Get Adobe Flash player

Bivakzone Schelfheide (Rummen)

 

{zhgooglemap:00}


Bivakzone Schelfheide wordt beheerd door het  Agentschap voor Natuur & Bos. Gratis reservatie vooraf is verplicht. Voor info over bereikbaarheid, toegankelijkheid, bivakregels, faciliteiten kun je  bij het ANB terecht. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

This officially recognized bivouac area is managed by the Flemish Agency for Nature and Forests (ANB). Free reservation compulsory. A bivouac area should not be confused with a small camping, rules are different, comfort facilities limited or non-existent and you are held personally responsible to keep the area spotlessly clean and quiet during your short stay. For all practical info (accessibility, rules, facilities etc.) contact ANB. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Waymarked walking and cycle trails in the wider vicinity. Enjoy your short stay. Leave no trace, just your footsteps.

 

 

 

 

Coördinaten voor wandelaars & fietsers

 

 

GPS N 50 52.87 E 5 10.69
°/min/sec N 50 52 52 E 5 10 41
WGS84 50.8811 5.178
X / Y 31N 653224 5638870

 Omgeving & Bereikbaarheid


Bivakzone Schelfheide ligt in de provincie Vlaams-Brabant te Rummen. Op amper 50 meter loopt de grens met de provincie Limburg. De Echelbeek trekt de grenslijn. De naam van de bivakzone verwijst naar het natuurgebied waarin de bivakzone ligt. Het gelijknamige gehucht Schelfheide ligt aan de Limburgse kant van de provinciegrens en behoort tot Nieuwerkerken. Aan beide zijden van het grensoverschrijdend natuurgebied werd door het Agentschap voor Natuur en Bos aan bosuitbreiding gedaan op graslanden vanaf 2004. Het resultaat is een lappendeken aan bos- en graslandpercelen waarin ook plaats is voor zachte recreatie. Zo zijn er ondermeer speelzones, rust- en picknickbanken en wandelpaden.

Sinds 2024 kwam er ook een bivakzone bij. Je benadert Bivakzone Schelfheide best via de Vlaams-Brabantse kant (Rummen) van het natuurgebied. Daar is langs de Schelfstraat (gemeente Geetbets) een officiële toegang met infobord. Een grassig maar rechtlijnig pad leidt je via een speelzone links naar de bivakzone. 

 

 

Bivakzone 


Bivakzone Schelfheide is gelegen op grasland tegen de rand van een zowat 20-jaar oud bos. Hoewel het terrein vrij groot is kunnen er slechts drie trekkerstenten worden toegelaten. Je plaatsnummer krijg je toegewezen bij je online reservatie. Slechts één van de locaties beschikt ook over een tentplatform. Ook daar kun je eventueel je tent gewoon in het gras prikken. Zet je ze op het platform, dan heb je best spankoorden of -lussen nodig om je tent stabiel open te zetten met de hulp van de aangebrachte inhaaknageltjes tussen de platformplanken. Je slaat uiteraard geen tentpiketten op het platform, via spankoorden eventueel wel vanop het platform naar de graskant.  

Lees eerst ter plaatse het bivakreglement nog eens voor je je tent optrekt. 

Bivakzone Schelfheide beschikt niet over een waterpomp. Breng al het nodige was- en kookwater van elders mee. Verder heb je er een gemarkeerde vuurplek om 's avonds te koken of om eventueel je 's winters wat te verwarmen. Enkel vuur maken bij gunstige weersomstandigheden (dus niet bij lange droogte of sterke wind) en zeker niet bij afgekondigde droogtemaatregelen.

Helemaal stil is het op bijna geen enkele bivakzone, ook hier hoor je - afhankelijk van de wind -  geluid van autoverkeer, afkomstig van de 400 meter oostelijker lopende Diestersteenweg. Verder wordt je bivakverblijf vooral opgevrolijkt met vogelgefluit uit de jonge bosschages.   

  

 

 

Wandelen en Fietsen 


Bvakzone Schelfheide ligt wat in een niemandsland wat wandel- en fietsroutes betreft. De bivakzones Het Vinne en Getedraak liggen gunstiger wat dat betreft, zeker voor wie te voet onderweg is. Grote Routepad GR 128 (de Vlaanderenroute) passeert zuidelijker tussen Zoutleeuw en Nieuwerkerken. 't Is toch ter hoogte van Binderveld zowat 3  km afwijken van dit wandelpad dat over bijna 500 km dwars door Vlaanderen de Kemmelberg verbindt met de Vaalserberg. Te ver wellicht om GR 128 tijdelijk te verlaten.

Wandelknooppunt 422 (Rummen) van het Vlaams-Brabantse wandelnetwerk Getevallei is het dichtst gelegen. Wandel op dat punt zuidelijk over de kronkelende Schelfheidevoetweg en verlaat het netwerk als je de Schelfstraat bereikt ter hoogte van de Rummense begraafplaats. Volg nu de Schelfstraat 550 meter in zuidelijke richting tot de onthaalzone van natuurgebied Schelfheide en ga links het graspad op richting Bivakzone Schelfheide.

Er zijn momenteel geen gemarkeerde plaatselijke wandelroutes in de onmiddellijke buurt van Bivakzone Schelfheide.  Ga zelf op goed geluk wat op ontdekking in de Schelfheide.

Via vnl wandelknooppunten liggen de Vlaams-Brabantse Bivakzones Het Vinne en De Getedraak op respectievelijk  ongeveer 10 en 16 km verwijderd.

 

 Er lopen ook geen langeafstandfietsroutes door de streek binnen een straal van 5 km rond Bivakzone Schelfheide maar er zijn in de omgeving wel fietsknooppunten. De toegang tot natuurgebied Schelfheide (en de bivakzone) ligt tussen knooppunt 28 (Vlaams-Brabant te Rummen) en knooppunt 150  (Limburg te Nieuwerkerken), op 1,4 km als je vanaf kp 28 komt, op 4,8  km vanaf kp 150.


De Vlaams-Brabantse Bivakzones Het Vinne en De Getedraak liggen via fietsknooppunten respectievelijk op ongeveer 9 en 14 km. Fietsoplaadpunten heb je aan Het Vinne en te Nieuwerkerken.

 Officiële info, vragen, opmerkingen over deze bivakzone? Contacteer beheerder Agentschap Natuur & Bos. Voor opmerkingen met betrekking tot bivakzone.be, zie mailcontact hieronder.