Get Adobe Flash player

Aire de Bivouac de la Soor - Baelen / Eupen

Biwakplatz Soor / Bivakzone Soor

{zhgooglemap:40}


Bivakzone Soor is in beheer door het Département de la Nature et des Forêts (DNF) van kanton Verviers.
Respecteer de gastvrijheid die de boswachters je aanbieden, wie zich niet houdt aan de toegangs- en verblijfsafspraken kan worden beboet en verwijderd, er is regelmatig controle.

Deze bivakzone is enkel toegankelijk voor wie zich te voet of per fiets verplaatst, niet voor gemotoriseerde bezoekers, je mag er één nacht verblijven (tussen 18 u en 9 u). Houtvuur aanmaken is niet toegelaten.

 

 

This officially recognized bivouac area is managed by the Walloon Agency for Nature and Forests (DNF). It's located in one of the most extended forests in Belgium, the Hertogenwald near Eupen, at the foot of the Plateau des Hautes-Fagnes and at the confluence of the rivers Soor and Hill. Accessible all year round except on a couple of days during the hunting season (october – december). Reservation compulsory. Free stay. Go – camp – go. You can stay one night and no occupation or tents during the day. There is a small shelter nearby, primarily intended for walkers passing by. You are expected to use your own tent for sleeping, not the shelter. A bivouac area should not be confused with a small camping, rules are different, comfort facilities limited or non-existent and you are personally responsible to keep the area spotlessly clean and quiet during your short stay. Strictly forbidden for any motorized vehicle, access only on foot or by bike. No toilet, no water pump but there are the two rivers. Campfire not allowed! Respect nature, silence and other campers’ rest. This bivouac area can be busy, avoid nice weather weekends and holiday periods if you prefer a quiet stay. Violation of rules in force can be subject to legal prosecution or a penalty. Lots of waymarked walking and cycle trails in the area. Enjoy your short stay in the Ardennes nature. Leave no trace, just your footsteps. 

 Coördinaten voor fietsers & wandelaars

 

GPS N 50 35.945 E 6 03.302
°/min/sec N 50 35 56 E 6 03 18
WGS84 50.599083 6.055033
X / Y 32N 291595 5609383

  

 

Reservatie noodzakelijk! Reservatie Bivakzone Soor.

  Omgeving & Bereikbaarheid


Bivakzone Soor ligt in het uitgestrekte Hertogenwoud, aan de voet van het Hoge Venenplateau en precies op het punt waar het riviertje de Soor in de Hill (of Helle) vloeit. Beide rivieren wateren af uit het centrale veengebied van de Hoge Venen op een hoogte van  620 en 665 meter hoogte en staan onderweg een deel van hun water af om de stuwmeren van respectievelijk de Gileppe en de Weser van extra water te voorzien. Om dat mogelijk te maken werden tunnels gegraven tussen de rivieren en de bovengenoemde meren. Het is een vrij spectaculair zicht om bij hoog debiet (vooral 's winters) het water uit deze tunnels te zien spuiten. Dat Soorwater stort er weer uit niet ver van de Bivakzone Gileppe. De aanleg in 1952 van de 2,5 km lange Soortunnel kostte het leven aan 8 gastarbeiders, omgekomen in de tunnel tijdens een onverwachte watervloed na hevig onweer.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ter hoogte van de samenvloeiing zijn de rivieren al meer dan 300 hoogtemeters gedaald, de bivakzone bevindt zich immers op slechts 300 meter hoogte. 's Winters kan het best zijn dat rond de bivakzone geen centimeter sneeuw ligt, terwijl boven op het veenplateau een sneeuwdikte is van meer dan 20 cm. Het wordt dan ook niet berekoud op Bivakzone Soor en bovendien beschermt  het bos je van koude wind.

Het Hertogenwald is met zowat 12.000 hectaren een van de grootste bosarealen in België. Het maakt deel uit van het Natuurpark Hoge Venen - Eifel. Tot WO I moet het een majestueus woud met eeuwenoude bomen zijn geweest. Tot de Duitse legers dus lelijk huis hielden en praktisch het hele woud lieten omzagen door dwangarbeiders. Dat hout werd via een speciaal aangelegde spoorlijn door het woud afgevoerd voor ondermeer de loopgraven aan het IJzerfront. Een monument voor deze dwangarbeiders (krijgsgevangenen) vind je trouwens bij Bivakzone La Bergerie. De woestenij die 'Les Boches' (de Duitsers) achterlieten, maakt dat je er dus vandaag geen boom ziet die ouder is dan 100 jaar. Er werden na het herstel van de vrede vooral dennensoorten aangeplant. 

De bivakzone ligt ook op een historische grens. De Hill vormde over zowat zijn hele loop immers  tussen 1815 en 1920 ook de grens tussen België en Pruisen, waarbij het riviertje zelf volledig tot Pruisen behoorde en de Soor over Belgisch grondgebied liep. Je kunt nog de oude achthoekige grenspaal nr 158 (uit 1840) zien op je linkerzijde onderweg tussen Eupen Hütte en Bivakzone Soor. Deze grenslijn verviel in 1920, toen Eupen en de Oostkantons Belgisch territorium werden. De buitenrand van het stadje Eupen, de wijk Hütte, ligt op iets meer dan 1 kilometer verwijderd. In de omgeving van Bivakzone Soor overheerst het kabbelend geluid van de Soor en de Hill, verder zijn er geen stilteverstorende factoren aanwezig.

De plek mag dan wel gelegen zijn op een kruispunt van enkele kleine verharde wegen, gemotoriseerd verkeer is in deze beschermde bosomgeving volledig verboden. Wel kan er soms redelijk druk recreatief leven zijn. Eupenaars komen hier graag wat joggen of wandelen met de hond.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Op de plaats van de bivakzone ligt een stenen brug over de Soor, bekend als 'Schwarze Brücke' of 'Pont Guerrier'. De Duitstalige naam verwijst wellicht naar de bedekking van teer of een soort zwarte verf, waarmee in een ver verleden het houten brugdek was van voorzien. De Franstalige naam 'Pont Guerrier' verwijst dan weer naar de naam van van de bosingenieur die deze brug rond 1890 liet aanleggen. Er is ook een tweede brug, deze overspant de Hill. Die houten voetgangersbrug werd in het verleden meermaals vervangen. De schuilhut bij de samenvloeiing staat er al lang, zeker al sinds de jaren '80. Het is pas sinds 2017 dat je hier ook een nacht mag bivakkeren. 


  

  Bivakzone Soor bereik je te voet  vanuit Eupen Unterstadt (Eupen Haas). Makkelijkst is het eigenlijk om in de buurt van de kerk van het lage stadsdeel de witrode tekens van GR 573 op te pikken in de richting Botrange. Deze Grande Randonnée loopt via de straat 'Hütte' naar de bivakzone (45 minuten wandelen vanuit Eupen Haas). Komende uit de andere richting (vanaf het plateau van de Hoge Venen via de vallei van de Helle), kun je de bivakzone niet missen. Ze ligt op anderhalve kilometer voor je Eupen intrekt. Of je kunt vanuit Eupen-centrum ook de wandelknooppunten 78 - 62 - 9 - 90 volgen (3 km).

Deze bivakzone is makkelijk te bereiken per fiets , aangezien er een verhard wegje langs loopt dat niet toegankelijk is voor autoverkeer. Volg het knooppuntennet van de Hoge Venen, Bivakzone Soor ligt bij knooppunt 57. Je kunt de bivakzone zowel vanuit Eupen via de vallei van de Helle als vanuit de vallei van de Soor of vanuit een andere richting benaderen over aangename en vlotte  fietstrajecten door  het Hertogenwald. Wil je vanuit Bivakzone Soor naar Botrange fietsen, volg dan het verhard wegje dat langs de Soor loopt. Na enkele kilometers kun je rechts de Soor over, volg dit verhard boswegje tot het de N68 bereikt, ga daar rechts de (redelijk drukke) weg op naar Botrange. 

Het treinstation van Eupen ligt in de bovenstad, vanaf dat station wacht je dus eerst nog een afdaling naar Eupen Haas, waar je de tekens van GR 573 oppikt in de richting van Botrange. Makkelijker is het om vanuit het busstation van Eupen, niet ver van het treinstation gelegen, TEC-bus 725 te nemen richting Bellmerin en af te stappen bij Halte Eupen Hütte

Bivakzone Soor is exclusief voor wandelaars, fietsers en ruiters, het weggetje door de vallei van de Hill is trouwens verboden voor gemotoriseerd verkeer, dit is natuurgebied.

 

Bivakzone

 Go - Camp - Go. Je mag op deze bivakzone één nacht verblijven, van 18 u tot 9 u volgende morgen. Echt bedoeld dus voor wandelaars, fietsers en ruiters op doortocht. Verblijfskamperen overdag is onwettig. 

De bivakzone ligt qua hoogteligging relatief laag in vergelijking met de omgeving, op een hoogte van slechts 300 meter en is omgeven door bos, met name beuken en enkele eiken. De wind, die op het Hoge Venen-plateau genadeloos koud kan waaien, wordt hier dus afgestopt en het kan dus op de bivakzone niet barkoud worden. Op een warme zomerdag vind je hier koelte in de schaduw van de bomen. Bij regenweer heb je wat beschutting in de aanwezige schuilhut met banken.  

De plek om je tent te plaatsen is bij die schuilhuit. Het terrein is echter niet zo vlak, de oever van de Soor loopt immers iets af. Er is plaats om één of twee tenten redelijk vlak te plaatsen, een extra tent zal wat schuiner staan. Vuur maken  is verboden! Aanmaak van bvb houtvuur kan aanleiding zijn voor een boete en verwijdering. Een kookbrandertje gebruiken is echter wel toegelaten. 

Er is geen pomp maar je bivakkeert hier aan de rand van de Soor, waar je je kort kunt in verfrissen. Vermijd daarbij wel elk gebruik van niet biologisch afbreekbare produkten en hou het riviertje zuiver. Het water van de Soor is meestal wat bruin gekleurd, er kunnen zelfs vettige schuimtaarten op drijven. Het gaat hier om een vorm van natuurlijke vervuiling, typisch voor een veenriviertje en veroorzaakt door slechte afbraak van natuurlijke plantenresten omwille van de zuurtegraad. Heeft niks met menselijke vervuiling te maken. Het water smaakt dan ook niet zo lekker, gebruik als drinkwater op eigen verantwoordelijkheid.

Er zijn geen stilteverstorende factoren rond deze bivakzone, zo is gemotoriseerd verkeer hier immers verboden, je hoort hier eigenlijk enkel het kabbelen van de veenrivieren. In september kun je wel nogal beangstigende dierengeluiden waarnemen in het woud, het is dan de periode waarin de edelherten burlen van de avond tot de ochtend, best een spectaculair oergeluid dat ver door het woud draagt.  

Laat geen spoor achter en neem eventueel afval steeds met je mee, er is niemand om je rommel op te ruimen en de volgende wandelaar of fietser zet ook graag zijn tent op in een zuivere omgeving.  Wie zich niet houdt aan de bivakregels kan zich mogelijk aan een boete en verwijdering verwachten, zie ook 'uit het leven van een bivakzone-boswachter'.

 

 

 

Fietsen & Wandelen

De bivakzone Soor is met name goed gelegen voor wandelaars op doortocht naar het hoogst gelegen punten van België, Botrange en Baraque Michel. Dankzij de ligging van deze bivakzone kun je 's morgens een vroeg begin maken aan de lange stijging naar boven en tijd nemen voor de moeizame vordering tussen Herzogenhügel en de Pont Marie-Anne Libert. Ook voor fietsers op ontdekking en doortocht in de Oostkantons is deze 'Aire de Bivouac de la Soor' goed gelegen. 


Grande Randonnée 573 loopt langs Bivakzone Soor. Deze GR is in totaal zowat 160 km lang. De etappe tussen Eupen Haas en Botrange / Mont Rigi  is wat de 'koninginnenrit' van deze lange tocht en bedraagt 22 / 28 km (vanuit de bivakzone 19 / 25 km). Het traject verloopt haast continu stijgend met een uiteindelijk hoogteverschil van meer dan 400 meter! De stijging langs het riviertje de Hill verloopt aanvankelijk vrij vlot maar eens Herzogenhügel voorbij wacht een geaccidenteerd veenpad waar je weinig snelheid maakt.

Door op de bivakzone te overnachten kun je vroeg aan de voettocht naar het dak van België beginnen. Boven op het plateau heb je dan iets meer tijd. Hou steeds de klok in het oog en voorzie genoeg tijd om je bestemming te bereiken vooraleer de nacht valt.

Onderweg naar Botrange passeer je geen enkel huis! Neem behalve je smartphone ook steeds een gedetailleerde papieren kaart en een kompas mee en vergewis je er steeds van waar je je bevindt. Indien  je GR 573 volgt: gebruik de topografische gids.

De Hoge Venen zijn geen omgeving om zomaar wat rond te struinen, de weersomstandigheden kunnen er snel wisselen en bijzonder ongunstig zijn. Bij lange droogte kan (met name in het voorjaar) de rode vlag worden gehesen (brandgevaar), je moet dan vanaf Herzogenhügel verplicht een omweg maken over een goede piste om de gevaarszone te vermijden.

Het is mogelijk om in combinatie met andere GR's een stevige meerdaagse rondwandeling te maken over de Venen, in Eupen Haas kun je eventueel GR 573 combineren met GR 15 naar Monschau en van daaruit GR 56 naar Botrange. Er zijn meer mogelijkheden voor meerdaagse tochten, ook langs de twee andere bivakzones van de Hoge Venen. Les Sentiers de Grande RandonnéeVerslag Trekkings.be GR 573.


Bivakzone Soor ligt bij wandelknooppunt 90 van het netwerk van de Oostkantons. De andere bivakzones van het Hertogenwald zijn niet gelinkt met dit netwerk.  Er lopen heel wat lokale wandelroutes in de omgeving van Bivakzone Soor. De wandeling die is aangeduid met een groene verticale balk (Hahnestreck) is 12 km lang maar loopt vooral door Eupen zelf en bereikt hier aan de Schwarze Brücke haar uiterste punt. Aan de overzijde van de Hill vind je nog meer tekens van lokale wandelingen. Schaf je vooraf best een wandelkaart aan van de regio, dan kun je lokale wandelroutes naar hartelust combineren en weet je steeds waar je je bevindt.   

 

 Bivakzone soor ligt langs het Velo Tour-fietsknooppuntennetwerk van de Hoge Venen, bij knooppunt 57, ten zuidoosten van de stad Eupen. Dit netwerk ontsluit Oost-België haast volledig en ook de bivakzones La Gileppe en La Bergerie liggen op dit netwerk. Bewegwijzering met duidelijke oranje-witte borden, online routeplanner. Kies je trajecten zorgvuldig als je niet zo van sterkere stijgingen houdt.

Rando Vélo 4 (RV 4)  is een langeafstandsfietsroute door de Oostkantons maar passeert niet rechtstreeks langs deze bivakzone. Te Eupen Haas moet je 3 km afwijken van de met geelblauwe tekens bewegwijzerde route. Meer info: RandoVelo.

Er betaan ook heel wat bewegwijzerde en niet bewegwijzerde  mountainbikeroutes voor deze regio in de Ardennen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Officiële info, vragen, opmerkingen over deze bivakzone? Contacteer de beheerder Département de la Nature et des Forêts van het kanton Verviers.  De bivakzones van het Hertogenwald hebben ook een facebookgroep .
Voor opmerkingen met betrekking tot bivakzone.be, zie mailcontact hieronder.