Get Adobe Flash player

Trekking + Bivak

Meerdaags op tocht van bivakzone naar bivakzone.

Opgelet! We herwerken momenteel deze pagina!

 

Er komen steeds meer bivakzones bij en dat schept interessante mogelijkheden.
Hieronder tochtideeën voor wie er meerdere dagen te voet op uit wil trekken en binnen haalbare dagafstanden telkens  wil overnachten op een andere bivakzone.

Geen tochtvoorstellen voor wie per fiets onderweg is. Waarom? Per fiets kun je dagelijks veel grotere afstanden overbruggen dan te voet, je hebt haast oneindig veel combinatiemogelijkheden en je  hoeft je zelfs  niet te beperken tot één regio.

Een handig hulpmiddel voor fietsers is de papieren LF-overzichtskaart van België, daarop zijn de langeafstandsfietsroutes in België  ingetekend. Deze kaart is te verkrijgen via Grote Routepaden, outdoorwinkels of boekenwinkels. De LF-structuur met GPS-coördinaten is ook online te consulteren bij Grote Routepaden voor Vlaanderen en bij Rando-Vélo voor Wallonië. De uitgebouwde Waalse  RAVeL-structuur van lange recreatieve fietstrajecten, zowel op lokaal, gewestelijk als internationaal niveau, is ook te raadplegen op de officiële website RAVeL et Véloroutes
Fiets je liever via knooppunten, dan kun je trajecten uitwerken via fietsnet.be, waarop je het volledige net van Vlaanderen en Nederland vindt en het beperkt ontwikkelde net van Wallonië en de Oostkantons.  

Op deze pagina focussen we dus verder op voorstellen rond wandeltrekking langs de bestaande bivakzones. Naarmate er nog meer bivakzones worden aangelegd, voegen we ook meer of gewijzigde tochtvoorstellen toe. Een aantal bivakzones, met name in Wallonië, zijn zelfs specifiek aangelegd voor meerdaagse trekkers te voet die een langeafstandsroute volgen. Heb je zelf een toffe bivaktrekking uitgewerkt  waarvan je  routetraject beschikbaar is via een blog, website of andere vlot vindbare / bruikbare bron, laat  gerust weten. Een aantal van onderstaande tochtvoorstellen is trouwens van andere bivakkeerders afkomstig.

Wie nog heel wat vragen heeft hoe je zo'n bivak aanpakt, bvb over tentovernachting, benodigd materiaal, kampkooktips en meerdaags te voet op tocht zijn, vindt zeker heel wat tips en ondermeer ook een forum op Hiking Advisor , een website voor en door trekkers.

Foutje gemerkt in een van onderstaande tochtvoorstellen of een wijziging op het terrein? Laat het ons weten.

 

 

 

1. Stappen in de stilte van Kempens Landgoed

Grenszone B - NL / Goirle - Ravels - Arendonk - Reusel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Duur: Weekendje weg, vrijdagavond tot zondagavond of op weekdagen (2,5 dagen), 2 bivaknachten.

Bivakzones: Molenheide Poppel, Hoge Vijvers Arendonk

Aard: Een lusvormige wandeling geknipt voor een weekendje weg met vertrek vrijdagnamiddag. Eerste dag dan ook korte wandeling van 6 km en op laatste dag niet te lange afstand om tijdig terug thuis te geraken. Veelal zanderige paden langs vennen, door nogal wat dennenbos en dreven.

Route-info: Dit idee is gebaseerd op Debbie's Trektochten. Het verschil is dat we de tocht van Debbie verlengen van 2 naar 2,5 dagen door ook te overnachten op bivakzone Molenheide Poppel. Details en tips over hoe  je deze tocht aanpakt met knooppunten en de langeafstandswandeling Grenslandpad vind je in het verslag van Debbie. Er bestaat ook een papieren wandelkaart van knooppuntnetwerk Kempens Landgoed en een topografische gids van langeafstandswandeling Grenslandpad (LAW 11).

Variant: Tussen Poppel-centrum en de Roovertkapel (bivakzone Molenheide) kun je ook Streek-GR Kempen volgen (6 km geelrode streepjes + 1,5 km naar de bivakzone).
De volledige  route is ook in omgekeerde volgorde bewegwijzerd.

 


 

 

2. Vlaamse Ardennen voor flandriens te voet

Munkzwalm -  Horebeke -  Varent - Ladeuze -  Muziekberg - Ronse 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Duur: Twee dagen stappen met een sterk heuvelende dagtocht in de Vlaamse Ardennen.

Bivakzones: Wereldboom Horebeke

Aard: Van treinstation naar treinstation. Route in lijn met niet zo'n lange afstanden maar tijdens de tweede etappe zitten er stevig wat hoogteverschillen in. Je dwarst immers enkele van de leukste landschappen in de Ardennen met de passage over enkele beroemde Ronde Van Vlaanderen-cols.  Eerste dag een beetje opwarming met een  korte wandeling van 11 km tot de bivakzone. Vanop de bivakzone zie je aan de horizonlijn al het eerste doel van de volgende dagetappe: de Bossenaremolen. We trekken over GR-paden een aantal toppen over. Via de Varent wandelen we langs de idyllisch gelegen Sint-Vincentiuskapel, Kapelleberg, Eikenberg en daarna door het typisch dorpje Maarke. Vervolgens een lange klim  naar de Bossenaremolen en de Taaienberg. Voorbij Louise-Mairie (café) naar de top van de Muziekberg en dan een lange afdaling naar de vallei van de Dender te Ronse. 

Route-info: Gebruik voor de eerste dag de knooppuntnummers van de wandelnetwerken Zwalmvallei en Getuigenheuvels.  Het treinstation van Munkzwalm geeft direct aansluiting op de te volgen knooppunten. 
Knooppunten: 67-60-59-55-53-52-47-46-41-53-81-80-18-richting 50-Bivakzone Wereldboom. Dag 2: Wandel terug naar kp 18 en ga naar kp 17. Op dat punt pik je de geelrode tekens van Streek-GR Vlaamse Ardennen op. Volg ze naar rechts, omhoog de Varent op. Na 6,5 km over de Streek-GR kom je kort voor de Ladeuzemolen bij een GR-wandelwegwijzer. Steek daar de Maarkebeek over en volg nu de witrode tekens van GR 129 richting Ronse. Een prettig pad voert je via gehucht Marie-Louise naar de top van de Muziekberg, waar je in de buurt van café-restaurant Chalet Boekzitting weer bij een GR-wandelwijzer komt. Volg op dit GR-kruispunt nu de witrode tekens van GR 5A (rechts dus) door het Muziekbos en na een tijd dalend naar Ronse. GR 129 komt niet door het centrum van Ronse. Verlaat dus de GR ter hoogte van het centrum, wandel langs de kerk en verder naar het treinstation van Ronse. 

Variant: De volledige route is ook in omgekeerde volgorde bewegwijzerd.  

 


 

 

 

3. Pajottenland & Dendervallei

Sint-Pieters-Leeuw - Gaasbeek - Neigembos - Zandbergen

 

 Duur: 2 dagen.

Bivakzone: Nellekensbos Meerbeke

Aard: Een wandeling in lijn over GR-paden. Hoogtepunten zijn de passage langs het kasteeldomein van Gaasbeek (als je het kasteel wil bezoeken, check openingsuren vooraf, het parkdomein is elke dag open ongeveer van zonsopgang tot zonsondergang, voorzie extra tijd hiervoor) en het Neigembos. Enkele andere leuke plekken liggen wel in de buurt van het GR-pad maar niet rechtstreeks langs de route, zoals het Berchembos, de Hertboommolen en het mooiste dorp van Vlaams-Brabant: OLV-Lombeek. Tot voorbij het Neigembos zit er meestal licht golving in het landschap, naar de Dendervallei toe vlakt het landschap verder uit. De passage door het Neigembos is uitzonderlijk mooi in april en mei als er hele tapijten lentebloemen open staan.  

Route-info: Sint-Pieters-Leeuw is vanuit het treinstation Brussel-Zuid vlot te bereiken per bus (30 minuten). Stap af aan Halte Sint-Pieters-Leeuw Kerk en wandel tot bij de kerk. Vind daar de geelrode streepjes van Streek-GR Groene Gordel. Heb je nog wat tijd dan kun je deze streepjes via de Kastanjedreef even volgen tot bij het Coloma-kasteel. Achterin ligt een van de mooiste rozentuinen in België. Voor deze tocht volg je echter de geelrode streepjes in de andere richting vanaf de kerk, dus niet naar het Coloma-kasteel.
Na 500 meter bereik je dan de splitsing met GR 512. Volg nu enkel nog de witrode tekens van GR 512. Bij de Denderbrug te Zandbergen blijf je witrode tekens volgen maar niet langer die van GR 512, wel die van GR 5A over 600 meter, tot bij het treinstation van Zandbergen. Treinen richting Ninove of Halle.
Heb je nog geen bevoorrading bij je vertrek dan kun je nog inkopen doen in de winkels rond het marktplein van Sint-Kwintens-Lennik. Over deze routes bestaan prima beschrijvende topogidsen. Je kunt het routeverloop ook bekijken op de site van Grote Routepaden en er eventueel GPS-tracks downloaden.

Variant: Je kunt de tocht ook al starten bij het treinstation van Lot, GR 512 passeert daar ook en op het einde kun je ook nog verder door wandelen tot het treinstation van Geraardsbergen (in Zandbergen bij de Denderbrug volg je dan verder GR 512 / 5A richting Geraardsbergen en niet GR 5A richting Zandbergen station). 
Het is ook mogelijk om de eerste dag een kortere afstand af te leggen. Start dan bij de kasteelingang van Gaasbeek (GR 512 passeert op een paar honderd meters) of op het marktplein van Sint-Kwintens-Lennik. De busrit naar deze plaatsen vanuit Brussel-Zuid duurt wel wat langer.
De volledige route is ook in omgekeerde volgorde bewegwijzerd.

 


 

4. Pajottenland en oude bossen

Sint-Pieters-Leeuw -  Gaasbeek - Neigembos - Geraardsbergen 

 

   

Duur: 3 dagen met 1 overnachtingen op een bivakzone en één op een eenvoudige camping.

Bivakzone: Nellekensbos Meerbeke . Campingovernachting op de Bosberg te Geraardsbergen aan de rand van het Raspaillebos (camping Raspaljebos).

Aard: Een weekendtocht met twee verschillende landschapsomgevingen: het Pajottenland en de Dendervallei. Je volgt de hele tijd Grote Routepad-trajecten. Hoogtepunten zijn de passage langs het kasteeldomein van Gaasbeek (als je het kasteel wil bezoeken, check openingsuren vooraf, het parkdomein is elke dag open ongeveer van zonsopgang tot zonsondergang, voorzie extra tijd hiervoor), het Neigembos (zeer mooi in april en mei), het Raspaljebos, de Muur van Geraardsbergen en de gelijknamige stad. De tweede nacht kun je op camping Raspaljebos slapen, een typische Vlaamse camping van vooral stacaravans maar waar ook trekkers welkom zijn en met een volks café. Er zitten af en toe wat voor Vlaanderen stevige hoogteverschillen bij. Halverwege, in de Dendervallei, is het een stuk vlakker wandelen. 

Route-info: Sint-Pieters-Leeuw is vanuit het treinstation Brussel-Zuid vlot te bereiken per bus (30 minuten). Stap af aan halte Sint-Pieters-Leeuw Kerk en wandel tot bij de kerk. Vind daar de geelrode streepjes van Streek-GR Groene Gordel. Heb je nog wat tijd dan kun je ze via de Kastanjedreef even volgen tot bij het Coloma-kasteel. Achterin ligt een van de mooiste rozentuinen in België. Voor deze tocht volg je echter de geelrode streepjes in de andere richting vanaf de kerk, dus niet naar het Coloma-kasteel. Na 500 meter bereik je dan de splitsing met GR 512. Volg nu enkel nog de witrode tekens van GR 512. Bij de Denderbrug van Zandbergen blijf je de witrode tekens van GR 512 volgen tot in het centrum van Geraardsbergen. Bevoorrading onderweg te Sint-Kwintens-Lennik, Zandbergen (bakker, slager) en te Geraardsbergen. Over GR 512 bestaat een prima beschrijvende gids, evenals over GR 5A. Je kunt het routeverloop van deze GR-paden bekijken op de site van Grote Routepaden en er eventueel GPS-tracks downloaden.

Variant: Je kunt je tocht nog een dag verlengen door vanuit Camping Raspaljebos via Geraardsbergen via knooppunten verder te wandelen naar Bivakzone Wereldboom om na een overnachting daar verder te wandelen naar het treinstation van Oudenaarde of Ronse. Deze optie is dan echt iets voor stevige stappers want de dagafstand kan in dit geval oplopen tot meer dan 30 km! 
De volledige route is ook in omgekeerde volgorde bewegwijzerd.

 


 

 

 

 

5. Meetjeslandse zwerftocht

Eeklo - Het Leen - Drongengoed - Kleit - Male - Brugge

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Duur: 2 dagen

Bivakzone: Kleit Maldegem

Aard: Een tocht volledig bewegwijzerd met tekens van  grote routepaden. Je kunt stevig doorstappen want het wandellandschap is immers vlak. Door het provinciaal domein Het Leen bij Eeklo en het mooie bos- en natuurgebied Drongengoed / Maldegemveld, waar ook de bivakzone is gelegen. Verder vaak door eikendreven en open landschap van akkers en weiden in een erg landelijke omgeving. Soms ook langere passages over verharde maar rustige wegen.

Route-info: Bij het trein- en busstation van Eeklo blijf je bij de treinsporen, volg in zuidelijke richting een parallelweggetje over 350 meter, tot de eerste overweg. Daar zie je de geelrode markeringstekens van Streek-GR Uilenspiegel. Gebruik de overweg niet, blijf aan dezelfde zijde van de spoorlijn de tekens volgen en je bent vertrokken naar bivakzone Kleit.
Op het einde van je eerste wandeldag kom je het (soms drassige) natuurgebied Maldegemveld uit op een steenslagweg. Even opletten: verlaat daar tijdelijk de GR, ga een paar tientallen meters rechts op de steenslagweg en neem links voorbij een bareel een plankenpad door wild bos. Op het einde daarvan even vervolgen over een (mogelijk modderig) pad en al snel zie je Bivakzone Kleit op je rechterzijde. Tijdens de tweede dag wandel je 24 km verder over Streek-GR Uilenspiegel, bij de brug over het Zuidervaartje pik je dan de witrode tekens op van GR 5A, je steekt het brugje niet over maar wandelt richting Brugge om na 5 km bij het trein- en busstation van Brugge te arriveren.
Meer info over deze routes vind je bij Grote Routepaden. Het is wel handig om te beschikken over de wandelkaart van Streek-GR Uilenspiegel (te koop bij GR-paden), zo heb je een vlot trajectoverzicht en een probleemloze tocht. Deze route is ook in omgekeerde richting bewegwijzerd.

Variant: Je kunt ook het historische stadje Damme als eindbestemming nemen, is ongeveer even ver wandelen dan Brugge. In dat geval ga je ter hoogte van het brugje over de Zuidervaart wel de brug over en vervolg je dan dadelijk rechts met de witrode tekens van GR 5A en de geelrode van Streek-GR Uilenspiegel. Vanuit Damme zijn er busverbindingen.
* Inkorting afstand dag 2: volg het traject tot Male, neem daar aan de verkeersweg N9 een bus  naar Brugge. Daardoor wordt de wandelafstand van de tweede dag beperkt tot 19 km.
* Inkorting afstand dag 2, nog een suggestie: volg Streek-GR Uilenspiegel in westelijke richting tot het verre einde van het lange kasseiwegje 'Ten Torre'. Daar, op een T-kruising kun je aansluiten op het Wandelnetwerk Velden en Meersen. Volg knooppunten 51 - 39 - 38/37. Bij knooppunt 37 (Sint-Trudoledeke) sluit je in het natuurgebied Assebroekse Meersen in westelijke richting aan op GR 129 die je naar de rand van de Brugse binnenstad voert ter hoogte van de Katelijnebrug. Aan de andere zijde van de brug links om nog even GR 5A te volgen tot het treinstation van Brugge. Dagafstand 26 km.

 


 

 

 

6. Ontdekkingstocht door  Drongengoed

Ursel - Drongengoed - Kleit - Maldegemveld - Ursel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Duur: 2 dagen

Bivakzone: Kleit Maldegem

Aard: Intensieve ontdekking door Drongengoed, een van de meest aantrekkelijke en grootste bos- en natuurgebieden van Oost-Vlaanderen. Prachtige beuken- en eikendreven en  wild halfopen landschap van natte akkers. Sommige plekken doen je soms misschien wel denken aan de Hoge Venen. Wandel  met waterdichte hoge schoenen, sommige paden op het noordelijke deel kunnen er buiten het zomerseizoen  vaak erg drassig bijliggen door de slechte doordringbaarheid van de bodem. 

Route-info: Dit lusvormig  traject is volledig gebaseerd op het Oost-Vlaamse knooppuntenwandelnet Meetjeslandse Bossen. Startpunt Ursel (bushalte Ursel Kerk) is bereikbaar per bus vanuit oa Zomergem en Gent. De knooppunten kun je via wandelknooppunt.be  inbrengen en afprinten, er bestaat ook een papieren wandelkaart die je meer info verschaft over de faciliteiten onderweg en een beter netwerkoverzicht biedt.  
Knooppunten: 84 (Ursel Kerk)-83-86-87-88-89-90-69-70-36-35-16-17-22-23-24-25-32-31-30-29-40-41 (bivakzone Kleit)-42-28-27-26-1-2-20-19-18-15-14-13-12-11-7-6-76-77-81-75-84 (Ursel Kerk).
De bivakzone ligt kort bij knooppunt 41. Volg op dat punt even kort richting 44 om ze te vinden.

Variant: Bivakzone Onderdale ligt vlakbij Ursel en kan eventueel dienen als alternatieve overnachtingsplaats, waarbij je deze rondwandeling dan vanuit noordelijke richting start.
Aangezien je op een knooppuntnetwerk wandelt, kun je de tocht met de hulp van een kaart naar hartelust inkorten of verlengen. In het voorstel hierboven hebben we de aantrekkelijkste paden aan elkaar geknoopt.   

 


 

 

7. West-Vlaamse polders + Oost-Vlaamse bossen

Damme - Drongengoed - Het Leen - Lembekebossen - Oosteeklo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Duur: 2 dagen

Bivakzone: Kleit Maldegem, Onderdale Ursel, De Singel Oosteeklo 

Aard: Een trektocht met paar lange maar vlot vooruitgaande etappes. Tussen de bivakzones Kleit en Onderdale dan weer nemen we alle tijd om te genieten van de mooie bossen en natuur van Drongengoed en Maldegemveld en voor een aangename verpozing bij het bezoekerscentrum te Drongengoed. Daarna trekken we er weer wat kilometers door een niet aaneengesloten van bosgebieden, zoals Het Leen, Kwadebos, Lembeekse Bossen en Oosteeklose bos. 

Route-info: Vertrekken doen we in het historische stadje Damme. We pikken er in de Kerkstraat de geelrode tekens van Streek-GR Uilenspiegel op in zuidelijke richting. We volgen dit Grote Routepad helemaal tot in de buurt van Bivakzone Kleit, 1 kilometer voorbij domein Paplingo verlaten we dus tijdelijk de GR om in de buurt van wandelknooppunt 41 Bivakzone Kleit te vinden. De volgende dag pikken we weer aan op de Streek-GR en is het volop genieten van de mooie dreven in Drongengoed. Bij het bezoekerscentrum temidden van Drongengoed, verlaten we de Streek-GR Uilenspiegel weer tijdelijk. Volg knooppunten 13 - 12 - 11 - 7 - 6 - 76 - 75 - 74 - richting 72. Kijk uit rechts naar een paadje dat naar bivakzone Onderdale leidt tussen kp 74 en 72. Een nachtje later vervolgen we verder naar knooppunt 72 - 71 - 70. Bij kp 70 pikken we naar rechts weer de geelrode tekens van Streek-GR Uilenspiegel op. We volgen ze de rest van de etappe langs Het Leen en Eeklo tot de Lembeekse Bossen. Net voor het Streek-GR-pad een noordelijke koers gaat volgen, gaan we rechtsaf een graspad op dat naar Bivakzone De Singel loopt. De laatste dag volgen we weer knooppunten. Op de Antwerpse Heirweg wandelen we richting knooppunt 40 en van daaruit naar het centrum van het dorpje Oosteeklo. 

Variant: Bivakzone Het Leen kan eventueel dienen als altenatieve overnachtingsplaats onderweg.
In plaats van Damme kun je ook Brugge als startpunt nemen. Dan volg je vanuit Brugge GR 5A tot je bij de geelrode tekens van Streek-GR Uilenspiegel komt aan het Zuidervaartje. Volg ze naar rechts bij het brugje. 
Aangezien je op een knooppuntnetwerk of een GR-pad wandelt, kun je de tocht ook omkeren. Met hulp van een kaart kun je je tocht ook naar hartelust inkorten of verlengen. In het voorstel hierboven hebben we de aantrekkelijkste paden aan elkaar geknoopt.   

 


 

 

 

 8. Limburgse Natuurtrektocht

    Duinengordel + Kempen~Broek + Nationaal Park Hoge Kempen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Duur: 2 dagen

BivakzoneItter of Solt (Duinengordel Oudsbergen)

Aard: Een stevige tocht over Grote Routepad 561 en een variant GR-traject langs oa bezoekerscentrum De Luysmolen, natuurgebieden De Luysen en Stamprooierbroek, De Polismolen, de steilrand van Duinengordel, Dilserbos, Lanklaarderbos en de Mechelse Heide.   

Route-info: Vertrek vanuit Bree-centrum over Het Kempen-Maaspad (GR 561) in noordelijke richting. Na 7 km kies je bij de Voorste Luysmolen voor een variant traject van GR 561 (markering met een doorstreept witrood teken). Je volgt deze variant van 18,3 km tot in de buurt van de Polismolen te Opitter. Daar pik je weer de gewone witrode streepjes van GR 561 op (hoofdroute) in zuidoostelijke richting. Na 4 km kom je langs Bivakzone Itter, nog 700 meter verder langs GR 561 kom je langs Bivakzone Solt.
Er bestaat een topografische gids van deze GR 561 maar de huidige gids is sterk verouderd, de trajectwijzigingen zijn talrijk. Surf naar de website van Grote Routepaden waar je de update trajecten en GPS-gegevens vindt van GR 561 en GR 561-variant. Bij aankomst ter hoogte van Camping Salamander te Maasmechelen wandel je langs de verkeersweg een paar honderd meters richting Maasmechelen om een bushalte te vinden. Meer busverbindingen als je verder wandelt tot voorbij de eerste rotonde. Check busuren vooraf.

Variant: Eventueel kun je ter hoogte van de afsluiting met Connecterra GR 561 verlaten door via een poortje het terrildomein van Connecterra in te wandelen. Wandel dan naar de hoofdpoort van Connecterra (ongeveer 4 km) en zo Shopping Maasmechelen Village binnen, waar je ook een bus kunt nemen. Check dan wel de openingsuren van Connecterra vooraf, de hoofdpoort is niet steeds geopend.

 


 

 

 9. Trappistentocht tussen NL en B

    Valkenswaard - Achelse Kluis - Achel - Warmbeek - Valkenswaard

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Duur: 2 dagen

BivakzoneDe Warande (Achel)

Aard: Een relaxe trektocht in achtvorm. Aankomst- en vertrekpunt zijn dus hetzelfde, het Nederlandse Valkenswaard. Het bosrijke traject loopt voor de helft in Nederlands Limburg, voor de andere helft in Belgisch Limburg. Halverwege ligt krak op de grens de abdij van Achel.   

Route-info: Vertrek vanuit het centrum van Valkenswaard over Grote Routepad 561 (Kempen-Maasroute). Vergewis je ervan dat je vanuit Valkenswaard start richting Achelse Kluis. Na 11,4 km witrode streepjes volgen bereik je de trappistenabdij. Vervolg 6,2 km over dit traject tot je bij twee prehistorische grafheuvels uit de bronstijd komt. Hier verlaat je de hoofdroute van GR 561 en kies je voor het eveneens met witrode streepjes bewegwijzerd traject van GR 561 Variant, dat achter de tumuli vervolgt. Na 2,2 bereik je een T-kruising met de Orchideeënlaan / Kiekoet. Verlaat hier het variant GR-traject en wandel ongeveer rechtdoor verder over het graspad dan naar Bivakzone De Warande loopt.
Na een nachtje in De Warande en een verkenning van de omgeving, wandel je terug naar de Orchideeënlaan. Neem er links het parallel wandelpad dat door een jonge beukenplantage loopt. Neem nog voor je de grote kapel bereikt, rechts Jagershoef en volg nu de wandelroute met de rode driehoekjes, helemaal tot de Achelse Kluis (8 km). Opgelet onderweg om de juiste route te blijven volgen. Gebruik de wandelkaart Hamont-Achel Warmbeekvallei en kies bij splitsingen het rode driehoekje naar links indien er meerdere rode driehoekjes zijn in bewegwijzering. Bij de Achelse Kluis kiezen we nu voor de Nederlandse knooppunten. Volg 68 - 71 -72 - 75 - 77 - 48 - 47 - 46 -2 en zo ben je weer in het centrum van Valkenswaard en zit je tweedaagse tocht erop.
Info over GR 561 bij Grote Routepaden , de wandelkaart voor de Warmbeekvallei kun je krijgen bij de VVV van Achel en de Nederlandse knooppunten vind je terug bij Routebureau Limburg
GPX- track van Dieter via RouteYou: Dag 1 / Dag 2
Tussen Achel en Valkenswaard zijn ook  dagelijks buurtbusverbindingen, schaars op zaterdag, niet op zondag. Info.

 


 

 

10. Doorsteek Meerdaalwoud

Veltem - Bertembos - Bertem - Voervallei - IJsevallei - Neerijse - Doode Bemde - Meerdaalwoud - Neervelp - Vertrijk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Duur: 2 dagen

Bivakzone: De Steenberg Meerdaalwoud of Het Spoor Meerdaalwoud

Aard: Trekking in Vlaams-Brabant tussen treinstations over een combinatie van grote routepaden. Middenin ligt het uitgestrekte Meerdaalwoud, een van de grootste aaneengesloten bossen in Vlaanderen. Een passage van meer dan 10 km door het Meerdaalwoud met naar keuze een bivaknacht op Bivakzone De Steenberg (midden in het bos) of op Bivakzone Het Spoor (aan de rand van het bos). Onderweg naar het Meerdaalwoud trek je ook nog door Bertembos, door de vallei van de Voer en de IJse langs golvende akkers en weiden en door natuurreservaat Doode Bemde. Een mooie en verrassend groene tocht!

Route-info: Enkel in het Meerdaalwoud is er - afhankelijk van welke bivakzone je kiest - een trajectverschil. In het treinstation van Veltem pik je geelrode tekens op van Streek-GR Dijleland, volg ze door de voetgangerstunnel in de richting van het Stationsplein, naar de zuidkant van de sporen dus. Volg de geelrode tekens door het Bertembos, daarna door de Voervallei door Bertem en Leefdaal. 1 km voorbij Leefdaal kies je op de GR-splitsing links voor een variant traject, een landelijke doorsteek tussen de valleien van Voer en IJse. In de IJsevallei kies je op de GR-splitsing rechtdoor, je volgt nu de witrode streepjes van GR 512 Vlaams-Brabant. Je blijft deze GR volgen door het natuurreservaat Doode Bemde en over de Dijle tot bij de spoorlijn.
Hier moet je kiezen of je naar Bivakzone De Steenberg trekt of Bivakzone Het Spoor.
* Bz De Steenberg: Ga rechtdoor over de sporen en volg nu de speciale GR-tekens met bivakzone-logo. Ze leiden je na 2,5 km tot op De Steenberg. Vanuit de bivakzone wandel je na je overnachting verder met de GR-tekens waarop 'variant' staat (niet terugkeren). Na 2,2 km kom je weer op de hoofdroute van GR 512, je hebt dus een deel van de hoofdroute afgesneden en gaat nu links weer die hoofdroute van GR 512 volgen. Ook  na nog veel kilometers bos blijf je op GR 512 en  ook bij de kruisingen  met GR 128 kies je steeds voor GR 512, tot je in de buurt komt van het treinstation van Vertrijk. 
* Bz Het Spoor: Ga na het verlaten van natuurgebied Doode Bemde voor de treinsporen rechts GR 512 verder volgen naar Sint-Joris-Weert en dan het Meerdaalwoud in. Op het meest zuidelijke punt van GR 512 in het Meerdaalwoud, staat een infobord over het woud en een wegwijzer naar  Het Spoor. Wandel 100 meter in zuidelijke richting tot de bosrand en Het Spoor. Na je overnachting  pik je gewoon weer GR 512 op, je volgt deze route onophoudelijk tot het treinstation van Vertrijk.
Over GR 512 bestaat sinds 2017 weer een topografische gids, daarin vind je ook een duidelijk kaartje over de variant-route naar Bivakzone Steenberg. De gids over Streek-GR Dijleland is niet meer zo  actueel maar nog bruikbaar. Meer info over deze routes bij Grote Routepaden.

 


  

 

11. Brabantse Dijledal, Meerdaal & Zoete Waters

Overijse - Sint-Agatha-Rode - Laan- en Dijlevallei - Sint-Joris-Weert - Meerdaalwoud - Zoet Water - Oud-Heverlee

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Duur: 2 dagen

 Bivakzone: De Steenberg Meerdaalwoud of Het Spoor Meerdaalwoud

Aard: Knooppuntwandelen door bijzonder aardige  natuurgebieden van Vlaams-Brabant. Wandeling over veldwegen van Overijse naar Terlanen. Via het Rodebos ga je op ontdekking in de natte valleien van de kronkelende rivieren Laan en Dijle. Langs natuurreservaat Grootbroek wandel je naar Sint-Joris-Weert, toegangspoort tot het uitgestrekte Meerdaalwoud. Bostocht van 14 km door het Meerdaalwoud langs zowel Bivakzone Het Spoor als Bivakzone De Steenberg. Langs de  Zoete Waters (Minnebron, vijvers, horeca) en nog een stukje Meerdaalwoud gaat het daarna noordelijk verder door natuurreservaat Doode Bemde, langs de Dijle en  langs de Langerodevijver om te eindigen bij Korbeek-Dijle, waar je op 1 km een bus of  trein kunt nemen.

Route-info: Deze tocht is volledig gebaseerd op de knooppunten van Wandelnetwerk Zuid-Dijleland. Je kunt de punten aanklikken op wandelknooppunt.be en de route afprinten. Handiger is echter de papieren kaart, waarop je een veel beter route-overzicht hebt en alle faciliteiten onderweg zijn aangeduid. Je vertrekt in Overijse op de kruising van Waversesteenweg x Terhulpsesteenweg / Dreef bij bushalte Overijse De Leegheid (oa bediend door buslijn 395 vanuit Leuven Station). Aankomst Oud Heverlee waar een treinstation is. Wil je op het einde terug naar je startpunt ga dan op knooppunt 515 links en wandel voorbij de kerk van Korbeek-Dijle (1 km), waar je langs de Nijvelsebaan bushalte Korbeek-Dijle Kosterberg vindt (bus naar Overijse of Leuven).
Te volgen knooppunten:  30-300-36-37-38-312-310-263-250-249-238-255-236-237-232-231-230-229-105-106-107-108-109-Bivakzone Het Spoor-111-112-121-120-122-123 (voor Bivakzone De Steenberg afwijken)-124-604-15-16-17-18-19-100-101-102-211-513-514-515-1.
Opmerking: van kp 229 naar kp 105 toont wandelknooppunt.be een ander traject dan de papieren kaart. Het traject langs de Dijle heeft hier de voorkeur op de verharde en verkavelde wegen. 
Zowel Bz Het Spoor als Bz De Steenberg liggen niet rechtstreeks langs het wandelnetwerk, je moet respectievelijk 300 / 500 meter afwijken van de knooppunttrajecten. Zie bij de aparte info over deze bivakzones.

Variant: Het is mogelijk deze tocht via knooppunten nog sterk uit te breiden met een lange verkenning van het Mollendaalbos (grenst aan het Meerdaalbos). Zie de papieren kaart.
Je kunt deze route ook in omgekeerde richting wandelen.
Aangezien je via knooppunten wandelt, zijn er veel mogelijkheden om in te korten of uit te breiden.

 


 

 

12. Vinnige bivaktocht met kinderen (8/10 jaar)

Zoutleeuw - Provinciedomein Het Vinne

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Duur: 2 dagen.

Bivakzone: Het Vinne Zoutleeuw

Aard: Een wandeltocht op maat voor kinderen. Het dorp Wilderen is het vertrek- en aankomstpunt. Tijdens de eerste dag wordt nog een ommetje gemaakt via het historische stadje Zoutleeuw. Een speeltuin, de knuppelpaden en het bivakkeren zelf op het einde van de eerste dag zijn de attraktieve punten voor de kinderen. Tijdens de tweede dag wordt ook nog een ezeltochtje van 2 uren gemaakt (extra wandelafstand). De omgeving rond het grote binnenmeer van Het Vinne is bijzonder mooi en het provinciedomein heeft ook meerdere aantrekkelijke troeven voor kinderen. Rond half april of eind april zijn er ook volop fruitboombloesems in dit deel van het Brabantse Hageland en grenszone met Haspengouw.  

Route-info: Deze tocht is een zorgvuldig uitgewerkt en succesvol uitgeprobeerd  idee van Bart Caers. Meer details en een verslag over deze tocht op Wonder & Wandering, de site van Bart. Bekijk zeker ook het leuke filmpje. De tocht werd geënt op het Vlaams-Brabantse Wandelnetwerk Getevallei. Er bestaat een uitstekende kaart + suggestiegids over.  Routeplanning ook mogelijk via wandelknooppunt.be . Tussen Zoutleeuw en  Bivakzone Het Vinne werd een deel van Grote Routepad Vlaanderenroute (GR 128)  gevolgd. Ook van GR 128 bestaat een topografische gids, te koop via Grote Routepaden waar je eveneens digitaal het routeverloop kunt raadplegen.

Variant: Het systeem van wandelknooppunten biedt uitgebreide mogelijkheden om de tocht nog in te korten of te verlengen naargelang de gewenste afstand of om een ander start- en aankomstpunt te kiezen.

 


 

 

13.Brabants & Limburgs Haspengouw

Overhespen - Wommersom - Getevallei - Drieslinter - Zoutleeuw - Het Vinne - Runkelen - Nieuwenhoven - Hoepertingen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Duur: 2 dagen

Bivakzone: Het Vinne Zoutleeuw

Aard: Twee etappes van het 468 km lange Grote Routepad tussen Kemmel en Voeren. Overhespen en Hoepertingen zijn misschien wat rare plaatsen als etappepunt maar beide  dorpen liggen langs een met openbaar vervoer vlot en snel bereikbare 'steenweg'. Een typisch Vlaams GR-traject: veel veldwegen, passages over paden door bos en natuur maar ook af en toe over verharde wegen en langs verkavelingen. Hoe meer oostelijk je vordert hoe meer fruitbomen, vooral perelaars in deze regio van Haspengouw. Deze wandeling is dan ook op zijn mooist in de bloesemtijd, meestal in april. Hoogtepunt is behalve het stadje Zoutleeuw ook de omgeving waar de bivakzone ligt: het provinciaal natuurdomein Het Vinne, een groot binnenmeer met volop vogelleven en aantrekkelijke paden.

Route-info: Bushalte Overhespen Hekstraat is vlot bereikbaar vanuit de trein- en busterminals van Tienen of Sint-Truiden. Deze bushalte ligt op het GR 128 traject, waar je de verkeersweg N3 kruist.  Bushalte Hoepertingen Kruispunt wordt dan weer vlot bediend vanuit de trein- en busterminals van Sint-Truiden of Tongeren (via Borgloon).  Deze bushalte ligt op 200 meter van het punt waar GR 128 de verkeersweg N79 kruist. Ook onderling zijn start- en eindpunt vlot verbonden met buswissel te Sint-Truiden station.
Onderweg over dit traject kom je na de eerste 7 kilometer in de buurt van Bivakzone De Getedraak, die eventueel als alternatief kan dienen indien je een late start maakte. Voor de tweede etappe kijk je dan wel tegen een dagafstand van 35 km aan (in te korten).
Het GR-traject is beschreven en voorzien van detailkaarten in de topografische wandelgids van de Vlaanderenroute (GR 128), te koop bij de uitgever, Grote Routepaden.
Angezien wandelroutes van het GR-type in beide richtingen zijn bewegwijzerd, kun je dit route-idee ook omdraaien.


 

 

14. De H!-bivaktocht:
Van Hoegaarden naar Hoepertingen
of van Hageland naar Haspengouw

Hoegaarden - Heilissem - Linter -  Zoutleeuw - Het Vinne - Runkelen - Nieuwenhoven - Hoepertingen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Duur: 3 dagen

Bivakzone: De Getedraak Linter en Het Vinne Zoutleeuw

Aard: Drie etappes van het 468 km lange Grote Routepad 'Vlaanderenroute', dat van Kemmel naar Voeren loopt. We pikken aan in bierdorp Hoegaarden en eindigen in het makkelijk bereikbare Limburgse gehucht Hoepertingen. Beide plaatsen zijn vlot ontsloten met openbaar vervoer. Een typisch Vlaams GR-traject: veel veldwegen, passages over paden door bos en natuur maar ook af en toe over verharde wegen en langs verkavelingen. Hoe meer oostelijk je vordert hoe meer fruitbomen, vooral perelaars in deze regio van Haspengouw. Deze wandeling is dan ook op zijn mooist in de bloesemtijd, meestal in april. Hoogtepunt is behalve het provinciaal van Heilissem (Waals-Brabant) zeker ook het stadje Zoutleeuw en ook de omgeving waarin beide bivakzones liggen: de mooie Grote Getevallei en het provinciaal natuurdomein Het Vinne, een groot binnenmeer met volop vogelleven en aantrekkelijke paden.

Route-info:   Hoegaarden Halte Hoek Doelstraat wordt bediend vanuit de Leuvense regio en vooral vanuit Tienen. Hoepertingen Kruispunt wordt dan weer vlot bediend vanuit de trein- en busterminals van Sint-Truiden of Tongeren (via Borgloon).  Deze bushalte ligt op 200 meter van het punt waar GR 128 de verkeersweg N79 kruist. 
Om Bivakzone De Getedraak te vinden moet je enkele honderden meters afwijken van het wandeltraject afwijken (zie bij info over deze bivakzone).
Het hele traject maakt nonstop deel uit van GR 128 Vlaanderenroute. De route is volledig beschreven en voorzien van detailkaarten in de topografische wandelgids van de Vlaanderenroute, te koop bij de uitgever, Grote Routepaden.
Aangezien wandelroutes van het GR-type in beide richtingen zijn bewegwijzerd, kun je dit route-idee ook omdraaien.

 


 

 

15. Op zoek naar de Getedraak
(Bivaktocht met kinderen)

Budingen - Drieslinter - Helen - Zoutleeuw - Het Vinne - Budingen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Duur: 3 dagen

Bivakzone: De Getedraak Linter en Het Vinne Zoutleeuw

Aard: Een lusvormige tocht op kindermaat langs twee Vlaams-Brabantse bivakzones die niet ver uit elkaar liggen. Bovendien is er rond zowel Bivakzone De Getedraak als Bivakzone Het Vinne heel wat te beleven voor kinderen. Zo zijn er in het provinciaal domein Het Vinne ondermeer vogelkijkhutten, een zintuigenpad en een grote speeltuin. Bij Bivkzone Getedraak dan weer kun je dadelijk vanaf de bivakzone op ontdekking over het Avonturenpad, het Eikelmuispad of Pad van de Kamsalamander. Heb je wat veel spullen bij, gebruik dan eventueel een bolderkar onderweg, zoals steeds is het immers not done om vlakbij een bivakzone te komen per auto, kwestie van de rust te respecteren en te verblijven in harmonie met de natuur. De tocht loopt volledig over wandelknooppunten van het netwerk Getevallei, gebruik eventueel de papieren kaart als backup of om eventueel een ander traject te volgen. Voor de onderlinge verbindingen tussen de bivakzones en van / naar Budingen hebben we de wandelafstanden zo kort mogelijk gehouden, uiteraard kun je eventueel iets langere afstanden incalculeren door andere knooppunten te kiezen. Eventueel extra voedselvoorraad kun je inslaan te Budingen, Zoutleeuw-centrum en Drieslinter. In het provinciedomein Het Vinne is op populaire momenten ook een cafetaria geopend en te Drieslinter is horeca rond de voormalige stationssite (knooppunt 1).  

Route-info:  Start in de buurt van het samenvloeiingspunt van Kleine en Grote Gete te Budingen. Busverbindingen: de Halte Budingen Kerk wordt minder bediend dan Halte Budingen Stationswijk een paar honderd meter verder.  Check busuren vooraf. 
Knooppunten vanaf Budingen in de buurt van de kerk: 337 - 338 - 322 - 321 - 17 - 18 - 1 - 140 - 19 - 101 - 138 - Bivakzone Getedraak - 138 - 10 - 1 - 18 - 317 - 316 - 315 - 37 - 3 - 31 - 32 - 33 - 309 -308 -307 -306 - 344 - Bivakzone Het Vinne - 344 - 306 - 305 - 340 - 337 - Budingen kerk. 
Aangezien de knooppunten in beide richtingen zijn bewegwijzerd, kun je dit route-idee ook omdraaien.

 


 

 

16.Brabants weekendje trekking + kano

St-Joris-Winge - Lubbeek - Boutersem - Bierbeek - Meerdaalwoud -
St-Joris-Weert - Korbeek-Dijle - Leuven

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Duur: 2,5 dagen

Bivakzones: Troostembergbos en Het Spoor

Aard: Een ideetje voor wie tijdens een weekend twee bviakovernachtingen wil combineren met een stevige staptocht (33 km!) én een kanotocht op de Dijle. Vrijdag is er enkel om de bivakzone Troostembergbos te bereiken. Heb je nog wat tijd pik dan een terrasje mee bij de Gempemolen of nog beter, maak een korte wandeling van een paar kilometers door het mooie Troostembergbos.
Zaterdag stap je dan door het zuiden van de provincie Vlaams-Brabant via Boutersem en Bierbeek en met op het einde een lange doortocht door het Meerdaalwoud.
Zondag wandel je verder door het Meerdaalwoud en voorbij Sint-Joris-Weert volg je de Dijlevallei, die hier op zijn mooist is. Te Korbeek-Dijle kun je dan opteren voor een kanotocht op de Dijle of om je tocht te voet verder te zetten richting Heverlee en Leuven, waar je trein- en busaansluitingen hebt. 

Route-info: Bushalte Sint-Joris-Winge Tweevijverstraat is de hele dag vlot bereikbaar vanuit de trein- en busterminals van Diest of Leuven. Neem aan de N2  dan de Doelstraat en wandel tot bij de Gempemolen en verder naar Bivakzone Troostembergbos. De volledige volgende dag volg je de witrode streepjes van de Brabantse Heuvelroute GR 512. Start in de goeie richting (naar Lubbeek, je moet de N2 nog eens kruisen). Volg je traject door het Meerdaalwoud op een kaart, je verlaat GR 512 ter hoogte van de boswegkruising Nethensebaan / Walendreef. Wandel op dat punt 700 meter zuidelijk, net buiten de rand van  het woud ligt Bivakzone Het Spoor. De laatste dag wandel je terug naar de plek waar je GR 512 verliet. Blijf het hoofdtracé volgen tot voorbij het centrum van Sint-Joris-Weert en tot bij een brug over de Dijle. Hier kies je voor de geelrode streepjes van GR-Dijleland en je blijft langs de Dijle. Onderweg naar Korbeek-Dijle kun je in de vogelkijkhut nog even speuren of je geen ijsvogel bij het water ziet of ander fraai gevogelte. Even later arriveer je ter hoogte van Korbeek-Dijle bij het vertrekpunt voor de kanotochten naar Heverlee. Boek minstens een kleine week op voorhand, alle details bij De Shelter. Per kano arriveer je na 5 km (1,5 uur) te Heverlee ter  hoogte van het voormalige Arenbergkasteel. Tijd om weer op pad te gaan. Bij het kasteel is een GR-splitsing, zoek de GR-wegwijzer en vervolg je tocht over een variant traject van de GR 128-Vlaanderenroute, aangeduid met een witrood dwarsdoorstreept teken. Dit traject leidt je langs leuke stadsplekken door het centrum van Leuven en tot in de buurt van de trein- en busterminal. Meer info over de GR-trajecten bij Grote Routepaden

Variant: Heb je nog energie te over na 33 km stappen, dan kun je in het Meerdaalwoud ook kiezen om te overnachten op Bivakzone De Steenberg (+ 3,5 km). Het deel per kano kun je natuurlijk ook te voet afleggen langs de Dijle-oever, blijf gewoon GR Dijleland volgen tot bij de GR-wandelwijzer bij het Arenbergkasteel en vervolg daar verder over het variant traject van GR 128 Vlaanderenroute door het centrum van Leuven. 

 


 

 

 

17. Het mooiste van Hageland - Wandelland

Diest - Zichem - Aarschot - Horst - Tielt-Winge - Bekkevoort - Diest
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Duur: 2,5 dagen

Bivakzones: Meetshovenbos en  Troostembergbos 

Aard: Een leuke tocht door het golvende Hageland, voor een groot deel over onverharde paden. Het eerste deel verloopt grotendeels door de aantrekkelijke Brabantse Demervallei tot Aarschot. Onderweg wandel je ook langs de Zichemse Maagdentoren en enkele natuurgebieden rond de Demer. Vanuit Aarschot zetten we met wat omwegen zuidelijk koers naar het kasteeldomein van Horst. Bivakzone Troostembergbos ligt nog een paar kilometers verder zuidelijk, niet ver van de Gempemolen. De laatste dag trekken we ondermeer door het Troostembergbos en het Walenbos, waarna we hoogte opzoeken bij de nu al legendarische Vlooybergtoren. Via Bekkevoort maken we de 67 km lange tocht rond bij het treinstation van Diest.  

Route-info:
Dag 1: Vanuit het treinstation van Diest pikken we aan op het Wandelnetwerk De Merode tot in Aarschot. Knooppunten 373 - 254 - 74 - 208 - 374 - 246 - 60 - 298 - 59 - 396 - 143 - 92 - 416 - 155 - 415 - 409 - 255 - 408 - 121 - 410 - 247 - 710. Bij knooppunt 710 verlaat je het netwerk. Wandel rechts over het fietspad langs de Ringweg tot bij de Duracell-rotonde. Ga rechts daar en steek de drukke verkeersweg  om net voor restaurant 't Wit Toreke het wandelpad te nemen dat het Meetshovenbos inloopt. De bivakzone ligt een kleine kilometer verder in het bos.  
Dag 2: Wandel terug naar knooppunt 710, volg dan de wandelknooppunten van netwerk Hagelandse Heuvels: 713 - 712 - 717 - 716 - 715 - 705 - 73 - 79 - 704 - 708 - 702 - 703 - 160 - 152 - 151 - 150 - 143 (Kasteel Horst) - 141 - 142 - 168 - 138 - 139 - richting 236. Onderweg naar knooppunt 236 ga je niet stijgen in het bos maar hou je rechtsvoor aan om na 100 meter  langs Bivakzone Troostembergbos te komen. Heb je tijd over, dan kun je nog een wandeling door het bos maken of een terrasje gaan doen bij de Gempemolen.
Dag 3: Pik terug aan waar je het Wandelnetwerk Hagelandse Heuvels: 236 - 235 - 234 - 233 - 232 - 242 - 241 - richting 243. Je zal nu onderweg de geelrode tekens van Grote Routepad 512 'Brabantse Heuvelroute' opmerken. Volg vanaf nu deze geelrode tekens in oostelijke richting. Het knooppuntensysteem biedt immers verderop voor het laatste deel nog geen goede verbinding. GR 512 passeert verderop langs de Vlooybergtoren en brengt je veel verder in Diest. Verlaat GR 512 in het centrum van Diest, op de Grote Markt. Volg hier het traject naar knooppunt 424 en 373 (Station Diest). Meer info over de GR-trajecten bij Grote Routepaden , je kunt er  ook de topografische gidsen van ondermeer GR 512 verkrijgen. Voor de wandelnetwerken De Merode en Hagelandse Heuvels bestaan papieren kaarten, digitale info via wandelknooppunt.be

Variant: Het is ook mogelijk om het overgrote deel van  deze driedaagse tocht via Grote Routepadentrajecten  af te leggen. De te volgen route valt vaak ongeveer samen. Wat je dan nodig  hebt zijn de topografische gidsen van Streek-GR Hageland en GR 512 Brabantse Heuvelroute.
Je kunt het traject van de eerste etappe inkorten door niet in Diest maar bij het treinstation van Zichem te starten (6 km korter). De tweede etappe kan worden ingekort door enkele kronkels er uit te  knipppen via andere knooppunten maar het traject is misschien minder leuk. De laatste etappe kun je inkorten door ter hoogte van Bekkevoort naar de verkeersweg N2 te wandelen en er een van de frequente bussen te nemen. 
Dit hele routevoorstel is ook in omgekeerde richting volledig bewegwijzerd. 

 


 

 

18. Naamse riviervalleientrekking -

       Maas - Hermeton - Viroin 

Hastière - Hermeton-s/Meuse - Vodelée - Doische -  Mazée - Treignes - Vierves-s/Viroin - Olloy-s/Viroin - Nismes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Duur: 4 dagen

Bivakzones: Mazée en La Roche Trouée Nismes. Dit routevoorstel houdt ook een campingovernachting in, Camping La Vallée Merveilleuse te Vodelée.

Aard: Je start in de Maasvallei te Hastière en zoekt meteen de hoogte op boven de brede rivier om na een tocht over veldwegen langs de plateaurand weer af te dalen. Weer in de buurt van de Maas - bij Hermeton-sur-Meuse - kiezen we resoluut voor een van de wildste riviervalleien van Wallonië: de doortocht door de vallei van de Hermeton is best avontuurlijk, met enkele passages die versterkt zijn met hulpkoorden en met mogelijk passage onder en over gevallen bomen over soms smalle oeverpaden. De geïsoleerde, diep ingesneden Hermetonvallei is bijzonder mooi en herbergt aparte natuur. Het dorpje Soulme staat op de lijst van mooiste Waalse dorpen. Voorbij Vodelée vlakt de route verder uit. Via Doische wandel je naar het afgelegen grensdorpje Vaucelles, waarna je enkele kilometers Frankrijk inwandelt ter hoogte van Hierges. De klim naar de crête waarop de Bivakzone Mazée is gelegen, loopt door aardig eikenbos op de grens. Onderweg naar Bivakzone La Roche Trouée wandel je een dagje door en boven de vallei van de Viroin, met als hoogtepunten het mooie dorp Vierves-sur-Viroin (wijk eventueel even van de route af om hogerop het centrum van Vierves te bezoeken) en de aangename oeverwandeling tussen Vierves en Olloy-sur-Viroin. Vanuit Bivakzone La Roche Trouée is het een korte wandelafstand naar het centrum van Nismes, het laat je ruim de tijd om onderweg rustig te genieten van het merkwaardige karstverschijnsel Fondry-des-Chiens, om in mei - juni de apart kalkflora en vlinders te ontdekken rond Nismes of om in Nismes nog wat na te genieten op een terras.

Route-info: Gebruik de topografische wandelgids van La Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay, ondermeer te koop bij uitgever Les Sentiers de Grande Randonnée , Forêt du Pays de Chimay of de plaatselijke toeristische diensten. Via de website van Forêt du Pays de Chimay kun je ook de app 'Xplore Forêt du Pays de Chimay' downloaden. Het hele traject is bewegwijzerd als grande randonnée met witrode streepjes. Eigenlijk loopt de GTFPC hier in het spoor van GR 125.
In dit routevoorstel wordt ook overnacht op een camping te Vodelée, Camping La Vallée Merveilleuse. Ze is geopend van half maart tot eind oktober, komende uit Soulme neem je voorbij de eerste vijf huizen van Vodelée het tweede wegje scherp rechts. 
Bivakzone Mazée ligt onmiddellijk langs de GTFPC, bij de uitzichttoren.
Bivakzone  La Roche Trouée ligt  400 meter van de GTFPC, gebruik de coördinaten.
Startpunt Hastière (bushalte Hastière-Lavaux Eglise), in de Maasvallei, is per bus ondermeer verbonden met het treinstation van Dinant en met Hermeton-sur-Meuse (langs de wandelroute). Deze bus rijdt soms ook door naar Heer-sur-Meuse en je kunt onderweg eventueel ook overstappen naar Mazée en Nismes maar de connectie  is niet evident en vereist stricte planning. In eindpunt Nismes (bushalte Nismes Eglise)  passeren bussen die het treinstation van Couvin met Mazée verbinden en er vertrekt vanuit Nismes ook een expresbus naar het treinstation van Namur via Couvin. Check bus- en treinuren vooraf.
In oktober - november - december verifieer je best vooraf via de gemeentelijke websites of er geen drijfjachten plaatsvinden, daardoor kunnen delen van de wandelroute immers afgesloten zijn. Ook op het korte Franse deel kan jacht zijn (vaak op zondag), in principe is de doorgang volgens Franse regels niet verboden maar check omwille van veiligheid met de jagers ter plaatse.
Het soms wat geaccidenteerde pad door de vallei van de Hermeton vereist enige vlotte basisconditie.

Variant: Je kunt ook vertrekken vanuit Hermeton-sur-Meuse (bushalte Hermeton-sur-Meuse Pont), de bus van Dinant-station naar Hastière rijdt immers soms ook door tot Givet en passeert daarbij de toegang tot de Hermeton-vallei. Bij de bushalte ga niet de Hermetonbrug over maar backtrack je 50 meter. Ga dan links, blijf in de vallei en al snel zie je de GR-tekens. Door pas te starten in Hermeton-sur-Meuse, kort je de eerste dag in met 5 kilometer.

 


 

 

 

19. Parc Naturel Viroin & Hermeton

Nismes - Olloy-s/Viroin - Vierves-s/Viroin - Treignes - Mazée - Doische - Vodelée - Hermeton-s/Meuse

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Duur: 3 dagen

Bivakzones: La Roche Trouée Nismes en Mazée

Aard: Het beste van Natuurpark Viroin & Hermeton, de tocht loopt hoofdzakelijk door en boven deze riviervalleien, die beiden erg verschillen. Het wildste deel van de Hermetonvallei is sterk ingesneden en vormt een minder toegankelijke maar haast ongerepte brok natuur. De vallei van de Viroin oogt dan weer meer open en biedt aantrekkelijke en afwisselende landschappen. Tussen de valleien  wandel je ook over plateaus en loopt het tracé zelfs een tijdje vrij vlak. Je komt ook  door twee dorpen die op de lijst staan van Mooiste Waalse dorpen: Vierves-sur-Viroin en Soulme. Tussen Bivakzone Mazée en het afgelegen dorp Vaucelles wandel je ook een klein uur haast ongemerkt over de Franse grens.

Route-info: Gebruik de topografische wandelgids van La Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay, ondermeer te koop bij uitgever Les Sentiers de Grande Randonnée , Forêt du Pays de Chimay of de plaatselijke toeristische diensten. Via de website van Forêt du Pays de Chimay kun je ook de app 'Xplore Forêt du Pays de Chimay' downloaden. Het hele traject is bewegwijzerd als grande randonnée met witrode streepjes. Eigenlijk loopt de GTFPC hier in het spoor van GR 125.
Bivakzone La Roche Trouée ligt 400 meter van de GTFPC, gebruik de coördinaten.  Bivakzone Mazée ligt onmiddellijk langs de GTFPC, bij de uitzichttoren. 
In startpunt Nismes (bushalte Nismes Eglise) passeren bussen die het treinstation van Couvin met Mazée verbinden en er vertrekt vanuit Nismes ook een expresbus naar het treinstation van Namur via Couvin. Eindpunt is Hermeton-sur-Meuse, verlaat daarom de GTFPC als je uit de vallei van de Hermeton komt en de Maas nadert. Wandel tot op de Maasvalleiweg en daar heb je bushalte Hermeton-sur-Meuse Pont waar je een bus kunt nemen naar Hastière of het treinstation van Dinant. Deze bus rijdt in de andere richting ook soms ook door naar Heer-sur-Meuse, je kunt onderweg eventueel ook overstappen op een bus naar Mazée en terug naar Nismes maar de connectie  is niet evident en vereist strikte planning. Check bus- en treinuren vooraf.
In oktober - november - december verifieer je best vooraf via de gemeentelijke websites of er geen drijfjachten plaatsvinden, daardoor kunnen delen van de wandelroute immers afgesloten zijn. Ook op het korte Franse deel kan jacht zijn (vaak op zondag), in principe is de doorgang volgens Franse regels niet verboden maar check omwille van veiligheid met de jagers ter plaatse. Het soms wat geaccidenteerde pad door de vallei van de Hermeton vereist enige vlotte basisconditie.

Variant: Heb je op het einde nog zin en tijd om verder te wandelen, dan kun je de GTFPC nog 5 kilometer verder volgen, tot in Hastière-Lavaux. Daar kun je ook de bus nemen naar het treinstation van Dinant.

 


 

 

20. Botinnen + bivak in 'La Botte du Hainaut'

Macquenoise - Imbrechies - Seloignes - Forges - Chimay - Lac de Virelles - Lompret - Dailly - Bousu-en-Fagne - Petigny - Nismes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Duur: 4 dagen. De eerste dag is een reisdag. Bus naar / van Macquenoise niet op zaterdag / zondag.

BivakzonesNouveau Monde Macquenoise, Les Crayats Les Forges en Bois de Blaimont Virelles

Aard: Een trektocht door de uitgestrekte, afgelegen wouden ten zuiden van Chimay, een wat vergeten  uithoek van België.  Het wandelterrein door de mooie loofwouden is vrij vlak. Je passeert door het centrum van Chimay en langs het grote meer van Virelles, helaas wandel je in deze omgeving een paar  kilometers langs verkeerswegen. Als je weer bos induikt volgt al snel een van de mooiste dorpen in Wallonië, Lompret is zeker een kort ommetje waard. Door afwisselend landschap van beekvalleien, kalksteenheuvels van de Calestienne, bossen en weiden wandel je naar de vallei van de Eau Noire te Pétigny, waarna het niet ver meer is tot Nismes. 

Route-info: Gebruik de topografische wandelgids van La Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay, ondermeer te koop bij uitgever Les Sentiers de Grande Randonnée , Forêt du Pays de Chimay of de plaatselijke toeristische diensten. Via de website van Forêt du Pays de Chimay kun je ook de app 'Xplore Forêt du Pays de Chimay' downloaden. Het hele traject is bewegwijzerd als grande randonnée met witrode streepjes. De GTFPC volgt tot Virelles een eigen route bewegwijzerd traject. Bij het kerkhof van Virelles loopt de GTFPC in het spoor van GR 125 (hoofdroute) en kies je op het GR-kruipunt daar voor de richting Lompret / Nismes. Te Boussu-en-Fagne loopt de GTFPC verder in het spoor van GR 125 (hoofdroute) naar Nismes en kies je niet het variant GR-traject naar de meren van de Eau d'Heure en Cerfontaine.
Opgelet om Macquenoise te bereiken per TEC-bus (halte Macquenoise Bas du Village). De bus rijdt vanuit de busterminal in Chimay (op het oude stationsplein daar, halte Chimay Gare) enkel op weekdagen tot het grensdorp Macquenoise, niet tijdens het weekend. Baseer je reisschema met openbaar vervoer naar het startpunt  van dit routevoorstel dan ook op een van de weinige ritten die deze bus dagelijks maakt. In Chimay komen al lang geen treinen meer maar het bierstadje is wel vlot verbonden met het treinstation van Charleroi-Zuid. Neem best wel een directe bus tussen de twee steden, sommige bussen van lijn 109a doen immers ook nog een aantal dorpen aan onderweg. Op eindpunt Nismes (bushalte Nismes Eglise) passeren bussen die het treinstation van Couvin met Mazée verbinden en er vertrekt vanuit Nismes ook een expresbus naar het treinstation van Namur via Couvin. Check bus- en treinuren vooraf.
In oktober - november - december verifieer je best vooraf via de gemeentelijke websites of er geen drijfjachten plaatsvinden, daardoor kunnen delen van de wandelroute immers afgesloten zijn.

Variant: Heel wat mogelijkheden om te variëren. Uiteraard kun je dit routevoorstel ook in omgekeerde richting wandelen, aangezien de GTFPC als grote routepad in twee richtingen is bewegwijzerd. Met bivakzone Nouveau Monde ben je dan nog 2 km verwijderd van eindpunt Macquenoise en is het slechts een korte wandeling tot de bushalte. Kan handig zijn want er vertrekken een paar vroege bussen vanuit Macquenoise, waardoor je eventueel al snel terug in Chimay bent om van daaruit door te reizen naar een andere deel van de GTFPC en je nog een stevige dagetappe kunt afleggen. Gezien het vroege vertrekuur van de eerste bussen uit Macquenoise, is dit een optie in de periode met lang daglicht, je tent opbreken in het donker en je weg zoeken door bos in het pikkedonker is immers geen evidentie...
Met slechts 9 km is de wandelafstand van etappe twee erg kort, het laat je de tijd om onderweg rustig het stadje Chimay (en zijn bier) te ontdekken of om enkele uren bij het meer van Virelles te vertoeven.
Het is ook mogelijk om andere bivakzones te kiezen onderweg, en dus ook afwijkende dagafstanden te wandelen. Bivakzone Le Sentier des Pins en Bivakzone Boussu-en-Fagne liggen immers ook onmiddellijk langs dit traject. Vanuit Nismes kun je uiteraard ook nog verder wandelen over de GTFPC, Bivakzone La Roche Trouée ligt slechts 5 km verwijderd...

 


 

 

21. Henegouwse Land van Marmer en Kalksteen

Sivry - Forêt de Rance - Rance - Froidchapelle - Lac de Virelles - Lompret - Dailly - Boussu-en-Fagne - Pétigny - Nismes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ! Opgelet: Bivakzone Les Frès is definitief gesloten! Alternatief bivakzone Bois d'Hernoy 

Duur: 3 dagen

Bivakzones: Les Frès Rance en Bois de Blaimont Virelles

Aard: Een tocht door een weinig bekend gebied van Wallonië ten noordoosten van Chimay. Van Sivry tot Virelles loop je urenlang door wouden, vaak over smalle rechte bospaden. Aan de rand van uitgestrekte Woud van Rance ligt bivakzone Les Frès. Erg rustig wandelen over een redelijk vlak tot licht golvend landschap waarin ooit marmergroeven werden geëxploiteerd. De GTFPC maakt ook gebruik van een gebetonneerde RAVeL (fietspad) over een voormalige spoorbedding tussen Rance tot voorbij Froidchapelle. Voorbij het meer van Virelles kom je in kalklandschap, andere natuur met ondermeer wilde orchideeën in de lente. Het mooie dorpje Lompret is een korte afwijking van de GTFPC overwaard. Na de afdaling in de vallei van de Eau Noire komt eindpunt Nismes snel korterbij.

Route-info: Gebruik de topografische wandelgids van La Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay, ondermeer te koop bij uitgever Les Sentiers de Grande Randonnée , Forêt du Pays de Chimay of de plaatselijke toeristische diensten. Via de website van Forêt du Pays de Chimay kun je ook de app 'Xplore Forêt du Pays de Chimay' downloaden. Het hele traject is bewegwijzerd als grande randonnée met witrode streepjes. Onderweg kom je langs enkele GR-kruispunten. Op de splitsing kort voor het Château de Bruyère vervolg je richting Sautin, bij het voormalig station van Froidchapelle loopt de GTFPC verder over GR 125 in de richting van Virelles, bij het kerkhof van Virelles ga je niet naar Chimay maar richting Lac de Virelles en bij Boussu-en-Fagne vervolg je over de hoofdroute van GR125 naar Nismes.
Sivry is met  bus 109a bereikbaar vanuit het centrum van Chimay of vanuit Charleroi maar let op dat je niet de directe bus neem, die stop immers enkel te Sivry Gare en dat is 3 km van het dorpscentrum van Sivry. Neem een bus die ook langs halte Sivry Place rijdt! Op eindpunt Nismes (bushalte Nismes Eglise) passeren bussen die het treinstation van Couvin met Mazée verbinden en er vertrekt vanuit Nismes ook een expresbus naar het treinstation van Namur via Couvin. Check bus- en treinuren vooraf.
De bivakzone Les Frès ligt op 600 meter van de GTFPC. Zie bij info over deze bivakzone hoe je ze best bereikt.
In oktober - november - december verifieer je best vooraf via de gemeentelijke websites of er geen drijfjachten plaatsvinden, daardoor kunnen delen van de wandelroute immers afgesloten zijn.

Variant: Onderweg kom je ook langs twee andere bivakzones, Bivakzone Froidchapelle en Bivakzone Bois des Crayats. Je kunt je tocht dus ook anders indelen qua dagafstanden en overnachtingsplaatsen.

 


 

 

22. La Grande Traversée all the way

Macquenoise - Imbrechies - Seloignes - Forges - Chimay - Lac de Virelles - Lompret - Dailly - Boussu-en-Fagne - Pétigny - Nismes - Olloy-s/Viroin - Vierves-s/Viroin - Treignes - Mazée - Doische - Vodelée - Hermeton-s/Meuse

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Duur: 6 dagen

BivakzonesLe Sentier des Pins Momignies, Les Crayats Les Forges, Boussu-en-Fagne, La Roche Trouée Nismes  en Mazée

Aard: Meerdaagse trekking over de hele hoofdas van La Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay, Macquenoise tot helemaal in de Hermeton- en Maasvallei. Onderweg overnacht je op 5 verschillende bivakzones. Vanuit Macquenoise trek je door de uitgestrekte, afgelegen wouden ten zuiden van Chimay, een  vergeten  uithoek van België, de Fagne.  Het is er redelijk vlak tot licht golvend wandelterrein. Je passeert door het centrum van Chimay en langs het grote meer van Virelles, in deze omgeving loopt de GTFPC wel een paar  kilometers langs verkeerswegen. Als je weer bos induikt volgt al snel een van de mooiste dorpen in Wallonië, Lompret is zeker een kort ommetje waard. Door afwisselend landschap van beekvalleien, kalksteenheuvels van de Calestienne, bossen en weiden wandel je naar de vallei van de Eau Noire te Pétigny, waarna het niet ver meer is tot Nismes.De Grote Bosdoorsteek loopt verder langs een rist typische dorpen van de Viroinvallei, zoals Olloy-sur-Viroin, Vierves-sur-Viroin en Treignes. De rivier Viroin is hier de rode draad. De laatste bivaknacht breng je door op een scherpe kam, die ook de grens vormt tussen Franrijk en België. De GTFPC loopt trouwens even Frankrijk in, pikt dan nog enkele stille dorpen mee vooraleer de wilde en ingesneden Hermetonvallei in te duiken. Enkele uren en geaccidenteerde paden later opent het landschap zich weer met de aankomst in de brede Maasvallei.

Route-info: Gebruik de topografische wandelgids van La Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay, ondermeer te koop bij uitgever Les Sentiers de Grande Randonnée , Forêt du Pays de Chimay of de plaatselijke toeristische diensten. Via de website van Forêt du Pays de Chimay kun je ook de app 'Xplore Forêt du Pays de Chimay' downloaden. Het hele traject is bewegwijzerd als grande randonnée met witrode streepjes.
De eerste dag wandel je slechts 10 kilometers. Deze eerste dag voorzien we immers als reisdag om Macquenoise te bereiken. Dat vraagt enige planning met openbaar vervoer. Ofwel reis je met de trein naar Couvin, neem je daar een bus naar Chimay en nog een bus naar Macquenoise. Ofwel neem je de trein naar Charleroi-Zuid, neem je daar een directe bus naar Chimay en daar een bus naar Macquenoise. Opgelet er rijden geen TEC-bussen van en naar het grensdorp Macquenoise (halte Macquenoise Bas du Village) tijdens het weekend en op een weekdag zijn ze ook niet talrijk. te bereiken per TEC-bus. Ga dus niet op een zaterdag of zaterdag naar Macquenoise en baseer je reisschema met openbaar vervoer op een van de weinige busritten naar dit afgelegen grensdorp.
Eindpunt is Hermeton-sur-Meuse, verlaat daarom de GTFPC als je uit de vallei van de Hermeton komt en de Maas nadert. Wandel tot op de Maasvalleiweg en daar heb je bushalte Hermeton-sur-Meuse Pont waar je een bus kunt nemen naar Hastière of het treinstation van Dinant. Check bus- en treinuren vooraf.
In oktober - november - december verifieer je best vooraf via de gemeentelijke websites of er geen drijfjachten plaatsvinden, daardoor kunnen delen van de wandelroute immers afgesloten zijn.

Variant: Wil je onderweg ter afwisseling en omwille van het verhoogd comfort gebruik maken van een camping dan zijn er enkele mogelijkheden. Je vindt ondermeer campings dichtbij het traject van de GTFPC te Chimay-centrum, Olloy-sur-Viroin, Matignolle en Vodelée.
Het is ook mogelijk om je dagafstanden iets anders in te delen door gebruik te maken van andere bivakzones die langs dit traject liggen, dat zijn  Bivakzone Le Nouveau Monde en Bivakzone Bois de Blaimont. Die eerstgenoemde bivakzone is trouwens handig indien je echt laat arriveert aan de start te Macquenoise. Bivakzone Le Nouveau Monde kom je immers al na 2 km tegen. De tweede dag staat dan wel een etappe van 26 km op het programma indien je bovenstaand voorstel volgt. 
Op het einde bij Hermeton-sur-Meuse kun je de GTFPC nog 5,5 km verder volgen tot Hastière-Lavaux, waar je aan bushalte Hastière-Lavaux Eglise ook een TEC-bus kunt nemen naar het treinstation van Dinant.
Tot slot is het ook mogelijk om deze tocht in omgekeerde richting te doen, waarbij de laatste dag best niet een zaterdag of zondag is omdat er dan geen bussen zijn vanuit Macquenoise.  

 


 

 

23. Woudlopen tussen Lesse en Lomme (Libin)

Poix-Saint-Hubert - Ochamps - Maissin - Lesse - Poix-Saint-Hubert

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Duur: 4 dagen

Bivakzones: Bois du Bané, Virée à Chêne, Biolet

Aard: Dit trektocht-idee is volledig gebaseerd op de in 2018 opengestelde en volledig bewegwijzerde wandelroute 'Entre Lesse et Lomme'. De route slingert over 78 km langs de sterk beboste grenzen van de Ardense gemeente Libin, waarbij je ook een tijd door de wilde valleien van de rivieren Lesse en Lomme loopt. Echt iets voor woudlopers. Details over deze bivakzones vind je elders op bivakzone.be .

Route-info:  Alle praktische informatie en een gedetailleerd routeverslag staat op trekkings.be . Deze route is momenteel erg populair, voor een rustig kort verblijf op de bivakzones kies je best geen verlengde weekends, mooiweerweekends of vakantieperiodes uit. Hou er ook rekening mee dat tijdens de jachtperiodes (oktober tot eind december) grote delen van Entre Lesse et Lomme niet toegankelijk kunnen zijn. 
Als startpunt kozen we het treinstation van Poix-St-Hubert, het enige in de buurt van de wandelroute. Vanaf het station is het 1 km wandelen om op het bewegwijzerd wandelcircuit te komen. Aangezien de route circulair loopt, kun je met eigen transport eender waar aanpikken. 

Variant: Het is mogelijk om van het hoofdcircuit af te wijken, via gemarkeerde tussenpunten, bvb om naar een van de dorpen te wandelen voor bevoorrading. De hoofdroute passeert immers amper langs bewoning.  Opgelet: de hoofdroute is slechts in één richting bewegwijzerd, in wijzerzin.