Get Adobe Flash player


 Wandelcöordinaten

 

GPS N 50 50.714 E 5 07.974
°/min/sec N 50 50 43 E 5 07 58
WGS84 50.845239 5.132906
X / Y 31N 650155 5634783




Omgeving & Bereikbaarheid

Deze bivakzone ligt in wat historisch misschien wel het grootste natuurlijke binnenmeer is van Vlaanderen, natuurgebied Het Vinne, ten noordoosten van het stadje Zoutleeuw en in een uithoek van het Vlaams-Brabantse Hageland.

Het oorspronkelijke meer is een restant van uitschuring in de laatste ijstijd, waardoor een komvormige laagte ontstond die zich vulde met beek- en regenwater. Vanaf 1841 werd Het Vinne droog gelegd voor de aanleg van akkers en weiden. In de 20ste eeuw werd het gebied geëxploiteerd door luciferfabriek Union, die er massaal populieren plantte voor houtproduktie. Sinds 1974 is het Vinne eigendom van de Provincie Brabant, die er een recreatiegebied van maakte. Vanaf 1998 ontwikkelde de provinciale overheid plannen voor een radicale omvorming van Het Vinne, gebaseerd op de toestand voor de drooglegging in 1841. In samenspraak met vele andere partners liet de provincie ism de Vlaamse overheid in 2004 de werken starten, waarbij weer een groot deel van de laagvlakte spontaan onder water kwam door regenwater.

Een spectaculaire  hervorming: bossen en natte weiden maakten weer plaats voor een groot meer, afgelijnd met dikke rietkragen en recreatief voorzien van ondermeer knuppelpaden, bewegwijzerde wandelingen en vogelkijkhutten. Het resultaat is werkelijk schitterend, Het Vinne is vandaag één van de mooiste recreatieve natuurgebieden die Vlaanderen rijk is. In dit unieke kader werd in april 2013 ook een discrete bivakzone geopend. 


 




Bivakzone Het Vinne is uitstekend geschikt voor vogelspotters en natuurfotografendie in de stilte van zonsopgang en zonsondergang willen genieten van het zeer interessante vogelleven rond het meer. Fotogeniek natuurgebied, in alle seizoenen. Dichtbij de kruidentuin, bistro en het onthaal vind je de grote vogelkijkhut met 2 verdiepingen. Als bivakkeerder heb je ook de kans om te genieten van een ondergaande of opgaande zon vanuit een van de vogelkijkhutten. Neem een verrekijker mee. 













Bij de ingang van het provinciedomein liggen onder andere een speeltuin, een speelbos, bijendorp en zintuigenbeleefpad. Provinciedomein Het Vinne.


Voor wie wat cultuur wil proeven: het centrum van het historierijke stadje Zoutleeuw ligt op 2,5 km van het provinciaal domein. Merkwaardig is dat Zoutleeuw van een stad met uitstraling na de middeleeuwen evolueerde naar een groot dorp. Met name de schatten van de enorme St-Leonarduskerk zijn het bekijken waard. Zoutleeuw ontsnapte aan de Beeldenstorm tijdens de 16de eeuw, waardoor er een geweldige schat aan middeleeuwse religieuze kunst bewaard bleef. Beperkte openingsuren (check vooraf). Toerisme Zoutleeuw. Zoutleeuw heeft alle bevoorrading, oa een Aldi en Delhaize. Rond de kerk heb je horecazaken en een bakker.

De stad Sint-Truiden ligt op 7 km en heeft nog meer toeristische troeven.

Zegt de conciërge dat er geen plaats meer is op je voorziene aankomstdag, wijk dan eventueel uit naar Bivakzone Getedraak, gelegen op 9 km te voet via de wandelknooppunten. Voor Bz Getedraak hoef je je vooraf niet aan te melden.

 

Bivakzone Het Vinne ligt langs op het Wandelnetwerk Getevallei, tussen knooppunten 306 en 344 (de locatie van de bivakzone staat niet  helemaal juist op de wandelkaart). Volg vanaf  de hoofdingang van provinciaal domein Het Vinne over een kleine kilometer achtereenvolgens knooppunten 304 - 307 - 306 en dan richting 344. Let op een bordje 'paalkamperen' dat je verder de weg wijst, de bivakzone ligt wat achter bosjes van het wandelpad weg. Het is ook mogelijk om op een drietal andere punten het provinciedomein in te wandelen en andere knooppunten te volgen  om bij  bivakzone Het Vinne te raken. 

Ook het Grote Routepad Vlaanderenroute (GR 128) passeert op enkele tientallen meters van Bivakzone het Vinne aangezien het traject door het noordoostelijk deel van Het Vinne loopt.

Er lopen geen fietspaden door Het Vinne zelf, je bent hier in wandelgebied en fietsen is er expliciet verboden. Wel lopen er een pak fietsroutes langs de ingang van het provinciedomein. De bivakzone bereiken per fiets doe je dus met de fiets aan de hand over 900 meter vanaf het onthaalcentrum. Het is  mogelijk om die afstand wat in te korten door wat verder noordelijk te fietsen langs de weg naar Nieuwerkerken (Ossenwegstraat). Na 500 meter neem je dan rechts een pad bij een hoog electriciteitshuisje. Dan kort links-rechts Het Vinne in en wandel dan nog 350 meter met de fiets aan de hand. De bivakzone is niet ontsloten via de Muggenberg (straat).

 De onthaalpoort van provinciedomein Het Vinne wordt slecht bediend met  openbaar vervoer. Bus 23 brengt je in de buurt van het centrum van Zoutleeuw, daarna is het nog een  half  uur te voet tot de officiële domeiningang. Zoutleeuw-centrum is verbonden met bussen naar de treinstations van Tienen of Sint-Truiden. In de buurt van de bushalte onder de beroemde Sint-Leonarduskerk van Zoutleeuw kun je dan aanpikken op het Wandelnetwerk Getevallei (kp 31 -32 -33 -30- -308 - 307 -306 en richting 344) voor een wandeling van ongeveer 4 km.

 

 Bivakzone

 

 

Bivakzone Het Vinne is gelegen op een weide die is afgespannen met draad en aan de andere kant van die draad  is ze omsloten  door wat bos. Vergeet niet een plek te reserveren. Je mag hier één nacht verblijven, aankomen vanaf 18 u, weer vertrekken voor 10 volgende morgen. 

De bivakzone ligt aan het wandelpad dat rond het grote meer loopt maar wordt er van gescheiden door wat struikgewas. 
Je hoort af en toe een auto omdat noordelijk een

 verkeersweg loopt, waarvan het geluid niet geheel wordt gebufferd door het bos dat er tussen ligt. Het zijn toch vooral vogelgeluiden die overheersen, vooral in de lente kan er stevig vogelgekwetter zijn door de grote kolonie kokmeeuwen die dan  neerstrijkt in Het Vinne.

De aanwezigheid van zoveel water trekt ook muggen en knutten aan, zeker bij windstil weer. Vooral  op het einde van de dag zijn ze aktief. Ook dat is natuur. Neem je voorzorgen en gebruik een antimuggenmiddel.

Voor deze bivakzone geven we ook de raad mee om extra te controleren op de aanwezigheid van teken op je lichaam, ze blijken in deze omgeving frequent voor te komen blijkt uit meerdere meldingen. In geval van een beet: informeer je over te nemen nazorgen, panikeer zeker niet. 

Met name tijdens weekends met mooi weer kunnen er veel wandelaars aanwezig zijn in het provinciaal domein, het is een bekend en populair recreatiegebied in de streek. Sommigen nemen al eens een kijkje op de bivakzone.

De bivakzone is uitgerust met een waterpomp (niet in vriesmaanden), een tentplatform, een vuurkring , een infohoek,  reglement, infokaarten over sterren en nachtvlinders en een grote vlakke zone kampeergras.

Op het tentplatform zijn geen bevestigingspunten tussen de planken, enkel haken aan de zijkant. Voor veel tenttypes zijn ze dus niet geschikt. Gebruik eventueel scheerlijnen of anders kampeer je natuurlijk gewoon op het gras.


Sinds 2015 werd er ook een ecotoilet toegevoegd aan deze bivakzone. Breng toiletpapier mee (liefst biologisch afbreekbaar).




 

 


Wandelen & Fietsen

 

Een must is zeker een rondje te voet rond het meer. De rondwandeling van 5 à 6 km brengt je over knuppelpaden tussen riet en water. De paden zijn bijzonder attraktief aangelegd. Je kunt uiteraard ook via de gemarkeerde wandelwegen rond het meer stappen. Pik eventueel een plannetje op aan de ingang van het provinciaal domein maar eigenlijk kun je moeilijk afdwalen als je steeds het meer in de buurt houdt.


 Volg de Rode Wandeling (2 km), Blauwe Wandeling (2,7 km) of Gele Wandeling (3 km). Er is ook nog de Witte Wandeling (4,3 km), de enige die je in een grote lus rond het volledige meer voert.






De bivakzone ligt langs het Wandelnetwerk Getevallei dat ondermeer door de gemeenten Zoutleeuw, Geetbets en Linter loopt en zowat 250 km aan attraktieve wandelwegen aan elkaar knoopt. Dit wandelnetwerk, dat eind 2015 werd open gesteld, biedt een pak mogelijkheden om vrij je wandeltocht en afstanden in te delen, het is prima bewegwijzerd via het knooppuntensysteem. Kaart + inspiratieboekje kun je kopen in het bezoekerscentrum of elders in de streek. Wandelnetwerk Getevallei werd in 2016 bekroond in België met de titel van Wandelroute van het Jaar. In 2017 werd dit netwerk  uitgebreid tot 510 km door meer gemeenten maar wel met virtuele knooppunten. Tussen knooppunten 306 en 344 ligt Bivakzone Het Vinne. 

GR 128 - Vlaanderenroute loopt over zowat 650 km van de Franse Opaalkust naar het Duitse Aachen. Dit met wit-rode tekens gemarkeerde superlange pad loopt enkel door het noordoostelijke deel van Het Vinne. De bivakzone is uitstekend gelegen om als doortrekkend wandelaar op slechts enkele tientallen meters van de route je tent op te slaan.

Ook Streek-GR Hageland passeert langs Het Vinne. Tussen de domeiningang van Het Vinne en het provinciaal domein van Nieuwenhoven (Limburg) volgen Streek-GR Hageland en GR 128 - Vlaanderenroute een gemeenschappelijk traject.    

Via Monastica, een pad dat vanuit 's Hertogenbosch richting Santiago de Compostela gaat, loopt door het Hageland vooral in het spoor van de GR's of over fietspaden. Een zuidelijke tak loopt naar Zoutleeuw  maar niet langs het Vinne. Om van de bivakzone gebruik te maken moet je ongeveer 3 km  uitwijken via het GR-pad 128 en Streek-GR Hageland.

 

De 11,4 km lange, circulaire  Halewijnwandeling  is geënt op het wandelnetwerk Getevallei en heeft sinds 2016 geen aparte bewegwijzering meer. Loopt langs Bivakzone het Vinne, door Zoutleeuw en door de boomgaarden ten zuiden van Het Vinne. Plannetje.

 

Tijdens de openingsuren van het onthaal kun je er  altijd terecht voor meer gedetailleerde wandelinfo. 

 

 

 

   Het onthaalcentrum van provinciedomein Het Vinne vormt een knoop- en vertrekpunt van heel wat fietsroutes. Je kunt in het onthaalcentrum zelfs een fiets huren.  Door het natuurdomein zelf en tot bij de bivakzone mag je echter niet fietsen. Geen van de hieronder opgegeven routes loopt door het natuurgebied, dat is gereserveerd voor wandelaars. Het Vinne is voor fietsers slechts een vertrekpunt naar de omliggende regio.

Het Vinne grenst aan de Hagelandse en Haspengouwse fruitstreek en met name in het bloesemseizoen (midden april) is fietsen in deze regio dan ook  bijzonder populair. 

Sinds de opheffing van het LF-routenetwerk loopt er geen bewegwijzerde langeafstandsroute voor fietsers meer door de regio waarin Bivakzone Het Vinne is gelegen. 

Het Vinne is een plek waar maar liefst 3 circulaire fietsroutes van de Provincie Brabant vertrekken. Ze zijn niet allen bewegwijzerd met zeshoekige bordjes. De Bietenroute is 44 km lang of 27 km ingekort. De Boomgaardenroute is ook 44 km lang, geënt op het knooppuntennetwerk en een aanrader in periode van bloesems of fruitpluk. Er is ook nog de 33 km lange Tweegetenroute, eveneens geënt op het fietsknooppuntennetwerk. Infopanelen  over deze routes staan bij de domeiningang opgesteld.

De Stalen Rosroute (23 km) en de Vinneronde (20 km) zijn zogenaamde toegankelijke fietsroutes, geschikt voor driewielfietsen en voor fietsers met een handicap. Bewegwijzering vanaf de domeiningang.

De ingang van Het Vinne ligt tussen de knooppunten 48 en 191 van het Vlaams-Brabantse fietsnetwerk. Fietsrouteplanner Vlaams-Brabant.

MTB-routes: Groene route (35 km) uit te breiden met Blauwe lussen tot 53 km. Er is sinds 2013 een fietsafspuitpunt op de onthaalsite van Het Vinne.

Eveneens bij de ingang van provinciedomein vertrekt het Vinnepad voor ruiters.




Officiële info, vragen, opmerkingen over deze bivakzone? (Geen reservaties.) Contacteer beheerder Provincie Vlaams-Brabant. Voor opmerkingen met betrekking tot bivakzone.be, zie mailcontact hieronder.