Get Adobe Flash player

Parc Naturel des Deux Ourthes - 2 'aires de bivouacs' : Gives + Le Golet

 {zhgooglemap:27}

 

Deze bivakplaatsen in de provincie Luxemburg zijn er voor trekkers door het Parc Naturel des Deux Ourthes en zijn ingericht op initiatief van PNDO ism met gemeenten en bosbeheer DNF.

 


  

 

 

 

 

These 2 bivouac areas in the Ardennes has been developed by the authority of the 'Parc Naturel des Deux Ourthes' for hikers, cyclists and horse riders passing through. They are especially orientated to thru-hikers on the Walloon section of the famous Escapardenne Eislek (walking) Trail. You can stay up to 16 hrs (1 night) at each bivouac area. Arrival after 4 pm, departure next morning before 10 am, so no occupation or tents between 10 am and 4 pm. No reservation or registration necessary. Bivouac areas should not be confused with small campings, rules are different, comfort facilities limited or non-existent and you are personally responsibility to keep the area spotlessly clean and quiet during your short stay. Under normal weather conditions (no long dry period, no strong winds) a small campfire is allowed at the specifically designated place, not elsewhere. No toilets or water pumps available. There is often a spring, stream or river nearby. Any approach by a motorized vehicle is strictly forbidden. These bivouac areas can be busy during holidays and nice weather weekends. Respect nature, silence and other campers’ rest. Violation of rules in force can be subject to legal prosecution or a penalty. Enjoy your short stay in the Ardennes nature. Leave no trace, just your footsteps. 

Coördinaten voor wandelaars, fietsers en ruiters

 

 

 

 

Bivouac       GPS   °/min/sec    WGS84  X/Y
Le Golet   N 50 04.034  
  E 5 28.616 
  N50 04 02  
  E5 28 37   
  50.067222  
  5.476944 
  31N 677258  
  5549044 
Gives   N 50 04.127  
  E 5 38.335 
  N50 04 08  
  E5 38 20 
  50.068800  
  5.638900 
  31N 688821  
  5549594 

 

 

 

 

Deze 2 legale bivakplaatsen in het Parc Naturel des Deux Ourthes  is speciaal ontwikkeld voor doortrekkers te voet, per fiets of te paard. Motorvoertuigen en groepen zijn er niet toegelaten. Respecteer de omgeving en de rust en  het gezelschap van eventuele medebivakkeerders.
Je komt na 16 u aan, mag  één nacht gratis blijven op elke plek en vertrekt de volgende morgen voor 10 u om je tocht te vervolgen.  Verblijfskamperen overdag is  not done en een inbreuk op de gedragscode. Deze bivakplaatsen zijn echt  bedoeld voor 'doortrekkers'.
Officiële info over de bivakzones in het Parc Naturel des Deux Ourthes vind je op de site van Escapardenne. Ook ter plaatse kun je de bivakregels nog eens doornemen.

Respecteer de bivakregels, je bent hier als gast. 

 

 

Bivakkeren in het Parc Naturel des Deux Ourthes

 

  De kleine bivakterreinen (aires de bivouac) die sinds juni 2015 werden opengesteld, kaderen in een breder project rond authentieke natuurbeleving 24 u/24 in het Parc Naturel des Deux Ourthes (provincie Luxemburg) tijdens je meerdaagse tocht te voet, per fiets of per paard.  Je mag er één nacht verblijven en wandelt of fietst de volgende morgen weer verder, eventueel naar een andere bivakzone.

  

 Je bent hier als wandelaar over de Escapardenne Trails te gast en mag  kort in de natuur overnachten als legaal alternatief op illegaal wildkamperen, tenminste als je enkele regels respecteert. Die zijn vastgelegd in een code voor bivakkeerders. Ze zijn op de bivakzone te consulteren. Lees ze. Je vind de belangrijkste richtlijnen ook op deze pagina terug. Neem ook je verantwoordelijk op indien anderen bepaalde regels niet zouden respecteren. Spreek ze vriendelijk aan en wijs ze op het bivakreglement.   

 

 

 

 

Escapardenne, Leading Quality Trails

Deze 2 bivakzones liggen langs één van de onbewegwijzerde extra rondes van het Escapardenne- wandelnet. Voor officiële informatie over deze grote zijlussen van het Escapardenne Eislek Trail route kun je terecht op de website van  Escapardenne.

  

  

 

Wandelkaarten, gidsen, GPS-tracks, apps.

 De wandelkaart 'Over hoogplateau's en door weidse Ardeense bossen' (98 km) bestrijkt  het hele wandelgebied en de routes die langs beide bivakzones lopen. De ligging van de bivakzones is er niet op ingetekend, aangezien ze vroeger verscheen.  Deze publicatie is te bestellen via escapardenne.eu.

Via  die website kan je ook  GPS-tracks en apps van al deze bewegwijzerde en  niet-bewegwijzerde trajecten downloaden.

 

 

 

 

 

 Go - Camp - GoEnkele bindende regels
:  je mag op eenzelfde plaats  één nacht verblijven, tussen 16 u en 10 u. Reserveren is niet mogelijk. Overdag mag je tent er dus niet staan. Het verblijf is gratis. Je bent te voet, per fiets of paard onderweg, toegang met gemotoriseerde voertuigen is uitdrukkelijk verboden. Bivakkeren binnen de afbakening. Vuur met dood sprokkelhout en enkel op de voorziene plek. Neem al je afval mee.
Bij niet naleving van bovenstaande  bivakcode val je onder de penalisatiecode voor wildkamperen + penalisatie voor inbreuk op andere plaatselijke toegankelijkheidsreglementeringen. 
Voor de rest wordt er van jou eigenlijk gewoon respectvol gedrag verwacht voor  natuur, terrein en medebivakkeerders. Respecteer ook de rust en de stilte.
Leave no trace, just your footsteps.


Wat kun je verwachten
van een bivakplaats in het Parc Naturel des deux Ourthes? Een stukje grond in natuuromgeving waar je legaal mag bivakkeren. Een paneel met overzichtskaart en bivakinfo en met een bivakkeerdershandvest. Lees het. De plaatsen waarbinnen je bivakkeert zijn afgebakend met houten paaltjes. Respecteer de ruimte die je is toegewezen, 'kleur niet buiten de lijnen'!

Er is een kleine vuurkring met stenen aangelegd of een vuurput, groot genoeg voor een kookvuurtje op hout, niet bedoeld om een groot kampvuur te maken. Boven de vuurkring is ook een grill geplaatst.  Er kan een kleine houtopslag ter plaatse zijn, verwacht echter dat dat niet zo is. Anders sprokkel je wat dood hout van de bosbodem in de omgeving. Zeker geen levende takken of stammen kappen of breken natuurlijk en de grootte van het vuur hou je beperkt binnen de kring. Verzamel 's morgen ook wat hout voor de bivakkeerder die na jou komt. Ook gebruik van kleine trekkerskookstellen is geen probleem.  Er  liggen ook telkens een paar dikke boomstammen rond de kring, om  te zitten.

Tip: Zorg dat je tentpiketten hebt die stevig zijn maar vlot de grond ingaan of breng eventueel een hamertje mee (alternatief ter plaatse een dikke steen), de Ardense schiefergrond is immers niet echt boterzacht...
Water.
Er is geen waterpomp. Er is wel een beek of bron in de buurt. Vermijd chemische verzorgingsprodukten, indien het toch moet in combinatie met lokaal water, verzeker je dan ervan dat ze volledig biologisch afbreekbaar zijn.  Breng in ieder geval voldoende drinkwater mee indien je gevoelig bent voor water uit de natuur of neem purificatiemiddelen indien je water uit de natuur wil gebruiken voor consumptie.

Er zijn met opzet geen vuilbakken geplaatst, als respectvol bivakkeerder wordt er van jou verwacht dat je je afval meeneemt en eventueel in het volgende dorp in een vuilbak dropt of mee naar huis neemt om te sorteren.

Er is ook geen toilet of ander sanitair comfort ter plaatse. Begraaf uitwerpselen en toiletpapier voldoende diep en steeds op voldoende afstand van de bivakzone.

Hou tussen 1 oktober en  1 januari sterk rekening met de drijfjachten in Wallonië.  Ze kunnen je wandel- en bivakkeerplannen stevig verstoren. Rode jachtborden duiden op een strikt doorgangsverbod, gele borden geven enkel advies. Check vooraf met de gemeenten of hun toeristische diensten 'les dates des battues' en ontoegankelijkheid.  In die periode en later in de winter zijn er vaak ook boomkappingen. Het Parc Naturel des Deux Ourthes wordt gevormd door de gemeenten Sainte-Ode, Bertogne, Tenneville, La Roche-en-Ardenne, Houffalize en Gouvy. De bivakzones liggen op het grondgebied van de gemeenten Bertogne en Sainte-Ode.

 

 


1. Bivouac du Golet - Forêt de Freyr  
(Lavacherie)  

De bivakzone Le Golet ligt langs het gelijknamige beekje, dat op 20 meter van de bivakzone loopt. Je bivakkeert hier in een van de grootste aaneengesloten boscomplexen van de Ardennen, aan de rand van het uitgestrekte Forêt de Freyr. Hoewel dit deel op het grondgebied van Lavacherie ligt (gemeente Sainte-Ode), is het dichtst bijgelegen dorpje (op 1,5 à 2,5 km wandelen) Laneuville-au-Bois (gemeente Tenneville). Vandaag is Laneuville een prachtig klein, bebloemd dorpje met mooi gerestaureerde huizen, maar eeuwenlang was het een geïsoleerde woudnederzetting van houtskoolbranders en klompenmakers. Te Lavacherie (op 4 km wandelen), het best voorziene dorpje van Saint-Ode, vind je een bakker, slager en Proxy Delhaize. De openingsuren van die winkels kan je vinden op de website van de gemeente Sainte-Ode.


Bivakzone Le Golet ligt op een  hoogte van 410 meter, hoog maar relatief laag in vergelijking met de beboste heuveltoppen rondom, die tot 500 meter hoog zijn. Stilte regeert hier in deze omgeving van machtig woud. Bij windstil weer 's avonds kunnen er soms zwermen steekvliegjes aktief zijn, kan wat vervelend zijn. Dat is wellicht te verklaren door venige stukken land in de wijdere omgeving.

Je beschikt op de bivakzone over een vuurputje met gril en twee boomstammen om op te zitten. Er is voldoende plaats voor 3 à 5 kleine trekkerstentjes.  Vlakbij stroomt het toegankelijk beekje Golet. Je hebt dus waswater, gebruik liefst geen of anders volledig biologisch afbreekbare produkten om contaminatie van het water te vermijden. Lees op het infobord ook de bivakregels nog eens door. 

 

 

 

Nog iets over de bereikbaarheid van deze afgelegen bivakzone. Deze ligt langs de niet bewegwijzerde extra- Escapardenne-ronde van 98 km ('Over Hoogplateau's en weidse Ardeense bossen'), na 23 km wandelen vanuit La Roche-en-Ardenne in zuidelijke richting.

Een korte toelichting over het wandeldeel Laneuville-au-Bois - bivakzone Le Golet - Lavacherie. Als je met je wandelkaart in de hand het mooie Laneuville-au-Bois verlaat kom je dalend op een steenslagpad langs een kruis in  een kleine beekvallei. Over de beek moet je in principe rechtdoor tussen een dubbele rij van haagbeuken. Die weg is quasi ontoegankelijk. Probeer  hem te volgen of loop parallel links van de dubbele bomenrij. Je moet op het einde van die verwilderde dreef een  hekje vinden. Daar ga je door en volg dan op de steenslagweg links-rechtdoor de tekens met een geel kruis (Promenade de la Fagne de Golet). Verderop leiden deze je dwars door een natte, venige zone, let goed op de tekens. De venige zone eindigt opnieuw op een steenslagweg waar je links  gaat. Vergeet nu de tekens van de lokale wandeling en blijf deze weg 1 km rechtuit volgen. Na een bocht kom je bij de bivakzone.

Ook om de route van 98 km verder te volgen van de bivakzone naar Lavacherie is het opletten geblazen. Je neemt op de bivakzone de sterkst stijgende steenslagweg. Volg best de geel-witte tekens. Die zijn niet van de Transardennaise maar van een 27 km lange wandeling GTA 2 'Le sentier du Cèpe de Bordeaux' (NL:'De route van de Boleet' - beter vertaald 'De Route van het Eekhoorntjesbrood'). Ze lopen hier gelijk met de onbewegwijzerde Escapardenne extra-ronde van 98 km en brengen je tot in het centrum van Lavacherie. Volg wel altijd best mee met je wandelkaart en vergewis je ervan dat je altijd weet waar je je bevindt in dit uitgestrekt bosgebied. 

 

 

 

2. Bivouac de Gives (Gives)

 De bivakzone van Gives ligt verrassend kort bij het gelijknamige dorpje, dat tot de gemeente Bertogne behoort. Op 150 meter  ligt het centrum en loopt de verkeersweg N826 (Libramont - Houffalize).  Er is te Gives een halte van TEC-bus 17 (Houffalize - Bastogne) op die weg (halte 'Gives village Nr 1245'). In het dorpje zelf zijn geen andere  voorzieningen zoals een café of winkels. Aan de andere zijde van de bivakzone ligt een natte beekvallei. De bredere omgeving bestaat uit een lappendeken van vooral weiden en hier en daar akkers. De meer steile hellingen zijn vaak bebost en de regio is doorsneden met meanderende beekjes. Bivakzone Gives ligt op een hoogte van 360 meter b/z.

Kom je vanuit Givry via de 98 km lange wandelroute 'Over Hoogplateau's en weidse Ardeense bossen', wandel dan bij het binnenkomen van Gives rechtdoor tot de verkeersweg N826, ga daar kort links en dadelijk rechts het wegje in dat al na enkele tientallen meters overgaat in een graspad. 


Bivouac de Gives biedt plaats voor 3 à 5 kleine trekkerstenten. Er is een vuurput met grill en er liggen een paar boomstammen om te zitten. Vlakbij in het groen ligt een oude waterbak die dienst deed voor was en als drinkplaats voor vee. De stenen waterbak wordt gevoed door een bron. Hou hem zuiver voor de volgende bivakkeerders. Wil je zeker zijn dat je een houtvuurtje kan maken, breng dan best wat sprokkelhout mee uit een bos onderweg eerder langs je wandelroute. Ter plaatse zal je mogelijk niet veel dood  hout vinden, laat in ieder geval levende bomen met rust. Lees op het infobord ook de bivakregels nog eens door.

 

 

 

  

Officiële info, vragen, opmerkingen over deze bivakzone? Contacteer het Parc Naturel des Deux Ourthes. Voor opmerkingen met betrekking tot bivakzone.be, zie mailcontact hieronder.