Get Adobe Flash player

Duinengordel: Bivakzones Itter & Solt (Oudsbergen)

{zhgooglemap:29}

Bivakzones Itter en Solt zijn een realisatie van het projectteam Duinengordel in samenwerking met  Agentschap Natuur & Bos en de gemeente Oudsbergen.

 

These two officially recognized bivouac areas are managed by the Flemish Agency for Nature and Forests (ANB), in cooperation with project team Duinengordel. Open all year round. No reservation or registration necessary. Max 10 people or 3 small trekking tents allowed in the same bivouac area. You can stay up to 48 hrs (2 nights). If one bivouac area is full, divert to the other which is only 600 meters away. Free stay. A bivouac area should not be confused with a small camping, rules are different, comfort facilities limited or non-existent and you are held personally responsible to keep the area spotlessly clean and quiet during your short stay. Strictly forbidden for any motorized vehicle, access only on foot or by bike. Hand water pump (water non-potable), toilet, small shelter, hammock poles. Campfires not allowed. Lots of waymarked walking and cycle trails in the area. Enjoy your short stay. Leave no trace, just your footsteps.

 

 Coördinaten voor wandelaars en fietsers  

 

 

 

 

Itter

GPS N 51 06.283 E 5 39.200
°/min/sec N 51 06 17 E 05 39 12
WGS84 51.104722 5.653333
X / Y 31N 685750 5664819

 

 

 

 

Solt

GPS N 51 05.983 E 5 39.183
°/min/sec N 51 05 59 E5 39 11
WGS84 51.099722 5.653056
X / Y 31N 68751 5664262

 

 

 Bivakzones Itter en Solt liggen via  bospaden slechts 700 à 800 meter uit elkaar.

 

 


Omgeving & Bereikbaarheid

De bivakzones Solt en Itter zijn gelegen in de Duinengordel, een streek in het noordoosten van Limburg die toeristisch gekend is omwille van het aantrekkelijk gebied van hoge stuifduinen, zanderige bossen, vennen en heide. Duinengordel heeft iets met bivakkeren. Jaarlijks gaan duizenden jongeren er op kamp met hun jeugdbeweging. Gelukkig niet op de bivakzones maar op een aantal groepsbivakterreinen.
Duinengordel strekt zich uit over de gemeenten Oudsbergen, Maaseik en Bree. De stuifduinen zijn niet gelegen in de onmiddellijke omgeving van de bivakzones, je kunt ze ontdekken als je enkele kilometers meer zuidelijk fietst of wandelt. Vooral de omgeving rond de Oudsberg is daar het ontdekken waard.

Het deelgebied waarin de bivakzones liggen is Solterheide, van oudsher voornamelijk heidegebied en wastine maar over de eeuwen heen sterk bebost met veel naaldhout ten voordele van de Limburgse mijnen. Door de inplanting van meer  inheemse  loofbomen door ANB  bieden de bossen van de Duinengordel vandaag echter een vrij afwisselende aanblik. 

De Hoge Kempen, waar de Duinengordel deel van uitmaakt, onderscheiden zich van de Lage Kempen en de Maasvallei door een steilrand, miljoenen jaren geleden gevormd door glaciale uitschuring  waarin ondermeer de Maasvallei zich vormde. Die steilrand is soms maar enkele meters, soms enkele tientallen meters hoog maar loopt over grote afstand noord-zuid door de provincie Limburg. Net tegen en boven die steilrand zijn ook de twee bivakzones gelegen. De lagere, iets nattere zijde van de steilrand wordt vandaag voornamelijk benut voor akkers en weiden, terwijl de hogere, drogere kant vooral bebost is.

Het project Duinengordel heeft ondermeer als doel om voor deze streek aantrekkelijke, eigentijdse belevingsvormen van zachte recreatie te creëren, met respect voor de natuurlijke omgeving. Daarbij past ook de openstelling van de bivakzones Solt en Itter sinds juli 2015.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Te voet bereik je zowel bivakzone Itter als bivakzone Solt via het  Grote Routepad (GR) 561 Kempen-Maaspad tussen Opitter en Neeroeteren. Bewegwijzering met witrode strepen. Opgelet als je de topografische gids van het Kempen-Maaspad gebruikt: daarin staat nog een inmiddels vervallen traject beschreven in de omgeving van Solterheide. Je kunt het meer aantrekkelijke en update traject, evenals de hele route als GPX-file, ook downloaden van de website van Grote Routepaden.

Er bestaat nog geen wandelnetwerk in de streek om de bivakzones te benaderen, de provincie Limburg loopt wat achter op dit vlak.

Vanaf het kruispunt Opstraat / Zandbergstraat te Itter kun je ook gewoon rechtstreeks naar de bivakzones wandelen. Volg gewoon het pad dat het bos inloopt en blijf 25 minuten de bosrand volgen, ook na de kruising met een asfaltweggetje. Zo bereik je bivakzone Itter.  

Bivakzones Itter en Solt liggen in de buurt van het uitgestrekte Limburgse Fietsknooppuntennetwerk, meerbepaald tussen knooppunten 36 en 570. Beide bivakzones liggen op minder dan 400 meter van het fietstraject.

 Kom je met openbaar vervoer, dan kan je eventueel een bus nemen naar halte 'Opitter Dorp' + 30 minuten wandelen. Duinengordel is niet ontsloten met treinverkeer, dichtst bijgelegen treinstation is Genk maar wel op een flinke afstand.

 

Bivakzone




  De meest noordelijke bivakzone, Itter, ligt  krak op de Limburgse steilrand. Het terrein is er dus hellend, handig dan ook  dat er een ruim tentenplatform is waarop je je tent waterpas kan plaatsen. Je bivakkeert hier in een schaduwrijke omgeving van  berken en eiken maar het zijn toch vooral de grove dennen die overheersen rond de bivakzone. Aan een zijde heb je tussen de bomen een vergezicht over akkers en weiden, grotendeels op het grondgebied van de gemeente Bree gelegen.

Bivakzone Solt ligt wat zuidelijker en  is volledig door bos omgeven, Corsicaanse dennen en Amerikaanse eiken. Deze bivakzone ligt op een kruising van enkele bospaden, waarlangs wandelroutes passeren en beschikt op een vlak terrein eveneens over een tentenplatform. Indien je op Itter een probleem zou hebben om je tent te plaatsen kun je eventueel naar Solt uitwijken waar je ze eventueel op de vlakke bodem kan plaatsen. 


Omwille van de zeer brandgevoelige ligging van beide bivakzones is het strikt verboden om houtvuur te maken, het is een strafbaar delict. Respecteer dit houtvuurverbod als gast in Duinengordel!  Je kunt wel een klein brandertje op gas of fuel gebruiken om te koken, tenzij er uitzonderlijke maatregelen van kracht zijn omwille van extreme droogte. Laat geen spoor achter op deze natuurplekken, zoals steeds op een bivakzone neem je afval terug mee, er zijn daarom ook geen afvalbakken geplaatst. Neem het bivakreglement ter plaatse nog even door. Max. 10 personen, 3 tenten en 2 nachten verblijf.

Voor wie graag onder een tarp of in een hangmat (hammock) overnacht, zijn er stevige palen voorzien, dit zijn de eerste bivakzones in Vlaanderen die hiermee zijn uitgerust. Voor sommige types hangmatten kan het zijn dat de palen niet ver genoeg uit elkaar staan.

Wat je nog aantreft op bivakzones Solt en Itter zijn een kleine shelter op het tentplatform, een rust- en picknickbank,  een fietsrek en een infobord met locatiekaart en bivakregels. 





Er is op elke bivakzone een ecologisch toilet aanwezig. Na je dropje bedek je dat met een stevig handvol zagemeel om ecologische compostering te bevorderen en onaangename geuren tegen te gaan. Er is daarvoor een voorraad zagemeel voorzien in een smalle bak, rechts van jou als je op het toilet zit.

Sinds juni 2017 zijn er nu ook waterpompen op deze bivakzones. Het water is in principe niet drinkbaar.  

 De omgeving rond de bivakzones is gewoonlijk bijzonder rustig, er is geen autolawaai of ander storend omgevingsgeluid. Uitzonderlijk kan er wel eens een militair vliegtuig overkomen maar voor de rest is er vooral vogelgefluit en koeiengeloei te horen. 

 

 



Wandelen / Fietsen / Ruiteren / Geocache



 Het Kempen-Maaspad (GR 561) verbindt over zowat 200 km Diest met Maastricht via Valkenswaard. Het is een van 'de meest groene' langeafstandspaden in Vlaanderen, je wandelt door  veel bos- en heidegebieden. Beide bivakzones liggen onmiddellijk langs het traject. meer info over deze wandelroute bij Grote Routepaden.

Op 1,6 km  van bivakzone Itter loopt Langeafstandswandeling Kempen~Broek, een 104 km lange en grensoverschrijdende rondwandeling. Deze loopt eigenlijk niet door Duinengordel maar wel door een ander deelgebied van Kempen- en Maasland:  GrensPark Kempen~Broek. Een flink aantal natuurgebieden worden met deze LAW als 'groene kamers' met elkaar verbonden. Deze langeafstandsroute komt het kortst bij de bivakzones ter hoogte van de Pollismolen te Itter. LAW Kempen~Broek is volledig bewegwijzerd in twee richtingen en er bestaat een topografische kaart van. Te koop in oa het bezoekerscentrum van de Pollismolen of bij Regionaal Landschap Kempen & Maas (RLKM).  Verslag op Trekkings.be .

Er loopt geen klassiek  wandelnetwerk met knooppunten langs de bivakzone en door Duinengordel. De provincie Limburg loopt wat achter met wandelnetwerken. Wel lopen er door Duinengordel drie clusters van lokaal bewegwijzerde wandelroutes, waaronder ook een cluster voor Solterheide. Je treft de verschillende kleurensymbolen van deze lusvormige wandelingen ook aan op paaltjes in de buurt van de bivakzones. Ze bieden een uitstekende mogelijkheid om Solterheide en Duinengordel te verkennen vanuit de bivakzones.

De route met gele zeshoeken (12,6 km)  verkent zowat het hele deelgebied Solterheide tussen Opitter en Neerglabbeek. De paarse trapeziumvormige symbolen (9,6 km) lopen eveneens door Solterheide maar komen niet in de buurt van Neerglabbeek. De route van groene rechthoeken (5 km) is nog wat korter en loopt naar Opitter en door de bossen rond de bivakzones.



Er is een aparte wandelkaart voor Solterheide, te koop voor een paar euro's bij de onthaalpunten van de Duinengordel, in de lokale toerismekantoren of  bij Regionaal Landschap Kempen- en Maasland (RLKM).  

  Beide bivakzones liggen  in de buurt van het uitgestrekte Limburgse Fietsknooppuntennetwerk, tussen knooppunten 36 en 570. Beide bivakzones liggen op minder dan 400 meter van het fietstraject. De fietsknooppunten bieden haast onbeperkte mogelijkheden om zelf je traject en afstand te bepalen.

Er zijn  geen langeafstandfietsroutes binnen een straal van 5 km rond de bivakzone. 



Er loopt wel een bijzonder aangename en uitdagende mountainbikeroute langs de bivakzone. Die bestaat uit een attraktieve combinatie van  single tracks en bijna enkel onverharde wegen. De bewegwijzerde 'blauwe lus' door Duinengordel is 18 km lang (98 % off road!) en kun je eventueel combineren met een connecterende 'groene lus' meer zuidelijk van 19,5 km (95 % off road!). Er bestaan een kaart en GPX-files van.

 

 


De bivakzones zijn ook gelegen langs het ruiterknooppuntennet 'Limburgse Kempen', in de buurt van knooppunt 55. Bomen rond de bivakzones bieden genoeg bindmogelijkheid voor een paard. Uitwerpselen ruim je op.



 

Zowel bij bivakzone Itter als bivakzone ligt een geocache verborgen. Die maken deel uit van een kwalitatief hoogstand cache-netwerk, gerealiseerd door Mathieu1. 

Meer info over alle recreatieve routes die langs bivakzones Itter en Solt lopen bij Duinengordel.

  


 

Officiële info, vragen, opmerkingen over deze bivakzone? Contacteer beheerder Agentschap Natuur & Bos. Je kunt ook een dankwoordje of een reactie plaatsen op het bivakgastenboek van Duinengordel. Voor opmerkingen met betrekking tot bivakzone.be, zie mailcontact hieronder.