Aire de Bivouac de la Bergerie - Baelen
Biwakplatz Bergerie / Bivakzone Bergerie
{zhgooglemap:41}
Bivakzone Bergerie is in beheer door het Département de la Nature et des Forêts (DNF) van kanton Verviers.
Respecteer de gastvrijheid die de boswachters je aanbieden, wie zich niet houdt aan de toegangs- en verblijfsafspraken kan worden beboet en verwijderd, er is regelmatig controle.
Deze bivakzone is enkel toegankelijk voor wie zich te voet of per fiets verplaatst, niet voor gemotoriseerde bezoekers, je mag er één nacht verblijven (tussen 18 u en 9 u). Houtvuur aanmaken is niet toegelaten.
This officially recognized bivouac area is managed by the Walloon Agency for Nature and Forests (DNF). It's located between the vast Hertogenwald and the unique nature reserve 'Plateau des Hautes-Fagnes'. Accessible all year round except on a couple of days during the hunting season (october – december). Reservation compulsory. Free stay. Go – camp – go. You can stay one night and no occupation or tents during the day. There is a shelter nearby, primarily intended for walkers passing by. You are expected to use your own tent for sleeping, not the shelter. A bivouac area should not be confused with a small camping, rules are different, comfort facilities limited or non-existent and you are personally responsible to keep the area spotlessly clean and quiet during your short stay. Strictly forbidden for any motorized vehicle, access only on foot or by bike. No toilet, no water pump but there 's a little stream in the vicinity. Campfire not allowed! Respect nature, silence and other campers’ rest. This bivouac area can be busy, avoid nice weather weekends and holiday periods if you prefer a quiet stay. Violation of rules in force can be subject to legal prosecution or a penalty. Lots of waymarked walking and cycle trails in the area. Enjoy your short stay in the Ardennes nature. Leave no trace, just your footsteps. |
Coördinaten voor fietsers & wandelaars
GPS | N 50 33.640 E 6 03.530 |
°/min/sec | N 50 33 39 E 6 03 31 |
WGS84 | 50.560667 6.058833 |
X / Y | 32N 291694 5605102 |
Reservatie noodzakelijk! Reservatie Bivakzone La Bergerie.
Omgeving & Bereikbaarheid
Bivakzone La Bergerie ligt in vogelvlucht op 7 km ten noorden van het hoogste punt van België, Signaal van Botrange. Op een hoogte van 475 meter is de ligging van de bivakzone 220 hoogtemeters lager dan Botrange. Hoewel het bijzonder koud en guur kan zijn op de Hoge Venen ben je op deze bivakzone toch nog vrij goed beschermd tegen gure winden en barre gevoelstemperaturen, temeer daar de bivakzone in een omgeving ligt onder hoge dennen.
De naam 'La Bergerie' (= de schaapskooi) verwijst naar het gebruik om hier op deze desolate hellingen schapen te laten struinen. Een eeuwenoude traditie in het toenmalige Hertogdom Limburg (waartoe dit gebied behoorde) die volledig verdwenen is. Daarvoor is vooral de massale aanplant van produktiedennen vanaf de tweede helft van de 19de eeuw verantwoordelijk.
Je moet je deze omgeving tot 150 jaren geleden dus helemaal anders voorstellen. Uitgebreid bos was er toen ook zeker maar dan grotendeels bestaande uit inheemse loofboomsoorten. Daarnaast had je hier ook nog een veel groter areaal aan veenachtige gronden en schrale heidegronden, waarop dus schapen werden te grazen gezet. Even terzijde: sinds enkele jaren is er terug een (Vlaamse) schaapsherder aktief in het centrale natuurgebied van de Hoge Venen.
Het rechte weggetje waarlangs Bivakzone La Bergerie ligt, is de Route de la Robinette, een geasfalteerd weggetje dat niet voor normaal gemotoriseerd verkeer toegankelijk is. Het woord 'Robinette' is wellicht een verbastering van het Duitse 'Rote Benden', wat eens te meer verwijst naar het vroegere landschap, vrij vertaald: 'rode weiden' ('rood' mogelijk door aanwezigheid van ijzerhoudende waters).
Op 200 meter van de bivakzone staat langs de weg het Croix aux Alliés (Kruis van de Geallieerden). Het herinnert aan gestorven Russische en Italiaanse dwangarbeiders die werden ingezet voor het omkappen van het Hertogenwoud tijdens WO I. Enkelen kregen hier een veengraf maar werden later naar het kerkhof van Jalhay overgebracht.
Op ongeveer 250 meter van de bivakzone kruis je op de Route de la Robinette de Fossé d'Eupen (Eupener Graben). Eigenlijk gaat het om de Ginsterbaachbeek. Deze werd in de 18de eeuw kunstmatig aangesterkt met afgeleide beken, ten behoeve van de toen florissante textielindustrie van Eupen, die massa's proper water nodig had.
Bivakzone La Bergerie bereik je te voet via de Route de la Robinette vanaf de verkeersweg Eupen - Malmédy (N68). Komende uit Eupen verlaat je deze (vrij drukke) N68 naar links en dat op een plek ongeveer 1 km voorbij het boswachtershuis van Hestreux en 1,8 km voor je het rondpunt Drossart bereikt. Vermijd echter wandelen langs de N68 indien mogelijk omwille van snel en druk verkeer, benader de Route de la Robinette best via alternatieve paden en wegen.Vanaf het kruispunt met de N 68 volg je dan de Route de la Robinette over 1,1 km.
Deze bivakzone is ook makkelijk te bereiken per fiets, hoewel ze NIET langs het bewegwijzerde fietsknooppuntennet van de Hoge Venen ligt. Knooppunten van VéloTour te Baelen die het dichtst in de buurt liggen (op 2 à 4 km) zijn de nrs 59, 61 en 67. Gebruik een gedetailleerde kaart of GPS-coördinaten, je moet uiteindelijk over de Route de la Robinette fietsen om langs Bivakzone La Bergerie te passeren.
Het treinstation van Eupen ligt in de bovenstad, voorzie minstens 20 minuten overstaptijd om naar het busstation van Eupen te wandelen dat op 500 meter ligt. Sommige bussen komen langs het treinstation, niet alle bussen. TEC-bus 394 rijdt over het Hoge Venen-plateau, stap te Hestreux af en wandel nog 1 km om dan het asfaltje links te nemen (Rue de la Robinette). 1,1 km volgen..
Bivakzone La Bergerie is exclusief voor wandelaars, fietsers en ruiters, het weggetje naar de bivakzone is trouwens verboden voor gemotoriseerd verkeer, dit is natuurgebied.
Bivakzone
Go - Camp - Go. Je mag op deze bivakzone één nacht verblijven, van 18 u tot 9 u volgende morgen. Echt bedoeld dus voor wandelaars, fietsers en ruiters op doortocht. Verblijfskamperen overdag is onwettig.
De bivakzone ligt 220 meter lager dan Signaal van Botrange, op een hoogte van 475 meter. De plek is omgeven met hoge dennen, evenals de grotere omgeving. De wind, die op het Hoge Venen-plateau genadeloos koud kan waaien, wordt hier dus afgestopt. Op een warme zomerdag vind je hier uiteraard koelte in de schaduw van de bomen. Bij regenweer heb je wat beschutting in de aanwezige schuilhut ('abri') met banken.
De plek om je tent te plaatsen is voor die schuilhut. Het terrein is vrij vlak en voldoende ruim voor enkele trekkerstenten. Vuur maken is verboden! Aanmaak van bvb houtvuur kan aanleiding zijn voor een boete en verwijdering. Een kookbrandertje gebruiken is echter wel toegelaten.
Er is geen pomp maar van het Hoge Venen-plateau stroomt heel wat water af. Wandel je iets verder langs het wegje dat langs Bivakzone La Bergerie loopt, dan kom je na 200 meter bij de Fossé d'Eupen, een watervallende beek waar je je kunt verfrissen. Vermijd daarbij wel elk gebruik van niet biologisch afbreekbare produkten en hou het riviertje zuiver. Het water van de veenbeken is meestal wat bruin gekleurd en er kan zelfs schuim op drijven. Het gaat hier om een vorm van natuurlijke vervuiling, typisch voor een veenriviertje en veroorzaakt door slechte afbraak van natuurlijke stoffen omwille van de zuurtegraad. Heeft niks met menselijke vervuiling te maken. Dit water smaakt dan ook nogal zuur, gebruik als drinkwater op eigen verantwoordelijkheid.
Geen lawaai van verkeerswegen of andere storende geluiden te horen op deze bivakzone. Op mooie vakantiedagen en tijdens het weekend kan er al eens een andere wandelaar langskomen maar gewoonlijk is het hier heel rustig.
Laat geen spoor achter en neem eventueel afval steeds mee, je moet wel een rund zijn om in dit bijzondere natuurgebied afval achter te laten. Er is niemand om je rommel op te ruimen en de volgende wandelaar of fietser zet ook graag zijn tent op in een zuivere omgeving. Wie zich niet houdt aan de bivakregels kan zich mogelijk aan een boete en verwijdering verwachten, zie ook 'uit het leven van een bivakzone-boswachter'.
Fietsen & Wandelen
De bivakzone La Bergerie is een goeie uitvalsbasis om zowel het Hertogenwoud als het plateau van de Hoge Venen te verkennen via uitgebreide wandelingen. Trek je naar het hoogplateau hou dan zeker rekening met een aantal veiligheidstips. Dit is geen regio om zomaar zonder voorbereiding op avontuur te trekken, temeer daar het terrein en de weersomstandigheden er bar kunnen zijn. Er hangt ook vaak mist (die snel kan opzetten).
Qua routeplanning moet je ook opvolgen of de rode vlag niet uithangt bij de toegangen tot brandgevoelige gebieden (met name open veengebieden van hoofdzakelijk grassen). Het is niet uitzonderlijk dat de rode vlag wordt gehesen, vooral tijdens de lentemaanden (maart - juni) kan dit soms weken het geval zijn. De wilde verhalen over reizigers, wandelaars en ruiters die werden opgeslokt en volledig verzwolgen door het veen zijn fantasie. Je kunt wel een halve meter diep zakken in onvast veengebied maar je verdwijnt er niet in. Meest verraderlijk voor ongelukken is eerder mist (moeilijke oriëntatie) en koud weer met wind waardoor de gevoelstemperatuur erg diep kan zakken.
* Controleer de weersvooruitzichten vooraf en pas je tochttraject en materiaal daaraan aan.
* Maak je traject en plannen vooraf bekend aan 'het thuisfront' of een vertrouweling.
* Neem steeds voldoende voedsel en water mee, afhankelijk van je traject passeer je mogelijk de hele dag geen enkel huis, laat staan een café, winkel of restaurant.
* Neem steeds een gedetailleerde kaart mee van het gebied en vergewis je er onderweg constant van dat je weet waar je je bevindt met de hulp van het kompas op je smartphone en een fysiek kompas als back-up.
* Draag aangepaste kledij, heb vooral oog voor adequaat schoeisel en voldoende warme kledij.
* Hou de tijd in het oog, start je dagtocht 's morgens vroeg genoeg, met name 's winters als het snel donker wordt en voorzie voldoende tijdsmarge om je dagtocht af te ronden vooraleer de nacht valt.
* Blijf op de toegankelijke paden, een 'shortcut' nemen waarvan je niet met zekerheid weet waar die uitkomt is geen goed idee, in het bijzonder als je dat doet kort voor de avond valt.
Er loopt geen Grande Randonnée (GR) langs Bivakzone La Bergerie. Het is echter mogelijk om delen van GR 573 en zelfs GR 56 en GR 15 in combinatie met andere zelf uitgestippelde trajecten te combineren in lange dagetappes met een nacht verblijf op Bivakzone La Bergerie. Over deze GR's vind je info bij Les Sentiers de Grande Randonnée , er bestaat van elk van deze routes ook een topografische gids.
Langs Bivakzone La Bergerie loopt een wandelroute van 10,2 km die is gemarkeerd met een rood rechthoekje. Je volgt hier een combinatie van enerzijds modderige onverharde paden en anderzijds met asfalt verharde trajecten over autovrije routes. We raden echter aan om deze wandeling te combineren met andere trajecten en om een paar stroken van deze 'rode wandeling' te schrappen. Voorstel: Wandel vanaf Bivakzone La Bergerie links 250 meter over de Route de la Robinette. Volg dan de rode tekens naar rechts over een vrij wild pad dat parallel loopt met de brede beek 'Fossé d'Eupen'. Volg verderop niet langer rode tekens maar blauwe tekens en blijf steeds dezelfde zuidelijke richting aanhouden. Steek verderop niet de houten wandelbrug over maar blijf zuidelijk rechtdoor gaan met de blauwe tekens. Onderweg - ter hoogte van een boswachtershuis - kort rechts-links uitwijken en rechtdoor tot je uiteindelijk op een T-kruising botst bij een infobord op de grens met een zone C-gebied. Volg nu naar rechts de groene tekens, je wandelt al snel over smalle plankenpaden door licht bebost veengebied. Een erg mooie omgeving. Blijf rechtdoor gaan, ook als de groene tekens je naar rechts willen gidsen. Ga eerst op zoek naar het stenen Croix Mockel, een van de oudste veenkruisen, opgericht voor boswachter Jakob Mockel, die hier in 1626 werd vermoord. Je bevindt je nu in de zone C, daar mag je niet verder, dus backtrack nu enkele honderden meters over het plankenpad en pik opnieuw 'de groene wandelroute' op, dit keer links, in noordelijke richting dus. Over plankenpaden en modderige stukken zet je nu noordelijk koers naar de parking Drossart. Je merkt er niets van maar onderweg naar parking Drossart wandel je over de historische 'Pavé de Charlemagne' of 'Via Mansuerisca', een 1500 à 2000 jaren oude weg die haast volledig is verdwenen onder het veen. Bij parking Drossart steek je de N68 over om een asfaltwegje te nemen dat wordt gevolgd door de wandelroute met het rode balkje. Je daalt nu langzaam af, met de Gileppe lager aan je linkerzijde. Blijf deze rode balkjes niet heel de tijd volgen, tenzij je graag over asfalt wandelt. Neem na een goeie kilometer rechts een ruw stijgend pad dat is gemarkeerd met een een rood-wit-rood teken (shortcut van de rode wandeling). Blijf dit soort tekens volgen, tot je in beukenwoud weer de 'volle rode balkjes' ziet. Volg deze naar rechts, het brede en mogelijk wat modderige pad loopt naar de N68. Kruis de verkeersweg en 1,1 km rechtdoor over de Route de la Robinette, langs het Croix aux Alliés tot bij Bivakzone La Bergerie.
Er zijn uiteraard nog meer wandelmogelijkheden, gebruik zeker een goeie en update wandelkaart van de regio voor veel meer wandelmogelijkheden.
Bivakzone Soor ligt langs het Velo Tour-fietsknooppuntennetwerk van de Hoge Venen, tussen knooppunten 61 en 59, ook de bivakzones La Gileppe en Soor liggen op dit netwerk. Bewegwijzering met duidelijke oranje-witte borden, online routeplanner. Kies je trajecten zorgvuldig als je niet zo van sterkere stijgingen houdt. Het netwerk biedt haast eindeloze combinatiemogelijkheden.
Rando Vélo 4 (RV 4) is een langeafstandsfietsroute door de Oostkantons maar ze passeert niet rechtstreeks langs deze bivakzone. Te Eupen Haas moet je afwijken van de met geelblauwe tekens bewegwijzerde route. Kies van hieruit een traject over het Velo Route netwerk. Meer info: RandoVelo.
Er betaan ook heel wat bewegwijzerde en niet bewegwijzerde mountainbikeroutes voor deze regio in de Ardennen. Het centrale deel van het natuurreservaat is echter niet toegankelijk.
Officiële info, vragen, opmerkingen over deze bivakzone? Contacteer de beheerder Département de la Nature et des Forêts van het kanton Verviers. De bivakzones van het Hertogenwald hebben ook een facebookgroep .
Voor opmerkingen met betrekking tot bivakzone.be, zie mailcontact hieronder.