Bivakzone Troostembergbos (Sint-Joris-Winge)
{zhgooglemap:38}
Bivakzone Troostembergbos I en II worden beheerd door het Agentschap voor Natuur & Bos. Gratis reservatie vooraf is verplicht. Voor info over bereikbaarheid, toegankelijkheid, bivakregels, faciliteiten kun je bij het ANB terecht. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
This officially recognized bivouac area is managed by the Flemish Agency for Nature and Forests (ANB). Free reservation compulsory. A bivouac area should not be confused with a small camping, rules are different, comfort facilities limited or non-existent and you are held personally responsible to keep the area spotlessly clean and quiet during your short stay. For all practical info (accessibility, rules, facilities etc.) contact ANB. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Lots of waymarked walking and cycle trails in the area. Enjoy your short stay. Leave no trace, just your footsteps. |
Coördinaten voor wandelaars & fietsers
GPS | N 50 54.90 E 4 50.808 |
°/min/sec | N 50 54 54 E 4 50 49 |
WGS84 | 50.915000 4.846700 |
X / Y | 31N 629830 5642000 |
Omgeving & Bereikbaarheid
Bivakzone Troostembergbos ligt onmiddellijk aan de voet van een oude ijzerzandstenen heuvel waarop al eeuwenlang bos groeit. Eigenlijk een restant van een veel groter woud en in vorm sinds de 18de eeuw vrij intakt gebleven, dankzij de relatief sterke hoogteverschillen die het voor landbouwexploitatie ongeschikt maakte.
Sinds 1973 is het Troostembergbos gescheiden van het grotere Walenbos door de aanleg van de drukke verkeersweg tussen Aarschot en Tienen. Bijna de helft van het bosbestand bestaat uit beuk, de rest uit eiken, wat dennen, tamme kastanje, berken enz. Boshyacinten en bosanemonen zul je eerder in de natte en beboste delen van de Gempebeekvallei vinden dan op de droge donkere hoogten van de Troostemberg. Wel merk je zeker in de bosrand van de bivakzone de frêle wit-roze bloemetjes op van klaverzuring in april en veel meiklokjes (in mei uiteraard).
Terwijl in het niet veraf gelegen Walenbos de focus vooral ligt op natuurontwikkeling werd het Troostembergbos ook sterk recreatief uitgebouwd de voorbije jaren, met ondermeer een hondenlosloopzone, een mountainbikeroute, wandelpaden, picknickplaatsen, een speelzone en sinds april 2018 dus ook een bivakzone.
Het Troostembergbos is populair bij recreanten, met name joggers en wandelaars. De ligging in de buurt van café-restaurant Gempemolen is ook niet zo vreemd aan de recreatieve drukte op een mooie weekenddag. Het Troostembergbos ligt er op zijn mooist bij in april en begin mei, als lentebloeiers het bos opfleuren net voor de beuken het bos sterk verdonkeren door hun bladgroei. Een andere mooie periode is eind oktober - begin november omwille van de herfstkleuren. Met name 's winters kunnen sommige paden over holle wegen aan de rand van het bos er modderig bijliggen.
Het Troostembergbos is van de Vlaamse overheid en wordt beheerd door het personeel van het Agentschap Natuur & Bos, dat ook de bivakzone ontwikkelde.
Bivakzone
Bivakzones Troostembergbos I en II liggen op een vrij groot grasland, onmiddellijk aan de voet van het relatief sterk opklimmend bos. Aan de andere zijde kijk je uit over een akker en wanneer die niet is begroeid met maïs kijk je ook uit over de beboste vallei van de meanderende Wingebeek. Lees eerst het bivakreglement ter plaatse voor je je tent optrekt. Afhankelijk van je toegewezen plaats via het reservatiesysteem kom je terecht op één van de plekken van Troostembergbos I of Troostembergbos II. Het verschil is gewoon aan de ene zijde of andere zijde van het ruime grasveld.
Bivakzone Troostembergbos beschikt over een waterpomp voor waswater (geen drinkwater). Verder heb je er een vuurkorf om 's avonds een vuurtje aan te steken of om je 's winters wat te verwarmen, enkel te gebruiken bij gunstige weersomstandigheden (niet bij lange droogte of sterke wind). Rustbanken. Tentplatform, ecotoilet.
Vlakbij de bivakzone loopt een landbouwweggetje waarover bij mooi weer af en toe wandelaars passeren. Helemaal stil is het op bijna geen enkele bivakzone, ook hier hoor je - afhankelijk van de wind - wat geluid van de autoverkeer maar verder vooral het aangenamere geluid van vogelgefluit uit het Troostembergbos.
Wandelen en Fietsen
Deze bivakzone is gunstig gelegen voor doortrekkende wandelaars. Zowel trajecten van wandelnetwerk Hagelandse Heuvels als van Grote Routepad 512 (Brabantse Heuvelroute) lopen immers vlakbij.
Het Vlaams-Brabantse Wandelnetwerk Hagelandse Heuvels is goed voor 300 kilometer aan elkaar geknoopte wandeltrajecten. Je kunt er het Troostembergbos mee exploreren en als je wandeling nog een stuk langer mag uitvallen: combineer met het veel grotere en wildere Walenbos of de aantrekkelijke wijde omgeving rond het historische waterkasteel van Horst. Een aantal plaatselijke luswandelingen zijn ook geënt op dit wandelnetwerk. Bivakzone Troostembergbos bereik je door tussen knooppunten 139 en 236 af te wijken van het wandelnetwerk.
Met de Gempewandeling (3,7 km) verken je de mooiste delen van het relatief kleine Troostembergbos (kp 238-237-235-236-59-237-238). Info en routekaart.
Je kunt in het Troostembergbos ook een door het Agentschap voor Natuur & Bos korte en enkel ter plaatse op kaart uitgezette boswandeling volgen. Misschien toch makkelijker met de knooppunten, hoewel het bos niet zo groot is, is oriëntatie immers niet zo evident.
De Sassenbeekwandeling is bewegwijzerd met zeshoekige witrode borden en is 6,5 km lang, lusvorm. Je kunt op het tracé aanpikken bij de Gempemolen. Dit pad loopt niet door het Troostembergbos maar meer zuidelijk en volgt voor het overgrote deel rustige maar verharde wegen. Info en Routekaart.
Nog op de toegangsweg tot de Gempemolen zie je bewegwijzering met rode driehoekjes. Die zijn van de Landschapswandeling De Spicht. Deze 9 km lange lus (eventueel te verlengen met 3 km als je onderweg aanpikt op oranje bollen) volgt een mix van verharde en onverharde paden. Sommige paden lopen door nat natuurgebied, voorzie het gepaste schoeisel. Meer info over deze wandeling in de Wandelbox Landschapswandelingen Noord-Hageland. Info.
Tussen de bivakzone en de Gempemolen zie je misschien ook een groot zeshoekig bord van de Schubbeekwandeling (8 km), een wandelroute van de gemeente Lubbeek.
Het naburige Walenbos is ook zeker het ontdekken waard.
En dan is er natuurlijk nog Grote Routepad 512 of de Brabantse Heuvelroute, van Diest naar Geraardsbergen in lijn. Met een afstand van 173 km goed voor minstens een week wandeltrekking. De GR-route loopt over de Bensbergstraat langs de rand van het Troostembergbos en langs de Gempemolen en loopt ondermeer ook door het Walenbos en langs het kasteel van Horst. Via GR 512 is er ook aansluiting op Streek-GR Hageland, volg GR 512 richting kasteel van Horst om op het traject van Streek-GR Hageland te komen. Je kunt onderweg over GR 512 ook overnachten op de bivakzones Het Spoor, De Steenberg en Nellekensbos.
Er lopen geen langeafstandfietsroutes door de streek binnen een straal van 5 km rond de bivakzone maar er zijn wel fietsknooppunten.
Het Vlaams-Brabantse fietsnetwerk Hageland loopt niet ver af (op 650 meter van knooppunt 97). Er is bij de Gempemolen een automaat met binnenbanden en er is tevens een gratis oplaadpunt voor electrische fietsen. Zie fietsnet.be voor routeplanning.
Mountainbike: Blauwe BLOSO-lus door ondermeer het Troostembergbos. Deze passeert boven de bivakzone.
Officiële info, vragen, opmerkingen over deze bivakzone? Contacteer beheerder Agentschap Natuur & Bos. Voor opmerkingen met betrekking tot bivakzone.be, zie mailcontact hieronder.