandse netwerk De Baronie, kp 72 ligt op 200 meter van de Rovertkapel.  

 Fietsers kunnen aanpikken op het fietsknooppuntennetwerk Antwerpen (kaart 1), de Beekseweg (kortst bij de bivakzone gelegen verharde weg) ligt tussen knooppunten 40 (zuidelijk) en 50 (noordelijk). Ook dit Vlaamse netwerk sluit aan op het Nederlandse van de provincie Brabant.

De Smokkelaarsroute (44 km) loopt langs de Roverktapel en  is een thematische fietsroute, geënt op het knooppuntennetwerk. Onderweg allerlei infoborden, gelegd in grote houten klompen en met wilde verhalen over smokkelaars en grensperikelen. Thematisch ook interessant met kinderen.

De Aa-valleifietsroute (57 km) is een provinciale fietsroute in lus, gemarkeerd met zeshoekige bordjes en met inkortingsmogelijkheden. Ze komt op 250 meter van de bivakzone.


Ruiter- en mennetwerk Taxandria loopt door de streek.

Meer toeristische info kan je ook krijgen bij Toerisme Ravels.

 

Officiële info, vragen, opmerkingen over deze bivakzone? Contacteer beheerder Agentschap Natuur & Bos. Voor opmerkingen met betrekking tot  bivakzone.be, zie mailcontact hieronder.