-
Natuurbivak voor wandelaars en fietsers...
.... waar je onderweg tijdens je meerdaagse voet- of fietstocht een nachtje mag bivakkeren.
>>> Overzicht alle bivakzones
Wat is een bivakzone?
Een erkende, legale plek in de natuur waar je kort, luxeloos en discreet mag overnachten in je eigen tent. Bestemd voor wie te voet of per fiets onderweg is, niet per auto. Vertrek van het basisidee dat je enkel een lapje grond mag gebruiken waar je legaal je trekkerstent mag plaatsen voor één of twee nachten. Eventueel aanwezige comfortvoorzieningen, zoals een waterpunt, schuilplek of vuurkring zijn extra meegenomen maar geen garantie. Je verblijft er volgens het 'leave no trace'-principe en zonder verstoring van de natuurlijke omgeving.
Wat is het niet?
Een gratis camping die je per auto kunt bereiken. Je kunt er ook niet terecht in groep. Voor comfortfaciliteiten en een thuisgevoel wijk je beter uit naar een camping, na je verblijf wordt daar jouw afval opgeruimd. Op een bivakzone draag je zelf verantwoordelijkheid. Zoals jij de bivakzone achterlaat na een nachtje verblijf, zo wordt ze ook aangeboden aan de bivakkeerder die na jou komt.
>>> Vraag & Antwoord
A bivouac area (in Flemish 'bivakzone') is a small scale legal and authorized tentspot, located in nature. There are few comfort facilities, or even none at all. Basic camping in your own tent for one or maximum two nights. These 'bivakzones' are orientated towards individual backpackers and cyclists who are on a multiday journey through Belgium. People in motorized vehicles as well as larger groups are not welcome in this natural environment. Follow the local bivouac rules vigourously at all times, the way you leave the bivouac area after your short stay is how the bivouac area will be offered to the next travellers passing through. So keep it spotlessly clean, leave-no-trace!
Wandel- en fietscoördinaten
GPS | N 50 47.317 E 4 41.548 |
°/min/sec | N 50 47 19 E 4 41 33 |
WGS84 | 50.788610 4.692460 |
X / Y | 31N 619295 5627683 |
|
Omgeving & Bereikbaarheid
Bivakzone Het Spoor is gelegen aan de zuidelijke rand van het Vlaams-Brabantse Meerdaalwoud, op het grondgebied van de gemeente Bierbeek en vlak op de grens met Wallonië.
Apart aan deze bivakzone is de verbondenheid met Boshuis Het Spoor, de bivakzone ligt achter de gebouwen, in de boomgaard. Het kortst gelegen dorp is het Waals-Brabantse Néthen in de gemeente Grez-Doiceau (Graven in het NL).
Bivakzone Het Spoor ligt op 4 km wandelen van bivakzone De Steenberg.
Tesamen met het Mollendaalbos en Heverleebos vormt het Meerdaalwoud met een oppervlakte van meer dan 2000 hectaren één van de grootste bosgebieden van Vlaanderen. Het grootste deel daarvan is toegankelijk voor recreanten via vooral onverharde paden.
Bivakzone Het Spoor is bereikbaar via het Vlaams-Brabantse Wandelnetwerk Zuid-Dijleland. Wandel in het Meerdaalwoud tussen knooppunten 109 en 111. Deze liggen vrij ver uit elkaar (5,4 km) maar ga halverwege zuidelijk de Kromme Dreef in en volg deze over 350 meter. Op de Waalse grens komt de dreef het bos uit en wordt daar de Chemin de la Trace. Op dat punt liggen Boshuis Het Spoor en de bivakzone.
Grote Routepad 512 (Diest - Geraardsbergen) loopt door het Meerdaalwoud en komt op 100 meter van de bivakzone. Bewegwijzering met witrode verfstrepen. Om de bivakzone te vinden verlaat je het GR-tracé op het meest zuidelijke punt in het Meerdaalwoud (infobord en wegwijzer naar Boshuis Het Spoor) en wandel dan 150 meter zuidelijk over de Krommedreef.
Het traject van Le Tour du Brabant Wallon (GRP 127) passeert op 650 meter ten zuidwesten van Bivakzone Het Spoor. Om de bivakzone te vinden verlaat je GRP 127 als je boven Nethen op de Chemin de la Trace komt. Blijf dat verhard weggetje volgen tot de rand van het Meerdaalwoud, waar de bivakzone ligt.
LF 6, de zuidelijke arm van Vlaanderen Fietsroute passeert op 2,5 km ten noorden van Bivakzone Het Spoor. Ook het Fietsknooppuntennetwerk Dijleland loopt niet rechtstreeks langs Bivakzone Het Spoor. Tussen knooppunten 78 en 79 verlaat je het netwerk en fiets je 1 km zuidelijk.
Per trein kom je via het station van Sint-Joris-Weert (5 km) of Pécrot (4 km). Stippel een voettraject uit van daar.
Het Waals-Brabantse dorpje Nethen wordt bediend door enkele lijnbussen, de halte in het dorpscentrum is Néthen, Rue de l'Ecole of Rue des Bruyères. De Lijn bus 344 (Brussel - Hamme-Mille) of TEC bus 32 (Waver - Hamme-Mille) passeren regelmatig op weekdagen. Tijdens het weekend is er amper passage van bussen. Wandel vanaf laatste genoemde bushalte de aanvankelijk stevig stijgende Tienne Vincent op en blijf dit weggetje 1 km volgen tot de rand van het Meerdaalwoud waar de bivakzone ligt. Een meer aangename wandeling om vanuit Néthen de bivakzone te bereiken is via de Promenade des Murs (zie lager op deze pagina).
Agentschap Natuur & Bos heeft bij het Meerdaalwoud ook twee grote onthaalzones ingericht, De Speelberg (op 3,5 km) en De Torenvalk (op iets meer dan 4 km).
Neem een kaart mee als je door het Meerdaalwoud trekt op zoek naar de bivakzone, het Meerdaalwoud is immers niet zomaar een bosje. Heb je geen kaart ter plaatse neem dan eventueel een foto van één van de vele kaartinfoborden in het bos als back-up. Er staat ook zo'n bord op 150 meter van de bivakzone, als je het Meerdaalwoud in wandelt.
Bivakzone
De bivakzone ligt achter Boshuis Het Spoor, het voormalige boswachterhuis is eigendom van Natuur & Bos en worden sinds 2014 bewoond door een jonge, sympathieke familie die natuur- en biovriendelijke projecten en cursussen organiseert. Deelnemen aan zo'n cursus of workshop is misschien een goed excuus voor een nachtje paalkamperen! Website Boshuis Het Spoor. Voor deze bivakzone reserveer je op voorhand. Reservatie
Wel reserveren maar je hoeft je niet ter plaatse nog eens aan te melden om te bivakkeren. Toegang tussen de gebouwen en de rand van het Meerdaalwoud, langs een halfopen schuurtje. Zoals elders gelden ook hier de algemene regels voor paalkamperen (max 48 u verblijf, max 3 trekkerstenten, max 10 personen.
Er is geen storend omgevingslawaai rond de bivakzone, je kunt soms wel vliegtuigen horen maar voor de rest overheerst vogelgefluit.
Op bivakzone Het Spoor is GEEN TOEGANG TOT WATER. In het Meerdaalwoud liggen twee natuurbronnen waarvan het water officieel drinkbaar is (een zeldzaamheid in Vlaanderen) en regelmatig wordt gecontroleerd. Beide bronnen liggen echter op vrij grote afstand, Hertebron op 3 km, Minnebron op 6 km. Er is een ecologisch toilet aanwezig.
Geen tentplatformen, je kampeert gewoon op het gras. Er is een vuurkring aangelegd voor een klein vuurtje en je kan beschikken over wat sprokkelhout. Opgelet, de gewestgrens loopt door de bivakzone! Gebruik dus de vuurkring die het dichtst bij de eik ligt, op het iets verhoogde veldje enkele meters verder mag je geen vuur maken, die plek valt onder Waalse regelgeving! Aan een zijde kijk je uit naar de rand van het Meerdaalwoud, aan de andere kant over de golvende heuvels van dit vrij zanderig deel van Waals-Brabant. Een eik gooit wat schaduw over de bivakzone bij zonnig weer.
In de toekomst kan je wellicht ter plaatse gemaakte biologisch verantwoorde produkten aanschaffen.
Wandelen & Fietsen
Wandelnetwerk Zuid-Dijleland. Gebruik de kaart van het 300 km lange wandelnetwerk Zuid-Dijleland, te koop bij alle toerismekantoren in de streek of via sommige boekhandels. Deze wandelkaart is uitstekend als je een paar dagen deze bosrijke regio van de provincie Brabant wil exploreren.
Geënt op dit wandelnetwerk en extra bewegwijzerd met een symbooltje zijn enkele wandelingen uitgewerkt door Agentschap Natuur & Bos. De Dikkebeukwandeling bvb passeert op een paar 100 meter van de bivakzone, is 13 km lang en loopt praktisch helemaal over onverharde of slechts licht verharde paden. Ze is bewegwijzerd met een gele balk op witte achtergrond en is uitstekend om uitgebreid het Meerdaalwoud te verkennen. De dikke beuk waarnaar de wandeling is genoemd, is een prachtexemplaar en heeft meer dan 5 meter stamomtrek. Plan en knooppunten dikkebeukwandeling. Aan de andere zijde van de drukke Naamsesteenweg die het woud doorsnijdt, ligt het Mollendaalbos, ook het ontdekken waard, zeker begin april als bosanemoon er massaal bloeit. De bosanenmonen zijn op hun best in de omgeving van de indrukwekkende Kanseliersdreef en de Dikke Eik.
De Brabantse Heuvelroute of Grote Routepad 512 (Diest - Geraardsbergen) is ongeveer 173 km lang, daarvan lopen er zowat 12 km door het Meerdaalwoud. In twee richtingen bewegwijzerd wet witrode streepjes. Aan de ene kant kom je het woud uit te Sint-Joris-Weert, aan de andere kant te Bierbeek. Er bestaat sinds 2017 weer een wandelgids over dit langeafstandspad en je kunt het routeverloop bekijken en GPX-gegevens downloaden via de website van Grote Routepaden.
Le Tour du Brabant Wallon of Grande Randonnée du Pays 127 is maar liefst 266 km lang en beschrijft een ovaalvormige ronde door bijna alle gemeenten van de kleine provincie Waals-Brabant. In twee richtingen bewegwijzerd met geelrode streepjes, soms met witrode streepjes als het traject in het spoor van een ander GR-pad loopt. Deze GRP zoekt nabij het dorp Nethen even de hoogte op waarop ook het Meerdaalwoud ligt. Nadat je de hele route hebt afgelegd, zal de provincie Waals-Brabant nog weinig geheimen voor je hebben! Er bestaat sinds 2018 een topografische gids over GRP 127, een uitgave van Les Sentiers de Grande Randonnée.
In het kortst bijgelegen dorpje, Néthen, is er enkel een taverne en een krantenwinkel, gelegen ter hoogte van het voormalige tramstation. De Waalse kant van de grens kan je ontdekken via het bewegwijzerd wandelpad 'Promenade des Murs' (6,5 km). De titel verwijst naar de 3 km lange en voor het grootste deel 300 jaar oude bakstenen muur van het domein Savenel. Deze wandeling loopt langs de bivakzone, je kan ze oppikken in Nethen of aan de bivakzone, wandel 100 meter het bos in en je moet dan bordjes met het nummer 6 zien.
La Promenade des Murs is een toffe wandeling, afwisselend: Een stukje wild en stil Meerdaalwoud, een klein natuurgebied, enkele typische straatjes, holle wegen, enkele relatief scherpe hoogteverschillen
en natuurlijk de fameuze bakstenen muur.
Goed opletten met de bewegwijzering. In Nethen volg je grote zeshoekige borden, buiten het dorp kleine bordjes met het nummer 6 en die vallen niet steeds op. Koop eventueel vooraf de wandelkaart van Grez-Doiceau, waarop ook meer lokale wandelingen door de omliggende dorpen zijn ingetekend.
Daarnaast heb je in deze Waalse gemeente ook een wandelnet van bewegwijzerde trage wegen voor wandelaars (afbeelding links), ze verbinden de deeldorpen onderling.
LF 6, de zuidelijke arm van Vlaanderen Fietsroute passeert op 2,5 km ten noorden van bivakzone Het Spoor.
Fietsknooppuntennetwerk Dijleland loopt ook niet onmiddellijk langs de bivakzone. Tussen knooppunten 78 en 79 verlaat je het netwerk en fiets je zuidelijk, ze ligt precies 1 km verwijderd.
De bewegwijzerde blauwe BLOSO-mountainbikeroute Meerdaal vertrekt in Oud-Heverlee en passeert op een paar honderd meter van de bivakzone. Ze is 17 km lang. De Rode BLOSO-MTB-route passeert op slechts 200 meter en is eveneens 17 km lang. Beide routes zijn vlot combineerbaar. Je kan je tocht nog verlengen met een groene route (+ 18 km).
Ruiters: Door het Meerdaalwoud lopen veel paden die ook voor ruiters toegankelijk zijn, ook vlakbij de bivakzone.
Officiële info, vragen, opmerkingen over deze bivakzone? Contacteer beheerder Boshuis Het Spoor. Voor opmerkingen met betrekking tot bivakzone.be, zie mailcontact hieronder.
'Leave no trace'
* Je hebt respect voor de stilte en de rust op een bivakzone, in harmonie met natuur & omgeving. * Je hebt respect voor medebivakkeerders / geen groepsbivak. * Je hebt als gast respect voor de plaatselijke bivakregels. * Je bent te voet, per fiets of per paard onderweg. * Je laat geen enkel spoor achter van je verblijf en neemt je afval mee uit de natuur. |
Over Bivakzone.be
Bivakzone.be is een ongesubsidieerd, niet gesponsord, onafhankelijk vrijwilligersproject rond informatieverschaffing over bivakzones in Wallonië en Vlaanderen.
Bivakzone.be biedt het meest volledige overzicht van plekken waar je legaal een nachtje mag bivakkeren met je trekkerstent in Vlaamse of Waalse natuur. We zijn zelf echter geen eigenaar of beheerder van de opgelijste bivakzones. Net als jij trekken we graag af en toe de natuur in om te genieten van een nachtje onder de sterren tijdens een meerdaagse tocht te voet of per fiets.
Voor een vraag of opmerking over een bepaalde bivakzone kun je terecht bij de beheerder die bij elke bivakzone vermeld staat...maar eigenlijk ben je onder het motto 'leave no trace' voor, tijdens en na je verblijf zelf ook een stukje verantwoordelijk voor het goed beheer van deze aangename rustplekken in de natuur.
Geniet ervan!