Get Adobe Flash player

Q & A over paalkamperen

  


Kan ik een tentplaats reserveren?

 

 Voor sommige bivakzones geldt  een reservatie- en / of  aanmeldingsplicht. Op andere bivakzones is dat niet zo. Op de meeste bivakzones  mogen er tot 3 tentjes staan of 10 kampeerders overnachten. Vol is vol.

Zet je  tent  in principe op binnen een straal van 10 meter rond de paal (de pomp dus of 'het centrum' van de bivakzone), hoewel dat voor de Vlaamse plekken soms meer kan zijn. 

Ben je graag alleen met je tent? Kies dan best je bivakmoment buiten mooiweerweekends en schoolvakanties. Op sommige bivakzones kan het immers druk worden, zeker ook op de Ardense bivakzones.

 
Mag ik ook overdag verblijven op een bivakzone?

Bivakkeren is in principe kamperen tussen zonsondergang en zonsopgang, althans wat de Franse interpretatie van het woord 'bivak' betreft.

Voor de Waalse bivakzones werd dit principe overgenomen en er werd zelfs een concreet uur opgeplakt. Je mag tussen 16 uur en tot 9 of 10 uur verblijven en bivakkeren op een Waalse  bivakzone. Overdag dus niet, dan wordt je beschouwd als wildkampeerder met de daaraan verbonden risico's van overlastboetes en verwijdering. Je mag er ook geen twee opeenvolgende nachten bivakkeren.

Op  Vlaamse bivakzones verschilt de verblijfsduur. Voor nogal wat bivakzones geldt eveneens een maximum verblijfsduur van 1 nacht, van 18 u tot 10 u volgende morgen. Je tent laten staan tussen 10 u en 18 u is dus illegaal, ze kan worden verwijderd of je kunt worden beboet. Op een aantal andere Vlaamse bivakzones mag je ook overdag verblijven en kamperen, de verblijfsduur is dan gewoonlijk beperkt tot 48 uren: twee dagen en nachten dus. 


Mag Blackie mee?

Op de meeste bivakzones is de aanwezigheid van een hond geen probleem, tenminste als je hem niet los laat  lopen en hij goed opgevoed is. Veel paalkampeerplaatsen liggen in erkende natuurgebieden en daar kunnen wel specifieke beperkingen van kracht zijn.

Hou je hond in ieder geval steeds aangelijnd, niet enkel uit respect tegenover  eventuele medekampeerders of passanten maar ook omwille van potentiële  verstoring van het aanwezige vogel- en ander natuurleven rond de bivakzone. Dit is meestal wettelijk ook verplicht. Vergewis je er ook van dat je hond de bivakzone niet bevuilt.

Mogelijk worden de  natuurgebieden ook beheerd door gallowayrunderen, schapen of konikpaarden. Omwille van deze reden zijn honden niet toegelaten op een bivakzone zoals Stropersbos en Arcadia.

 

Welk comfort is  er op een bivakzone?

Zeer basic. Ga er eigenlijk van uit dat het om een plek gaat waar je legaal je tent mag plaatsen.  Al de rest is extra meegenomen en verschilt per bivakzone. Wat kun je aantreffen? Vaak een waterpomp voor waswater. Ander mogelijk extra comfort: een rustbank of een boomstam om op te zitten, een picknickbank, een vuurkorf, een houten tentplatform,  een toilet, tarppalen, een shelter.

Op de meeste bivakplaatsen in Wallonië, evenals op een aantal bivakzones in Vlaanderen zijn er geen pompen. Op enkele Waalse bivakzones heb je soms wel toegang tot een beekje of bron in de omgeving.

Het gebeurt al eens dat de pomp niet werkt of dat er geen houtopslag is, enz... Omdat er geen permanente aanwezigheid is van een opzichter kan zo'n probleem niet dadelijk worden opgelost. Hou daar rekening mee, meld het probleem achteraf bij de bevoegde  instanties  en zorg dat je zelfvoorzienend bent georganiseerd, bijvoorbeeld wat voldoende eigen water- en voedselvoorraad betreft.  

 

 

Ik heb nog nooit gebivakkeerd, weet ook niet hoe je zo'n bivaktocht moet plannen en welk bivak- en trekkingmateriaal ik nodig heb. Waar vind ik daarover goeie informatie?


Iedereen komt van zijn eerste bivaktocht terug met  gedachten als 'dit ga ik anders aanpakken', 'dat had ik beter thuisgelaten' enz. Een beetje leerschool door ervaring is onvermijdelijk.
Surf naar Hiking Advisor, een interactieve website gemaakt door trekkers die meerdaags op tocht gaan. Je vindt er op 'instapniveau' heel wat tips en ideeën over hoe je zo'n tocht succesvol voorbereidt, welke spullen handig zijn als je bivakkeert en waar je op moet letten om een geslaagde bivaktocht te ondernemen. Gerichte vragen rond een specifiek probleem kun je ook stellen via het forum van Hiking Advisor maar blader alvast eerst door de informatieve pagina's van de site.

 

Mag ik een houtvuur aanleggen?


Wie bivakkeert maakt graag een houtvuurtje aan, zeker op een koude winteravond of om eten op te koken. Inrichters proberen daar zoveel mogelijk rekening mee te houden maar om veiligheidsredenen is het niet overal toegelaten.  

Op de meeste bivakzones heb je de gelegenheid om een  houtvuur aan te leggen, wel enkel op een daartoe voorziene plek: in een vuurkorf, vuurschaal, vuurput, vuurring of gemetselde stenen kring.  

In geen geval mag je zomaar zelf ergens anders een vuurtje aanleggen. Dat staat eigenlijk gelijk met vandalisme. Het is niet omdat er restsporen van een vuurtje zijn dat het ook is toegelaten. Dit is een van de pijnpunten en zorgen van bivakzonebeheerders, ze brengen bivakkeerders en de bivakzones in een slecht daglicht. Merk je illegale vuurstokers op, spreek hen dan aan op hun gedrag of bel eventueel de politie.

Op een aantal plekken die bij lange droogte in een brandgevoelige zone liggen, kan het maken van vuur geheel worden verboden door de beheerder. Zo kunnen bijvoorbeeld boswachters de vuurkorven tijdelijk afsluiten om verhoogd risico op brandgevaar te vermijden (bvb in de Antwerpse Kempen). Check vooraf of er geen verhoogde brandalarmfase is en hou je strikt hieraan. Komt bijna jaarlijks, vooral in het later voorjaar en tijdens de zomer.

Op enkele bivakzones is het maken van een houtvuurtje permanent verboden om veiligheidsredenen, ondermeer op  de bivakzones Wereldboom, Onderdale, Galgenhof, De Singel, Het Leen, Grootbos, Hornebos, Eyckenbos, Winkelsbroek, Froidchapelle en Boussu-en-Fagne. Op sommige bivakzones, zoals die van het wandelcircuit Entre Lesse et Lomme, mag je enkel tijdens de koude en meer brandveilige maanden een houtvuurtje aanleggen. Zie je geen officieel afgebakende vuurplaats, ga er dan maar van uit dat het verboden is.

Om te koken kun je natuurlijk ook altijd je eigen gas- of benzinebrandertje of esbytvuurtje meebrengen, dat is op elke bivakzone toegelaten.

Waar je wel vuur mag maken moet je dus steeds de toegewezen plek gebruiken.

Nog een paar raadgevingen:
* Maak nooit een groot open vuur, beperk de grootte en vermijd best vuur bij sterke wind. Kwestie van wat common sense.
* Zijn er nog andere bivakkeerders wees dan sociaal in het gebruik van het vuurpunt.
* Let op dat je andere bivakkeerders niet stoort met rook die in hun richting waait of door vuursintels die schade aan het tentdoek kunnen veroorzaken. 
* Gebruik enkel sprokkelhout dat je van de grond raapt en zorg dat er hout beschikbaar is voor de bivakkeerders die na jou komen.
* Wees zuinig met houtverbruik. Stook enkel functioneel, om te koken of om op een koude avond na je dagtocht wat op te warmen.
* Vergewis je ervan dat bij het verlaten van de bivakzone  het vuur 100 % is uitgedoofd en dat het vuurpunt zuiver wordt achtergelaten.

Hoe lang mag ik kamperen op de bivakzone?

Vlaanderen: 16 uren (één nacht) van 18 u tot 10 u op sommige bivakzones of 48 uren (twee nachten) op enkele andere. 
Wallonië (Viroinval / Forêt de Nassogne / Condroz / Hertogenwald) : 16 of 18 uren, één nacht dus, vanaf 16 of 17 's namiddags, opbreken en vertrekken in de voormiddag voor  9 of 10 u. Overdag geen tenten dus.

 

Wanneer sluiten bivakzones?

Niet. Je mag op een paar uitzonderingen na het hele door jaar bivakkeren op de meeste bivakzones. Winterkamperen is trouwens een aparte ervaring! Tijdens de vriesmaanden wordt mogelijk de pomp weggenomen of het pompmechanisme wordt geblokkeerd, om kapotvriezen te voorkomen. 

De toegang tot een Waalse bivakzone kan uitzonderlijk voor een dag worden afgesloten omwille van drijfjacht in de omgeving, met name in oktober, november en december. Controleer jachtdata in de regio vooraf.

Uitzondering zijn de bivakzone Het Vinne  en Arcadia, die een beperkt aantal maanden geopend zijn. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
 Ik zou op zo'n bivakzone wel eens een party in openlucht willen organiseren met vrienden. Weg van huizen kunnen we daar toch zeker ongestoord wat stevig fuifen en zuipen?

Wrong place. Een bivakzone is er net om van rust en stilte te genieten in de natuur met slechts een paar mensen. Je bent in overtreding met het bivakreglement en kunt gerechtelijk worden vervolgd of een gasboete krijgen voor overlast. Tref je als respectvol bivakkeerder dit soort crap aan, bel dan rechtstreeks naar de politie.

 

Is het pompwater drinkbaar?

Het pompwater is ongecontroleerd en dus meestal niet drinkbaar. Dit water is enkel bedoeld voor waswater. Breng voldoende drinkwater mee. Wil je het pompwater toch gebruiken als drinkwater gebruik dan best purificatietabletten, een filter of gelijkaardig... op eigen risico uiteraard.

 

Mag mijn tent er nog bij als er al 3 tentjes staan?

Wettelijk mogen er op een Vlaamse bivakzone tot  3 (trekkers)tenten staan met maximum 10 personen.  Een vierde kan dus in principe niet. In Wallonië is die beperking tot 10 personen er soms ook, indien niet  moet je bivakkeren binnen een strikt afgebakende zone, wat in de praktijk op de meeste plekken neerkomt op 3 à 5 trekkerstentjes.

Ondanks de beperking is de kans groot dat je er alleen bent als je schoolvakanties en weekends vermijdt. Verifieer op voorhand of er andere bivakzones in de buurt liggen om eventueel uit te kunnen wijken.

 

Waarom staan er geen wegwijzers  naar de bivakzone?

De paalkampeerterreinen  zijn niet bedoeld om toevallige recreanten aan te trekken zoals bvb picknickers, laat staan hangjongeren. Het  zijn rust en stilteplekken, gericht op fietsers, wandelaars, trekkers, natuurgenieters of gewoon rustzoekers.  Daarom worden vaak enkel coördinaten opgegeven en wordt  overdreven bewegwijzering vermeden. Soms zijn er wel discrete tekens aangebracht die je er naar  leiden. 
Hou  rekening met het feit dat je mogelijk de bivakzone vanuit een verkeerde richting benadert, vaak is er maar één enkel weggetje of pad naartoe.

Wie er wil overnachten vindt ze wel, het behoort ook wat tot het avontuur en de fun van bivakkeren om de locatie te vinden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik heb geen outdoor-GPS of smartphone en kan dus de coördinaten niet gebruiken. Hoe kan ik dan de bivakzone  vinden?

Bij elke bivakzone hebben we op deze website een Open Street Mapkaartje met de precieze ligging geplaatst. Zoom in en switch eventueel naar weergave 'Satelliet' of 'Google Maps'. Heb je Google Earth op je computer geïnstalleerd, dan kun je daar eventueel de coördinaten ingeven en bekijken waar je precies moet zijn.  

 

 Is er een toilet op een bivakzone?

 

Bij bivakkeren gaat het in de eerste plaats om een toegewezen plek waar je een trekkerstent mag plaatsen. Al de rest is extra meegenomen. Op een aantal bivakzones zijn ecotoiletten voorzien. Ze functioneren meestal op het composteerprincipe. Na je dropje doe je er een schepje zagemeel over. Breng zelf toiletpapier, geen afgebleekt papier maar biologisch afbreekbaar toiletpapier.

Bivakzones die met een toilet zijn uitgerust zijn ondermeer Het Vinne, Solt, Itter, De Steenberg, Het Spoor, Nellekensbos, Kleit, Hertberg-Oost, Stropersbos. Wortel-Kolonie, De Singel, Onderdale, Galgenhof, Het Leen, Kleit, Hoge Vijvers, Speelboomgaard, Hornebos, Eyckenbos, Grootbos en Hooilingen, Virée à Chêne.  

Op plaatsen waar geen toilet is voorzien, ga je gewoon in de bosjes op voldoende afstand. Begraaf of bedek je dropje, breng daarom best een schopje mee. Zorg er in ieder geval voor dat niets zichtbaar is, nogmaals 'Leave no trace'...

 

Zijn er  aansluitingspunten op het electriciteitsnet?


Nee.


Toch wel WiFi?

Nee, geniet van je weg-van-de-wereldgevoel.

 

Mag ik met een auto of moto op de bivakzone?

Zo werkt een bivakzone niet. Een bivakzone mag je niet vergelijken met een camping. Je komt op eigen (draag-)kracht naar een bivakzone.  Verblijven in een natuurlijke omgeving  met motorgebrom, autoradio  en allerlei extra comfortspullen die met de auto worden aangesleurd, doet afbreuk aan het originele concept van bivakkeren. Op de meeste bivakzones is de toegang met een gemotoriseerd voertuig dan ook verboden via het bivakreglement en kun je bij overtreding zelfs een boete en verwijdering oplopen.  

We geven bij elke bivakzone de mogelijkheden op om met het openbaar vervoer te komen. Kom je graag met de auto, kies dan eerder voor een camping of parkeer je wagen in een  nabijgelegen dorp enkele kilometers verder. Een bivakzone te voet of per fiets bereiken hoort net wat tot de fun van bivakkeren!
Tip voor ouders die  met kleine kinderen bivakkeren en niet alles op de rug kunnen dragen: gebruik een bolderkar.

 

Ik heb een fysieke handicap, kan moeilijk te voet gaan naar een bivakzone maar  zou  ook graag bivakkeren.

Stuur ons een mailtje, we helpen je een oplossing op maat uit te zoeken.

 

Is het mogelijk  een meerdaagse tocht te ondernemen  met de fiets of te voet telkens met overnachting op een andere bivakzone?


Hoe meer bivakzones er bij komen, hoe talrijker de mogelijkheden om verschillende bivakzones te combineren. Met de fiets zijn de combinatiemogelijkheden haast onbeperkt, gezien de grote afstand die je op een dag kunt overbruggen. Voor wandelaars ligt het wat ingewikkelder. We hebben een aparte pagina gemaakt met daarop een aantal suggesties voor meerdaagse voettochten.

 

Kunnen we  met onze jeugdvereniging kamperen op een bivakzone?

Geen chirogroepen, geen scoutsgroepen of gelijkaardigs. Nee, het is echt kleinschalig bedoeld, er kunnen maximaal 10 personen tegelijk verblijven in trekkerstenten, geen grote familietenten of groepstenten. Bedoeld voor trekkers te voet of per fiets, stille natuurgenieters  en kleine families. Op de Waalse bivakzones is er soms wat ruimte voor meer personen maar ook niet voor een grote groep.  In Wallonië mag je echter voor slechts één nacht een tent plaatsen (verblijf tussen 16 u en 10 u), niet overdag dus. Idem voor enkele Vlaamse bivakzones.

Een bivakzone mag daarom niet worden verward met een bivakterrein voor groepen. Er bestaat een zeer goede website voor wie met een groep van meer dan 10 personen wenst te kamperen: jeugdverblijven.be / votrecamp.be. Je vindt er zowel voor Vlaanderen als Wallonië een grote keuze aan groepsterreinen op terug, evenals een pak tips rond groepskamperen. 

Kom je met een groepje van 5 à 10 man naar een bivakzone wees dan sociaal gericht ten overstaan van solitaire bivakkeerders. Respecteer ook hun rust, het medegebruik van oa de vuurplaats en maak sociaal contact.

 

Hoeveel kost een overnachting op een bivakzone?

Gratis! 
Op voorwaarde dat je zorgzaam met de plek, de omgeving en medebivakkeerders omgaat.
Voor die prijs staat er natuurlijk ook geen opkuisploeg klaar na je kort verblijf. Laat alles dus weer spoorloos achter.

 

Vanwaar komt de benaming 'paalkamperen'?

Deze vorm van bivakkeren ontstond in Nederland. Oorspronkelijk was het principe dat je je tent kon plaatsen binnen een straal van enkele meters rond een daarvoor speciaal geplaatste paal. Een waterpomp nam die afbakenfunctie van de paal al snel over op veel terreinen. 



Hoe plaats je een tent op zo'n houten platform?

Op de  platformen zijn tussen de planken half ingeslagen langs de zijkanten, steunpunten om je tent vast te maken. Met scheerlijnen kan je ze aan de rand van het platform ook stormvast  plaatsen. Aan de zijkant van het platform is ook een staalkabel vastgemaakt die kan dienen voor extra versteviging. Het tentplatform verschilt op elke Vlaamse bivakzone van vorm en grootte. Je komt dit soort platforms ook enkel tegen op de Vlaamse bivakzones. Geen verplichting om ze gebruiken, je kunt ook op het gras kamperen natuurlijk. Deze platformen kunnen wel handig zijn als het terrein er drassig bijligt of afhellend is.















Ik wil een probleem melden. De pomp werkte niet en er was zwerfvuil. Aan wie kan ik dat melden?

Voor elke bivakzone geven we op wie de beheerder is. Surf naar hun websites om een probleem te melden. Op sommige bivakzones tref je ook een QR-code aan die je eventueel kunt inscannen als je een smartphone bij je  hebt. Je komt dan rechtstreeks op de website of op een gastenboek terecht. Op andere kun je dan weer een logboek invullen of staat er een contactnummer opgegeven ter plaatse.  Gebruik deze contactmogelijkheden, de  boswachter of peter van de bivakzone zijn zeker geïnteresseerd in jouw feedback. Wees ook een beetje redelijk in je commentaren en aarzel niet om ook eens een compliment te geven als je een leuk verblijf had. Verwacht  ook niet dat er een douchecabine staat of een zwembad is, dan ga je beter naar een commerciële camping. Een bivakzone biedt je de mogelijkheid om legaal en kort in de natuur te kamperen, niet meer dan dat.  

 

Is bivakzone.be de officiële website voor wie legaal wil bivakkeren in Vlaanderen of Wallonië?

Nee, we zijn helemaal niet verantwoordelijk voor de bivakzones en hebben ook niet de eraan verbonden bivakreglementen bepaald. Deze website is een eenmansproject, net zoals jij zijn we gewoon bivakkeerder. De informatie werd uit eerste hand verzameld door de bivakzones effectief uit te testen en door de omgeving rond elke bivakzone te verkennen. 
Wel is het zo dat dat we vrijblijvend advies verschaffen aan potentiële inrichters van nieuwe bivakzones, gebaseerd op de verworven ervaringen met paalkamperen. Sommige  bivakzones zijn dan ook onrechtstreeks  voortgevloeid  uit het bestaan van deze website sinds 2012. 

Heb je liever officiële informatie over een bepaalde bivakzone, surf dan naar de website van de bivakzonebeheerder, op de pagina van elke bivakzone staat telkens vermeld onder wiens beheer ze valt.